Πρόταση μομφής: «Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση». Τι θα πει ο Μητσοτάκης στη Βουλή — Στήριξη Δένδια για την εγγραφή της Οδησσού στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς

Μια εφ/όλης της ύλης επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγουν στην κυβέρνηση, προκειμένου να φύγουν από τη θέση άμυνας για το θέμα των παρακολουθήσεων. Από τη Νέα Δημοκρατία είναι εμφανές πως θέλουν να μεταφέρουν την … μπάλα σε άλλο γήπεδο, καθώς γνωρίζουν πως η υπόθεση των υποκλοπών έχει πολιτικό κόστος και μάλιστα σε μια κρίσιμη περίοδο αφού η χώρα είναι μια «ανάσα» πριν τις εκλογές

Όπως έχει γίνει φανερό από την συνεδρίαση της Βουλής για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, πρωτοκλασάτοι υπουργοί και γαλάζιοι βουλευτές επιλέγουν να μετατοπίσουν την συζήτηση και αποφεύγουν τις μακροσκελείς αναφορές στο θέμα των παρακολουθήσεων. Ουσιαστικά σε πολλά σημεία η συνεδρίαση της Ολομέλειας θυμίζει παράλληλους μονολόγους: Από την μια πλευρά  η αντιπολίτευση είναι αποφασισμένη να εστιάσει στις παρακολουθήσεις. Από την άλλη πλευρά η κυβερνητική πλειοψηφία  ανοίγει το ένα θέμα μετά το άλλο  (από τη Novartis μέχρι τον Καλογρίτσα και από το μεταναστευτικό και την «μικρή Μαρία» μέχρι τα όσα έγιναν την περίοδο του  2015).

Στη σημερινή του ομιλία ο πρωθυπουργός αναμένεται – σύμφωνα με πληροφορίες – να εστιάσει σε τέσσερις βασικές ενότητες: 

  • Θα κάνει σύγκριση των όσων έχουν γίνει τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια σε σχέση με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Στο Μαξίμου  εκτιμούν πως η κοινοβουλευτική συζήτηση είναι μία ευκαιρία για πολιτικές  συγκρίσεις σε θέματα πρώτης γραμμής, όπως η  οικονομία, η εξωτερική και αμυντική πολιτική, το μεταναστευτικό κ.α.
  • Θα υπογραμμίσει  πως η Νέα Δημοκρατία αποτελεί παράγοντα σταθερότητας για την επόμενη ημέρα και θα εξαπολύσει επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση για καλλιέργεια κλίματος τοξικότητας.
  • Θα περάσει στην επίθεση ως προς το ΣΥΡΙΖΑ. Μια πρόγευση έδωσε από την Κρήτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που σημείωσε «μας είπε ο κ. Τσίπρας «υπάρχουν δικασταί εις τας Αθήνας». Ναι, αλλά δικάζουν τον κ. Παππά και τον κ. Παπαγγελόπουλο».
  • Θα αναφερθεί στο θέμα των παρακολουθήσεων, λέγοντας μεταξύ άλλων πως η κυβέρνηση – μετά τις αποκαλυψεις για την επισύνδεση του Νίκου Ανδρουλάκη- ανέλαβε τις ευθύνες της, άλλαξε πρόσωπα και ψήφισε ένα σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας της ΕΥΠ. Θα τονίσει δε πως όλα αυτά έγιναν χωρίς να αγνοούνται λάθη αλλά παράλληλα χωρίς να διαλύεται μία πολύτιμη υπηρεσία. Με την Νέα Δημοκρατία να συντηρεί τους υψηλούς τόνους απέναντι στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο.

Απέναντι στην ασφυκτική πίεση από την αντιπολίτευση από την κυβερνητική πλευρά επιχειρούν να ρίξουν το γάντι στο ΣΥΡΙΖΑ και να θέσουν μια σειρά ερωτημάτων, μεταξύ των οποίων «αν υπάρχει  έστω και ένα στοιχείο που να συνδέει τον Πρωθυπουργό με τα όσα του καταμαρτυρεί;». Το μεγάλο βέβαια ερώτημα είναι πως ακριβώς θα τοποθετηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με τα όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για παρακολούθηση έξι ακόμα προσώπων, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Εργασίας  και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Είναι ένα θέμα στο οποίο είναι αποφασισμένη να εστιάσει η αντιπολίτευση , ενώ μέχρι τώρα από την γαλάζια  πλευρά έχει γίνει λόγος για «ρυπαρά δίκτυα» που προσπαθούν «με τυφλό μένος να πλήξουν την Κυβέρνηση».

Κλίμα πόλωσης και αύξηση της συσπείρωσης 

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο επισημαίνεται πως στόχος είναι η σύγκριση και όχι η σύγκρουση. Ωστόσο, στο δρόμο προς τις κάλπες είναι δεδομένο πως θα επικρατήσει το σκληρό ροκ, κακώς στη Νέα Δημοκρατία έχουν ως κεντρικό στόχο να αυξήσουν τα ποσοστά συσπείρωσης και να μην υπάρξει χαλαρή ψήφος στις εκλογές της απλής αναλογικής.

«Δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για χαλαρές ψήφους, ούτε για δήθεν μηνύματα εύκολης και ανέξοδης διαμαρτυρίας» τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που εστιάζει στην σημασία της πρώτης κάλπης. Αυτό που αναμένεται να υπογραμμίσει και στη σημερινή συνεδρίαση είναι πως η χώρα  χρειάζεται «σταθερότητα, συνέπεια και συνέχεια», επαναλαμβάνοντας πως το δίλημμα είναι «θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω;».

Στην κυβέρνηση θέλουν από αύριο να αφήσουν πίσω τη συζήτηση για τις υποκλοπές και θα επιχειρήσουν μια αλλαγή ατζέντας, καθώς γνωρίζουν πως είναι ένα θέμα που τους απομακρύνει από το κεντρώο ακροατήριο. Αυτή θα είναι η στρατηγική που θα ακολουθεί και το επόμενο διάστημα, αν και είναι δεδομένο πως η αντιπολίτευση θα συνεχίσει να συντηρεί ψηλά στην ατζέντα το θέμα των παρακολουθήσεων.

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

 

Στήριξη Δένδια για την εγγραφή της Οδησσού στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς

Το κτίριο του ΥΠΕΞ (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Το κτίριο του ΥΠΕΞ

Στην έκτακτη Σύνοδο της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομίας της ΟΥΝΕΣΚΟ, η οποία έλαβε χώρα την Τρίτη, ελήφθη Απόφαση να εγγραφεί το Ιστορικό Κέντρο της Οδησσού στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ, η Ελλάδα χαιρετίζει ενθέρμως την εν λόγω Απόφαση καθώς πρόκειται για μια επιτυχή κατάληξη συντονισμένων προσπαθειών, στις οποίες η ελληνική πλευρά πρωτοστάτησε, ως μέλος της Επιτροπής (σε συντονισμό με Βέλγιο, Βουλγαρία, Ιταλία και Ιαπωνία) με σκοπό να ανταποκριθούμε άμεσα στο αίτημα της Ουκρανίας για να προστατευθεί η πόλη, ειδικά υπό τις παρούσες εμπόλεμες συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.

Το Υπουργείο Εξωτερικών, κατόπιν σχετικών οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, επιδόθηκε σε μια διπλωματική εκστρατεία προκειμένου να κάμψει οιεσδήποτε επιφυλάξεις, θεωρώντας υψίστης σημασίας την προστασία της εμβληματικής αυτής πόλης, για τον Ελληνισμό αλλά και για την Ουκρανία.

Για τις ανωτέρω καθοριστικές ενέργειες της Ελλάδας,  ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Dmytro Kuleba, ευχαρίστησε σήμερα τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

Η Ελλάδα επέδειξε από την πρώτη στιγμή ευαισθησία και υποστήριξη προς την ουκρανική κυβέρνηση και τον ουκρανικό λαό που δοκιμάζεται. Ακόμη δε περισσότερο για τις περιοχές όπου έχει αφήσει το αποτύπωμά της η ελληνική παροικία, όπως η Μαριούπολη και η Οδησσός.

Άλλωστε, θέλοντας να υπογραμμίσει τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στις εν λόγω περιοχές,  ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών αποφάσισε να παραμείνει εν λειτουργεία το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Οδησσό και επισκέφθηκε την πόλη δύο φορές (3 Απριλίου και 12 Ιουλίου 2022), ενώ είχε ήδη ξεκινήσει η ρωσική εισβολή.

Αμέσως μετά τη δεύτερη επίσκεψη και έχοντας συνομιλήσει με τις τοπικές Αρχές της πόλης, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας απηύθυνε επιστολή στη Γενική Διευθύντρια της ΟΥΝΕΣΚΟ, Audrey Azoulay, στις 18 Ιουλίου 2022, εκφράζοντας την πλήρη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης για την προώθηση της εγγραφής της Οδησσού στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς και προσφέροντας κάθε δυνατή βοήθεια για την επίτευξη του σκοπού αυτού, τόσο σε διπλωματικό επίπεδο όσο και σε τεχνικό.

Στο πλαίσιο της εν λόγω δεύτερης  επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών, υπεγράφη Συμφωνία με τα Κρατικά Αρχεία της Οδησσού, για την συγχρηματοδότηση, από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, της ψηφιοποίησης του τμήματος των ιστορικών αρχείων της πόλης που αφορά στην ελληνική παρουσία στην Οδησσό.

Η Οδησσός είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία του ελληνικού έθνους καθώς στην πόλη διαβιούσε μια ακμάζουσα ελληνική κοινότητα και υπήρξε το μέρος όπου εκκίνησε ο επαναστατικός αγώνας για την απελευθέρωση της Ελλάδας.

Το σημείο συναντήσεων των μελών της Φιλικής Εταιρείας ήταν το πατρικό σπίτι του Εθνικού Ευεργέτη, Γρηγόριου Μαρασλή.

Ο Γρηγόριος Μαρασλής, γεννήθηκε στην Οδησσό και υπηρέτησε ως Δήμαρχος της πόλης για 16 έτη στα τέλη του 19ου αιώνα.

Επί Δημαρχίας του και με δικά του έξοδα μετέτρεψε την Οδησσό σε σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη, υλοποιώντας έργα όπως ο ηλεκτροφωτισμός της, το οδικό της δίκτυο, θέατρο, ορφανοτροφείο, γηροκομείο κ.ά.