Πρόταση έκπληξη από Ισραήλ για μεταφορά αερίου μέσω Τουρκίας – Το Ισραήλ διακόπτει τις πτήσεις λόγω των παραλλαγών του κορονοϊού

αγωγός

Ο ισραηλινός υπουργός Ενέργειας δηλώνει ότι η χώρα του προτείνει τη συμμετοχή της Τουρκίας στο φόρουμ για το φυσικό αέριο της ανατoλικής Μεσογείου

Ως πρόταση – έκπληξη για την αποκατάσταση των σχέσεων Τουρκίας – Ισραήλ παρουσιάζουν τα τουρκικά ΜΜΕ την Κυριακή (24/010) τις δηλώσεις του ισραηλινού υπουργού Ενέργειας, Γιουβάλ Στάινιτς, ο οποίος σε συνέντευξη του στο κανάλι «CNBC-Middle East» είπε ότι «θα χαρεί πολύ να δει την Τουρκία να συμμετέχει στο φόρουμ για το φυσικό αέριο της ανατολικής Μεσογείου».

Υπενθυμίζεται ότι αρχές του 2020 υπεγράφη στο Ζάππειο η συμφωνία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, που στη συνέχεια επικυρώθηκε από τα κοινοβούλια των χερών.

«Η Τουρκία και το Ιράν είναι δύο πολλοί ισχυροί και σημαντικοί παράγοντες στην περιοχή», πρόσθεσε.

Ο Γιουβάλ Στάινιτς αποκάλυψε ότι πριν από πέντε χρόνια περίπου συναντήθηκε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο μια ευρείας διάσκεψης που είχε διοργανώσει ο τότε πρόεδρος Ομπάμα στον Λευκό Οίκο για την πυρηνική ασφάλεια και είχε κάνει μια πρώτη συζήτηση για την κατασκευή ενός αγωγού μέσω Τουρκίας για την μεταφορά του ισραηλινού αερίου (Leviathan-Ceyhan).

Η υπόθεση δεν προχώρησε αλλά ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας δηλώνει ότι το Ισραήλ είναι πρόθυμο να προχωρήσει το θέμα και προτείνει τη συμμετοχή της Τουρκίας στο φόρουμ για το φυσικό αέριο της ανατoλικής Μεσογείου.

«Είμαι έτοιμος να κάνω μια δεύτερη προσπάθεια. Ελπίζω προσωπικά ότι η Τουρκία θα αλλάξει πορεία. Από την περιφερειακή σύγκρουση με ορισμένους από τους γείτονές της σε περιφερειακή συνεργασία. Σε μία τέτοια προοπτική θα ήμουν ευτυχής, αν η Τουρκία ήταν ικανή και είχε τη βούληση να συμμετάσχει στο φόρουμ για το φυσικό αέριο της ανατ. Μεσογείου ως μέρος της περιφερειακής συνεργασίας. Αυτό είναι καλό για την επιχειρηματικότητα και ποτέ δεν κλείνουμε την πόρτα στη συμμετοχή της Τουρκίας στο φόρουμ για το φυσικό αέριο της ανατ. Μεσογείου», δήλωσε ο Γιουβάλ Στάινιτς.

Το Ισραήλ διακόπτει τις πτήσεις λόγω των παραλλαγών του κορονοϊού

Τα νέα μέτρα αναμένεται να διαρκέσουν για δύο εβδομάδες, αρχής γενομένης από τις 10 το πρωί της Δευτέρας.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου: «Είμαστε μπροστά από ολόκληρο τον κόσμο. Κανένα έθνος δεν έχει κάνει αυτό που πρόκειται να κάνουμε – σφραγίζουμε ερμητικά τη χώρα».

Τα ξένα μεταγωγικά αεροπλάνα, τα πυροσβεστικά αεροσκάφη και οι ιατρικές πτήσεις έκτακτης ανάγκης θα εξαιρούνται από τον περιορισμό, ανέφερε η εφημερίδα.

«Για πρώτη φορά», οι Εβραίοι δεν θα επιτρέπεται να έρθουν στο Ισραήλ, «εκτός εάν πρόκειται για ζήτημα ζωής ή θανάτου», δήλωσε η υπουργός μεταφορών, Μίρι Ρεγκέφ, σύμφωνα με τη Haaretz.

Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση του Ισραήλ κατέστησε υποχρεωτικό το αρνητικό μοριακό τεστ το πολύ 72 ώρες πριν από όλες τις αφίξεις στο διεθνές αεροδρόμιο Ben-Gurion.

Εμβόλια και στους εφήβους

Στο μέτωπο του εμβολιασμού, το Ισραήλ διεύρυνε από χθες την εκστρατεία συμπεριλαμβάνοντας τις νεαρές ηλικίες από 16 ως 18 ετών.

Με κανονικές εισαγωγές εμβολίων από την Pfizer Inc., το Ισραήλ εξασφάλισε τουλάχιστον μία δόση για ποσοστό μεγαλύτερο του 25% από τα 9 εκατομμύρια του πληθυσμού του, από την 19η Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Τα εμβόλια αρχικά περιορίστηκαν για την κάλυψη των ηλικιωμένων, αλλά και για άλλες κατηγορίες υψηλού ρίσκου, αλλά τώρα, είναι διαθέσιμα στον οποιοδήποτε άνω των 40 ετών ή με τη συναίνεση των γονέων – στους νέους μεταξύ 16 και 18 ετών.

Η συμμετοχή της παραπάνω ηλικιακής ομάδας στους εμβολιασμούς, έχει νόημα «προκειμένου να διευκολυνθεί η επιστροφή τους (στο σχολείο), αλλά και η ομαλή συμμετοχή τους σε εξετάσεις» σύμφωνα με την εκπρόσωπο του υπουργείου Παιδείας.

Την Παρασκευή ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι μέχρι τώρα έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια πολίτες. Εξ αυτών οι 900.000 έχουν λάβει και τη δέυτερη δόση του εμβολίου.