«Πρόσφυγες»: Ο γερμανικός Τύπος για τις κλειστές δομές φυλακές, που φτιάχνει ο Μηταράκης – Η ΕΕ ανησυχεί για το ενδεχόμενο εμπλοκής Ρώσων παραστρατιωτικών του «ομίλου Βάγκνερ» στο Μάλι

Συρματοπλέγματα, έλεγχοι εισόδου, απαγόρευση κυκλοφορίας- στη Σάμο η κυβέρνηση εγκαινιάζει έναν νέο προσφυγικό καταυλισμό. Ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα ασκούν κριτική και μιλούν για «απάνθρωπες» συνθήκες, σημειώνει ενδεικτικά η Tagesschau

«Εγκαίνια για τον αμφιλεγόμενο καταυλισμό στη Σάμο» επιγράφεται σχετικό ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα Tagesschau.de του πρώτου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης (ARD), το οποίο επισημαίνει: «Συρματοπλέγματα, έλεγχοι εισόδου, απαγόρευση κυκλοφορίας- στη Σάμο η κυβέρνηση εγκαινιάζει έναν νέο προσφυγικό καταυλισμό. Ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα ασκούν κριτική και μιλούν για «απάνθρωπες» συνθήκες.

Όπως σημειώνει η ανταποκρίτρια της γερμανικής τηλεόρασης «ο προσφυγικός καταυλισμός οριοθετείται με συρματοπλέγματα και είναι εξοπλισμένος με κάμερες επιτήρησης, σαρωτές Ρέντγκεν και μαγνητικές θύρες. Επιπλέον, διαθέτει ειδικό καταυλισμό κρατουμένων, ενώ η πρόσβαση είναι δυνατή μόνο με (ειδική κάρτα με) ηλεκτρονικό τσιπ. Σύμφωνα με τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης οι άνθρωποι που διαμένουν στον καταυλισμό θα επιτρέπεται να εξέλθουν μόνο από τις οκτώ το πρωί μέχρι τις οκτώ το βράδυ, εκτός από εκείνους, των οποίων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί και επίκειται η επιστροφή τους στην Τουρκία με βάση την υφιστάμενη συμφωνία για το προσφυγικό».

«Καταυλισμός με συρματοπλέγματα στη Σάμο» είναι ο τίτλος στο σχετικό άρθρο της Tageszeitung (TAZ). Η εφημερίδα του Βερολίνου υπενθυμίζει ότι «είναι ένας από τους συνολικά πέντε καταυλισμούς που σχεδιάζονται στα νησιά του Αιγαίου, στη Λέρο, τη Λέσβο, την Κω, τη Χίο και τη Σάμο. Για τον σκοπό αυτόν η ΕΕ έχει ήδη διαθέσει 276 εκατομμύρια ευρώ. Πολυάριθμες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών είχαν ζητήσει από την ΕΕ και την Ελλάδα να αναθεωρήσουν τα σχέδια αυτά, που περιορίζουν την ελευθερία κίνησης για τους πρόσφυγες».

«Πιλοτικό σχέδιο» με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση

Χαρακτηριστική εικόνα στα αντίσκηνα του παλαιού καταυλισμού στο Βαθύ της Σάμου

Η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) σημειώνει ότι πρόκειται για «ένα πιλοτικό σχέδιο», το οποίο χρηματοδοτεί η ΕΕ. Ανθρωπιστικές οργανώσεις επικρίνουν τους πολυάριθμους περιορισμούς για τους αιτούντες άσυλο, ενώ η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ο εξοπλισμός του καταυλισμού έχει βελτιωθεί». Πιο συγκεκριμένα, η εφημερίδα της Φρανκφούρτης αναφέρει τις εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης για «καλύτερη υδροδότηση, τουαλέτες, ξεχωριστές πτέρυγες για τις οικογένειες, καθώς και βελτιωμένες προδιαγραφές ασφάλειας».

Το περιοδικό STERN, στην ιστοσελίδα του, αναφέρεται στην πυρκαγιά που ξέσπασε, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, στον παλαιό προσφυγικό καταυλισμό της Σάμου, που βρίσκεται πολύ κοντά στο Βαθύ, την πρωτεύουσα του νησιού. Όπως αναφέρει «στον παλαιό καταυλισμό διαμένουν περίπου 400 μετανάστες, οι οποίοι επρόκειτο να μεταφερθούν αυτήν την εβδομάδα στις νέες εγκαταστάσεις. Μετά την πυρκαγιά η διαδικασία αναμένεται να επιταχυνθεί. Ελληνικά μέσα ενημέρωσης εικάζουν ότι μπορεί να προκάλεσαν την πυρκαγιά και οι ίδιοι οι κάτοικοι του νησιού, ώστε να γίνει ακόμα πιο γρήγορα η μετεγκατάσταση. Όμως κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται μέχρι στιγμής. Στον παλαιό καταυλισμό, στο Βαθύ, διέμεναν μέχρι πέρσι περισσότεροι από 7.500 άνθρωποι σε άθλιες συνθήκες, σε χώρο που δεν μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερους από 700».

Και οι ανησυχίες της Ελλάδας για «επανάληψη του 2015»

Με αφορμή τις διαβουλεύσεις των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου (EUMED 9) στην Αθήνα η κυριακάτικη έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Die Welt εστιάζει στις ελληνικές ανησυχίες για μία «επανάληψη του 2015» στο προσφυγικό μετά από τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν. «Επικρατεί ανησυχία ότι η Τουρκία θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί την κατάσταση για μία νέα απόπειρα εκβιασμού, όπως έπραξε την άνοιξη του 2020, όταν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε αφήσει χιλιάδες μετανάστες να προωθηθούν μέχρι τα ελληνικά σύνορα. Για ‘σημαντικούς, ασύμμετρους κινδύνους’ κάνει λόγο στην κυριακάτικη Welt εκπρόσωπος της ελληνικής ακτοφυλακής. Η Ελλάδα παίρνει στα χέρια της την προστασία των συνόρων, χρησιμοποιώντας εν μέρει νομικά διαμφισβητούμενα μέσα».

Η εφημερίδα του Βερολίνου συμπληρώνει ότι «η Ελλάδα και άλλες χώρες πρώτης γραμμής ζητούν, εδώ και πολύ καιρό, να μοιραστεί το βάρος εντός της ΕΕ. Σχετική πρόταση της Κομισιόν προβλέπει μία ελάφρυνση για τις χώρες αυτές, ωστόσο εδώ και έναν χρόνο τα κράτη-μέλη δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία για την υλοποίησή της. Ενώ οι νότιες χώρες ζητούν μεγαλύτερη υποστήριξη, οι Ανατολικοευρωπαίοι αρνούνται να αποδεχθούν έναν μηχανισμό για τον υποχρεωτικό διαμοιρασμό των μεταναστών».

Με πληροφορίες από DW

* * *

Η ΕΕ ανησυχεί για το ενδεχόμενο εμπλοκής Ρώσων παραστρατιωτικών του «ομίλου Βάγκνερ» στο Μάλι(φωτ. μέλους της ρωσικής Wagner που φέρεται να έδρασε και στη Χάμα της Συρίας)

Η εμπλοκή της ιδιωτικής ρωσικής «εταιρείας ασφαλείας» Βάγκνερ στο Μαλί θα κατάφερνε «σοβαρό» πλήγμα στις σχέσεις ανάμεσα στο Μπαμακό και την Ευρωπαϊκή Ένωση, προειδοποίησε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ο Τζουζέπ Μπορέλ – Ο «όμιλος Βάγκνερ» θεωρείται πως έχει σχέσεις με τον Βλ. Πούτιν, ενώ φέρεται να είχε εμπλοκή και στον πόλεμο της Συρίας, δρώντας υπέρ του Άσαντ

 «Φαίνεται πως οι μεταβατικές αρχές συζητούν το ενδεχόμενο – αν και γνωρίζω ότι δεν έχουν λάβει ακόμη απόφαση – να καλέσουν τον όμιλο Βάγκνερ να δράσει στη χώρα», δήλωσε ο κ. Μπορέλ έπειτα από τις συνομιλίες των ΥΠΕΞ των 27 στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Ξέρουμε καλά το πώς συμπεριφέρεται αυτός ο όμιλος σε διάφορα μέρη του κόσμου», συνέχισε, αναφερόμενος κυρίως στις ωμότητες για τις οποίες έχει κατηγορηθεί στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Το Μάλι στον χάρτη – Είναι μια από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο, με πληθυσμό περίπου 20 εκατομμύρια και με τον ετήσιο μισθό ενός εργάτη να φτάνει μόλις τα 1.500 δολάρια.

«Αυτό θα έπληττε σοβαρά τη σχέση ανάμεσα στην ΕΕ και στο Μαλί», προειδοποίησε, σημειώνοντας πως η ΕΕ εκφράζει την ανησυχία της, όπως έχουν κάνει ήδη η Γαλλία και η Γερμανία. Παρίσι και Βερολίνο έχουν προειδοποιήσει ότι εάν το Μπαμακό αποφασίσει να καλέσει τη Βάγκνερ να εκπαιδεύσει τις ένοπλες δυνάμεις του Μαλί και για να εγγυάται την ασφάλεια των ηγετών του θα τεθεί εν αμφιβόλω η δική τους στρατιωτική δέσμευση στην αφρικανική χώρα.

Ο ΟΗΕ, ο οποίος έχει αναπτύξει κάπου 15.000 κυανόκρανους στο Μαλί, υπογράμμισε από τη δική του πλευρά ότι κάθε συνεργασία ανάμεσα σε μια κυβέρνηση και ξένες στρατιωτικές δυνάμεις θα πρέπει να συνοδεύεται από εγγυήσεις για την τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί τόνισε χθες στο Μπαμακό ότι το Παρίσι είναι αποφασισμένο να συνεχίσει να τηρεί τη δέσμευσή του, χωρίς όμως να λάβει εγγυήσεις από την κυβέρνηση, στην οποία κυριαρχούν οι στρατιωτικοί, για την ενδεχόμενη συνεργασία με τον όμιλο Βάγκνερ, που η Γαλλία έχει χαρακτηρίσει «ασύμβατη» με τη γαλλική αποστολή.

Ο ομόλογός της, ο συνταγματάρχης Σαντιό Καμαρά, αντέτΕινε από τη δική του πλευρά ότι η επικείμενη μείωση της γαλλικής στρατιωτικής παρουσίας στο Μαλί «μας αναγκάζει να εξετάσουμε όλα τα ενδεχόμενα για την ασφάλεια της χώρας».

Πηγές στο περιβάλλον του υπουργού Άμυνας του Μαλί πάντως επιβεβαίωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πως δεν έχει γίνει «καμία» ενέργεια όσον αφορά την πιθανότητα να κλειστεί συμφωνία με τον όμιλο Βάγκνερ.