Πρωτοσέλιδα εφημερίδων έδειχνε ο Μητσοτάκης στο Στρασβούργο για να πείσει ότι υπάρχει Ελευθεροτυπία στη χώρα — Έχασε την ψυχραιμία του: «Γράφετε σαχλαμάρες και ψέματα» σε συνάδελφο! — Γάλλος ευρωβουλετής: “Είστε αναίσχυντος και αξιολύπητος … κυβερνήτης”

Σε ένα απίστευτο κρεσέντο λαϊκισμού επιδόθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενώπιον της Ευρωβουλής στο Στρασβούργο, όπου σε σχετική ερώτηση για την Ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα και για την κατάταξη της χώρας στην 108η θέση, εκείνος αποφάσισε να προσπαθήσει να πείσει για το αντίθετο παρουσιάζοντας πρωτοσέλιδα εφημερίδων που του ασκούσαν αντιπολίτευση, ώστε να αποδείξει ότι… τους επετράπη να τα δημοσιεύσουν.

Η χώρα βρίσκεται στην 108η θέση στην κατάταξη της Ελευθερίας του Τύπου, συνθήκη η οποία έχει διαμορφωθεί μετά τις αλλεπάλληλες διώξεις, μια ανεξιχνίαστη δολοφονία, παρακολουθήσεις, συκοφαντικές δυσφημίσεις δημοσιογράφων και χρηματισμό ΜΜΕ, προσκείμενων στα συμφέροντα της κυβέρνησης. Ο Πρωθυπουργός, βρέθηκε ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο και του ζητήθηκε να τοποθετηθεί για το πολύ σοβαρό ζήτημα της κρίσης της Ελευθεροτυπίας, που ισοδυναμεί με κρίση της Δημοκρατίας ευρύτερα, και αντί να επιλέξει να προχωρήσει σε σαφείς εξηγήσεις, έκανε το απίστευτο.

«Σημείωσα τις παρατηρήσεις σας σχετικά με την Ελευθεροτυπία στην Ελλάδα. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα όπου όλοι μπορούν να γράφουν και να δημοσιεύουν το οτιδήποτε και για τον οποιονδήποτε, χωρίς καμία λογοκρισία ή κανέναν έλεγχο από την κυβέρνηση. Ρίξτε μία ματιά στα πρωτοσέλιδα των σημερινών ελληνικών εφημερίδων«, είπε ο πρωθυπουργός και παρουσίασε τις εφημερίδες «Η Αυγή» και «Δημοκρατία».

Και συνέχισε: «Με κατηγορούν ότι είμαι ψεύτης και συκοφάντης, ενώ πρόκειται για καθημερινά πρωτοσέλιδα τουλάχιστον τεσσάρων καθημερινών εφημερίδων στην Ελλάδα. Η ίδια ελευθερία υφίσταται και στην τηλεόραση, και στο ραδιόφωνο και φυσικά στο διαδίκτυο όπου όλοι είναι ελεύθεροι να γράφουν για τον οποιονδήποτε».

Κάλεσε δε τους ευρωβουλευτές να κοιτάξουν «με μεγάλη επιφύλαξη αυτά που δημοσιεύουν κάποιες ΜΚΟ. Θεωρεί κανείς εδώ μέσα ότι το Τσαντ στην Αφρική έχει μεγαλύτερη ελευθεροτυπία απ’ ό,τι η Ελλάδα;», ρώτησε το σώμα και πρόσθεσε ότι «είμαστε ζωντανή δημοκρατία και δεκαετίες τώρα είναι δεδομένη η ελευθεροτυπία στη χώρα μου».

Η απάντηση της «Αυγής» 

Η εφημερίδα «Αυγή» έσπευσε να δημοσιεύσει ένα κείμενο – απάντηση με τίτλο «Η απάντηση της Αυγής στον πρωθυπουργό της «Λίστας Πέτσα» και της χυδαίας προπαγάνδας»:

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε σαν κακός ηθοποιός στην προσπάθειά του να απαντήσει στο σφυροκόπημα από τους ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο.

Σήμερα ήταν μια κρίσιμη μέρα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η παρουσία του στην ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου δεν ήταν πανηγυρική, ούτε πανηγυρτζίδικη. Είχε την υποχρέωση να απαντήσει στα καυτά ερωτήματα που απασχολούν την Ευρώπη και την Ελλάδα. Τα γνωστά παπαγαλάκια έγραφαν ότι θα τύχει υποδοχής ανάλογης με του Κονγκρέσου, όπου μίλησε με αφορμή την 25η Μαρτίου σαν brand ambassador εταιρίας φθηνών τουριστικών ειδών, χωρίς να ονοματίσει καν την Τουρκία.

Κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Το αντίθετο. Σφυροκοπήθηκε από όλες τις πτέρυγες του ευρωκοινοβουλίου, εκτός από τον γνωστό και μη εξαιρετέτο Μάνφρεντ Βέμπερ του Ευρωπαϊκού Λαικού Κόμματος, που ακόμα κάνει αντιπολίτευση στον Τσίπρα («Ο Τσίπρας ενδιαφερόταν περισσότερο για τον Μαδούρο» είπε ο Γερμανός φίλος του Μητσοτάκη).

Το σφυροκόπημα αφορούσε το προσφυγικό, την Ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, την οικονομία και την κοινωνική πολιτική. Και δεν ήρθε μόνον από τις προοδευτικές ομάδες του εκλεγμένου οργάνου της Ε.Ε..

Ήρθε και από πολιτικές ομάδες, με τις οποίες ο Μητσοτάκης επιθυμεί να εμφανίζεται ομοϊδεάτης. Η άγρια επίθεση που του επιφύλαξε ο αντιπρόεδρος του Renew Europe, Μαλίκ Αζμανί, διέλυσε κάθε ελπίδα στον πρωθυπουργό πως θα έχει καλές σχέσεις με την πολιτική οικογένεια του Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Αζμανί επιτέθηκε σφόδρα για την ντροπιαστική τελευταία θέση της Ελλάδας στην Ε.Ε. και τα Βαλκάνια στην κατάταξη των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα σε ό,τι αφορά την ελευθεροτυπία στην Ελλάδα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φάνηκε να θυμώνει. Αλλά στην πραγματικότητα υποκρινόταν τον θυμωμένο, αφού αποδείχτηκε πως ανέμενε τις αιτιάσεις του Αζμανί. Γιατί στην απάντησή του εμφάνισε «ξαφνικά» εκτυπωμένα τα πρωτοσέλιδα της ιστορικής εφημερίδας της Αριστεράς, της Αυγής, και το πρωτοσέλιδο της «Δημοκρατίας», προκειμένου να ισχυριστεί ότι υπάρχει Ελευθερία του Τύπου στην χώρα μας.

Ακριβώς το ίδιο «επιχείρημα» χρησιμοποιούσε επί σειρά ετών ο Βίκτορ Όρμπαν, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, όταν τον κατηγορούσαν πως φιμώνει τον Τύπο. Σε ένα προπαγανδιστικό βίντεο που είχε γυρίσει μάλιστα ο υπερ-συντηρητικός πολιτικός της Ουγγαρίας, επισκεπτόταν ένα περίπτερο και μετρούσε πόσα πρωτοσέλιδα καταφέρονταν εναντίον του.

Πρέπει να ενημερώσουμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι ο βαθμός της ελευθεροτυπίας δεν εξαρτάται από τα αντιπολιτευόμενα πρωτοσέλιδα στα περίτερα. Κρίνεται από:

Τις δολοφονίες δημοσιογράφων
Τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων
Τις απηνείς διώξεις δημοσιογράφων
Τον χαρακτηρισμό δημοσιογράφων ως «υπόκοσμος» κ.ά.
Τις διαρροές με δεκάδες ψέματα που διακινεί η κυβέρνησή του και ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί
Τις παράνομες χρηματοδοτήσεις φιλικών μέσων ενημέρωσης με «Λίστες Πέτσα»
Τους χαρακτηρισμούς τύπου «Μωυσής» και «τσιτάχ» που του γράφουν «ταϊσμένα» με κρατικό χρήμα ΜΜΕ

Ας αφήσει λοιπόν τους θεατρινισμούς ο κύριος Μητσοτάκης. Το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να αφήσει κάτω τα πρωτοσέλιδα εφημερίδων που κάνουν κανονική δημοσιογραφία και να εγκαταλείψει την κυβέρνηση, ώστε η Ελλάδα να επανέλθει στο δρόμο της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Έχασε την ψυχραιμία του, έβγαλε τον πραγματικό του εαυτό στους δημοσιογράφους ο Μητσοτάκης στο “Βατερλό” του ΕΚ: «Γράφετε σαχλαμάρες και ψέματα» σε συνάδελφο!

Τον είχε βάλει στο μάτι … και του τη φύλαγε, ο Μητσοτάκης! Και ενώ επιχειρηματολογούσε ότι – δήθεν – ο Τύπος είναι ελεύθερος … στην Ελλάδα!

Σφόδρα εκνευρισμένος αποδείχτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το πραγματικό Βατερλώ του στο ευρωκοινοβούλιο, όπου δέχτηκε σφυροκόπημα από τους ευρωβουλευτές -για την Ελευθερία του Τύπου μεταξύ άλλων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να τιμήσει τους επικριτές του και μετά την παρουσία του στην Ολομέλεια του σώματος, προχώρησε σε άτυπη ενημέρωση σε δημοσιογράφους.

Όπως μαθαίνουμε, ο Έλληνας δημοσιογράφος του Euractiv , Σαράντης Μιχαλόπουλος, απηύθυνε ερώτηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τα όσα ακολούθησαν ήταν πρωτοφανή για εκλεγμένο ηγέτη χώρας.

«Θυμίστε μου, από πού είστε εσείς;» ρώτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Έλληνα δημοσιογράφο του Euractiv.

Όταν ο πρωθυπουργός άκουσε το μέσο που εκπροσωπούσε, όπως και το Mega με το οποίο συνεργάζεται, πολύ ενοχλημένος επιτέθηκε στον δημοσιογράφο λέγοντάς του «γράψατε ψέμματα. Η Βεστάνγκερ δεν μου είπε τίποτα τέτοιο. Όταν κάνετε ρεπορτάζ, να μας ρωτάτε κι εμάς».

Αφορμή για την επίθεση το αποκλειστικό ρεπορτάζ του Euractiv, σύμφωνα με το οποίο, «θέμα αναποτελεσματικότητας του ελληνικού δικαστικού συστήματος και σοβαρών καθυστερήσεων έθεσε στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Αθήνα η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργκρέτε Βεστάγκερ».

Οι υπόλοιποι δημοσιογράφοι έμειναν ενεοί μπροστά στην εικονα ενός πρωθυπουργού που έχει χάσει κάθε ίχνος ψυχραιμίας.

Ο συντάκτης του Euractiv ψύχραιμος ρώτησε εάν αυτά αποτελούν επίσημη διάψευση του επίμαχου ρεπορτάζ. «Ναι και είναι on the record» απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο οποίος όμως επέμεινε και είπε στον δημοσιογράφο «γράφετε σαχλαμάρες».

Ο δημοσιογράφος απάντησε «με προσβάλλετε κε πρωθυπουργέ». Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Δεν πειράζει, θα το αντέξετε».

Κατόπιν αυτού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποχώρησε πολύ ενοχλημένος από την ενημέρωση, προτού δεχτεί άλλες ερωτήσεις…

Τον πήραν στο … κυνήγι! Γάλλος ευρωβουλετής των Πράσινων: “Είστε αναίσχυντος και αξιολύπητος … κυβερνήτης”

Μεγάλη νίλα … έπαθε ο Κυριάκος Μητσοτάκης που – ίσως και λόγω κακών “συμβουλών” – πήγε στο Ευρωκοινοβούλιο “ανέμελος” σα να πήγαινε σε άλλο ενα Κογκρέσο των ΗΠΑ ( όπου λόγω απόστασης, αλλά και της επιρροής του ελληνοαμερικανικού λόμπι και των εκκλησιαστικών κύκλων, αντιμετωπίστηκε με στοργή).

Το καθόλου φιλικό κλίμα που διαμορφώθηκε για τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετα την ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο. επιβεβαίωσε ο Γάλλος πράσινος βουλευτής Damien Careme που χαρακτηρίζει με tweet του τον Έλληνα πρωθυπουργό ως «αναίσχυντο και αξιολύπητο κυβερνήτη» που αρνείται όλες τις κατηγορίες από τον διεθνή Τύπο, όλες τις ΜΚΟ και βουλευτές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το σεβασμό του κράτους δικαίου, όπως η ελευθερία του Τύπου

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός ⁦ @kmitsotakis ⁩ αρνείται όλες τις κατηγορίες από τον διεθνή Τύπο, όλες τις ΜΚΟ και βουλευτές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το σεβασμό του κράτους δικαίου, όπως η ελευθερία του Τύπου. Αναίσχυντος. Αξιολύπητος κυβερνήτης».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*