Πρωτοβουλία ΟΗΕ για απομάκρυνση ανθρώπων από το «Αζοφστάλ» — Το ΝΑΤΟ έτοιμο να «αγκαλιάσει» Φινλανδία, Σουηδία, ενώ εντείνεται η πολεμική σύγκρουση

Το γραφείο του ΟΗΕ στην Ουκρανία ανακοίνωσε ότι η συντονίστριά του αναχωρεί για το νότιο τμήμα της χώρας, με σκοπό να προετοιμάσει μια επιχείρηση απομάκρυνσης ανθρώπων από τη Μαριούπολη. Η πόλη, εκτός από την περιοχή της χαλυβουργίας «Αζοφστάλ», έχει πέσει όλη στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων. Τοπικός Ουκρανός αξιωματούχος κατήγγειλε ότι η Ρωσία δεν επιτρέπει την απομάκρυνση τραυματισμένων μαχητών από τη χαλυβουργία.

Η συντονίστρια του ΟΗΕ στην Ουκρανία, Οσνάτ Λουμπράνι, έγραψε στο Twitter: «Πηγαίνω στη Ζαπορίζια για να προετοιμάσω, ευελπιστώ, την απομάκρυνση από τη Μαριούπολη».

Σύμφωνα με το Κίεβο, εκατοντάδες μαχητές, κυρίως του τάγματος Αζόφ, και Ουκρανοί άμαχοι, μεταξύ των οποίων δεκάδες παιδιά, βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην τεράστια χαλυβουργία και σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης, στις μάχες έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 20.000 άνθρωποι. Μέχρι στιγμής, δεν έχει ευοδωθεί καμία προσπάθεια να εκκενωθεί το «Αζοφστάλ».

Στη Μαριούπολη, που πριν από τον πόλεμο είχε πληθυσμό πάνω από 400.000, υπολογίζεται ότι παραμένουν ακόμη περίπου 100.000 άμαχοι.

Να σημειωθεί ότι ο ΟΗΕ, την Τρίτη, μετά τη συνάντηση του γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με τον Ρώσο πρόεδρο, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος έχει αποδεχθεί «κατ΄αρχήν» την εμπλοκή των Ηνωμένων Εθνών και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στην απομάκρυνση αμάχων που έχουν αποκλειστεί στο «Αζοφστάλ». Επίσης, την ίδια μέρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε συζητήσει με τον Αντόνιο Γκουτέρες τη συνεργασία σε ανθρωπιστικό επίπεδο, με τη δημιουργία μιας «ομάδας εργασίας, με έδρα τη Μόσχα και βάση το υπουργείο Άμυνας, ώστε να εξασφαλιστεί η οργάνωση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας». Και πρόσθεσε ότι «ανάλογα με τα αποτελέσματα των συνομιλιών στη Μόσχα, θα μπορέσουμε να αποφασίσουμε τα βήματα που πρέπει να κάνουμε προς αυτή την κατεύθυνση». Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Ρωσία επιθυμεί τη συνεργασία με τον ΟΗΕ, ώστε να παρασχεθεί βοήθεια στον άμαχο πληθυσμό στην Ουκρανία. Ο Αντόνιο Γκουτέρες βρίσκεται στο Κίεβο, όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Από την πλευρά του το Κίεβο καταγγέλλει ότι οι Ρώσοι, που βομβαρδίζουν συνεχώς τη χαλυβουργία, δεν επιτρέπουν την απομάκρυνση αμάχων και τραυματισμένων μαχητών από το «Αζοφστάλ». «Ο εχθρός βομβαρδίζει μαζικά και μπλοκάρει τις μονάδες μας κοντά στο εργοστάσιο», ανέφερε στην αναφορά του το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, ενώ ο διοικητής της 36ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών της Μαριούπολης, Σεργκέι Βολίνσκι, έκανε νέα έκκληση για βοήθεια χθες, Τετάρτη, υπογραμμίζοντας πως έχει μαζί του 600 τραυματίες στρατιώτες και εκατοντάδες αμάχους.

Ο Πάβλο Κιριλένκο, κυβερνήτης της επαρχίας Ντονέτσκ, είπε επίσης πως η Ρωσία δεν επιτρέπει τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων ώστε να απομακρυνθούν άμαχοι από την περιοχή. Είπε, όμως, ότι μόνο 370.000 κάτοικοι παραμένουν στις ελεγχόμενες από την Ουκρανία περιοχές της επαρχίας Ντονέτσκ από 1,67 εκατ. πριν από την εισβολή της Ρωσίας. Η Ρωσία αρνείται σταθερά ότι στοχοποιεί αμάχους στην εισβολή.

Το ΝΑΤΟ έτοιμο να «αγκαλιάσει» Φινλανδία και Σουηδία, ενώ εντείνεται η πολεμική σύγκρουση

Η Σουηδία και η Φινλανδία «θα γίνουν δεκτές με ανοιχτές αγκάλες» στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, την ώρα που από την Ουκρανία ο Αντόνιο Γκουτέρες από το Κίεβο ζήτησε από τη Ρωσία να συνεργαστεί με το ΔΠΔ για τη διερεύνηση τυχόν εγκλημάτων πολέμου.

Παράλληλα οι πληροφορίες από τα μέτωπα του πολέμου και τη Μαριούπολη δείχνουν ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζονται με ιδιαίτερη ένταση.

Η συνέντευξη Στόλτενμπεργκ

«Η διαδικασία ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα γίνει γρήγορα, εάν αποφασίσουν να υποβάλουν αίτημα ένταξης στη Συμμαχία», δήλωσε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα, λίγο πριν από τη συνάντησή του με τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων.

«Αν το αποφασίσουν, το ΝΑΤΟ θα τις καλωσορίσει με ανοιχτές αγκάλες», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ που επισήμανε ότι οι δύο χώρες-μέλη της ΕΕ είναι πολύ στενοί εταίροι του ΝΑΤΟ και υπάρχει συνεργασία εδώ και πολλά χρόνια, τόσο σε ασκήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, όσο και σε διάφορες αποστολές και επιχειρήσεις.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι Φινλανδία και Σουηδία πιθανώς θα καταθέσουν αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ γύρω στα μέσα Μαΐου, αλλά ο Στόλτενμπεργκ δεν έδωσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Όταν ρωτήθηκε ποιες εγγυήσεις θα μπορούσε να παράσχει το ΝΑΤΟ στις δύο χώρες, είπε ότι μόλις οι δύο χώρες λάβουν την πρόσκληση για ένταξη, θα σταλεί ένα «ισχυρό πολιτικό μήνυμα» ότι η ασφάλεια των δύο χωρών είναι σημαντική για τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ. «Είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε μια συμφωνία για την ενδιάμεση περίοδο, μεταξύ της ημερομηνίας αίτησης και την επίσημη επικύρωση ολοκλήρωσης της διαδικασίας ένταξης από όλα τα Κοινοβούλια. Υπάρχουν τρόποι να γεφυρωθεί αυτή η ενδιάμεση περίοδος, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τη Φινλανδία και τη Σουηδία», είπε.

Γκουτέρες στην Ουκρανία

Με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναμένεται να συναντηθεί το απόγευμα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, που βρίσκεται στην Ουκρανία και επισκέφθηκε την Μποροντιάνκα και την Μπούτσα, τις δύο πόλεις όπου υπάρχουν πολύ σοβαρές καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου, μετά τον εντοπισμό ομαδικών τάφων και πτώματα ανθρώπων που βρέθηκαν με δεμένα χέρια.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες στην Μπούτσα

«Ένας πόλεμος είναι κάτι παράλογο τον 21ο αιώνα», δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες από την Μποροντιάνκα, προάστιο του Κιέβου. «Φαντάζομαι την οικογένειά μου σε ένα από αυτά τα σπίτια (…) Βλέπω τις εγγονές μου να τρέχουν πανικόβλητες. Ο πόλεμος είναι κάτι παράλογο τον 21ο αιώνα, κανένας πόλεμος δεν είναι αποδεκτός τον 21ο αιώνα», είπε.

Στην Μπούτσα, όπου επισκέφθηκε το σημείο όπου βρέθηκε ομαδικός τάφος, πίσω από μια εκκλησία, ο γ.γ. του ΟΗΕ είπε ότι «είναι πολύ σημαντικό να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι» και ότι στηρίζει «πλήρως την έρευνα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου και κάνω έκκληση στη ρωσική ομοσπονδία να δεχθεί να συνεργαστεί με το ΔΠΔ. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε, όταν μιλάμε για εγκλήματα πολέμου, ότι ο ίδιος ο πόλεμος είναι έγκλημα».

Συγκρούσεις και βομβαρδισμοί

Στο πεδίο των μαχών, οι μάχες συνεχίζονται με σφοδρότητα, ενώ η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, επανέλαβε τις απειλές κατά του Κιέβου και των δυτικών κυβερνήσεων, επικαλούμενη ουκρανικά χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος, λέγοντας ότι «μια τέτοια επιθετικότητα κατά της Ρωσίας δεν μπορεί να μείνει χωρίς απάντηση. Θα θέλαμε το Κίεβο και οι δυτικές πρωτεύουσες να λάβουν σοβαρά υπόψη τη δήλωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ότι η περαιτέρω πρόκληση που ωθεί την Ουκρανία να χτυπήσει κατά των ρωσικών εγκαταστάσεων θα αντιμετωπιστεί με σκληρή απάντηση από τη Ρωσία».

Και, αναφερόμενη κυρίως στη Βρετανία, πρόσθεσε ότι αυτοί που συμβουλεύουν τα κέντρα λήψης αποφάσεων της Ουκρανίας «δεν θα αποτελέσει απαραίτητα πρόβλημα για την αντίδραση της Ρωσίας. Δεν τους συμβουλεύουμε να συνεχίσουμε να δοκιμάζουμε την υπομονή μας».

Η Ζαχάροβα αναφέρθηκε και στις διαπραγματεύσεις με το Κίεβο, λέγοντας ότι η Μόσχα δεν έχει λάβει ακόμη απάντηση από την Ουκρανία σχετικά με τις τελευταίες προτάσεις της για πιθανή ειρηνευτική συμφωνία.

Αεροφωτογραφία του κατεστραμμένου «Αζοφστάλ» στη Μαριούπολη

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, ο ρωσικός στόλος στη Μαύρη Θάλασσα διατηρεί την επιχειρησιακή δυνατότητα να πλήξει παράκτιους και άλλους στόχους στην Ουκρανία παρότι έχασε το αποβατικό Saratov και το πυραυλοφόρο καταδρομικό Moskva. Επισημαίνει ότι περίπου 20 σκάφη του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, συμπεριλαμβανομένων υποβρυχίων, βρίσκονται στη ζώνη επιχειρήσεων της Μαύρης Θάλασσας.

Σύμφωνα με δορυφορικές φωτογραφίες, τα ρωσικά πυρά εντείνονται στη χαλυβουργεία Azovstal της Μαριούπολης, προκαλώντας τεράστιες ζημιές. Επίσης, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν τέσσερις ουκρανικούς στρατιωτικούς στόχους κατά τη διάρκεια της νύχτας, καταστρέφοντας δύο αποθήκες πυραύλων και πυρομαχικών κοντά στους οικισμούς Μπαρινκόβε και Ιβανίνκα στα ανατολικά της χώρας, ενώ σύμφωνα με το Reuters, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέρριψαν επίσης ένα ουκρανικό αεροσκάφος Su-24 κοντά στο Λουγκάνσκ. Καμία από αυτές τις πληροφορίες δεν έχουν επαληθευτεί από ανεξάρτητες πηγές.

Εγκρίνεται η αποστολή όπλων στην Ουκρανία

Στη Γερμανία εγκρίθηκε η κοινή πρόταση των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού και της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) για την στήριξη της Ουκρανίας με την παράδοση βαρέων όπλων.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που δημοσιοποίησε το γερμανικό ομοσπονδιακό κοινοβούλιο (Bundestag), η πρόταση προβλέπει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει «να συνεχίσει και, όπου είναι δυνατό, να επιταχύνει την παράδοση του απαραίτητου εξοπλισμού στην Ουκρανία, επεκτείνοντας παράλληλα την παράδοση βαρέων όπλων και περίπλοκων συστημάτων (…) χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η δυνατότητα της Γερμανίας να υπερασπιστεί τη Συμμαχία». Επιπλέον, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να φροντίσει για την ανθρωπιστική υποστήριξη των προσφύγων, ενώ θα πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την απεξάρτηση της χώρας από τη ρωσική ενέργεια.

Νέα πυρά στην Υπερδνειστερία

Οι αρχές της φιλορωσικής αυτονομιστικής δημοκρατίας της Υπερδνειστερίας, στη Μολδαβία, ανακοίνωσαν ότι ένα χωριό στα σύνορα με την Ουκρανία που φιλοξενούσε μεγάλη αποθήκη ρωσικών πυρομαχικών έγινε στόχος επίθεσης από μη επανδρωμένο αεροσκάφος και καταστράφηκε από φωτιά.

Η αποσχισθείσα περιοχή έχει χαρακτηρίσει «τρομοκρατικές επιθέσεις» τις επιθέσεις στο έδαφός της, κατηγορώντας την Ουκρανία, με το Κίεβο να κατηγορήσει τη Μόσχα ότι επιδιώκει με προβοκάτσιες να επεκτείνει τον πόλεμο περαιτέρω στην Ευρώπη.