Πρωθυπουργός Δανίας: Δεν ανήκω σε ευπαθή ομάδα και δεν κάνω πρώτη το εμβόλιο – Γαλλία: Διαφωνίες για την προτεραιότητα στο εμβόλιο – Ιταλία: Δημόσια συζήτηση για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς – Deutsche Welle: Αεροπορικό εισιτήριο μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού;

Η Mette Frederiksen.

Η Mette Frederiksen.  

Προτεραιότητα στο εμβόλιο για την πρωθυπουργό της Δανίας έχουν οι ευπαθείς ομάδες. Η ίδια δεν ανήκει σε αυτές και όπως ανακοίνωσε, θα περιμένει τη σειρά της, όπως οι υπόλοιποι Δανοί πολίτες.

Την απόφασή της να μην κάνει πρώτη το εμβόλιο κατά του κορονοϊού εξηγεί στο facebook η Δανή πρωθυπουργός και αυτό που λέει είναι το εξής απλό: δεν ανήκει σε ευπαθή ομάδα.

Η Mette Frederiksen, που στις 27 Δεκεμβρίου ανακοίνωσε την έναρξη των εμβολιασμών και στη χώρα της, απάντησε σε όσους την ρωτούσαν “γιατί δεν κάνει το εμβόλιο πρώτη, ως πρωθυπουργός”.

“Στη Δανία, αποφασίσαμε οτι οι πολίτες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και το προσωπικό πρώτης γραμμής των νοσοκομείων θα εμβολιαστεί πρώτα.

Το κάναμε για να αποτρέψουμε σοβαρές ασθένειες και θανάτους. Απο τη στιγμή που δεν ανήκω σε ομάδα υψηλού κινδύνου, θα περιμένω να έρθει η σειρά μου”.

Στην ίδια ανάρτηση ξεκαθαρίζει, για όσους έχουν αμφιβολίες, οτι θα το κάνει το εμβόλιο κι οτι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην επιστήμη.

Πρωθυπουργός Δανίας: Δεν ανήκω σε ευπαθή ομάδα και δεν κάνω πρώτη το εμβόλιο

Γαλλία: Διαφωνίες για την προτεραιότητα στο εμβόλιο

Κορωνοϊός - Γαλλία: Διαφωνίες για την προτεραιότητα στο εμβόλιο

Η μεγάλη ηλικία σε συνδυασμό με υποκείμενα νοσήματα ήταν τα θέματα που επικράτησαν στην απόφαση της κυβέρνησης να δώσει προτεραιότητα στα γηροκομεία, από όπου ξεκίνησε η πρώτη φάση εμβολιασμού την Κυριακή στη Γαλλία.

Με τον τρόπο αυτό μεταφέρει για αργότερα τον εμβολιασμό του νοσηλευτικού προσωπικού και το αναπάντητο ερώτημα: «Κατά πόσο επί της ουσίας οι εμβολιάζοντες θα έπρεπε να είχαν προηγηθεί των εμβολιαζόμενων;».

Όπως σημειώνει η Deutsche Welle, οι αντιπαραθέσεις σχετικά με το ερώτημα έφεραν στην επιφάνεια το ζήτημα διαχείρισης του στοκ των εμβολίων, όπως υπογραμμίζει ο Ζιλ Πιελού ειδικός στο μεγάλο νοσοκομείο Τενόν στο Παρίσι: «Είμαι βαθιά απογοητευμένος, τι προέχει; Η λογική διαχείρισης των δόσεων; Τότε θα πρέπει αυτό να ειπωθεί ξεκάθαρα», τονίζει.

Η δεύτερη φάση των εμβολιασμών θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο και θα διαρκέσει έως την Άνοιξη, αρχικά για τις ηλικίες άνω των 75 ετών. Στη συνέχεια ακολουθούν εκείνοι άνω των 65 και αργότερα οι νοσηλευτές άνω των 50 ετών. Οι εμβολιασμοί για τους νεότερους νοσηλευτές προβλέπεται να γίνουν κατά την τρίτη φάση, τέλος της Άνοιξης και πιθανότατα Ιούνιο.

Ο επόμενος πονοκέφαλος για την κυβέρνηση είναι τώρα να πείσει τους πλέον δύσπιστους να εμβολιαστούν. Για την ώρα οι αρνητές φαίνεται να αποτελούν την πλειοψηφία. Μάλιστα, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση του IFOP-Fiducial για το κανάλι CNews και του Sud Radio στις αρχές Δεκεμβρίου, το 61 % των Γάλλων δήλωναν αποφασισμένοι να μην εμβολιασθούν κατά του Covid-19.

Η έρευνα έγινε σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.003 ατόμων. Σύμφωνα μάλιστα με την κομματική τους ένταξη, οι πιο απρόθυμοι εντάσσονται στα άκρα. Η έρευνα ανέδειξε πως το 80% των υποστηρικτών του Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν δεν θέλει να εμβολιασθει, όπως επίσης και το 69% των υποστηρικτών του κόμματος των Ανυπότακτων του Ζαν-Λυκ Μελανσόν. Σοσιαλιστές και Ρεπουμπλικάνοι είναι μοιρασμένοι, ενώ η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του Μακρόν (τουτέστιν 62% αυτών) τάσσεται υπέρ του εμβολιασμού.

 

Ιταλία: Δημόσια συζήτηση για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς

Δημόσια συζήτηση αναμένεται να ξεκινήσει στις βόρειες περιφέρειες της Ιταλίας σχετικά με τον εμβολιασμόκατά του κορωνοϊου, καθώς πολλοί εργαζόμενοι σε οίκους ευγηρίας δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν.

Εκπρόσωποι του ιταλικού υπουργείου υγείας αναμένεται να συναντηθούν μαζί τους και να συζητήσουν επί του θέματος προκειμένου να τους ενημερώσουν για το εμβόλιο και να αναζητήσουν λύσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κάποιες περιοχές της Βόρειας Ιταλίας το ποσοστό άρνησης στον εμβολιασμό αγγίζει μέχρι και το 50%, όπως στη Λομβαρδία.

Ο ιταλικός Τύπος επιβεβαίωσε σήμερα ότι η μεγαλύτερη άρνηση έρχεται από το διοικητικό και νοσηλευτικό προσωπικό οίκων ευγηρίας.

Ο προβληματισμός είναι τεράστιος, καθώς υπάρχει ο φόβος ότι η αρνητική αυτή στάση μπορεί να επηρεάσει σαν ντόμινο και ένα μεγάλο μέρος του προσωπικού των δημόσιων νοσοκομείων. Οι συγγενείς των ηλικιωμένων που βρίσκονται στους οίκους ευγηρίας είναι οργισμένοι, ζητώντας την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης. Συχνά δεν μπορούν να επισκεφθούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα, καθώς το ποσοστό θνησιμότητας μέσα στις δομές αυτές ήταν τεράστιο, ενώ τώρα που βρέθηκε το εμβόλιο, υπάρχει ο κίνδυνος να χαθεί μια πολύτιμη ασπίδα προστασίας.

Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές όμως, όποιος τάσσεται κατά του εμβολίου και εργάζεται σε νοσοκομεία, γηροκομεία ή ιδιωτικές κλινικές, θέτει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία. Μπορεί να υπάρξει δηλαδή, πιθανότητα απόλυσης και ποινικής δίωξης. Αύριο τα συνδικάτα των εργαζομένων σε οίκους ευγηρίας αναμένεται να συναντηθούν με εκπροσώπους του υπουργείου υγείας σε αναζήτηση πιθανών λύσεων. Στο εσωτερικό της κυβέρνησης Κόντε δε, ορισμένα στελέχη της άρχισαν να διαφοροποιούνται και να αμφισβητούν την επιλογή του πρωθυπουργού, ο οποίος τάχθηκε υπέρ του εθελοντικού εμβολιασμού.

Η κεντροαριστερή υφυπουργός υγείας Σάντρα Τζάμπα δήλωσε ανοικτά ότι, δεδομένης της κατάστασης, ο εμβολιασμός πρέπει να γίνει υποχρεωτικός, ξεκινώντας από όσους εργάζονται στο δημόσιο. Και ο έτερος υφυπουργός υγείας, Πάολο Σιλέρι, από τα Πέντε Αστέρια, προσθέτει: «Αν δεν εμβολιαστούν τουλάχιστον τα δυο τρίτα του πληθυσμού, θα χρειαστεί να λάβουμε μέτρα, αποφασίζοντας την υποχρεωτική χορήγηση του εμβολίου».

 

Deutsche Welle: Αεροπορικό εισιτήριο μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού;

Το ερώτημα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο και απαιτείται νομοθετική παρέμβαση. Γιατί ναι μεν το εμβόλιο δεν είναι υποχρεωτικό, αλλά ίσως από την πίσω πόρτα παγιωθούν συνθήκες διάσπασης σε πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας.

Η κατάσταση είναι πολύπλοκη, γιατί υπάρχουν πολλοί τομείς της δημόσιας και κοινωνικής ζωής που για να επιστρέψουν και πάλι στην κανονικότητα, θα μπορούσαν θεωρητικά, και παρά τις οποίες διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου, να επιβάλουν ως όρο την υποχρέωση εμβολιασμού των πολιτών. Τέτοιοι τομείς είναι ο χώρος του θεάματος, η εστίαση, ο τουρισμός. Το ενδεχόμενο δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Ήδη την αρχή έκανε αρχές Νοεμβρίου η αεροπορική εταιρεία Quantas της Αυστραλίας. „Θέλουμε να προσαρμόσουμε τους Γενικούς Όρους Συναλλαγών κατά τέτοιο τρόπο, ώστε οι επιβάτες πριν επιβιβάζονται στο αεροσκάφος, να δείχνουν βεβαίωση ότι έκαναν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού” είπε ο επικεφαλής της αεροπορικής εταιρείας Άλαν Τζόις. Γερμανοί συνταγματολόγοι, βουλευτές ακόμη και ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν φοβούνται ότι εάν δεν γίνουν νομοθετικές παρεμβάσεις, θα φτάσει η στιγμή, που όσοι από επιλογή δεν εμβολιάζονται θα πέφτουν θύματα διακρίσεων και αποκλεισμού από τμήματα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, τουλάχιστον στον ιδιωτικό τομέα.

Νομοθετική παρέμβαση

Νομομαθείς πολιτικοί του μεγάλου συνασπισμού εξετάζουν νομοθετική απαγόρευση προνομίων για πολίτες που εμβολιάζονται. Ο Γιοχάνες Φέχνερ, εκπρόσωπος της Κ.Ο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος για νομικά θέματα, αναφέρει στο σημερινό φύλλο της Welt ότι το κόμμα του μελετά νομικές ρυθμίσεις απαγόρευσης περιπτώσεων άνισης μεταχείρισης ανάμεσα στους εμβολιασθέντες και μη, κυρίως στον ιδιωτικό οικονομικό τομέα. “Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, όταν αεροπορικές εταιρείες ή εστιατόρια επιτρέπουν την πρόσβαση στις υπηρεσίες τους μόνο σε όσους εμβολιάζονται, τέτοια προνομιακή μεταχείριση θα οδηγήσει στη διάσπαση της κοινωνίας”. Ο ομόλογός του από το Χριστιανοκοκοινωνικό Κόμμα CSU Φόλκερ Ούλριχ επισημαίνει στην ίδια εφημερίδα ελλείψεις. “Σε κρατικό επίπεδο ισχύει ο νόμος απαγόρευσης των διακρίσεων, που αποκλείει εξ υπαρχής τις διακρίσεις πχ. στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ανάμεσα σε όσους εμβολιάζονται και σε όσους από επιλογή τους δεν θα το κάνουν. Αλλά στον δημόσιο τομέα υπάρχουν πολλά ρυθμιστικά κενά, που θα πρέπει να καλύψουμε”.

Προς επίρρωση των λεχθέντων του και ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας κατά των Διακρίσεων Σεμπάστιαν Μπίκεχιρ επιβεβαιώνει ότι οι Γενικοί Όροι Συναλλαγών AGB δεν προσφέρουν νομοθετικό πλαίσιο χειρισμού περιπτώσεων πολιτών που πέφτουν θύμα διακρίσεων στην καθημερινότητά τους, επειδή πχ. δεν εμβολιάζονται. “Ο νομοθέτης θα πρέπει να προνοήσει ρυθμιστικά, εάν θέλει να προστατεύσει επαρκώς αυτήν την κατηγορία πολιτών”. Το πρόβλημα έχει “διαγνωσθεί” και από την κυβέρνηση. Ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν αλλά και ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ έχουν ήδη ταχθεί κατά προνομίων για πολίτες με εμβόλιο.

Πρώτα εμβολιασμοί και μετά βλέπουμε

Αλλά πώς τοποθετούνται οι διάφοροι κλάδοι; Η Ίνγκριντ Χάρτγκες, πρόεδρος του Γερμανικού Συνδέσμου Ξενοδόχων και Εστιατόρων (DEHOGA), υποστηρίζει ότι δεν είναι τώρα η κατάλληλη ώρα για “θεωρητικολογίες”, όπως αναφέρει στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο dpa. Όσον καιρό δεν υπάρχουν εμβόλια διαθέσιμα για όλους, δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε για περιορισμούς. Όλοι έχουν καταρχήν μεγάλο συμφέρον στο να μπορέσουν να εμβολιαστούν, όποιος φυσικά το θέλει. Κι αυτό ισχύει και για τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις γαστρονομίας. Ο κλάδος θα πρέπει να είναι προσβάσιμος σε όλους χωρίς διακρίσεις”. Η Χάρτγκες φέρνει ως παράδειγμα έναν νέο σε ηλικία πολίτη, ο οποίος λόγω ακριβώς της ηλικίας του θα εμβολιαστεί τελευταίος, δεν θα πρέπει να πηγαίνει σε εστιατόρια ή κινηματογράφους μέχρι τότε; “Υπάρχουν πολλά ανοιχτά νομικά θέματα, όπως εάν ένας ξενοδόχος θα πρέπει να έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού. Η πολιτική πρέπει να δημιουργήσει νομοθετική σαφήνεια”. Κατά την άποψη του προέδρου του Ομοσπονδιακού Συνδέσμου Οικονομίας Συναυλιών και Εκδηλώσεων Γενς Μίχο, νομικός ο ίδιος, ο εμβολιασμός ως προϋπόθεση για την είσοδο σε εκδηλώσεις ισοδυναμεί με διάκριση σε βάρος εκείνων που δεν θα εμβολιαστούν.

“Από νομικής πλευράς παραβιάζεται το συνταγματικό δικαίωμα της ισότητας των πολιτών σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 3 του Θεμελιώδους Νόμου, γι’ αυτό το κράτος δεν μπορεί να αρνηθεί την ψήφιση νόμου που να ρυθμίζει την προνομιακή μεταχείριση των εμβολιασθέντων”. Ο Γενς Μίχο υποστηρίζει ότι το ίδιο πρέπει να ισχύσει και με τη διενέργεια γρήγορων τεστ σε όσους θέλουν να βγάλουν εισιτήριο για συναυλίες. Προς το παρόν ο κλάδος του, που έχει υποστεί τεράστιο οικονομικό πλήγμα από την πανδημία, έχει θέσει ως προτεραιότητα το ερώτημα, πότε συναυλίες και άλλοι τύποι εκδηλώσεων θα μπορούν να γίνονται και να είναι οικονομικά αποδοτικές. Αντίθετα ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ιατρών Φρανκ Βάλτερ Μοντγκόμερι θεωρεί εφικτό μακροπρόθεσμα, όσοι εμβολιάζονται να τους δοθούν ιδιαίτερα δικαιώματα. Μιλώντας στο Γερμανικό Ραδιόφωνο DLF ανέφερε ότι κάτι τέτοιο απαγορεύεται όσον καιρό δεν υπάρχουν εμβόλια διαθέσιμα σε όλους. “Αλλά αργότερα, όταν όλοι αποκτήσουν πρόσβαση στο εμβόλιο και μπορεί να διαγνωσθεί ανοσία επί τη βάσει αιματολογικών εξετάσεων, τέτοιες αποφάσεις καθίστανται δυνατές” υπογράμμισε παραπέμποντας σε απαγορεύσεις που ήδη υπάρχουν για εισόδους σε χώρες χωρίς εμβόλιο κατά του κίτρινου πυρετού ή τον εμβολιασμό κατά της ιλαράς ως προϋπόθεση για την εγγραφή παιδιών σε ορισμένα γερμανικά νηπιαγωγεία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*