Προφυλακιστέος κρίθηκε ο Μένιος Φουρθιώτης

Η αιχμηρή ανάρτηση του Κώστα Βαξεβάνη

Με ομόφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα ο Μένιος Φουρθιώτης και οι δύο από του τρεις συνεργάτες του κρίθηκαν προφυλακιστέοι και οδηγούνται στη φυλακή.

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο Μένιος Φουρθιώτης καθώς και οι δύο συγκατηγορούμενοί του για τις σκηνοθετημένες επιθέσεις στο σπίτι του και τους πυροβολισμούς σε βάρος αστυνομικών, με απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα. Ελεύθερος αφέθηκε ο τέταρτος κατηγορούμενος στην υπόθεση που βαρύνεται για πλημμεληματική κατοχή ναρκωτικών.

Με ομόφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα ο Μένιος Φουρθιώτης και οι δύο από του τρεις συνεργάτες του κρίθηκαν προφυλακιστέοι και οδηγούνται στη φυλακή.

Πρόκειται για τους δύο φυσικούς αυτουργούς των πυροβολισμών στο σπίτι του παρουσιαστή. Αντίθετα αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο τρίτος κατηγορούμενος, που αντιμετώπιζε πλημμελήματα.

Η διαδικασία ήταν πολύωρη και η απολογία του καθενός κράτησε περίπου δύο ώρες.

Ο Μένιος Φουρθιώτης βαρύνεται με τα κακουργήματα της ηθικής αυτουργίας κατά συρροή και κατ’εξακολούθηση σε διακεκριμένη οπλοκατοχή και οπλοφορία και της ηθικής αυτουργίας σε έκρηξη αλλά και με επτά πλημμελήματα. Οι τρεις συγκατηγορούμενοι του θα λογοδοτήσουν, ανά περίπτωση, για τα αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά συρροή, της συνέργειας σε απόπειρα ανθρωποκτονίας και της έκρηξης καθώς και για έξι πλημμεληματικού βαθμού κατηγορίες.

Παράλληλα ερευνάται από τις αρχές με εντολή της Εισαγγελίας η καταγγελία του Κώστα Βαξεβάνη για σχέδιο κατά της ζωής του.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης, υπενθυμίζοντας πως δεν υπήρξε ούτε μια δήλωση καταδίκης στις καταγγελίες που έγιναν για το συμβόλαιο θανάτου για το οποίο είχε προειδοποιηθεί τόνισε πως:  «Η απόφαση για προφυλάκιση του Φουρθιωτη θα μπορούσε να είναι μια προσωπική ικανοποίηση και ταυτόχρονα ανακούφιση. Θεωρώ όμως ότι ο Φουρθιωτης είναι ένας χρήσιμος ηλιθιος. Το σημείο επαφής του παρακράτους με τα όργανα του κράτους. Γιατί άραγε ο πρωθυπουργός και η ΝΔ δεν θέλησαν να κάνουν έστω μια δήλωση καταδίκης την ώρα που βγάζουν ανακοινώσεις οργανώσεις από όλο τον κόσμο; Πρόκειται για πολιτική μικρότητα, ή μήπως ο Φουρθιωτης απολαμβάνει τη στήριξη που είχε ο Νίκος Γεωργιάδης;».

Σημειώνεται ότι τη διερεύνηση των καταγγελιών ζητούν εδώ και μέρες οργανώσεις για την ελευθερία του Τύπου απ’ όλο τον κόσμο, ενώ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις απόπειρες λογοκρισίας στην Ελλάδα, αλλά και για τα συμβόλαια θανάτων κατά δημοσιογράφων όπως του Γιώργου Καραϊβάζ.

Το κατηγορητήριο

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει σχηματιστεί σε βάρος τους, οι επιθέσεις έξω από το σπίτι του Φουρθιώτη ήταν οργανωμένες από τον βασικό κατηγορούμενο , προκειμένου να πετύχει την επιστροφή του σε καθεστώς αστυνομικής φύλαξης και οι δύο συγκατηγορούμενοι του είναι αυτοί που ανέλαβαν να εκτελέσουν το σχέδιο του παρουσιαστή, έναντι χρηματικού ποσού.

Οι δύο δράστες των επιθέσεων ωστόσο είναι σύμφωνα με το κατηγορητήριο σε βάρος τους, αυτοί που άνοιξαν πυρ με καλάσνικοφ σε βάρος αστυνομικών ξημερώματα της 16ης Απριλίου προσπαθώντας να αποφύγουν τυχαίο έλεγχο. Ο αδελφός ενός εξ αυτών, φέρεται να τους βοήθησε να κρύψουν τα ίχνη τους. Την ίδια μέρα γύρω στις 11 τη νύχτα , το ίδιο καλάσνικοφ φαίνεται να χρησιμοποιήθηκε για τους πυροβολισμούς έξω από το σπίτι του παρουσιαστή. Μία εβδομάδα μετά, σημειώθηκε έκρηξη έξω από το γκαράζ του, ενέργεια που επίσης θεωρείται οργανωμένη από τον κατηγορούμενο.

Οι κατηγορούμενοι ως φυσικοί αυτουργοί αρνούνται όσα τους αποδίδονται ισχυριζόμενοι πως δούλευαν ως φύλακες για τον Φουρθιώτη και πως δεν έχουν καμία σχέση με τις επιθέσεις στο σπίτι του εργοδότη τους και τους πυροβολισμούς κατά των αστυνομικών. Ο παρουσιαστής στους αστυνομικούς έχει δηλώσει ότι αρνείται όσα του αποδίδονται λέγοντας πως θα μιλήσει εκτενώς στον ανακριτή.