Προσωρινή κυβέρνηση με όλα τα παλιά ηγετικά στελέχη ανακοίνωσαν οι Ταλιμπάν – Οι Ταλιμπάν διέλυσαν διαδήλωση στην Καμπούλ πυροβολώντας στον αέρα

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν σήμερα τα μέλη μιας μεταβατικής κυβέρνησης, που απαρτίζεται κατά κύριο λόγο από την παλιά φρουρά της ισλαμιστικής ομάδας, με τα κορυφαία πόστα να καταλαμβάνονται από πρόσωπα που κυριάρχησαν στην 20ετή μάχη κατά του συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ.

Ο προσωρινός πρωθυπουργός Μουλά Χασάν Αχούντ ηγήθηκε της κυβέρνησης των Ταλιμπάν στην Καμπούλ τα τελευταία χρόνια της διακυβέρνησής τους. Ο Μουλά Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ, ο οποίος ηγήθηκε των συνομιλιών με τις Ηνωμένες Πολιτείες και υπέγραψε τη συμφωνία που οδήγησε στην τελική αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, θα είναι ένας από τους δύο αναπληρωτές του Αχούντ.

Όπως μετέδωσε το Associated Press, στη νέα κυβέρνηση δεν φαίνεται να υπάρχει άτομο εκτός της ομάδας των Ταλιμπάν, κάτι που ζητούσε η διεθνής κοινότητα.

Σημειώνεται ότι υπουργός Εσωτερικών ορίστηκε ο Σαρατζουντίν Χακάνι, επικεφαλής της στρατιωτικής ομάδας Δίκτυο Χακάνι, ο οποίος αναζητείται από το FBI.

Η σημερινή ανακοίνωση προσωρινής κυβέρνησης είναι βασικό βήμα προς τον σχηματισμό κυβέρνησης στη χώρα.

Επιπλέον, η ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης ήρθε ώρες μετά τη διάλυση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας με πυροβολισμούς στον αέρα και τις συλλήψεις αρκετών δημοσιογράφων.

Στο μεταξύ, οι Ταλιμπάν δεσμεύθηκαν και πάλι απέναντι στους Αμερικανούς ότι θα επιτρέψουν στους Αφγανούς που επιθυμούν να φύγουν από τη χώρα να το πράξουν, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, κατά την επίσκεψή του στο Κατάρ.«Θα τους παρακολουθούμε» είπε, ενώ εξήγησε ότι «σύσσωμη η διεθνής κοινότητα αναμένει οι Ταλιμπάν να τηρήσουν αυτή τους τη δέσμευση».

 

Οι Ταλιμπάν διέλυσαν διαδήλωση στην Καμπούλ πυροβολώντας στον αέρα

Από τη διαδήλωση στην Καμπούλ, όπου συμμετείχαν στην πλειονότητά τους γυναίκες

Μερικές δεκάδες Αφγανοί, στην πλειονότητά τους γυναίκες, συμμετείχαν σε διαδήλωση στην Καμπούλ διαμαρτυρόμενοι για την κατάληψη της επαρχίας Πανσίρ, αλλά και για την παρέμβαση του Πακιστάν στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας τους. Ωστόσο, τη διαδήλωση διέλυσαν οι Ταλιμπάν, πυροβολώντας στον αέρα για εκφοβισμό.

Στη συγκέντρωση μπροστά την πρεσβεία του Πακιστάν συμμετείχαν περίπου 70 άτομα, που κρατούσαν πανό και φώναζαν συνθήματα κατά του Ισλαμαμπάντ, που θεωρείται στενός σύμμαχος των Ταλιμπάν. Ωστόσο το πλήθος διαλύθηκε γρήγορα όταν οι Ταλιμπάν πήγαν στο σημείο και άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα.

Μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, πολλές μικρές διαδηλώσεις πραγματοποιούνται εναντίον τους σε πόλεις όπως η Καμπούλ, η Μάζαρ-ι-Σαρίφ και η Χεράτ. Σε αυτές τις κινητοποιήσεις συμμετέχουν κυρίως γυναίκες, που ζητουν να μην αποκλειστούν από τον δημόσιο χώρο, όπως είχε συμβεί κατά την πρώτη κυβέρνηση των Ταλιμπάν (1996-2001).

«Οι Αφγανές θέλουν η χώρα τους να είναι ελεύθερη. Έχουμε κουραστεί. Έχουμε κουραστεί να βλέπουμε το Πακιστάν να βομβαρδίζει την Πανσίρ, έχουμε κουραστεί να περιμένουμε στο αεροδρόμιο», δήλωσε μία από τις διαδηλώτριες, η Σάρα Φάχιμ που κατάγεται από την επαρχία Καπίσα η οποία βρίσκεται κοντά στην Πανσίρ.

«Πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτό; Πότε θα ακουστούν οι φωνές μας; Γιατί η διεθνής κοινότητα παραμένει σιωπηλή όταν βλέπει τόσους ανθρώπους να σκοτώνονται;», διερωτήθηκε.

Συνεργασία ΗΠΑ-Ταλιμπάν για τη λειτουργία του αεροδρομίου

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, από την Ντόχα του Κατάρ, δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση συνεργάζεται με τους Ταλιμπάν, ώστε να καταστούν εφικτές πτήσεις για την απομάκρυνση από το Αφγανιστάν ανθρώπων που δεν πρόλαβαν να φύγουν έως τις 31 Αυγούστου.

Σύμφωνα με τον Άντονι Μπλίνκεν, οι Ταλιμπάν έχουν διαβεβαιώσει ότι θα εξασφαλίσουν ασφαλή δίοδο για όλους όσοι επιθυμούν να φύγουν από το Αφγανιστάν, δίνοντάς τους τα αναγκαία ταξιδιωτικά έγγραφα και ότι οι ΗΠΑ θα φροντίσουν να τηρήσουν αυτή την υπόσχεση. Επίσης, τόνισε ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι στο Αφγανιστάν βρίσκονται ακόμη περίπου 100 Αμερικανοί πολίτες που επιθυμούν να φύγουν, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπολογίζονται μεταξύ 100 και 200 ατόμων.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται στο Κατάρ μαζί με τον υπουργό Άμυνας, Λόιντ Όστιν, ώστε να οργανωθεί η μεταφορά στις ΗΠΑ των δεκάδων χιλιάδων Αφγανών που έχουν φύγει από την πατρίδα τους.