Προσωπικός γιατρός: Ακόμη ένα μήνα πάει πίσω η πλήρης λειτουργία του νέου θεσμού — Σεισμός στην Εύβοια: Προβληματισμός για τους σεισμολόγους. Αγωνία για τους κατοίκους

Η παρακολούθηση των ασθενών από τον προσωπικό γιατρό είναι δωρεάν

Σοβαρά προβλήματα με τη συμμετοχή γιατρών στο νέο σύστημα αντιμετωπίζει το υπουργείο Υγείας, ενώ ο Θάνος Πλεύρης επεξεργάζεται σχέδιο με νέα κίνητρα προς τους γιατρούς και παράλληλα προσθέτει νέες ειδικότητες που θα μπορούν να συμμετέχουν.

Μετ’ εμποδίων προχωρά το μεγαλεπήβολο σχέδιο του υπουργείου Υγείας για την πλήρη λειτουργία του νέου θεσμού του προσωπικού γιατρού.

Γι’ αυτό και χθες, Τρίτη, ο Θανάσης Πλεύρης εξέδωσε νέα υπουργική απόφαση, η οποία καταργεί τις ποινές που είχαν προγραμματιστεί να ισχύσουν από την 1η Δεκεμβρίου για τους πολίτες που δεν έχουν εγγραφεί ακόμα, αφού όπως δήλωσε ο ίδιος, «η λογική των ποινών υπάρχει μόνον όταν θα υπάρχει πλήρης επάρκεια γιατρών για να μπουν όλοι στο σύστημα».

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 12 Οκτωβρίου έχει ανοίξει η διαδικασία ένταξης στον θεσμό για γιατρούς ακόμη 10 ειδικοτήτων με βασική εκπαίδευση την παθολογία (αιματολογία, γαστρεντερολογία, ενδοκρινολογία – διαβητολογία, καρδιολογία, νευρολογία, νεφρολογία, ρευματολογία, παθολογική ογκολογία, πνευμονολογία – φυματιολογία και φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης), όμως τα νούμερα και πάλι δεν βγαίνουν.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας, αυτή τη στιγμή για να λειτουργήσει πλήρως ο νέος θεσμός, απαιτείται να ενταχθούν στο σύστημα τουλάχιστον 1.000 γιατροί σε όλη την Ελλάδα. Μάλιστα, οι μισοί από αυτούς είναι απαραίτητοι στην περιφέρεια Αττικής.

Πίεση με ποινές για τους ασθενείς και κίνητρα για τους γιατρούς

Βέβαια, όπως όλα δείχνουν, όχι απλώς το σχέδιο για τη δημιουργία του θεσμού δεν έχει ξεκινήσει σωστά, αλλά δεν πρόκειται να εξελιχθεί και ομαλά, αφού δεν υπάρχει συνολικό πλάνο και το υπουργείο υγείας προσπαθεί με σπασμωδικές κινήσεις όπως οι ποινές προς τους ασθενείς και τα νέα κίνητρα προς τους γιατρούς, να στήσει ένα μεγάλο μέρος της πρωτοβάθμιας υγείας.

Το μέτρο με τις ποινές, ακόμα και αν προκαλεί αντιδράσεις, φαίνεται ότι στην πράξη λειτούργησε, αφού έχουν εγγραφεί μέχρι σήμερα 4.659.422 πολίτες, όμως παράλληλα υπάρχουν κενές 1.561.356 θέσεις εγγραφής σε προσωπικούς γιατρούς.

Και πάλι όμως, είναι περισσότεροι οι μη εγγεγραμμένοι (52,5%) από τους εγγεγραμμένους.

Οι ποινές που έχει ανακοίνωσε το υπουργείο υγείας περιλαμβάνουν κατά 10% αυξημένες συμμετοχές σε φάρμακαδιαγνωστικές εξετάσεις και νοσηλείες στον ιδιωτικό τομέα.

Λείπει το 30% των γιατρών

Την ίδια στιγμή, 3.324 γιατροί έχουν δηλώσει συμμετοχή, κάτι που σημαίνει ότι το υπουργείο Υγείας θα πρέπει να επιδοθεί σε ένα σαφάρι, για να εξασφαλίσει το υπόλοιπο 30% που υπολείπεται για την οριακά πλήρη λειτουργία του συστήματος.

«Ο θεσμός χρειάζεται χρόνο για να έχει τους γιατρούς που πρέπει να έχει. Είμαστε στο πρώτο τρίμηνο, θεωρούμε ότι με τα νέα κίνητρα που θα δώσουμε, γιατί θα ετοιμάσουμε νέα κίνητρα που θα ανακοινώσουμε στους προσωπικούς γιατρούς, θα προσελκύσουμε περισσότερους ιδιώτες και άρα θα έχουμε και την πλήρη κάλυψη», παραδέχεται ο υπουργός Υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα κίνητρα, που βρίσκεται υπό επεξεργασία από τα στελέχη του υπουργείου Υγείας, προβλέπει να δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους ιδιώτες γιατρούς που θα συμμετέχουν στον θεσμό, να δημιουργούν με αμοιβή τον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας των πολιτών.

Το ποσό που είναι αυτή τη στιγμή στο τραπέζι κυμαίνεται από 5 έως 10 ευρώ ανά φάκελο, χωρίς ωστόσο να έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση.

Πάντως, ακόμη και αν δεν έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία ο θεσμός, «1 εκατομμύριο συμπολίτες μας έκαναν μέσα στο Νοέμβριο το δωρεάν ραντεβού τους», λέει ο Θανάσης Πλεύρης.

Τις επόμενες ημέρες οι συζητήσεις στο γραφείο του Θανάση Πλεύρη, αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου, αναμένεται γίνουν πιο πυκνές, αφού ο προσωπικός γιατρός και το νομοσχέδιο Γκάγκα, αποτελούν τα δύο μεγαλύτερα αγκάθια της προεκλογικής περιόδου από την πλευρά του υπουργείου Υγείας.

 

Σεισμός στην Εύβοια: Προβληματισμός για τους σεισμολόγους – Αγωνία για τους κατοίκουςΣεισμός στην Εύβοια: Προβληματισμός για τους σεισμολόγους - Αγωνία για τους κατοίκους

Ξαγρύπνησαν οι κάτοικοι στη νότια Εύβοια μετά τον σεισμό των 5 Ρίχτερ. “Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά” είπε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Δεκάδες είναι οι μετασεισμοί (μικρού μεγέθους) που σημειώνονται στη Νότια Εύβοια μετά τον ισχυρό σεισμό των 5 Ρίχτερ που σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης 29/11.

Η ανησυχία των κατοίκων είναι διάχυτη για τη σεισμική δραστηριότητα και κάποιοι ξαγρύπνησαν ωστε να είναι έτοιμοι να βγουν απο τα σπίτια τους σε περίπτωση νέου σεισμού.

Οι συμβουλές των ειδικών να αποφεύγουν την διαμονή σε πετρόκτιστα παλιά κτίσματα αλλά και εκείνα που έχουν κάποιες ρωγμές, έκαναν πολλούς είτε να μείνουν τη νύχτα στα αυτοκίνητα είτε να μεταφερθούν σε συγγενικά τους πρόσωπα.

“Η αγωνία για τους κατοίκους ήταν μεγάλη όλη τη νύχτα παρά τις διαβεβαιώσεις των σεισμολόγων πως υπάρχει μέχρι στιγμής μία μετασεισμική ακολουθία που χαρακτηρίζεται ως φυσιολογική” σημειώνει ο Αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας Γιώργος Κελαϊδίτης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και όπως υπογραμμίζει “προσπαθήσαμε μέσα στη νύχτα να εντοπίσουμε τα κρίσιμα σημεία. Ωστόσο ήταν πολύ δύσκολο. Από σήμερα το πρωί θα βρεθούν στην περιοχή κλιμάκια μηχανικών για να επιθεωρήσουν τόσο τα δημόσια κτίρια όσο και τις κατοικίες για να έχουμε μία συνολική εικόνα κύρια στα κτίσματα που διαπιστώνονται ρωγμές” είπε χαρακτηριστικά.

Σεισμός στην Εύβοια: Προβληματισμός για τους σεισμολόγους - Αγωνία για τους κατοίκους

 EVIMA

Ο πρόεδρος από την κοινότητα Ζάρακες κ.Τρανός έκανε λόγο για προβλήματα λέγοντας χαρακτηριστικά πως “έχουν πέσει σκάλες από κάποια σπίτια ενώ έχουν επιδεινωθεί τα ρήγματα που δημιούργησε ο πρωινός σεισμός τόσο στα σπίτια όσο και στα δημόσια κτίρια”.

Σήμερα, Τετάρτη (30/11), θα παραμείνουν κλειστά για προληπτικούς λόγους όλα τα σχολεία στο Δήμο Κύμης Αλιβερίου με απόφαση του δημάρχου Θανάση Μπουραντά, καθώς και στο Δήμο Καρύστου με απόφαση του δημάρχου Λευτέρη Ραβιόλου.

Ο σεισμός των 5 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 22.06 με επίκεντρο 6 Χλμ. ΝΑ των Ζαράκων Ευβοίας. Το εστιακό βάθος εντοπίζεται στα  8.9 χιλιόμετρα.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός εκτίμησε ότι “μετά τα 4,7 ρίχτερ χθες το πρωί και τις ενδιάμεσες επιστημονικές εκτιμήσεις, οι κάτοικοι της περιοχής είχαν ηρεμήσει. Μετά τα 5 Ρίχτερ έγιναν οι μεγάλες ανατροπές και έσπειραν περισσότερη ανησυχία”. Απευθύνει και μία έκκληση προς τους πολίτες τονίζοντας πώς “θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και το κυριότερο να ακολουθούν τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών όπως επίσης να λαμβάνουν υπόψιν τους και τα γνωστά σε όλους μέτρα ατομικής προφύλαξης”.

“Ολα τα ενδεχόμενα ειναι ανοιχτά”

“Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει αν ο σεισμός των 5 Ρίχτερ ήταν ο κύριος“, είπε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε οτι χρειάζονται περισσότερα στοιχεία, να διασταυρωθούν, χρειάζεται συνεννόηση μεταξύ των επιστημόνων “ωστε να εχουμε μια κατασταλλαγμένη άποψη”.

Επεσήμανε οτι “το 5 είναι ενα πονηρό μέγεθος, έχουμε δει πολλές φορές εκπλήξεις, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά”.

Εξήγησε οτι εάν είχαμε τα 4,7 Ρίχτερ μόνο χθες αυτό θα ήταν πάρα πολύ πιθανό να είναι ένας κύριος σεισμός, όμως από τη στιγμή που εδώ και 40 μέρες σημειώνονται συνεχείς σεισμοί τότε αρχίζεις να υποψιάζεσαι.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση διευκρίνισε επίσης οτι δεν υπάρχει ιστορικό μεγάλο στην περιοχή αυτή, ωστόσο δεν αποτελεί και εγγύηση ότι δεν μπορεί να γίνει ένας μεγάλος σεισμός.

Αναφερομενος στις Αλκυονίδες, είπε οτι είναι αντίθετος με το να ανοίξει αυτή η συζήτηση από τη στιγμή που υπάρχει σε εξέλιξη σεισμική δραστηριότητα σε άλλη περιοχή της Ελλάδας και κοντά στην Αττική.

“Κακώς άνοιξε αυτή η συζήτηση, δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη ένδειξη που να αφορά τη συγκεκριμένη περιοχή του Κορινθιακού κόλπου. Είναι εικασία και χρειάζεται να γίνει συζήτηση μεταξύ των επιστημόνων” είπε.