Προσφυγικό: «Συνάντηση» Μέρκελ-Μακρόν με Ερντογάν μέσω τηλεδιάσκεψης ~ Ξεκινούν σήμερα οι κλινικές δοκιμές για εμβόλιο ~ Πάνω από 6.400 οι θάνατοι σε όλον τον κόσμο. Περισσότερα τα κρούσματα εκτός Κίνας

Μέσω τηλεδιάσκεψης θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη η επικοινωνία ανάμεσα στην καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η τριμερής συνάντηση η οποία, σύμφωνα με τον κ. Ερντογάν, επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη, ακυρώθηκε λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.

Κεντρικό θέμα της συνομιλίας των τριών ηγετών θα είναι, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), η διαπραγμάτευση για την αναθεώρηση της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, υπό το φως της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Όπως αναμένεται, ο Τούρκος πρόεδρος θα βάλει στο «τραπέζι» εκτός από την μεγαλύτερη οικονομική συνδρομή από τις Βρυξέλλες και τις αυτόνομες προσφυγικές ζώνες στα σύνορα της χώρας του με την Συρία και τη νέα τελωνειακή ένωση της Άγκυρας με τις Βρυξέλλες, ενώ φέρεται να ζητάει ακόμα και τη συμμετοχή της Τουρκίας στις Συνόδους κορυφής της ΕΕ.

Η τριμερής τηλεδιάσκεψη γίνεται με φόντο την τεταμένη ατμόσφαιρα των προηγούμενων εβδομάδων στον Έβρο, μετά την απόφαση του Τούρκου προέδρου  να ανοίξει τα σύνορά του για να περάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος οι χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες, όπως υποστηρίζει, της Ιντλίμπ.

 

Οι κλινικές δοκιμές για την αποτίμηση της αποτελεσματικότητας εμβολίου για την πρόληψη του νέου κορωνοϊού ξεκινούν σήμερα Δευτέρα στις ΗΠΑ, μετέδωσε το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Associated Press επικαλούμενο κυβερνητικό αξιωματούχο.

Ο πρώτος συμμετέχων στη δοκιμή, που χρηματοδοτείται από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ και διεξάγεται στο Ινστιτούτο Ερευνών Υγείας Kaiser Permanente της Ουάσινγκτον, θα λάβει το πειραματικό εμβόλιο εντός της ημέρας.

Οι κλινικές δοκιμές θα ξεκινήσουν με 45 νέους και υγιείς εθελοντές που θα λαμβάνουν διαφορετικές δόσεις του εμβολίου.

Φυσικά, το εμβόλιο δεν περιέχει τον ίδιο τον ιό και έτσι οι εθελοντές δεν κινδυνεύουν να κολλήσουν.

Στόχος των επιστημόνων είναι να διερευνηθούν ενδεχόμενες ανησυχητικές παρενέργειες. Σε περίπτωση που οι ερευνητές κρίνουν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές, τότε θα διενεργηθούν και μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές.

Η αμερικανική ομάδα δεν είναι η μόνη που αναζητά εμβόλιο για τον COVID – 19. Δεκάδες επιστήμονες ανά τον κόσμο προσπαθούν να δημιουργήσουν το εμβόλιο που θα καταπολεμήσει τη νέα αυτή πανδημία, που έχει ήδη σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους ανά τον κόσμο.

Ακόμη και στο πιο αισιόδοξο σενάριο, θα απαιτηθούν 12 έως 18 μήνες για να κυκλοφορήσει το εμβόλιο αυτό.

Αποτέλεσμα εικόνας για foto koronoiosΑποτέλεσμα εικόνας για foto koronoios

«Ακόμη και αν οι πρώτες δοκιμές ασφαλείας πάνε καλά, μιλάμε για ένα ή ενάμιση χρόνο πριν το εμβόλιο αυτό είναι έτοιμο για ευρεία χρήση» λέει ο Δρ. Άντονι Φαουτσί, διευθυντής του Αμερικανικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μεταδοτικών Ασθενειών.

Και πάλι, όμως, θα πρόκειται για χρόνο – ρεκόρ, καθώς απαιτούνται χιλιάδες εθελοντές και δεκάδες μελέτες για να διασφαλιστεί ότι όντως το εμβόλιο προστατεύει από τον ιό και δεν έχει κάποια σοβαρή παρενέργεια.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πιέζει την επιστημονική κοινότητα των ΗΠΑ να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς τον σχεδιασμό των εμβολίων.

«Προχωράνε γρήγορα» είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα δει ένα εμβόλιο «σχετικά γρήγορα».

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει θεραπεία για τον κορωνοϊό.

Επιστήμονες από την Κίνα χρησιμοποιούν αντιρετροϊκά φάρμακα για να πολεμήσουν τον ιό, σε συνδυασμό με ένα φάρμακο που δημιουργήθηκε για να καταπολεμήσει τον ιό έμπολα.

 

Πάνω από 6.400 οι θάνατοι σε όλον τον κόσμο – Περισσότερα τα κρούσματα εκτός Κίνας

Αποτέλεσμα εικόνας για foto koronoios

Περισσότερα από 50.000 τα κρούσματα εκτός Κίνας

Σε τουλάχιστον 6.420 ανέρχονται οι θάνατοι λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού διεθνώς, από από την εμφάνισή του τον Δεκέμβριο μέχρι και σήμερα, Κυριακή, σύμφωνα με απολογισμό του AFP που βασίζεται στα επίσημα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και των εθνικών υγειονομικών αρχών.

Περισσότερα από 163.930 κρούσματα έχουν καταγραφεί σε 141 χώρες από την έναρξη της επιδημίας. Ωστόσο, αυτός ο αριθμός δεν αντανακλά παρά ατελώς την πραγματικότητα, καθώς οι χώρες εφαρμόζουν διαφορετικές πολιτικές στην πραγματοποίηση των τεστ και κριτήρια καταγραφής περισσότερο ή λιγότερο αυστηρά.

Από τον χθεσινό απολογισμό, έχουν καταγραφεί 653 νέοι θάνατοι και 12.153 νέα κρούσματα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι χώρες που έχουν καταγράψει τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων το τελευταίο 24ωρο είναι η Ιταλία με 368 νέους θανάτους, τοΙράν με 113 και η Ισπανία με 105.

Η ηπειρωτική Κίνα, από όπου ξεκίνησε η επιδημία στο τέλος του Δεκεμβρίου μετρά συνολικά 80.844 κρούσματα, 3.199 θανάτους και 66.911 αποθεραπείες. Το τελευταίο 24ωρο ανακοινώθηκαν 20 νέα κρούσματα και 10 νέοι θάνατοι.

Αποτέλεσμα εικόνας για foto koronoios

Ουγγαρία και Σλοβενία ανακοίνωσαν τους πρώτους θανάτους

Το γραφείο επικοινωνίας της κυβέρνησης της Ουγγαρίας ανακοίνωσε την Κυριακή τον πρώτο θάνατο από τον νέο κορονοϊό στη χώρα, μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MTI.

Ένας 75χρονος Ούγγρος άφησε την τελευταία του πνοή λίγο αφότου εισήχθη σε νοσοκομείο έχοντας βαριάς μορφής πνευμονία και θεωρούμενος ύποπτο κρούσμα του νέου κορονοϊού.

Η Ουγγαρία έχει καταγράψει 32 επιβεβαιωμένα κρούσματα του Covid-19 και έχει θέσει 159 ανθρώπους σε καραντίνα, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία. Η κυβέρνηση έκλεισε όλα τα σχολεία και εισήγαγε περιορισμούς στις δημόσιες συναθροίσεις αυτήν την εβδομάδα.

Οι υγειονομικές αρχές της Σλοβενίας κατέγραψαν τον πρώτο θάνατο στη χώρα εξαιτίας του κορονοϊού, γνωστοποίησε ο υπουργός Υγείας Τόμας Γκάνταρ με δηλώσεις του σε τηλεοπτικό δίκτυο εθνικής εμβέλειας χθες, Σάββατο.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο, το θύμα ήταν ένας ηλικιωμένος με χρόνιο υποκείμενο νόσημα.

Η Λιουμπλιάνα αποφάσισε να ανασταλεί η λειτουργία των δημόσιων μέσων μαζικής μεταφοράς από αύριο Δευτέρα, μετέδωσε αργότερα το σλοβένικο εθνικό πρακτορείο ειδήσεων STA.

«Προσπαθούμε να περιορίσουμε την εξάπλωση της μόλυνσης από τον κορονοϊό και μειώνουμε τις επαφές μεγάλων ομάδων ανθρώπων σε όλες τις περιοχές», είπε ο Γκάνταρ, προσθέτοντας πως τα μέτρα αυτά «είναι απαραίτητα καθώς είμαστε κοντά στο σενάριο που βλέπουμε να εκτυλίσσεται στη γειτονική Ιταλία».

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, είχαν επιβεβαιωθεί ως το Σάββατο 181 κρούσματα του SARS-CoV-2 στη χώρα της Βαλκανικής, από 141 την Παρασκευή. Τρεις ασθενείς έχουν εισαχθεί με μονάδες εντατικής θεραπείας.

Τις τελευταίες ημέρες η σλοβένικη κυβέρνηση έκλεισε τα σχολεία και επέβαλε ελέγχους της κατάστασης της υγείας των διερχομένων στα σύνορα με την Ιταλία. Έχει αναστείλει τις σιδηροδρομικές συνδέσεις με την Ιταλία, την κίνηση των λεωφορείων και τη μεταφορά φορτίων.

Οι περισσότερες δημόσιες εκδηλώσεις ακυρώθηκαν, ενώ πολλοί δημόσιοι θεσμοί έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους. Το υπουργείο Εξωτερικών συστήνει στους Σλοβένους να μην ταξιδεύουν στην Ιταλία και στην Ισπανία.

Η καθολική εκκλησία της Σλοβενίας ακύρωσε όλες τις λειτουργίες από προχθές, Παρασκευή, για να αποτραπεί το ενδεχόμενο διασποράς του ιού μεταξύ των πιστών.