Προς το «όχι» ο ΣΥΡΙΖΑ στην συμφωνία για τις βάσεις

Αποτέλεσμα εικόνας για ΦΩΤΟ ελληνικα πολεμικα πλοια

Η πιο ήπια αποτίμηση που γίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ για την συνάντηση Τραμπ-Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον ήταν πως ήταν μια «κακή συνάντηση». Και πως η Ελλάδα «όχι απλώς δεν κέρδισε, αλλά έχασε», με το μεγάλο σημείο ήττας να εντοπίζεται στο γεγονός ότι όχι μόνον ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ αλλά και το Στέητ Ντηπάρτμεντ απέφυγαν την καθαρή καταδίκη της τουρκικής παραβατικότητας απέναντι στην Ελλάδα.

Προς το «όχι» ο ΣΥΡΙΖΑ στην συμφωνία για τις βάσεις

Η πιο ήπια αποτίμηση που γίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ για την συνάντηση Τραμπ-Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον ήταν πως ήταν μια «κακή συνάντηση». Και πως η Ελλάδα «όχι απλώς δεν κέρδισε, αλλά έχασε», με το μεγάλο σημείο ήττας να εντοπίζεται στο γεγονός ότι όχι μόνον ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ αλλά και το Στέητ Ντηπάρτμεντ απέφυγαν την καθαρή καταδίκη της τουρκικής παραβατικότητας απέναντι στην Ελλάδα.

Στο – αρνητικό – ταμείο που γίνεται προσμετρώνται επίσης δύο στοιχεία τα οποία κρίνονται ως ιδιαιτέρως δυσμενή, εάν όχι και επικίνδυνα για την χώρα: Το πρώτο είναι πως ο Έλληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε ως ο μόνος ευρωπαίος ηγέτης – πλην του Μπόρις Τζόνσον – που υποστήριξε την εκτέλεση Σουλεϊμανί και το δεύτερο η ελληνική πλευρά φαίνεται να ενέδωσε στην απαίτηση των ΗΠΑ για αποκλεισμό της κινεζικής Huawei από τα δίκτυα 5G στη χώρα μας.

Η εικόνα που σχηματοποιείται στην Κουμουνδούρου μέσα από αυτά τα δεδομένα είναι πως η κυβέρνηση «έδωσε πολλά, χωρίς να πάρει τίποτα» – μια εικόνα, που μένει να αποκρυσταλλωθεί στην αυριανή συνάντηση που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο των συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς. Εως τότε όμως, κι εάν δεν υπάρξει κάποια ανατροπή δεδομένων κατά την ενημέρωση από τον πρωθυπουργό, ο ΣΥΡΙΖΑ φλερτάρει ισχυρά με την προοπτική να μην υπερψηφίσει την συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις στην χώρα μας.
Είναι η συμφωνία για την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών την οποία ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δρομολογήσει ως κυβέρνηση, υπό το φως όμως των νέων γεωπολιτικών δεδομένων και της εξέλιξης της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον κρίνεται πλέον «άνιση και ετεροβαρής».

«Εμείς επιδιώξαμε τον στρατηγικό διάλογο και την αναβάθμιση της σχέσης με την Ουάσιγκτον, αλλά στο πλαίσιο της διασφάλισης αμοιβαίων συμφερόντων – δεν είχαμε την αντίληψη του προκεχωρημένου φυλακίου, ούτε ότι είμαστε εμείς που εκπροσωπούμε τα συμφέροντα της Αμερικής», ήταν η χαρακτηριστική τοποθέτηση του πρώην υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος μάλιστα στην ερώτηση εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερψηφίσει την συμφωνία για τις βάσεις απάντησε λακωνικά «εξαρτάται».

Σύμφωνα με πληγές της Κουμουνδούρου, οι λόγοι που επιβάλουν επανεξέταση της στάσης του κόμματος στο θέμα της συμφωνίας είναι δύο: ο πρώτος είναι πως ο Ντόναλντ Τραμπ απέφυγε επιδεικτικά ακόμη και μια νύξη καταδίκης της τουρκολιβυκής συμφωνίας και της παραβατικότητας Ερντογάν – ήτοι, δεν εστάλη κανένα μήνυμα αποτροπής προς την Άγκυρα.

Ο δεύτερος είναι πως η κρίση μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν αναβαθμίζει την αμερικανική στρατιωτική εμπλοκή στην περιοχή, οδηγεί σε απαιτήσεις αυξημένων διευκολύνσεων από τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα (ήδη υπάρχει ενισχυμένη παρουσία στη Σούδα) και μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την χώρα.

Τα μηνύματα αυτά εστάλησαν στην κυβέρνηση και αμέσως μετά την συνάντηση Τραμπ-Μητσοτάκη, και ήταν χαρακτηριστική η τοποθέτηση της Κουμουνδούρου το βράδυ της Δευτέρας: «Πριν το ταξίδι του στις ΗΠΑ», ανέφεραν κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ, «ο κ. Μητσοτάκης κατέθεσε το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της διμερούς αμυντικής μας συνεργασίας σε τέσσερις εγκαταστάσεις. Τον είχαμε προειδοποιήσει να μην το πράξει».

Είναι η προειδοποίηση που είχε απευθύνει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας άλλωστε, πριν το ταξίδι του πρωθυπουργού, με την συνέντευξή του στο «ΒΗΜΑ»: «Θεωρώ λάθος», είχε πει, «το ότι η κυβέρνηση κατέθεσε το νομοσχέδιο για αναβάθμιση της αμυντικής μας συνεργασίας με τις ΗΠΑ σε τέσσερις στρατιωτικές εγκαταστάσεις, χωρίς να είναι σαφές ποια στάση θα τηρήσει ο Πρόεδρος Τραμπ έναντι των τουρκικών απειλών. Και στην επικείμενη συνάντηση και κυρίως στη συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό οφείλει αυτό να το ξεκαθαρίσει. Και η ελληνική πλευρά οφείλει να πιέσει για να το ξεκαθαρίσει. Και πίεση δεν υπάρχει αν η ελληνική στάση θεωρείται δεδομένη. Υπενθυμίζω ότι ο Πρόεδρος Τραμπ εξέφρασε ενστάσεις στο αμερικανικό νομοσχέδιο το οποίο αναφερόταν στις τουρκικές παραβιάσεις και στη στήριξη του σχήματος 3+1. Εάν οι δηλώσεις κατά της τουρκικής προκλητικότητας και υπέρ του σχήματος 3+1 και του αγωγού EastMed δεν είναι σαφείς -πόσο δε μάλλον αν δεν υπάρξουν καν-, νομίζω ότι πρέπει να επανεξετάσουμε πτυχές αυτής της συνεργασίας».

Οι οριστικές αποφάσεις, πάντως, παραπέμπονται στην αυριανή συνάντηση Τσίπρα – Μητσοτάκη και, προφανώς, έχει ενδιαφέρον η τοποθέτηση που θα κάνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αμέσως μετά. Η δε συνολική περαιτέρω στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο μέτωπο των εθνικών θεμάτων θα διαμορφωθεί σε σύσκεψη που θα γίνει, υπό τον Αλέξη Τσίπρα, το πρωί του Σαββάτου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*