Προς παράταση των υφιστάμενων περιοριστικών μέτρων – Αύξηση διασωληνωμένων και 52 θάνατοι

Συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας που υπό το βάρος της κακής επιδημιολογικής κατάστασης και της αφόρητης πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας καλείται να κάνει τις εισηγήσεις της για την επόμενη μέρα.

Απ’ το κακό στο χειρότερο εξελίσσεται η πορεία της πανδημίας στη χώρα, με την νέα αύξηση των διασωληνωμένων να ασκεί παραπάνω πίεση στο ήδη πιεσμένο ΕΣΥ. Κάτω από αυτό το πλαίσιο συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που θα κληθεί να κάνει τις εισηγήσεις της προς την κυβέρνηση χωρίς πολλά περιθώρια ευελιξίας.

Το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 29 Μαρτίου φαίνεται πως μπαίνει στον «πάγο», η επαναλειτουργία των σχολείων αργεί και οι διαδημοτικές μετακινήσεις δεν μοιάζει πιθανό να επιτραπούν.

Χθες οι διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αυξήθηκαν σε 706 ενώ δεκάδες ασθενείς με κορονοϊό παραμένουν εκτός ΜΕΘ περιμένοντας για ένα κρεβάτι. Τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν «βαλβίδες αποσυμπίεσης» καθώς ο κύριος στόχος παραμένει να μειωθεί η διασπορά του ιού.

Οι εκτιμήσεις των επιστημόνων είναι πως η κορύφωση του τρίτου κύματος αναμένεται μέσα στο επόμενο δεκαήμερο γεγονός που δεν ευνοεί την αποκλιμάκωση των μέτρων και τα χρονοδιαγράμματα πάνε παραπίσω.

Στην καθιερωμένη απογευματινή ενημέρωση του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη αναμένουμε ανακοινώσεις μόνο για τις νέες περιοχές που έχουν μπει στο «βαθύ κόκκινο» και αν κάποια βγαίνει από αυτό το επίπεδο κινδύνου.

Αύξηση διασωληνωμένων και 52 θάνατοι

Απ’ το κακό στο χειρότερο εξελίσσεται η πορεία της πανδημίας στη χώρα, με την νέα αύξηση των διασωληνωμένων να ασκεί παραπάνω πίεση στο ήδη πιεσμένο ΕΣΥ με τις εφημερίες στο «κόκκινο».

Σήμερα οι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ αυξήθηκαν σε 706 (64.9% άνδρες) από 699 χθες, ενώ δεκάδες ασθενείς με κορονοϊό παραμένουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ περιμένοντας για ένα κρεβάτι.

Στο μεταξύ, άλλοι 52 ασθενείς κατέληξαν το τελευταίο 24ωρο από επιπλοκές της Covid-19 και εντοπίστηκαν άλλα 2.588 κρούσματα σε σύνολο 16.483 μοριακών και 36.410 rapid test.

Όσον αφορά τους διασωληνωμένους η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη, τo 82.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.643 ασθενείς.

Απ’ τα νέα κρούσματα τα 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, τα 76 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 2.969 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 439 (ημερήσια μεταβολή -7.77%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 480 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη).

Συνολικά απ’ την αρχή της πανδημίας έχουν καταγραφεί στη χώρα μας 247.992 κρούσματα (ημερήσια μεταβολή +1.1%), εκ των οποίων 51.5% άνδρες και 7.701 θάνατοι (το 95,7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω).