Προκαλεί ο γιος του Ερμπακάν: “Η Κύπρος θεωρείται κομμάτι της Τουρκίας” – “Πόλεμος” Αναστασιάδη-ΑΚΕΛ μετά από…

Ξεπέρασε τον Ερντογάν στην προκλητικότητα ο Πρόεδρος του Νέου Κόμματος της Ευημερίας, Φατίχ Ερμπακάν, ο οποίος αναφέρθηκε στον πατέρα του, Νετσμετίν Ερμπακάν, λέγοντας πως εκείνος είχε κατανοήσει τη σημασία της Κύπρου. Σημείωσε ότι η Κύπρος θεωρείται κομμάτι της Τουρκίας και πως δεν πρέπει να γίνουν ποτέ παραχωρήσεις. Τόνισε, επίσης, ότι πέραν της στρατηγικής της σημασίας, η Κύπρος έχει ποτιστεί από το αίμα «Τούρκων μαρτύρων».

Σε σχέση με το ενεργειακό, ο Ερμπακάν κατάγγειλε τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για μεταφορά του φυσικού αερίου μέσω του αγωγού EastMed και δήλωσε ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν πρέπει να αποποιηθούν τα δικαιώματά τους. Εξέφρασε ακόμα την άποψη ότι οι Μεγάλες Δυνάμεις προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τα ενεργειακά κοιτάσματα του νησιού και να το καταστήσουν υποχείριο του Ισραήλ.

Τέλος, ο Ερμπακάν ήταν απόλυτος: «Όσα κερδήθηκαν το 1974 δεν πρέπει να παραχωρηθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Δήλωσε δεν θα έπρεπε να αποχωρήσει ούτε ένας Τούρκος στρατιώτης από το νησί και πως η «ΤΔΒΚ» πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει ως ξεχωριστό κράτος, ενάντια στα σχέδια περί «δικοινοτικής ενιαίας Κύπρου», επιδιώκοντας την αναγνώριση των ισλαμικών κρατών.

Ποιοί είναι οι Φατίχ και Νετσμετίν Ερμπακάν

Ο Φατίχ Ερμπακάν είναι γιος του Νετσμετίν Ερμπακάν [Necmettin Erbakan], μιας σημαίνουσας πολιτικής μορφής της σύγχρονης Τουρκίας. Ήταν ο πρώτος ισλαμιστής Πρωθυπουργός της Τουρκίας (1996-1997) και ανήκε στον χώρο του πολιτικού Ιλσάμ, από μια πτέρυγα του οποίου συστάθηκε το κυβερνών σήμερα κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ταγίπ Ερντογάν. Είναι ιδρυτής του Κόμματος της Ευτυχίας που λειτουργεί μέχρι σήμερα, ενώ στα μέσα της δεκαετίας του 1980 είχε ηγηθεί του Κόμματος της Ευημερίας, ανασύσταση του οποίου γιος του. Σημειώνουμε, τέλος, ότι Νετσμετίν Ερμπακάν ήταν αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Τουρκίας στην Κυβέρνηση Ετζεβίτ, όταν διεξήχθη η τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, της οποίας ήταν ένθερμος υποστηρικτής.

 

“Πόλεμος” Αναστασιάδη- ΑΚΕΛ μετά από κατηγορία για “διχοτόμηση της Κυπριακής ΑΟΖ”

«Ο καθένας θα πρέπει να προβληματιστεί ποια σκοπιμότητα εξυπηρετεί και ποιους πραγματικά βολεύει, η επαναφορά του ανυπόστατου ισχυρισμού, περί δήθεν σκέψεων μου για διχοτόμηση της κυπριακής ΑΟΖ, την ώρα που τουρκικά γεωτρύπανα και πολεμικά σκάφη λειτουργούν ως σύγχρονοι πειρατές στις κυπριακές θάλασσες», διακηρύσσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε γραπτή του δήλωση.
Τις τελευταίες ώρες έχει ξεσπάσει “πόλεμος” μεταξυ του προέδρου Αναστασιάδη και της ηγεσίας του ΑΚΕΛ σχετικά με παλαιότερες δηλώσεις του πρώτου για το θέμα αυτό.

Ως απάντηση στις αναφορές περί μελέτης διχοτόμησης της ΑΟΖ, ο Πρόεδρος υπογραμμίζει ότι από την ανάληψη των καθηκόντων του έχει δώσει «σειρά διπλωματικών και πολιτικών μαχών, για τη θωράκιση των θαλασσίων δικαιωμάτων μας».

Όπως αναφέρει, «τα τελευταία χρόνια έχουμε πετύχει σε αυτό τον τομέα σημαντική πρόοδο, που καταγράφεται σε αποφάσεις ευρωπαϊκών Οργάνων, σε δηλώσεις ηγετών κρατών από όλο τον κόσμο και κυρίως στη διαμόρφωση ενός πλαισίου συνεργασίας με τις γειτονικές μας χώρες, την ΕΕ και τις ΗΠΑ το οποίο αποτελεί πρότυπο για άλλες περιοχές στον κόσμο που αντιμετωπίζουν προβλήματα αστάθειας».

Και προσθέτει ότι το πιο σημαντικό, όμως, είναι το γεγονός πως με δική του απόφαση και πρωτοβουλία προχωρήσαμε στην κατάθεση στα Ηνωμένα Έθνη των συντεταγμένων για την κυπριακή ΑΟΖ στα βόρεια και δυτικά της Κύπρου. «Με δική μου επίσης πρωτοβουλία καλέσαμε κατ΄επανάληψη την Τουρκία σε διάλογο για οριοθέτηση της μεταξύ μας ΑΟΖ και σε περίπτωση διαφωνίας, από κοινού να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», σημειώνει.

Αποτέλεσμα εικόνας για Αναστασιάδης με Άντρο Κυπριανού

Η παρέμβαση Κυπριανού

Καλεί τον Πρόεδρο και τους συνεργάτες του να πουν ποιο ακριβώς σημείο παλιότερης δήλωσης για διχοτόμηση της ΑΟΖ διαστρέβλωσε το ΑΚΕΛ, ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος, Άντρος Κυπριανού.

Με γραπτή του δήλωση, επαναφέρει δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη τον Ιανουάριο του 2018 –«Εάν επιλέγουν να προστατεύσουν τα δικαιώματα των Τ/κ σε μια ξεχωριστή, ανεξάρτητη οντότητα, τότε θα πρέπει να περιοριστούν εις όσα αναλογούν στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της εν λόγω παράνομης οντότητας. Και, συνεπώς, δεν έχουν λόγο να αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας»– και τον καλεί να ξεκαθαρίσει.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*