Προετοιμασία για εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ – Ηλιόπουλος: Με αύξηση 25% στις εισαγωγές στην Αττική στέλνουν γιατρούς στη Μακεδονία

Προετοιμασία για εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ
Συζητήσεις για τη διαμόρφωση μιας θετικής πρότασης που θα αξιοποιεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση Μητσοτάκη ● Αναζήτηση συγκλίσεων με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης

Οι αποφάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ την Παρασκευή θέτουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε κατάσταση προεκλογικής ετοιμασίας. Ο οδικός χάρτης ώς τον Απρίλιο, όπου εκτός απροόπτου θα ανακοινωθούν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και οι εσωκομματικές διαδικασίες που θα λάβουν χώρα όλο αυτό το διάστημα, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι στην Κουμουνδούρου θέλουν να είναι έτοιμοι για κάθε εκλογικό ενδεχόμενο, είτε αυτό συμβεί το καλοκαίρι είτε το φθινόπωρο (κάτι που εκτιμούν πως αποτελεί το πιο πιθανό σενάριο).

Η αλήθεια είναι τα αποτελέσματα της πανδημίας αλλά και ο πρόσφατος ανασχηματισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη συνεκτιμώνται από τα επιτελικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ως στοιχεία που μπορούν να οδηγήσουν στις κάλπες, γι’ αυτό άλλωστε και έχει πυκνώσει τελευταία στον λόγο των στελεχών της Κουμουνδούρου η φράση «αίτημα για μια προοδευτική και αριστερή διακυβέρνηση».

Μια φράση που αποτυπώθηκε και επίσημα στο Πολιτικό Συμβούλιο: «Η κατάσταση αυτή έχει αρχίσει να συσσωρεύει φθορά για την κυβέρνηση και να διαμορφώνει ένα διάχυτο ρεύμα κοινωνικής δυσαρέσκειας. Αυτό το ρεύμα πρέπει να συναντηθεί με μια θετική πρόταση εξόδου. Να μετατρέψουμε τη λαϊκή δυσαρέσκεια σε αίτημα για την προοδευτική και αριστερή διακυβέρνηση, κάτι που δεν θα συμβεί νομοτελειακά, όπως δεν συνέβη νομοτελειακά και την περίοδο 2010-2014». Και επιπρόσθετα: «Για άλλη μία φορά θα εξαρτηθεί από τη δράση και τις πρωτοβουλίες μας, από το κατά πόσο αυτές θα απαντήσουν στα ερωτήματα που θέτει η συγκυρία και θα περιγράψουν ένα σχέδιο που θα εκφράζει τις ανάγκες και τα όνειρα της κοινωνικής πλειοψηφίας».

Αναζήτηση συμμαχιών

Στο πλαίσιο αυτό δηλώθηκε η ανάγκη αναζήτησης συμμάχων και όπως σημειώθηκε στο Πολιτικό Συμβούλιο, σε πολλές από τις κοινοβουλευτικές μάχες που δόθηκαν το τελευταίο διάστημα «επιτεύχθηκε σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό σύγκλιση και συμπόρευση δυνάμεων της αντιπολίτευσης».

Η σύγκλιση αυτή επισημάνθηκε για συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως στο νομοσχέδιο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων, στο νομοσχέδιο για τον Πτωχευτικό Κώδικα, με την κοινή δήλωση ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία – ΚΚΕ – ΜέΡΑ25 εν όψει των εκδηλώσεων του Πολυτεχνείου, στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά κολέγια. «Εκεί, στην καθημερινή αντιπαράθεση με την ακραία και ταξική πολιτική της Ν.Δ. διαμορφώνονται οι πολιτικές συγκλίσεις και συμμαχίες. Και σε αυτό το πεδίο πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να διαλέξουν όχθη», αναφέρει η απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου.

Η αναζήτηση συμμαχιών όπως επίσης και η επανεκκίνηση της διεύρυνσης είναι δύο στοιχήματα που ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κερδίσει το επόμενο διάστημα, παράλληλα με την αναδιοργάνωση του κόμματος. Ο οδικός χάρτης προς αυτή την κατεύθυνση περιλαμβάνει την ολοκλήρωση των νομαρχιακών συνδιασκέψεων -λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα για τη συμμετοχή όλων των μελών του κόμματος- έως τα τέλη του Φλεβάρη, τις συνεδριάσεις των οργανώσεων μελών για συζήτηση του προγράμματος μέσα στον Μάρτη και τη διοργάνωση της ψηφιακής προγραμματικής συνδιάσκεψης του κόμματος τον Απρίλιο.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε ό,τι αφορά τις νομαρχιακές συνδιασκέψεις θα αξιοποιηθούν όλα τα τεχνικά μέσα για την ψηφιακή συμμετοχή των μελών στις διαδικασίες καθώς και όλα τα πρόσφορα μέσα για τη συμμετοχή των μελών στην εκλογή αντιπροσώπων και οργάνων.

Ηλιόπουλος: Με αύξηση 25% στις εισαγωγές στην Αττική στέλνουν γιατρούς στη Μακεδονία

Ηλιόπουλος: Με αύξηση 25% στις εισαγωγές στην Αττική στέλνουν γιατρούς στη Μακεδονία

Πυρά κατά της κυβέρνησης για τους χειρισμούς της στη διαχείριση της πανδημίας και ειδικά για την επιλογή της να μετακινεί γιατρούς αντί να προχωρά σε ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ εξαπέλυσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Νάσος Ηλιόπουλος.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό “RealFM 97.8” στηλίτευσε χαρακτηριστικά πως με αύξηση 25% στις εισαγωγές ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της Αττικής, η κυβέρνηση στέλνει γιατρούς στη Μακεδονία.

«Οι πολίτες δεν αγοράζουν πια το αφήγημα της ατομικής ευθύνης», είπε και τόνισε ότι «η κυβέρνηση φέρει την πλήρη ευθύνη και για τις εξελίξεις στο πεδίο της πανδημίας –από τις αρχές Νοεμβρίου μέχρι σήμερα έχουμε θρηνήσει 4.601 συνανθρώπους μας- αλλά και για την τεράστια ύφεση στην οικονομία».

«Όπως αναφέρθηκε στην τακτική ενημέρωση για τον κορονοϊό, τις τελευταίες 15 μέρες έχουν αυξηθεί κατά 25% οι νοσηλευόμενοι με COVID-19 στην Αττική και την ίδια στιγμή η κυβέρνηση μεταφέρει υγειονομικούς από την Αττική στη Μακεδονία», σημείωσε, «γιατί αρνείται να επιτάξει τις ιδιωτικές κλινικές».

«Η κυβέρνηση συνεχίζει να μη συνταγογραφεί τα τεστ και να μη λαμβάνει μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους εργασίας», πρόσθεσε ο Ν. Ηλιόπουλος.

Αναφερθείς στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τα εμβόλια, επισήμανε ότι «η κυβέρνηση πρέπει να πιέσει ώστε η ΕΕ να εξασφαλίσει τις πατέντες». «Εάν δεν προχωρήσει αυτό, η χώρα πρέπει να αναζητήσει και άλλες λύσεις στην κατεύθυνση διμερών συμφωνιών» τόνισε, προσθέτοντας ότι «πρώτιστο μέλημα είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας με οποιοδήποτε μέσο».

Όσον αφορά τις εξελίξεις στην οικονομία, ανέφερε ότι «το 2020 η ελληνική οικονομία σημείωσε την τέταρτη χειρότερη ύφεση στην ευρωζώνη και τη δεύτερη μεγαλύτερη απώλεια εισοδήματος για τους εργαζόμενους». «Το γεγονός ότι με αυτά τα δεδομένα, τα κυβερνητικά στελέχη συνεχίζουν να δίνουν συγχαρητήρια στον εαυτό τους δείχνει πόσο μακριά είναι από την κοινωνική πραγματικότητα», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Η κυβέρνηση, βέβαια, διαρκώς κακοποιεί και τα στοιχεία. Ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε ότι μέχρι στιγμής έχουν δοθεί 24 δισ. για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, ενώ –με βάση τα στοιχεία του ΓΛΚ- φαίνεται ότι η κυβέρνηση έχει δώσει μόλις 6,7 δισ. και από αυτά τα 3,1 δισ. ήταν δάνεια», υπογράμμισε.

Απαντώντας στο αφήγημα της κυβέρνησης ότι διατηρεί οικονομικούς πόρους για να τους δώσει αργότερα, τόνισε ότι «οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν τώρα ανάγκη να στηριχθούν, τώρα έχουν ανάγκη να ρυθμίσουν το χρέους τους, διαφορετικά θα κλείσουν και κανείς δε μπορεί να στηρίξει κλειστές επιχειρήσεις».

Υπενθύμισε δε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να δοθεί «το σύνολο του δώρου Χριστουγέννων από το κράτος για τους εργαζόμενους που βρέθηκαν σε αναστολή, μια δαπάνη εφικτή της τάξης του 1,4 δισ». «Η κυβέρνηση δεν ακολούθησε αυτήν την πρόταση, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν περισσότερο οι επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι αλλά και οι οικονομία γιατί μειώθηκε η ζήτηση», σημείωσε.

Επισήμανε, ωστόσο, πως οι πιέσεις που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην κυβέρνηση πετυχαίνουν αποτελέσματα, αναφέροντας τις προτάσεις για παροχή δωρεάν φαρμάκων στους χαμηλοσυνταξιούχους και για το πάγωμα του πτωχευτικού κώδικα «που τελικά υιοθετήθηκαν από την κυβέρνηση».

Τέλος, αναφερθείς στις δημοσκοπήσεις, τόνισε ότι «καταγράφεται πλειοψηφική αποδοχή των προτάσεών μας και για την υγειονομική κρίση και για την οικονομία, ενώ την ίδια στιγμή –στα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων- γίνεται ολοένα πιο φανερή η έλλειψη εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αλλά και η αγωνία των πολιτών για το μέλλον». «Όποιος φαντάζεται ότι το 2021 δε θα έχει πολιτικές εξελίξεις, πολύ γρήγορα θα διαψευστεί», κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.