Προεκλογικό τηλεφώνημα, “ξεπέτα” Τραμπ σε Μητσοτάκη: Ενδιαφέρον για ελληνοτουρκικά… – Το “ευχαριστώ” του Κοτζιά μετά τις σημερινές ανακοινώσεις Μητσοτάκη για τα 12 ν.μ.

Είναι γνωστό ότι, τον τελευταίο μήνα περίπου, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν ασχολείται σχεδόν καθόλου με τα καθήκοντά του αλλά σχεδόν αποκλειστικά με τον προεκλογικό του αγώνα προκειμένου να καλύψει και την διαφορά που δίνουν οι δημοσκοπήσεις από τον υποψήφιο των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν.

Εντούτοις, σε μία προσπάθεια να κεντρίσει την “ευαισθησία” του ελληνοαμερικανικού λόμπι, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό προκειμένου  να δείξει “ενδιαφέρον” για τα ελληνοτουρκικά, αν και αφενός είναι εμφανές ότι με τη στάση του ενισχύει την προκλητικότητα του Τούρκου Προέδρου Τ. Ερντογάν και αφετέρου πλέον δεν φαίνεται να μπορεί να έχει καμία ουσιαστική παρέμβαση αφού είναι απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση από το πρωθυπουργικό γραφείο, η ενημέρωση ανέφερε ότι «ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται συγκεκριμένα: «Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον κ. Τραμπ για το ενδιαφέρον του και για την επικοινωνία η οποία έγινε ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το Συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

» Ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Τουρκίας, που βάζουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και δοκιμάζουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ.

»Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά στην αποκλιμάκωση υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σταματήσει άμεσα τις προκλητικές της ενέργειες».

 

Το “ευχαριστώ” του Κοτζιά μετά τις σημερινές ανακοινώσεις Μητσοτάκη για τα 12 ν.μ.: Μετά από χρόνια ύβρεις, ανήθικες επιθέσεις, απειλές και προσπάθειες εκβιασμών είμαι διπλά τυχερός…

Μία πιο προσωπική ανάρτησή έκανε στο Twitter ο Νίκος Κοτζιάς σχολιάζοντας την ανακοίνωση της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης από τα έξι στα 12 ν.μ. στο Ιόνιο που έκανε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 2018, ο Νίκος Κοτζιάς αποχωρώντας από το Υπουργείο Εξωτερικών είχε και αυτός ανακοινώσει την επέκταση στα 12 μίλια στο Ιόνιο,  λέγοντας μάλιστα ότι πρόκειται για την «πρώτη επέκταση κυριαρχίας της χώρας από τότε που πήραμε την Δωδεκάνησο». Είχε παραδώσει τότε ολοκληρωμένο το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, καθώς έχει γίνει και η χαρτογράφηση, επισημαίνοντας ότι «η χώρα επεκτείνει από τους Οθωνούς, τα Διαπόντια Νησιά, μέχρι κάτω τα Αντικύθηρα, την αιγιαλίτιδά της ζώνη».

Σήμερα, ο Νίκος Κοτζιάς έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter:

Αντιμετωπίζοντας επί χρόνια ύβρεις, ανήθικες επιθέσεις, απειλές και προσπάθειες εκβιασμών είμαι διπλά τυχερός: Για την απλόχερη ειλικρινή αγάπη του κόσμου που λαμβάνω και σήμερα, για την πολύπλευρη δικαίωση, που σπάνια γνωρίζουν άνθρωποι σαν και μένα, Ευχαριστώ όλες και όλους.

Εικόνα  Nikos Kotzias
@NikosKotzias
Αντιμετωπίζοντας επί χρόνια ύβρεις, ανήθικες επιθέσεις, απειλές και προσπάθειες εκβιασμών είμαι διπλά τυχερός: Για την απλόχερη ειλικρινή αγάπη του κόσμου που λαμβάνω και σήμερα, για την πολύπλευρη δικαίωση, που σπάνια γνωρίζουν άνθρωποι σαν και μένα, Ευχαριστώ όλες και όλους