Προγραμματικές δηλώσεις: «Θα είμαστε η φωνή των αδυνάτων», οι τοποθετήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Παρά τις σε εξέλιξη εσωκομματικής διαδικασίες κατά την τριήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τις προγραμματικές δηλώσεις οι βουλευτές και οι βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισήμαναν ότι στην επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο θα αποτελέσουν τη φωνή των αδυνάτων, της κοινωνικής πλειοψηφίας, των ομάδων που υφίστανται διακρίσεις, των εργαζομένων, των επαγγελματιών και των επιστημόνων προτάσσοντας ένα εναλλακτικό και πειστικό σχέδιο διακυβέρνησης.

Σωκ. Φάμελλος: Υπερκέρδη για τους λίγους, ακρίβεια για τους πολλούς το σχέδιο Μητσοτάκη

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι ο πραγματικός αντίπαλος του συστήματος εξουσίας, το εμπόδιο στα σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη αλλά και ο πυλώνας της δημιουργίας μίας προοδευτικής διεξόδου για τη χώρα και την κοινωνία», ανέφερε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Σωκράτης Φάμελλος στην ομιλία του κατά την συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Ο κ. Φάμελλος ξεκίνησε την ομιλία του ευχαριστώντας εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τον Αλέξη Τσίπρα «για την προσφορά, το πολιτικό κεφάλαιο και τη μεγάλη παρακαταθήκη που κληροδοτεί στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στην Ελλάδα» και εξήγησε: «δεν μπορεί κανείς να ξεχάσει ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο πρωθυπουργός που, με τις θυσίες του ελληνικού λαού, έβγαλε την Ελλάδα από το τούνελ της χρεωκοπίας και της επιτροπείας τον Αύγουστο του 2018. Ήταν αυτός ο επικεφαλής που αξιοποίησε τη δημοκρατική εντολή των εκλογών του 2015 αλλά και την ισχυρή εντολή του δημοψηφίσματος. Που αξιοποίησε το ΟΧΙ του λαού και ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων, ώστε να αλλάξει την πρόταση των δανειστών, όπως ακριβώς αποφασίσαμε στο δημοψήφισμα. Στην διακυβέρνηση Τσίπρα οφείλουμε ότι σήμερα υπάρχει ελευθερία επιλογών για την Ελληνική Κυβέρνηση και γνωρίζετε ότι αυτό στις αρχές του 2015 δεν ήταν καθόλου δεδομένο. Και οφείλω να πω ότι πολλά μέλη του σημερινού υπουργικού συμβουλίου στελέχωναν κυβερνήσεις που μάς οδήγησαν στα μνημόνια και στα άδεια ταμεία του 2015».

Ευκλ. Τσακαλώτος: Την επόμενη μέρα όλος ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εδώ και θα δώσει μάχες

«Η ΝΔ είναι κόμμα που έχει σε μεγαλύτερο βαθμό μέσα της τον νεοφιλελευθερισμό, σε σχέση με άλλα συντηρητικά κόμματα, τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρόσθεσε ότι «η ΝΔ δεν μπορεί να υποσχεθεί αυξήσεις στους μισθούς, ως κόμμα που έχει απόψεις που αποδυναμώνουν την εργασία, με τις ατομικές συμβάσεις, με τις ευέλικτες μορφές».

Την επόμενη μέρα, όλος ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει τη μάχη για να ακουστεί η φωνή εκείνων που δεν ακούγεται η φωνή τους και θα ασκήσει αντιπολίτευση μαχητικά και με σχέδιο για την επόμενη μέρα, θα δώσει μάχες για τα δικαιώματα, υπογράμμισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων.

«Η ΝΔ και το σύστημα που την υποστηρίζει έχουν ως βασικό επιχείρημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν μια ανάγκη ειδικού σκοπού, ότι υπήρξε μόνο λόγω της κρίσης του μνημονίου και τώρα δεν χρειάζεται. Κάνουν λάθος. Και θα τους εκπλήξουμε. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ μεγάλωσε από την ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας να βγει από την κρίση αλλά η ελληνική κοινωνία εξακολουθεί να χρειάζεται μια δυνατή Αριστερά, μια Αριστερά που θα παλεύει για τους μισθούς, για τα δικαιώματα, για τη νέα γενιά», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Χ. Μαμουλάκης: Σκηνοθετημένες εξαγγελίες χωρίς ρεαλιστικό πεδίο εφαρμογής

Απαντώντας στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, ο Βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Χάρης Μαμουλάκης, κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή, ανέδειξε όλα τα κρυφά σημεία και θύμισε αντίστοιχες εξαγγελίες του 2019 που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ από την Κυβέρνηση της ΝΔ.

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο Χάρης Μαμουλάκης, ευχαρίστησε τους πολίτες του νομού Ηρακλείου που τον τίμησαν ξανά με την εμπιστοσύνη τους δηλώνοντας ότι στόχος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι να παραμείνει χρήσιμη για τους πολίτες.

Επεσήμανε ότι από τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες διακρίνεται η περαιτέρω διείσδυση του ιδιωτικού τομέα στους τομείς της υγείας, της οικονομίας και της παιδείας, ενώ τόνισε ότι οι υποσχέσεις περί φοροαπαλλαγών ή αυξήσεων μισθών, παραμένουν εκτός του Μεσοπρόθεσμου που έχει κατατεθεί από τη χώρα μας στην Ε.Ε., καθώς και ότι η Κυβέρνηση, δεν έχει έρθει καν σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρά την υποχρέωση παραγωγής πρωτογενών πλεονασμάτων. Υπενθύμισε την πλήρη αναξιοπιστία του Κ. Μητσοτάκη και στον τομέα των δημοσίων έργων, υπενθυμίζοντας ότι το 2019, στις αντίστοιχες προγραμματικές δηλώσεις, είχε αναφερθεί στα έργα ενοποίησης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με το Ε.Μ.Π., της μεταφορά των φυλακών Κορυδαλλού, της αξιοποίησης του Τατοΐου, της δημιουργίας Μητροπολιτικού Κέντρου στο Κερατσίνι και της αναβάθμισης της ΔΕΘ, έργα που έμειναν στις εξαγγελίες.

Αποδόμησε το «πράσινο» προφίλ που επιχειρεί να δημιουργήσει ο Πρωθυπουργός, φέρνοντας ως παράδειγμα την παντελή απουσία παρεμβάσεων στον τομέα των φιλικών προς το περιβάλλον μέσων σταθερής τροχιάς, σε ζητήματα χωροταξίας που είχαν δρομολογηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ, στο μηδενικό έργο στην επέκταση του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ που θα μπορούσε να απορροφήσει παραγωγή από πράσινες πηγές ενέργειας μικρών παραγωγών και ιδιωτών, στην απαξίωση των ενεργειακών κοινοτήτων, αλλά και στην υποβάθμιση των περιοχών Natura.

Ο Χάρης Μαμουλάκης αναφέρθηκε και στην προωθούμενη από τη ΝΔ Συνταγματική αναθεώρηση, επισημαίνοντας την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην αναθεώρηση του Άρθρου 16 και ρωτώντας ταυτόχρονα αν σκοπεύει η Κυβέρνηση να θίξει τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, να εισάγει προβλέψεις αιώνιας λιτότητας κατά τα πρότυπα του Γερμανικού Συντάγματος ή να θίξει τις προβλέψεις προστασίας του φυσικού πλούτου και των δασικών οικοσυστημάτων. Μέτρα που όπως τόνισε, θα βρουν αντίθετο τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όσο και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Θ. Φωτίου: Προϊόν λανθασμένης ενοποίησης ετερόκλητων αντικειμένων και αμφίβολης λειτουργικότητας το νέο Υπερυπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

Μιλώντας στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, η Θ. Φωτίου δήλωσε ότι καταψηφίζει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και αναφέρθηκε κυρίως στη δημιουργία του νέου υπερυπουργείου «κοινωνικής συνοχής και οικογένειας», τονίζοντας ότι συγκεντρώνει αντικείμενα διαφορετικών πεδίων και μεγεθών, που απαιτούν μάλλον διϋπουργικό και διατομεακό συντονισμό. Με την ενιαία Γενική Γραμματεία δημογραφικής και στεγαστικής πολιτικής υπεύθυνη και για την εκπαιδευτική και επαγγελματική κινητικότητα των νέων υποτιμάται και το δημογραφικό, και η στεγαστική κρίση. Ενώ με τη Γενική Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ταυτίζεται ο ρόλος της γυναίκας με τη μητρότητα, υποβαθμίζονται οι έμφυλες ανισότητες και μεταφέρονται, λανθασμένα, από το Υπ. Δικαιοσύνης η παρακολούθηση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και η συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Αμφίβολη χαρακτήρισε τη λειτουργία του υπερυπουργείου, αφού δεν διαθέτει τους απαραίτητους ανθρώπινους και τεχνικούς πόρους, ενώ οι οικονομικοί του πόροι δεν εμφανίζονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Συνεχίζεται η υποτίμηση του δημογραφικού προβλήματος που συναρτάται: α) με το ισοζύγιο γεννήσεων και θανάτων που επιδεινώθηκε την τελευταία τετραετία, β) με το ισοζύγιο μεταναστευτικών εισροών και εκροών, τη στιγμή που οι πιο παραγωγικές δυνάμεις της χώρας ξενιτεύονται και γ) με τη δημιουργία αισθήματος ασφάλειας στους νέους, χάρη σε κατοχυρωμένες εργασιακές σχέσεις, που η ΝΔ κατεδάφισε, ικανοποιητικό εισόδημα, που σήμερα εξαντλείται στις δύο-τρεις πρώτες εβδομάδες, και ισχυρό δημόσιο δωρεάν κοινωνικό και προνοιακό κράτος, ασπίδα κατά των ανισοτήτων, του κοινωνικού αποκλεισμού, της φτώχειας και της παιδικής φτώχειας, που αυξήθηκαν επί ΝΔ. Αυτό το κοινωνικό και προνοιακό κράτος η ΝΔ το ιδιωτικοποιεί και το περιορίζει.

Υποτιμάται η τεράστια στεγαστική κρίση στη χώρα μας (1 στα 3 νοικοκυριά ξοδεύει πάνω από το 40% του εισοδήματός του για ενοίκιο, δάνειο, ρεύμα, νερό, ψύξη-θέρμανση, όταν στην Ευρώπη 1 στα 10). Όταν 400.000 νέοι 24 – 44 χρόνων δεν μπορούν να εγκαταλείψουν το παιδικό τους δωμάτιο και τα νοίκια εκτινάσσονται, η κυβέρνηση δίνει 5.000 επιδοτούμενα τραπεζικά δάνεια αγοράς για νέους έως 39 ετών, 30ετούς διάρκειας, οδηγώντας σε νέα κόκκινα δάνεια. Η δε κοινωνική αντιπαροχή ευνοεί τους μεγαλοεργολάβους και επιτρέπει να χτίζουν ακόμη και σε αγροτική γη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προτείνει για το ζήτημα της στέγης: α) διπλασιασμό της επιδότησης ενοικίου σε 400.000 νέους 25-44 χρόνων: 140 €/μήνα για το άτομο έως 350 €/μήνα για ζευγάρι με δύο παιδιά. γ) για τη φούσκα τιμών ενοικίασης και αγοράς λόγω ανεξέλεγκτου Airbnb απαγόρευσή του για εταιρίες και να επιτρέπεται μόνο σε φυσικά πρόσωπα για 2-3 ακίνητα. γ) Τράπεζα Στέγης, απόθεμα υφιστάμενων κατοικιών και κτιρίων που θα αποδίδονται με κοινωνικούς όρους προς ενοικίαση ή/και αγορά για τη δημιουργία ενός δικτύου νέας κοινωνικής, οικονομικής κατοικίας.

Σε ό,τι αφορά την αρμοδιότητα του Υπουργείου για την Πρόνοια, η βουλευτής τόνισε ότι στην τετραετία μειώθηκαν οι ωφελούμενοι του ΕΕΕ κατά 63.000, αλλά και του ΚΟΤ και άλλων παροχών, λόγω αύξησης των αντικειμενικών αξιών. Αυτό πρέπει να λυθεί, άμεσα. Να δοθεί αύξηση 20% στα αναπηρικά επιδόματα και να χορηγούνται δωρεάν τα εργαλεία αξιοπρέπειας (αμαξίδιο, τεχνητά μέλη κ.λπ).  Για το δημογραφικό, οπωσδήποτε δωρεάν vouchers για  βρεφονηπιακούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΠΑμεΑ για όλα τα παιδιά με πλήρεις φακέλους. Αλλά και 680.000 σχολικά γεύματα σε όλα τα παιδιά δημόσιων νηπιαγωγείων και δημοτικών. Και εξίσωση αδειών και επιδομάτων μητρότητας σε εργαζόμενες, αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες.

Τέλος, πρέπει να ληφθούν άμεσα ουσιαστικά μέτρα για την πρωτοφανή έκρηξη, την τελευταία τετραετία, της παιδικής βίας ανηλίκων κατά ανηλίκων, και της παιδικής κακοποίησης και σεξουαλικής εκμετάλλευσης, για τα οποία η κυβέρνηση ελάχιστα έκανε στην προηγούμενη περίοδο.

Θ. Ξανθόπουλος: «Η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται τις ανισότητες στη χώρα»

«Σας έχω νέα κ. Πρωθυπουργέ. Χθές παραιτήθηκαν δύο γιατροί παθολόγοι από την παθολογική κλινική του νοσοκομείου Δράμας με αποτέλεσμα η κλινική ουσιαστικά να κλείσει. Γι αυτή την εξέλιξη, την ευθύνη φέρει ακέραια η κυβέρνηση σας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη”, τόνισε ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων. Και συμπλήρωσε: Ακούσαμε ότι ο κ. Μητσοτάκης αναλαμβάνει προσωπικά την επίβλεψη αναμόρφωσης του ΕΣΥ. Ενα ΕΣΥ όπου μπαίνουν πυροσβέστες στο ΕΚΑΒ, όπου δυναμιτίζεται ο πυρήνας του, που είναι η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των ιατρών».

Ο κ. Ξανθόπουλος σημείωσε επίσης στην ομιλία του:

–  Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε στις προγραμματικές δηλώσεις για πολυδύναμο εκσυγχρονισμό, αφού πρώτα ενσωμάτωσε τον Σημιτικό εκσυγχρονισμό. Αλλά αυτού του τύπου ο εκσυγχρονισμός Σημίτη και η περίοδος Καραμανλή που ακολούθησε, οδήγησαν στην πτώχευση, την κατάρρευση της χώρας και την ένταξη της στο οδυνηρό καθεστώς των μνημονίων από τον οποίο την έβγαλε ο ΣΥΡΙΖΑ.

– Εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ έχουμε ένα συνεκτικό όραμα για τη χώρα με νέο παραγωγικό μοντέλο που δεν θα περιορίζεται μονο στις υπηρεσίες. Θα αφορά όλους τους πολίτες. Απαιτείται η πρόσβαση όλων στα δημόσια αγαθά. Απέναντι στο επιτελικό κράτος αντιτάσσουμε την σύγχρονη πολιτεία.

–  Οι καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης πλήττουν θεμελιώδη δικαιώματα πολιτών. Η ψηφιοποίηση ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ έμεινε περίπου στα ίδια. Ούτε τα ηλεκτρονικά Πινάκια δεν κατάφερε να επεκτείνει σε όλη τη χώρα. Δραματικές είναι οι συνθήκες και στην ψηφιοποίηση του Εθνικού Κτηματολογίου. Οι υποδομές των δικαστηρίων, τεχνολογικές και κτιριακές έχουν μείνει πίσω από τις απαιτήσεις.

–  Στο νομοθετικό πεδίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέσπισε ποινικές ασυλίες για Τραπεζίτες σχετικά με τα θαλασσοδάνεια και άλλες ύποπτες χορηγήσεις.

–  Το σωφρονιστικό πρέπει να επανέλθει στο υπ. Δικαιοσύνης από το υπ. Προστασίας του Πολίτη γιατί ο σωφρονισμός και η επανένταξη δεν είναι ζητήματα κατατολής.

–   Οι υποκλοπές υπονόμευσαν το κράτους δικαίου. Η χώρα έγινε πρωταγωνίστρια στο αδιανόητο σκάνδαλο των υποκλοπών. Μια χώρα στον πυρήνα της ΕΕ έζησε την οδυνηρή εμπειρία, το πρωθυπουργικό γραφείο να έχει ενορχηστρώσει και υλοποιήσει υποκλοπές σε βάρος κορυφαίων υπουργών, στελεχών της δημόσιας ζωής και του στρατεύματος. Και ακολούθησε το δίδυμο σκάνδαλο της συγκάλυψης. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ευρωπαϊκό βηματισμό της χώρας ούτε για πολυδύναμο εκσυγχρονισμό όταν στο σκληρό πυρήνα του κράτους υπάρχουν αυτού του είδους οι δραστηριότητες, τις οποίες η κυβέρνηση Μητσοτάκη καλύπτει με την επίκληση του απορρήτου και εσκεμμένα δημιουργεί αδιαφανείς και γκρίζες ζώνες εκτός κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Υπήρξε μάλιστα σκληρή κριτική από ευρωπαϊκούς θεσμούς για τα θέματα διαφάνειας και διαφθοράς, για μη επαρκή προστασία δημοσιογράφων, για την υπόθεση των υποκλοπών και τη μειωμένη διαφάνεια στα εξοπλιστικά προγράμματα.

–  Οσον αφορά τους δικηγόρους, τους συλλειτουργούς της δικαιοσύνης, παραμένουν άλυτα πολλά προβλήματα του δικηγορικού λειτουργήματος. Πρέπει η κυβέρνηση να εξετάσει τη δυνατότητα μείωσης του ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες.

Και ο Θ.Ξανθόπουλος κατέληξε πως μιλάμε για προγραμματικές δηλώσεις μιας κυβέρνησης που δεν αντιλαμβάνεται τις ανισότητες στη χώρα, τις θεωρεί φυσικό φαινόμενο. Με αυτές τις απόψεις είμαστε ριζικά αντίθετοι και θα παλέψουμε και στο Κοινοβούλιο και στη κοινωνία για να αλλάξουν οι συσχετισμοί.

Χρήστος Γιαννούλης: «Αξιοπιστία και αλήθεια, έννοιες ασύμβατες με τη Νέα Δημοκρατία»

«Ο Πρωθυπουργός και όλοι οι ομιλητές της συμπολίτευσης έσπευσαν να τονίσουν πόσο αξιόπιστη ήταν η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, επισημαίνοντας ότι υλοποίησε όλες τις υποσχέσεις της. Ποια είναι όμως η αλήθεια;
Το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης είναι ενδεικτικό. Καμία εξαγγελία, καμία από τις δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη τον Σεπτέμβριο του 2019 από το βήμα της ΔΕΘ, δεν υλοποιήθηκε» σημείωσε στην ομιλία του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χρήστος Γιαννούλης στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης..

Όπως τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης «δεσμεύτηκε ότι το Απρίλιο του 2023 θα λειτουργήσει το Μετρό Θεσσαλονίκης, σε όλο το μήκος της γραμμής και τελικά θα χρειαστεί να περιμένουμε τουλάχιστον ένα χρόνο ακόμη για να δούμε το έργο έτοιμο λειτουργικά».

«Υποσχέθηκε τη δρομολόγηση τουλάχιστον 450 λεωφορείων και ενίσχυση του στόλου του ΟΑΣΘ ακόμη και με ηλεκτροκίνητα οχήματα και τέσσερα χρόνια στους  δρόμους της Θεσσαλονίκης κυκλοφορούν λιγότερα από 270 λεωφορεία, αποσύρθηκαν λόγω θέρους τα 49 μεταχειρισμένα λεωφορεία από τη Λειψία, ενώ στο αέρα παραμένει ο διαγωνισμός για την προμήθεια ηλεκτροκίνητων οχημάτων».

«Ο κινηματογραφικός τίτλος Κράμερ εναντίον Κράμερ ταιριάζει απόλυτα στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.  Ο Πρωθυπουργός και οι υπουργοί της κυβέρνησης δίνουν την εικόνα ότι αντιπολιτεύονται την δική τους κυβέρνηση της περιόδου 2019-2023 και σχεδιάζουν μεταρρυθμίσεις για να θεραπεύσουν τα κακώς κείμενα» κατέληξε στην ομιλία του ο Χρ. Γιαννούλης.

Πέτα Πέρκα: Επανάληψη ευχών και γενικών αναφορών στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης για τον τομέα Περιβάλλοντος και Ενέργειας

«Ακούσαμε χθές τον Πρωθυπουργό και τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, να υπόσχονται ξανά πράσινη  και ψηφιακή Ελλάδα, και να ομνύουν πάλι στην πράσινη μετάβαση, ΑΠΕ (80%), προγράμματα εξοικονόμησης, ηλεκτροκίνησης, κ.τ.λ. Επαναλαμβάνονται δηλαδή  οι ίδιοι στόχοι που ακούστηκαν στις προγραμματικές δηλώσεις του 2019.

Και κυρίως ο αρμόδιος Υπουργός πρότεινε λύσεις, στα προβλήματα που η ίδια η κυβέρνησή του δημιούργησε. Όταν αναφέρεται σε αποτυχημένες ενεργειακές επενδύσεις προφανώς θα εννοεί τα 8 δις σε επενδύσεις φυσικού αερίου, τα οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκαλεί αδρανή κεφάλαια. Επίσης, προφανώς θα εννοεί και την κατάργηση του έργου της τηλεθέρμανσης και την είσοδο του φυσικού αερίου για θέρμανση στα σπίτια στη Φλώρινα και ένα σωρό άλλες αποτυχημένες επιλογές.

Κατά τα άλλα έχουμε εκκωφαντική απουσία ενεργειών αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης καθώς και φορολόγησης των υπερκερδών στη χονδρική και λιανική αγορά ενέργειας και στα διυλιστήρια. Εκκωφαντική επίσης και η έλλειψη αναφοράς στην απολιγνιτοποίηση και η εμμονή στο φυσικό αέριο και στις εξορύξεις.

Ο κ. Μητσοτάκης στις προγραμματικές δηλώσεις το 2019 δήλωνε: «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να σώσουμε τη ΔΕΗ» με αυτό το πρόσχημα χάθηκε το ‘Δ’ της ΔΕΗ, παραδόθηκε το 17%, ακολούθησε η ιδιωτικοποίηση του 49% του (ΔΕΔΔΗΕ), και το 100% των δικτύων φυσικού αερίου, της ΔΕΠΑ Υποδομών. Σημειώνουμε ότι πρόκειται για εκχώρηση  φυσικών μονοπωλίων, με σταθερό εγγυημένο έσοδο, και εργαλείων άσκησης ενεργειακής πολιτικής που τόσο τα χρειάστηκε η χώρα στην εμφάνιση της ενεργειακής κρίσης. Επίσης έκανε «δώρο» την πλειοψηφία του δημοσίου στο Διοικητικό Συμβούλιο των ΕΛΠΕ.

Και τώρα μαθαίνουμε ότι το δημόσιο και ο Όμιλος Λάτση απεργάζονται σχέδιο πώλησης μετοχών της Hellenic Energy. Οφείλουμε να δηλώσουμε ότι δεν θα το επιτρέψουμε. Πρόκειται για την επιστροφή άλλης μιας μνημονιακής απαίτησης χωρίς όμως μνημόνιο, ειδικά όταν ο όμιλος παρουσιάζει διαρκώς αυξανόμενα κέρδη.

Στη συνέχεια των δηλώσεών του το 2019 ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι ‘’αυτό θα γίνει χωρίς να επιβαρύνουμε άλλο τους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος’’.

Η αλήθεια είναι ότι η μία από τις πρώτες πράξεις της κυβέρνησης ΝΔ το 2019 με το πρόσχημα «διάσωσης» της ΔΕΗ ήταν η αύξηση των τιμολογίων της κατά περίπου 20%,

Ακολούθησε η λειτουργία του Target Model, χωρίς εποπτεία και ρυθμιστικά εργαλεία, με την κυβέρνηση να δηλώνει  πως ο ανταγωνισμός και η αγορά, θα ρίξει τις τιμές.  Τα αποτελέσματα τα έζησε η κοινωνία, και με την εφαρμογή της ληστρικής ρήτρας αναπροσαρμογής από τις 05.08.2021, πριν δηλαδή τον πόλεμο στην Ουκρανία. Στη συνέχεια η ανοδική πορεία των τιμών και τα υπερκέρδη από τη χονδρεμπορική μεταφέρθηκαν στη λιανική. Οι καταναλωτές συνέχισαν να πληρώνουν άδικες χρεώσεις και οι εταιρείες να σωρεύουν υπερκέρδη.

Είπε ο κ. Σκυλακάκης στην ομιλία του «ότι πρέπει να προσέξουμε του ευάλωτους». Του υπενθυμίζω, αν δεν το ξέρει  ότι οι ευάλωτοι καταναλωτές λόγω της ληστρικής ρήτρας  έχουν ρευματοκοπές. Για το θέμα αυτό καταθέσαμε τροπολογία, η οποία δεν έγινε αποδεκτή.  Η κυβέρνηση ας το φροντίσει.

Με λίγα λόγια η κυβέρνηση αντί να παρέμβει στην πηγή δημιουργίας των υπερκερδών, επιδοτεί την αισχροκέρδεια με λεφτά των καταναλωτών, δεσμεύοντας τη χώρα  σε ένα φαύλο κύκλο υπερχρεώσεων και επιδοτήσεων.

Μας υποσχέθηκαν 90% φορολόγηση των υπερκερδών. Πρόκειται για απάτη. Τα υπερκέρδη στην αγορά χονδρικής υποφορολογήθηκαν- τα 2,2 δισ. ευρώ (Ιούλιος 21 με Ιούνιος 22) υπερκέρδη, με εντολή Μαξίμου έγιναν μόλις 416 εκατ. Ευρώ και μόνο 315 εκ.-εισπράχτηκαν.  Ούτε ευρώ από τα υπερκέρδη των εταιριών λιανικής και διυλιστηρίων.

Εμείς επιμένουμε στο πρόγραμμά μας:

.           Θέσπιση ανώτατου συντελεστή κέρδους στον ενεργειακό τομέα στο 5%

·         Φορολόγηση άμεσα των υπερκερδών που έχουν συσσωρευθεί στα ταμεία των ενεργειακών εταιρειών και των διυλιστηρίων, τα οποία έχουν υπολογιστεί στα 6 δις ευρώ

·         Μείωση τον ΕΦΚ στα καύσιμα στο χαμηλότερο συντελεστή της ΕΕ

·         Κατάργηση της καταβολής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο

·         Ανάκτηση του δημοσίου ελέγχου στη ΔΕΗ και την αξιοποίησή της  για τη μείωση του κόστους ρεύματος, την αλλαγή ενεργειακού μείγματος, το σπάσιμο του καρτέλ ενέργειας, και την προστασία των καταναλωτών.

·         Αναθεώρηση της λειτουργία της αγοράς ενέργειας (Target model)

·         Αναθεώρηση του Κλιματικού Νόμου (2045 πλήρης απανθρακοποίηση)

·         Εκπόνηση νέου  ΕΣΕΚ με στόχο την απεξάρτηση από όλα τα ορυκτά καύσιμα.  Δεν γίνεται να αντικαθίσταται ο λιγνίτης από άλλο ορυκτό αέριο, όπως είναι το φυσικό αέριο.

·         Απεμπλοκή από την πολιτική εξόρυξης υδρογονανθράκων, με μη ανανέωση αδειών έρευνας και εκμετάλλευσης και μη παραχώρηση νέων περιοχών.

Ως προς τον τομέα του Περιβάλλοντος, το περιβάλλον αντιμετωπίστηκε από την ΝΔ ως εμπόδιο στην ανάπτυξη και από ότι κατάλαβα συνεχίζει να αντιμετωπίζεται το ίδιο. Μας είπε ο κ. Σκυλακάκης για την προστασία των ευαίσθητων οικοσυστημάτων, και ρωτάω εγώ πώς:

-όταν έχουν Καταργηθεί οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, αφού προηγουμένως είχε απαξιωθεί επικοινωνιακά το έργο τους από τη ΝΔ.

-όταν σημειώθηκε μεγάλη καθυστέρηση τρία (3) χρόνια στην κύρωση των Δασικών Χαρτών.

-Με την Ανακύκλωση βοά από σκάνδαλα διασπάθισης εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Η πρόληψη και η επαναχρησιμοποίηση παραμένουν «στόχοι-ευχές» στα χαρτιά.

-Με την η υπερθέρμανση στην αγορά των ΑΠΕ που προκλήθηκε από τους κ. Χατζηδάκη – Σκρέκα χωρίς να αναπτυχθούν τα δίκτυα και με θεσμικά και χρηματοδοτικά εμπόδια  στις Ενεργειακές Κοινότητες (ΕΚΟΙΝ), είχαν τραγικά αποτελέσματα τόσο για την αγορά ΑΠΕ όσο και για την ενεργειακή δημοκρατία. Μιλάνε για ΑΠΕ και ξανά ενημερώνω τον κ. Σκυλακάκη ότι η κυβέρνηση δημιούργησε τη μεγαλύτερη φούσκα που έχει δει ποτέ η χώρα στον κλάδο της ενέργειας, με 100 GW βεβαιώσεις παραγωγού και ένα δίκτυο που δεν είναι ικανό να σηκώσει ούτε το 10% των αιτήσεων αυτών. Μιλάνε για υπεράκτια αιολικά με μία φωτογραφική διάταξη για κάποια πιλοτικά και για αποθήκευση ενέργειας όταν δεν έχει προχωρήσει 4 χρόνια ούτε το θεσμικό πλαίσιο.

-Το  πρόγραμμα ‘Κινούμαι Ηλεκτρικά’ έχει αποτύχει. Ας το παραδεχτούμε.  Αφορά μόνο ποδήλατα. Προσφάτως δε το Ελεγκτικό Συνέδριο μπλόκαρε μέρος του διαγωνισμού ηλεκτρικών λεωφορείων για την Αθήνα- Θεσσαλονίκη, καταλογίζοντας μάλιστα ευθέως στην πολιτική ηγεσία (κ. Καραμανλή) ουσιώδη νομική πλημμέλεια στη διαγωνιστική διαδικασία. Χωρίς ηλεκτρικά λεωφορεία για τι ηλεκτροκίνηση συζητάμε.

-Εξίσου αποτυχημένα ήταν και τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας στο ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

– Η αναθεώρηση της πολεοδομικής χωροταξικής νομοθεσίας και το υπερφιλόδοξο σχέδιο του κ. Οικονόμου για 700 Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ) αποδείχθηκε φούσκα καθώς μέχρι σήμερα έχουν συμβασιοποιηθεί μόνο 1-2 Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ)! Η δέσμευση αυτή ξεπερνάει τα όρια της υποκρισίας! Επανέρχονται και μιλούν για 700 ΤΠΣ και ΕΠΣ όταν επί 4 χρόνια τα είχαν όλα βραχυκυκλώσει.

Αναφέρθηκε επίσης ο κ. Σκυλακάκης στον έλεγχο της αυθαίρετης δόμησης. Πώς θα το κάνουν αυτό όταν έχουν υποστελεχωμένες και υποβαθμισμένες υπηρεσίες δόμησης; Στην πραγματικότητα έχουμε συνεχόμενες και τακτικές παρατάσεις αναστολής κατεδάφισης αυθαιρέτων στον αιγιαλό εκθέτουν τον κ. Μητσοτάκη και τα επικοινωνιακά παιχνίδια στην Μύκονο και στη Ρόδο».

Η Βουλευτής Φλώρινας ολοκλήρωσε την πρώτη ομιλία της με αναφορά στις επιτυχίες της κυβέρνησης στην πράσινη μετάβαση, με πρώτη εφαρμογή την απολιγνιτοποίηση:

«Η εξαγγελία της βίαιης απολιγνιτοποίησης από τον Πρωθυπουργό χωρίς κανένα σχέδιο έχει προκαλέσει ξαφνικό θάνατο στις λιγνιτικές περιοχές και αποδεικνύεται μια ακόμα προσφορά στο lobby του φυσικού αερίου στο οποίο υπερδεσμεύτηκε η χώρα.

H απολιγνιτοποίηση δεν είναι θέμα ενεργειακής μετάβασης, αλλά αλλαγής του παραγωγικού προφίλ των λιγνιτικών περιοχών. Τα διαθέσιμα κονδύλια  από τα σχετικά ταμεία όχι μόνο δεν μοιράζονται δίκαια, τα οποία πηγαίνουν σε 2-3 μεγάλους ομίλους, αλλά δεν υπάρχει και απορρόφηση των πόρων που θα έδινε ανάσα στις λιγνιτικές περιοχές.

Με την απαράδεκτη καθυστέρηση του ειδικού χωροταξικού για τις ΑΠΕ η τοπική κοινωνία στάθηκε απέναντι. Και όπου ενεργοποιείται η τοπική κοινωνία και φτιάχνει Ενεργειακές Κοινότητες (ΕΚΟΙΝ), λόγω έλλειψης ηλεκτρικού χώρου δεν μπορούν να συνδεθούν. Τα ΕΠΣ που είναι κρίσιμα εργαλεία για την επαναπόδοση των εδαφών στον πρωτογενή τομέα αγνοούνται και θα έρθουν εκ των υστέρων να νομιμοποιήσουν όποιες επιλογές. Η ζώνη καινοτομίας Φλώρινας ξεχάστηκε. Δεν έχει προχωρήσει κανένα από τα οφειλόμενα έργα υποδομής, συγκοινωνιακά, αρδευτικά».

Επαναλαμβάνω βασικές προγραμματικές μας θέσεις:

 •     Προωθούμε τις ΕΚΟΙΝ και την αυτοπαραγωγή/αυτοκατανάλωση, με στόχο τουλάχιστον το 50% των νέων αδειών να αφορά ενεργειακές κοινότητες και αυτοπαραγωγή. Έτσι καλύπτονται οι ευάλωτοι και η ενεργειακή δημοκρατία.
 •     Ολοκληρώνεται το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
 •     Ολοκληρώνονται τα Σχέδια Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων.
 •     Για τις λιγνιτικές περιοχές, δεσμευόμαστε για 10 συγκεκριμένες προτεραιότητες, με κορυφαία τη θεσμοθέτηση ρήτρας μηδενικού ελλείμματος ρυθμών ανάπτυξης και θέσεων εργασίας στις λιγνιτικές περιοχές.
 •     Εμβληματικές Παρεμβάσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας, με προϋπολογισμό τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο.
 •     Ολοκληρώνουμε τους Δασικούς Χάρτες, και όλα τα απαιτούμενα εργαλεία που θα μας κάνουν ευρωπαϊκή χώρα

Η κλιματική κρίση απαιτεί γενναίες πολιτικές και σχεδιασμό. Δεν αντιμετωπίζεται με επανάληψη ευχών και γενικών αναφορών».

Παρέμβαση της Κοινοβουλευτικής Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Θεοδώρας Τζάκρη στις προγραμματικές δηλώσεις του Υπουργού Υγείας κ. Χρυσοχοΐδη για τις καθυστερήσεις του ΕΚΑΒ που κοστίζουν ζωές

Χθες ο κ Πρωθυπουργός δήλωσε ενθουσιωδώς ότι ηγείται «Κράτους που πατάει στέρεα και είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών…» Με την εξαίρεση φυσικά η προσδοκία των πολιτών να περιλαμβάνει κάτι το εξωφρενικό, όπως το να προσδοκούν ασθενοφόρο …

Μια μητέρα και το τελειόμηνο μωρό της πέθαναν στην Νέα Μάκρη περιμένοντας επί ώρες την άφιξη του ΕΚΑΒ Ένα ακόμη από πλήθος περιστατικών, μόνο που εδώ υπάρχει αιτιολογική σχέση εξακριβωμένη μεταξύ της τραγικής κατάληξης και της αδόκητης συμπεριφοράς μιας κρατικής υπηρεσίας. Πέθαναν δηλαδή από αυτήν κι εξ αιτίας της. Διαπιστώθηκε δε ότι τις ώρες εκείνες υπήρχε διαθέσιμο ασθενοφόρο με ιατρό, που δεν ήταν αλλού απασχολημένο αλλά ακίνητο στην γειτονική Αρτέμιδα και το οποίο ποτέ δεν έλαβε την σχετική εντολή παρά τις αγωνιώδεις εκκλήσεις των οικείων.

Ακόμη λοιπόν κι αν δεν υπήρχαν όλα τα υπόλοιπα περιστατικά, τα χαλασμένα ασθενοφόρα επί μήνες στα συνεργεία και η εξαιρετικά μειωμένη δύναμη των πληρωμάτων και των ασθενοφόρων στο δρόμο αυτό και μόνον θα έφθανε. Με αβάστακτη ελαφρότητα όμως απαντάτε με ευέλικτα ελικόπτερα Ελβετίας και με αποσπάσεις οδηγών απορριματοφόρων ενώ δεν έχει υπάρξει έστω για τα μάτια του κόσμου η παραμικρή ανάληψη ευθύνης.

Εγώ ξεπερνώ τις προφανείς ευθύνες της πολιτικής σας όσον αφορά στην υποστελέχωση και την κατάσταση των οχημάτων της Δωρεάς και ρωτώ ερευνήσατε ποιος πήρε την θανατηφόρο απόφαση, ποιος τον έβαλε εκεί, με τι προσόντα και ποιος ακριβώς τον καλύπτει έναν μήνα τώρα;

Το ΕΚΑΒ διοικείται στην πραγματικότητα από μια σκληρή ομάδα της ΔΑΚΕ Έχουμε δηλαδή μια ακόμη περίπτωση ενός αρίστου κυρ Βασίλη των Τεμπών κι ενός κομματικού παρακράτους πίσω του που μεταθέτει, μετατάσσει, μετακινεί στα γραφεία κατά το δοκούν. Και φυσικά μοιράζει τα υπεύθυνα πόστα αναλόγως με την συμβολή καθενός στις ανάγκες της παράταξης. Έχει επίσης έναν διακοσμητικό διοικητή που διαπλέκεται μαζί τους από το 2004 που είναι εκεί (αποδεικνύεται παντός καιρού) κι ο οποίος δεν εμφανίζεται καν να δώσει εξηγήσεις για τα έργα του αλλά στέλνει αυτούς τους ‘ανεξάρτητους’ συνδικαλιστές τους τόσο ευνοηθέντες σε ατομικό επίπεδο.

Κύριε Υπουργέ είστε πολύ έμπειρος πολιτικά και διοικητικά και εξασκηθείς σε ακόμη πιο αδιαφανείς μηχανισμούς, ώστε είμαι βέβαιη πως κομίζω γλαύκα εις Αθήνας κι όλα αυτά τα ξέρετε με λεπτομέρειες. Ξέρετε ότι πέρα απ’ όλα τα άλλα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα αδιαφανούς λειτουργίας κι ότι η διοίκηση του Οργανισμού είναι παρευρίσκομαι και χαιρετίζω…

Και ρωτώ λοιπόν γιατί τον κρατάτε τον κύριο διοικητή; Είτε η διάσωση του αφορά σε δρομολογημένα deals είτε δεν περνάει από το χέρι σας κύριε Υπουργέ της Υγείας …

Λόγω της εμπειρίας σας με τα εγκλήματα θα έπρεπε να ανησυχείτε σφόδρα διαπιστώνοντας ότι αυτός ο διαλυμένος κι αδιαφανής μηχανισμός που παραλάβατε, κατά την προηγουμένη κρίσιμη περίοδο διαχειρίστηκε όλη την υπόθεση της αδιαφανούς και μεροληπτικής διαλογής των μονάδων εντατικής θεραπείας! Είναι αυτός ο μηχανισμός που οι υπουργοί σας διαβεβαίωναν ότι έχει τάχα διαδικασίες στις οποίες δεν μπορεί να παρέμβει κανένας κι είναι ακριβοδίκαιες σαν τον Αριστείδη τον δίκαιο.

Η υπόθεση των VIP ΜΕΘ που ήρθε στην δημοσιότητα τον Δεκέμβριο του 2021 δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου οπότε εκτός από τα χαλασμένα αυτοκίνητα, τους κρυμμένους υπαλλήλους, τους κομματικώς αρεστούς προϊστάμενους και τα δεκάδες πρωτοσέλιδα σε ΜΜΕ που δεν φημίζονται για την εχθρότητα τους προς την κυβέρνηση σας, ρίξτε μια ματιά και  στον τρόπο που χάσανε την ζωή τους 38.000 Έλληνες έστω κι αν οι περισσότεροι εξ αυτών δεν ήταν εκ των αρίστων.

Ομιλία του Βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Ευάγγελου Αποστολάκη στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων

Βασικά σημεία της ομιλίας:

 • Η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά και ως κυρίαρχη δύναμη στα Βαλκάνια μπορεί και πρέπει να έχει ισχυρή παρουσία.
 • H Τουρκία, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεων, χρησιμοποιεί τα Στενά για να ασκήσει πιέσεις υπέρ των συμφερόντων της αμφισβητώντας τη Σύμβαση του Μοντρέ του 1936 και το διεθνές δίκαιο.
 • Χρειάζεται να επιδείξουμε ιδιαίτερη προσοχή στη διαφύλαξη και προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων.
 • Χρειάζεται επαγρύπνηση σε διπλωματικό επίπεδο, ιδίως όταν κατά τις επίσημες συναντήσεις τίθενται στην αντζέντα θέματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, όπως επίσης χρειάζεται συνεχής συντονισμός, αδιάκοπτη συνεργασία και συνεννόηση με την Κυπριακή Δημοκρατία.
 • Κρίσιμη κρίνεται η επικείμενη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.
 • Όπως έχουν δείξει οι περιφερειακές εξελίξεις, εάν αυτή τη στιγμή δεν είχαμε την Συμφωνία των Πρεσπών, ιδίως εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία, θα δεχόμασταν τεράστιες πιέσεις για μια ενδεχόμενη ελλιπή συμφωνία.
 •  Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποφάσισε ένα υπέρογκο εξοπλιστικό πρόγραμμα ύψους 14 δις ευρώ, στο οποίο δε συμπεριλάμβανε επαρκώς την εθνική αμυντική βιομηχανία.
 • Θέλουμε η ενίσχυση των συστημάτων που έχουμε στη διάθεσή μας να εξασφαλίζει αποτελεσματικά τη λειτουργικότητά τους και να μπορούν εν τέλει να υποστηρίζονται.
 • Το προσωπικό της Εθνικής Άμυνας θα πρέπει να ενισχύεται, παράλληλα με την προμήθεια νέων οπλικών συστημάτων, με την ανάλογη οικονομική στήριξη και εκπαίδευση, ώστε αυτά τα συστήματα να είναι λειτουργικά.
 • Επιπροσθέτως, το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων κατέδειξε την έλλειψη σεβασμού προς το προσωπικό των Ενόπλεων Δυνάμεων.
 • Σε αυτή την κατεύθυνση, ως ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, θα υποβάλλουμε το προσεχές διάστημα προτάσεις, και, ελπίζω, να τις λάβετε σοβαρά υπ’ όψιν.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας:

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Ζούμε σε μια περίοδο που η παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει μεταβάλλει ριζικά και μη αναστρέψιμα τις Διεθνείς Σχέσεις και το πολιτικό περιβάλλον διεθνώς και περιφερειακά. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις είναι έντονες όχι μόνο στην Ευρωπαϊκή ήπειρο αλλά παγκόσμια. Η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά και ως κυρίαρχη δύναμη στα Βαλκάνια μπορεί και πρέπει να έχει ισχυρή παρουσία. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει γραφτεί και στον Τύπο (Καθημερινή), οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να ικανοποιήσουν μερικώς το αίτημα της Τουρκίας για μετονομασία των Στενών σε «τουρκικά Στενά». Γνωρίζουμε ότι η Τουρκία, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεων, χρησιμοποιεί τα Στενά για να ασκήσει πιέσεις υπέρ των συμφερόντων της αμφισβητώντας τη Σύμβαση του Μοντρέ του 1936.

Τούτες οι αναθεωρητικές τάσεις της Τουρκίας, με την έμπρακτη αμφισβήτηση της ως άνω διεθνούς συνθήκης αλλά και των κανόνων του διεθνούς δικάιου, εν γένει, πρέπει να μας προβληματίσει ιδιαίτερα. Χρειάζεται να επιδείξουμε ιδιαίτερη προσοχή στη διαφύλαξη και προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων. Οφείλουμε να αποτρέψουμε τη δημιουργία προηγούμενου, το οποίο στη συνέχεια θα οδηγούσε στην υπαναχώρηση από ζωτικά κυριαρχικά μας δικαιώματα. Χρειάζεται επαγρύπνηση σε διπλωματικό επίπεδο, ιδίως όταν κατά τις επίσημες συναντήσεις τίθενται στην αντζέντα θέματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, όπως επίσης χρειάζεται συνεχής συντονισμός, αδιάκοπτη συνεργασία και συνεννόηση με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Μια τέτοια επίσημη συνάντηση είναι και η επικείμενη του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους. Εκεί θα έχουμε την αφετηρία της επόμενης περιόδου των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσει πως η συνάντηση αυτή θα καθορίσει αν θα κάνουμε βήματα προόδου και θετικών εξελίξεων στις διμερείς σχέσεις, δηλαδή αν θα υπεισέλθουμε σε μια περίοδο ανεκτικότητας ή σε έναν νέο κύκλο εντάσεων. Ελπίζω, αφού ολοκληρωθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού, να έχουμε την απαιτούμενη επίσημη ενημέρωση ως Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Παράλληλα, η Ελλάδα δεν θα πρέπει να χάσει καθόλου χρόνο και ευκαιρία προκειμένου να συμμετάσχει ενεργά με διπλωματικές πρωτοβουλίες και αμυντικές συνεργασίες στην περιοχή των Βαλκανίων. Η αρχή έγινε με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Όπως έχουν δείξει οι περιφερειακές εξελίξεις, εάν αυτή τη στιγμή δεν είχαμε την Συμφωνία, ιδίως εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία, θα δεχόμασταν τεράστιες πιέσεις για μια ενδεχόμενη ελλιπή συμφωνία. Δυστυχώς, έχετε αδρανήσει και δεν έχετε ακόμη φέρει τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία. Με αυτη την επικίνδυνη απραγία θα απωλέσουμε όχι μόνο το διεθνές κύρος, αλλά και επιχειρηματικές συνεργασίες και πολύτιμο χρόνο σε μια πορεία σύσφιξης οικονομικών, κοινωνικών και κάθε είδους σχέσεων με μια φιλική γειτονική χώρα.

Δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στα ζητήματα των Ενόπλων Δυνάμεων. Το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποφάσισε ένα υπέρογκο εξοπλιστικό πρόγραμμα ύψους 14 δις ευρώ. Από αυτές τις δαπάνες ένα πολύ μικρό ποσό συνδέθηκε με την εθνική αμυντική βιομηχανία, το λένε και οι σύνδεσμοι κατασκευαστών αμυντικού υλικού και δυστυχώς δεν έχουμε ακούσει καμία προγραμματική δήλωση για τη νέα κυβερνητική σας περίοδο. Ήταν μια βαριά παράλειψη σας τόσο για την Εθνική Άμυνα όσο και για την Οικονομία της πατρίδας μας. Περιμένουμε στα εξοπλιστικά προγράμματα που έρχονται, όπου είναι δυνατόν, να προβλέπεται η συμμετοχή της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας, αλλά και η επαναδιαπραγμάτευση, όπου είναι δυνατόν, των ήδη υπαρχόντων προγραμμάτων, με τον ίδιο ακριβώς στόχο.

Είναι ανάγκη να επαναπροσδιορίσουμε τους εξοπλισμούς με βάση τις υφιστάμενες υπηρεσιακές απαιτήσεις των επιτελείων και τις προτεραιότητες. Θέλουμε η ενίσχυση των συστημάτων που έχουμε στη διάθεσή μας να εξασφαλίζει αποτελεσματικά τη λειτουργικότητά τους και να μπορούν εν τέλει να υποστηρίζονται. Κ.κ. Υπουργοί, αναφορικά με τον τομέα του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων θα πρέπει να αναγνωρίσουμε όλες και όλοι μια βασική αρχή: Το προσωπικό θα πρέπει να ενισχύεται παράλληλα με την προμήθεια νέων οπλικών συστημάτων, με την ανάλογη οικονομική στήριξη και εκπαίδευση, ώστε αυτά τα συστήματα να είναι λειτουργικά.

Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης, δε θα πρέπει να ξεχνάτε κάτι: το πολυτιμότερο οπλικό σύστημα είναι το ανθρώπινο δυναμικό. Γι’ αυτό, πρέπει να εξεταστεί σοβαρά το «κύμα» των παραιτήσεων αξιωματικών, ιδίως στις τάξεις του Πολεμικού Ναυτικού, που, απ’ ότι φαίνεται, σχετίζονται με ζητήματα οικονομικών απολαβών, με συνθήκες εργασίας και προοπτικές σταδιοδρομίας. Σε αυτή την κατεύθυνση, ως ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, θα υποβάλλουμε το προσεχές διάστημα προτάσεις, και, ελπίζω, να τις λάβετε σοβαρά υπ’ όψιν. Επιπροσθέτως, το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων κατέδειξε την έλλειψη σεβασμού προς το προσωπικό των Ενόπλεων Δυνάμεων.  Για πρώτη φορά μετά από χρόνια δημιούργησε κρίση στις σχέσεις της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το επόμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία θα ασκήσει μια προγραμματική αντιπολίτευση στα θέματα της Εθνικής Άμυνας, με στόχο την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων, την ενδυνάμωση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, την ενίσχυση των σχέσεων με τους διεθνείς οργανισμούς και την αναβάθμιση του ρόλου της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή μας. Παράλληλα θα βρισκόμαστε εδώ στη Βουλή με εποικοδομητικές προτάσεις, που θα προωθούν την ειρήνη και τη σταθερότητα.

Σας ευχαριστώ πολύ.