Προβληματισμός για τη λειτουργία της δικαιοσύνης: Τηλεδιάσκεψη του Αλ. Τσίπρα με εκπροσώπους δικηγορικών συλλόγων – Ραγκούσης: Απάνθρωπη αδιαφορία του Υπ. Εσωτερικών για…

«Εδώ και περισσότερο από ένα έτος η Δικαιοσύνη, παρότι ο βασικός πυλώνας του κράτους δικαίου, βρίσκεται σε αναστολή λειτουργίας ή λειτουργεί εκτάκτως βάσει πρόχειρων και κακότεχνων νομοθετημάτων και χωρίς διαβούλευση με κανέναν αρμόδιο παράγοντα» επισήμανε μεταξύ άλλων μιλώντας με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, είχε χθες Δευτέρα, 19 Απριλίου, τηλεδιάσκεψη με τη Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.

Κατά τη συζήτηση που είχαν, ο κ. Τσίπρας είχε την ευκαιρία να ακούσει τους προβληματισμούς των δικηγόρων για τη θεσμική πορεία της Δικαιοσύνης στη χώρα, καθότι η κυβέρνηση έχει έως σήμερα αποτύχει να λάβει τα στοιχειώδη και απολύτως αναγκαία μέτρα προστασίας των παραγόντων της δικαιοσύνης απέναντι στον κορωνοϊό, ενώ ακόμη ολιγωρεί ως προς τον αναγκαίο προγραμματισμό του εμβολιασμού τους, παρά το γεγονός ότι βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» μιας από τις αναγκαίες λειτουργίες του κράτους.

Εξάλλου, εδώ και περισσότερο από ένα έτος η Δικαιοσύνη, παρότι ο βασικός πυλώνας του κράτους δικαίου, βρίσκεται σε αναστολή λειτουργίας ή λειτουργεί εκτάκτως βάσει πρόχειρων και κακότεχνων νομοθετημάτων και χωρίς διαβούλευση με κανέναν αρμόδιο παράγοντα της δικαιοσύνης, με δυσμενή αποτελέσματα για την ασφάλεια δικαίου και για τα δικαιώματα των πολιτών.

Τέλος, οι εκπρόσωποι των δικηγόρων της χώρας επανέλαβαν για ακόμη μια φορά με ένταση ότι η κυβέρνηση έχει αφήσει χιλιάδες επιστήμονες συναδέλφους τους, νέους και οικογενειάρχες, μόνους τους, χωρίς καμία οικονομική στήριξη, οδηγώντας τους σε καταστάσεις ανέχειας, εξαιτίας της απόλυτης αδυναμίας να ασκήσουν το επάγγελμά τους.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ –Προοδευτική Συμμαχία τόνισε ότι αποβλέπει στην ενίσχυση της επικοινωνίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τους δικηγόρους, με στόχο να αναδειχθούν και να αντιμετωπισθούν όλα αυτά τα προβλήματα.

 

Γ. Ραγκούσης: Απάνθρωπη αδιαφορία του Υπ. Εσωτερικών για τα αλλοιωμένα κρέατα που διένειμε η Περ. Αττικής

Συνέχεια στην σοβαρή υπόθεση με τα αλλοιωμένα κρέατα της Περ. Αττικής δίνει ο Γ. Ραγκούσης καθώς ο αρμόδιος υπουργός ουσιαστικά δεν απάντησε στο ερώτημα. Φαίνεται πως η υγεία των πολιτών δεν συνιστά υψηλή προτεραιότητα για τον υπουργό.

Αναλυτικά η δήλωση – απάντηση  του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Βουλευτή Β΄ Πειραιά Γιάννη Ραγκούση στον Αν. Υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα  για  την απάντησή του στη σχετική κατατεθείσα αναφορά.

Στην απάντησή του, σχετικά με την αριθμ. Πρωτ. 2088/24-03-2021 Αναφορά μας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών δηλώνει: «Σε απάντηση της ανωτέρω Αναφοράς, σας γνωρίζουμε ότι τα διαλαμβανόμενα στην Αναφορά, δεν εμπίπτουν στο πεδίο αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Εσωτερικών».

Με  την εν λόγω τοποθέτησή του ο κ. Πέτσας επέλεξε να διαφύγει των αδιαμφισβήτητων ευθυνών του Υπουργείου Εσωτερικών, για το πόρισμα – καταπέλτη των ελεγκτών του ΕΦΕΤ, αναφορικά με τα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία κρέατα, που διένειμε η Περιφέρεια Αττικής σε άπορες οικογένειες στο Δήμο Σαλαμίνας. Τη στιγμή μάλιστα που παρευρισκόταν, κατά τη διανομή των κρεάτων στη Σαλαμίνα, κλιμάκιο της Περιφέρειας Αττικής (Επιτροπή Παραλαβής Περιφερειακή Ενότητα Πειραιώς και Νήσων).

Είναι, αν μη τι άλλο, προκλητικό ο αρμόδιος Υπουργός για την Αυτοδιοίκηση ν’ απεκδύεται των ευθυνών του, την ώρα που έχει σχηματιστεί δικογραφία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά, για το ζήτημα της διανομής αλλοιωμένων κρεάτων, μετά από έγκληση πολιτών της Σαλαμίνας.

Πολλώ δε μάλλον που για τη συγκεκριμένη υπόθεση είχαν υπάρξει, πριν ένα χρόνο, καταγγελίες για παρεμβάσεις κατά τη διεξαγωγή του διαγωνισμού ανάθεσης από πλευράς Περιφέρειας Αττικής, καθώς και για έλλειψη τεχνογνωσίας της ανάδοχης εταιρίας.

Μάλιστα, η ίδια ανάδοχη εταιρία σίτισης φέρεται να κέρδισε και τον διαγωνισμό των 30.000 συσσιτίων που χρηματοδοτήθηκε από το Υπ. Εσωτερικών και για τον οποίο είχε ζητηθεί από τις συμμετέχουσες εταιρίες η παρέμβαση του τότε Υπουργού κ. Θεοδωρικάκου, σύμφωνα με δημοσιεύματα φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης.

Δεδομένου ότι ένα χρόνο μετά οι ανωτέρω καταγγελίες αποδεικνύονται βάσιμες από την ίδια την πραγματικότητα, είναι εγκληματικά ανεύθυνο και ύποπτο, ο αρμόδιος για ζητήματα Αυτοδιοίκησης, κ. Πέτσας, να διαφεύγει της υποχρέωσής του να λογοδοτήσει, κατά λόγο αρμοδιότητάς του, επιδεικνύοντας πλήρη αδιαφορία.

Θα περίμενε κανείς από τον Αναπληρωτή Υπουργό να διαβεβαιώσει, πως θα μεριμνήσει προσωπικά, ώστε σε επίπεδο Περιφέρειας να αποδοθούν ευθύνες για την έκθεση σε κίνδυνο της υγείας των πολιτών της Σαλαμίνας, λαμβάνοντας παράλληλα όλα τα απαραίτητα μέτρα διαφάνειας και ποιοτικού ελέγχου, σχετικά με την ανάδοχη εταιρία σίτισης, προκειμένου ν’ αποφευχθεί στο μέλλον παρόμοια εγκληματική αμέλεια από την Περιφέρεια Αττικής.

Η απάντηση του Στέλιου Πέτσα: