Προανακριτική Novartis: Πολιτικές ρωγμές με τις αποκαλύψεις για τον σύζυγο της Ελ. Ράϊκου * Ο Σαμαράς “πάγωσε” τον ανασχηματισμό. Για ποιους υπουργούς έβαλε veto – Αθηνά Λινού: Είμαστε ουσιαστικά στην έναρξη του δεύτερου κύματος του κοροναϊού – Ξεχάστε τις επιστροφές φόρου αν χρωστάτε

 Προανακριτική Novartis: Πολιτικές ρωγμές μετά τις αποκαλύψεις για τον γιατρό σύζυγο της Ελ. Ράϊκου

Με μια σειρά αποκαλύψεων για τον ρόλο της Ελένης Ράϊκου στην υπόθεση της έρευνας για το σκάνδαλο της Novartis συνεχίστηκε χθες για δεύτερη ημέρα η κατάθεση του κ. Δημ. Παπαγγελόπουλου στην Προανακριτική της Βουλής. Ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, ξέσπασε σε μια δημόσια αντιπαράθεση μαζί της, ενώ το γενικότερο κλίμα αναφορικά με την έρευνα επί των υποθέσεων στις οποίες φέρεται να εμπλέκεται ο κ. Παπαγγελόπουλος και άλλα μη πολιτικά πρόσωπα, ηλεκτρίζεται ολοένα και περισσότερο.

Οι αποκαλύψεις, ωστόσο, για τον σύζυγο της κ. Ράϊκου, που ως γιατρός φέρεται να εμπλέκεται στο ιατρικό σκέλος του σκανδάλου της Novartis, προκαλούν ρωγμές στην αξιοπιστία της πρώτης, η οποία αποτελεί -μαζί με τον Ιωάννη Αγγελή- την αιχμή του δόρατος της επιχειρηματολογίας της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην προανακριτική επιτροπή. Διότι εάν επιβεβαιωθεί η εμπλοκή του γιατρού συζύγου της κ. Ράϊκου στο σκάνδαλο Novartis, εκ των πραγμάτων δημιουργεί πρόβλημα σχετικά με όσα υποστήριξε η ίδια στην προανακριτική επιτροπή.

Αρχίζοντας τη χθεσινή μακρά κατάθεσή του ο ελεγχόμενος τέως αναπληρωτής υπουργός, μεταξύ άλλων, φέρεται να χαρακτήρισε την κ. Ράικου «μακρύ χέρι» του πρώην πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, ενώ σε κάποια αποστροφή της τοποθέτησής του αναφέρθηκε σύμφωνα με πληροφορίες και στα παιδιά της και το πώς κατάφεραν να σπουδάσουν στο εξωτερικό. Η διαρροή σε ηλεκτρονικά ΜΜΕ αυτής της αναφοράς του κ. Παπαγγελόπουλου προκάλεσε την οργισμένη δήλωση της κ. Ράικου: «Ηταν και είναι αδιανόητο για μένα να εμπλέκονται σε οποιεσδήποτε υποθέσεις οικογένειες και παιδιά» είπε, μεταξύ άλλων, αφήνοντας με τη σειρά της αιχμές για την επαγγελματική πορεία των παιδιών του κ. Παπαγγελόπουλου. Σε απάντηση ο κ. Παπαγγελόπουλος φέρεται λίγο αργότερα σε κατ’ ίδιαν συζητήσεις να υποστήριξε ότι η κ. Ράικου «έχασε την ψυχραιμία της», επιβεβαίωσε τα καταγγελλόμενα από την εισαγγελέα για τον χώρο εργασίας των παιδιών του, υποστήριξε ότι εκείνος δεν συσχέτισε τις σπουδές των δικών της παιδιών με τον κ. Σαμαρά, για να συμπληρώσει πάντως: «Μαθαίνω από πηγές της Βουλής ότι οι εισαγγελείς Διαφθοράς εξέδωσαν πόρισμα για τον σύζυγο της Ράικου ότι έκανε στοχευμένη συνταγογράφηση επιφέροντας ζημία 1,7 εκατ. στο Δημόσιο και ότι ήρθε το πόρισμα στην επιτροπή».

Ως προς το τελευταίο, αξιοσημείωτο είναι ότι σύμφωνα με πληροφορίες το πόρισμα αφορά στοιχεία για συνταγογραφήσεις που ελέγχονται για τον στρατιωτικό γιατρό Λάζαρο Καρνέση, σύζυγο της κ. Ράικου. «Πρόκειται για μία ακόμη υπόθεση-φούσκα, που σκοπό έχει να πλήξει τη σύζυγό μου. Επιχειρείται η διαπόμπευσή μου από μια εισαγγελέα με την οποία έχω προσωπική σφοδρή αντιδικία. Την έχω μηνύσει, της έχω κάνει αίτηση εξαίρεσης, αναφορά και αγωγή κακοδικίας. Απορώ πώς με ερευνά. Κάθε ενέργειά της είναι ανυπόστατη. Επιφυλάσσομαι κάθε νόμιμου δικαιώματός μου», δήλωσε ο κ. Καρνέσης.

Το πόρισμα του ΕΟΠΥΥ για τον γιατρό σύζυγο της κ. Ράϊκου

Στο πόρισμα της υπηρεσίας του ΕΟΠΥΥ αναφέρεται ότι ο σύζυγος της κ. Ράικου, από τους 1.033 ασθενείς για τους οποίους εξέδωσε σχετικές συνταγές, είχε εξετάσει μόνο τους 5, με αποτέλεσμα να ζημιώσει το Δημόσιο κατά περίπου 1,7 εκατ. ευρώ.

Το πόρισμα στάλθηκε από την υπηρεσία στην εισαγγελία πρωτοδικών, η οποία με τη σειρά της το διαβίβασε στην εισαγγελία κατά της Διαφθοράς για να σχετιστεί με την υπόθεση Novartis, η οποία είναι διευρυμένη και σε άλλες φαρμακοβιομηχανίες.

Η επικεφαλής εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη διαβίβασε τη δικογραφία στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, προκειμένου να συσχετιστεί με τον φάκελο της NOVARTIS, ενώ ο σύζυγος της κ. Ράικου, θα ελεγχθεί ποινικά για τα αδικήματα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, απάτης και παθητικής δωροδοκίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ αναφέρει στο πόρισμά της ότι:

– Η συνταγογράφηση σε ασφαλισμένους που ο συνταγογράφων γιατρός δεν εξετάζει και συνεπώς δεν γνωρίζει αναλυτικά το ιατρικό τους ιστορικό αποτελεί σοβαρό και ενδεχόμενο επικίνδυνο ιατρικό σφάλμα.

– Η συνταγογράφηση του ιατρού κατευθύνεται σε μεγάλα ποσοστά προς συγκεκριμένες εταιρείες.

– Η κατευθυνόμενη συνταγογράφηση γίνεται κατά σαφή παράβαση διατάξεων του ΕΟΠΥΥ.

Πηγή: naftemporiki.gr, με πληροφορίες από την “Καθημερινή”

 

Ο Σαμαράς “πάγωσε” τον ανασχηματισμό – Για ποιους υπουργούς έβαλε veto – Η “απάντηση” του Μαξίμου

 Ο Σαμαράς “πάγωσε” τον ανασχηματισμό – Για ποιους υπουργούς έβαλε veto – Η “απάντηση” του Μαξίμου

Η αναβολή του ανασχηματισμού είχε, τελικώς, ως φαίνεται, αιτία και ονοματεπώνυμο: τον Αντώνη Σαμαρά. Veto, κόκκινη γραμμή, casus belli είναι μερικά από όσα γράφονται για τον πρώην πρωθυπουργό από δύο εφημερίδες σήμερα, που δεν έχουν και τίποτε… κοινό μεταξύ τους: την «Αυγή» και την «Εστία», που κάνουν μάλιστα το εν λόγω ζήτημα βασικό τους θέμα.

«Διάβημα Σαμάρα σε Κυριάκο για Κεραμέως, Άδωνι, Βρούτση», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Εστίας» που επιμένει στο ρεπορτάζ της ότι ο πρώην πρωθυπουργός ενδιαφέρθηκε για τους τρεις αυτούς υπουργούς με αυτή τη σειρά σημειωτέον, εξηγώντας στη συνέχεια και το «γιατί»…

Αν όμως, σύμφωνα πάντα με την ίδια εφημερίδα, ο κίνδυνος επικράτησης διαλυτικών φαινομένων σε κυβέρνηση και κόμμα ήταν ο εμφανής λόγος αναβολής του ανασχηματισμού, ο αφανής είναι ο Αντ. Σαμαράς.

Μέσω τρίτου απέστειλε μήνυμα στο Μέγαρο Μαξίμου, προειδοποιώντας ότι τυχόν απομάκρυνση ή υποβάθμιση των πολιτικών του τέκνων θα αποτελέσει αιτία πολέμου, ζητώντας συγχρόνως αξιοποίηση και βουλευτών της επιρροής του, κάποιοι από τους οποίους τυγχάνει να είναι μέλη της προανακριτικής.

Στο μήνυμα Σαμαρά καταγραφόταν, στην πρώτη σειρά, η επιθυμία του ίδιου, που όμως είναι επιθυμία και της Νίκης Κεραμέως, για μετακίνησή της στο υπουργείο Δικαιοσύνης, εις βάρος του Κώστα Τσιάρα δηλαδή. Η «Εστία» εκτιμά ότι την απαίτηση αυτή ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα την απορρίψει.

Επιπλέον, ο Αντώνης Σαμαράς παίζει τα… ρέστα του για τον Γιάννη Βρούτση, βάζοντας βέτο για τη μη απομάκρυνσή του από το υπουργικό σχήμα. Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και η πληροφορία ότι η μέριμνα που επιδεικνύει για τον Άδωνι Γεωργιάδη (ως προς τα σενάρια κατάτμησης του υπουργείου του), ήταν πιο… χαλαρή.

Σύμφωνα δε, με την καλά πληροφορημένη «Εστία» σε όσα συμβαίνουν στο προσκήνιο και το παρασκήνιο του κυβερνώντος κόμματος, από την απάντηση Μητσοτάκη στα αιτήματα Σαμαρά θα κριθούν πολλά, σε κάθε περίπτωση είναι η πρώτη οριακή στιγμή στα εσωκομματικά της ΝΔ.

Ανάλογες πληροφορίες έχει και η «Αυγή» σήμερα («Όμηρος του Σαμαρά ο Μητσοτάκης», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της). Στο ρεπορτάζ του Κώστα Σαββόπουλου καταγράφεται το έντονο ενδιαφέρον του πρώην πρωθυπουργού για τους τρεις υπουργούς του. Μάλιστα η εφημερίδα συνδέει την ομπρέλα προστασίας προς την Νίκη Κεραμέως και το αίτημα μετακίνησής της στο υπουργείο Δικαιοσύνης, με τις εξελίξεις, με τις εκκρεμότητες της Novartis.

Άλλωστε, στον επίλογο του ρεπορτάζ της η «Εστία» θεωρεί ότι η πλευρά Μητσοτάκη έριξε ήδη την πρώτη, προειδοποιητική βολή, καθώς η ΕΡΤ μετέδωσε πρώτη την πληροφορία για τη δίωξη του συζύγου της Ελένης Ράικου, με την κατηγορία της παράνομης συνταγογράφησης ύψους 1,7 εκατ. ευρώ.

Η όλη κατάσταση αρχίζει να θυμίζει στους παλιότερους κάτι από την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και το ερώτημα που βασανίζει πλέον, κυβερνητικούς και κομματικούς κύκλους, είναι αν θα πάμε σε εκεχειρία των δύο στρατοπέδων. Αν όχι, τότε μένει να αποδειχθεί αν ο αείμνηστος Κάρολος και όσα είχε πει περί τραγωδίας και φάρσας, επιβεβαιωθούν και στην περίπτωση της ελληνικής Δεξιάς…

Νίκος Παπαδημητρίου

 

Αθηνά Λινού: Είμαστε ουσιαστικά στην έναρξη του δεύτερου κύματος του κοροναϊού- Ανησυχία για τα νέα κρούσματα

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν οι δηλώσεις της καθηγήτριας επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνάς Λινού η οποία εκτιμά ότι «είμαστε στην έναρξη ουσιαστικά δευτέρου κύματος κοροναϊού». «Όταν έχουμε σε μια μέρα 50 κρούσματα στη χώρα αυτό δεν είναι λίγα κρούσματα. Είμαστε στην έναρξη ουσιαστικά δευτέρου κύματος το οποίο να δούμε αν θα μπορέσουμε να το ελέγξουμε», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1.

Η κα Λινού, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό με αφορμή τον 20χρονο Σουηδό που είχε διαγνωστεί θετικός στον κορονοϊό, ανέφερε: «Αν είναι ο άνθρωπος θετικός στον ιό σημαίνει ότι ακόμα μεταδίδει. Μπορεί να πέρασαν οι 15 μέρες αλλά δεν είχε πλήρως απομακρυνθεί ο ενεργός ιός από το σώμα του. Είναι περίεργο ένας άνθρωπος επί 40 μέρες να μεταδίδει αλλά τίποτα δεν αποκλείεται. Τον ιό τον ξέρουμε πολύ λίγο και επομένως είναι πιθανό».

Στα αυξημένα κρούσματα που σημειώνονται στην Ξάνθη αναφέρθηκε επίσης η κα Λινού, που υποστήριξε ότι:

«Εκεί έχουμε μια εστία, σημαίνει ότι η νόσος μεταδίδεται ότι οι άνθρωποι δεν έχουν ενημερωθεί επαρκώς, δεν παίρνουν τα σωστά μέτρα προστασίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ακόμα και αν παίρνανε όλα τα μέτρα προστασίας δεν θα είχαμε μετάδοση του ιού αλλά θα είχαμε λιγότερα κρούσματα το πιο πιθανό».

«Οι αφίξεις είναι ανεξάρτητο πράγμα, αν έχουμε δηλαδή ανθρώπους οι οποίοι θα έρθουν από το εξωτερικό η πιθανότητα να νοσούν ασυμπτωματικά είναι μικρή αλλά υπαρκτή, μηδενικός κίνδυνος δεν υπάρχει, και για αυτό πρέπει να παίρνουμε τα μέτρα ενημέρωσης και των ίδιων για το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που νοσήσουν και όλοι μας να θεωρούμε ότι κάθε συνάνθρωπός μας με τον οποίο μπορεί να έρθουμε σε επαφή σε απόσταση μικρότερη από 1 1,5 μέτρο δυνητικά θα μπορούσε να μεταφέρει τον ιό. Επομένως η γενική προσπάθεια να συνυπάρχουμε με όλους τους συνανθρώπους, να λειτουργούμε κανονικά αλλά χωρίς να είμαστε σε κοντινή επαφή αυτό είναι το βασικό. Φυσικά η χρήση μάσκας όπου αυτό είναι εφικτό, ιδανικά θα έπρεπε όσο γίνεται περισσότερο και η λήψη άλλων μέτρων όπως το πλύσιμο των χεριών, το να βήχουμε στον αγκώνα», διευκρίνισε η Αθηνά Λινού.

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν έχουμε αυτή τη στιγμή ιό στη χώρα. Υπάρχει ο ιός, κυκλοφορεί σε διάφορα σημεία της χώρας, περισσότερο σε μερικά σημεία αλλά απ’ ότι βλέπουμε και στον Εχίνο τα κρούσματα που εντοπίστηκαν, εντοπίστηκαν επειδή έγιναν τεστ και ήταν ασυμπτωματικά τα περισσότερα», επισήμανε η καθηγήτρια επιδημιολογίας.

«Επομένως τα ασυμπτωματικά κρούσματα μεταδίδουν και μπορούν να μεταδώσουν και σε ανθρώπους οι οποίοι θα γίνουν συμπτωματικοί και καμιά φορά και πολύ σοβαρά συμπτωματικοί και θα χρειαστούν νοσηλεία. Αυτό ισχύει για όλους τους ανθρώπους πλέον στην υφήλιο, και για τους ντόπιους και για τους τουρίστες, απλώς η πιθανότητα με τα μέτρα που εφαρμόζουμε επιλέγοντας από ποιες χώρες θα μπορέσουν να έρθουν τουρίστες στη χώρα μας μειώνουμε την πιθανότητα αλλά δεν μπορούμε να τη μηδενίσουμε», εξήγησε η κα Λινού.

«Θα ήταν ευχής έργο να μπορέσουμε να το ελέγξουμε και να σταματήσει εκεί που είναι αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει αυτόματα, είναι θέμα προσπάθειας του καθενός μας», είπε η καθηγήτρια κα Λινού και συνέχισε:

«Δεν είναι μόνο ατομική ευθύνη, είναι και θέμα ενημέρωσης, είναι και θέμα συνθηκών στους χώρους εργασίας, είναι και θέμα παροχής των μέσων που χρειάζονται γιατί αν στον Εχίνο δεν υπήρχαν μάσκες, δεν υπάρχει σε όλα τα σπίτια τρεχούμενο νερό και πολλά σαπούνια εξαρτάται δηλαδή και από την κοινωνικόοικονομική κατάσταση των ανθρώπων. Μπορεί να θέλει ο άλλος να προστατευτεί αλλά να μην μπορεί ή να μην κατανοεί πως γιατί εκεί έχουμε και πρόβλημα για ένα μέρος του πληθυσμού επικοινωνίας λόγω των γλωσσών που χρησιμοποιούνται. Επομένως όλα αυτά είναι κομμάτι και κοινωνικής ευθύνης, και ευθύνης των λειτουργών της δημόσιας υγείας δεν είναι μόνο κομμάτι της ευθύνης της ατομικής του καθενός μας».

 

Ξεχάστε τις επιστροφές φόρου αν χρωστάτε

Από ψιλό κόσκινο θα περνούν οι φορολογούμενοι που δικαιούνται επιστροφή φόρου, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν χρωστάνε όχι μόνο στο Δημόσιο, αλλά και στα ασφαλιστικά ταμεία όπως αναφέρει η sofokleousin.

Με νέα απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, καθορίζεται επίσης, πότε και πώς επιστρέφεται ο φόρος στους συζύγους, όταν υποβάλουν κοινή ή χωριστή δήλωση.

Επίσης, το «μπλόκο» στις επιστροφές, καταλαμβάνει και μελλοντικές οφειλές. Δηλαδή, όποιος δικαιούται επιστροφή φόρου, αλλά έχει εκδοθεί το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, δεν θα λάβει επιστροφή, εάν δεν παρακρατηθεί πρώτα το ποσό του ΕΝΦΙΑ, ακόμη κι αν δεν έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο.

Μετά το «σαφάρι» αναζήτησης εκκρεμών οφειλών, εάν υπάρχει ποσό για επιστροφή, θα επιστρέφεται στον δικαιούχο.

Αναλυτικότερα, με την απόφαση (Α.1153/2020) του κ. Πιτσιλή, καθορίζεται το νέο πλαίσιο που θα ισχύει για τις περιπτώσεις των φορολογουμένων, που δικαιούνται επιστροφή φόρου και συγκεκριμένα προβλέπει:

 1. Η Διεύθυνση Ανάπτυξης Φορολογικών Εφαρμογών (Δ.Α.Φ.Ε.) της Γενικής Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Γ.Δ.ΗΛΕ.Δ.) πραγματοποιεί την εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (Φ.Π.), που υπεβλήθησαν ηλεκτρονικά και εκδίδει τις Πράξεις Διοικητικού ή Διορθωτικού Προσδιορισμού Φόρου, κατά περίπτωση.
 2. Σε περίπτωση έκδοσης Πράξης Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου με την οποία συνιστάται και βεβαιώνεται η απαίτηση του φορολογούμενου εκδίδει φύλλα έκπτωσης ατομικά ή συγκεντρωτικά.
 3. Χρεωστικό υπόλοιπο, που οφείλεται, βάσει αρχικής εμπρόθεσμης ή εκπρόθεσμης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Φ.Π., συμψηφίζεται οίκοθεν με το τυχόν πιστωτικό ποσό που προκύπτει από την εκκαθάριση της δήλωσης αυτής.
 4. Πιστωτικά ποσά του ενός συζύγου/ μερών συμφώνου συμβίωσης, δεν συμψηφίζονται με τυχόν χρεωστικά του άλλου και στην περίπτωση που έχουν και οι δύο πιστωτικά ποσά επιστρέφονται στον κάθε δικαιούχο χωριστά.
 5. Η επιστροφή του φόρου των συζύγων/ ΜΣΣ που προκύπτει από την κοινή τους δήλωσή καταχωρίζεται στα βιβλία επιστρεπτέων ποσών της Δ.Ο.Υ. του υπόχρεου, ακόμη και στις περιπτώσεις που οι σύζυγοι έχουν διαφορετική Δ.Ο.Υ. λόγω του ότι ένας εκ των δύο (ή και οι δύο) ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα ή λόγω διαφορετικής φορολογικής κατοικίας. Ως εκ τούτου, οι πράξεις προσδιορισμού φόρου που εκδίδονται με την υποβολή κοινής δήλωσης αναγράφουν και στους δύο συζύγους τη Δ.Ο.Υ. του υπόχρεου συζύγου.
 6. Πριν την επιστροφή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων στους δικαιούχους, διεξάγονται διασταυρώσεις στο αρχείο του Taxisnet προκειμένου να διαπιστωθεί, εάν οι δικαιούχοι της επιστροφής, είναι φορολογικά ενήμεροι, δηλαδή εάν έχουν οφειλές προς το Δημόσιο, αλλά και προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
 7. Αρχικά, η Δ.Α.Φ.Ε. της Γ.Δ.ΗΛΕ.Δ. πραγματοποιεί κεντρικά έλεγχο για το αν οι δικαιούχοι επιστροφής φόρου είναι φορολογικά ενήμεροι. Εάν δεν πληρούνται οι ανωτέρω προϋποθέσεις, αποστέλλει στη Δ.Ο.Υ. φορολογίας του δικαιούχου επιστροφής ψηφιακά εκκαθαρισμένα Ατομικά Φύλλα Έκπτωσης (Α.Φ.ΕΚ.), προκειμένου να γίνει ο σχετικός έλεγχος για τυχόν οφειλές, ο συμψηφισμός αυτών με βεβαιωμένες στη Φορολογική Διοίκηση οφειλές, κατά τις διατάξεις του ν. 4174/2013 και του ν.δ. 356/1974 (Κ.Ε.Δ.Ε.), η παρακράτηση αυτών κατά τις διατάξεις περί έκδοσης αποδεικτικού ενημερότητας ή βεβαίωσης οφειλής και ο συμψηφισμός αυτών με οφειλές σε Ο.Κ.Α. Εν συνεχεία διενεργείται από τη Δ.Ο.Υ. η μεταφορά των προς επιστροφή ποσών, στους λογαριασμούς πληρωμών των δικαιούχων.
 8. Εφόσον ο δικαιούχος είναι φορολογικά ενήμερο, η Δ.Α.Φ.Ε. ενημερώνεται για τις οφειλές στους Ο.Κ.Α. από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε. (Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.) κατόπιν αιτήματος που αποστέλλεται ηλεκτρονικά.
 9. Εάν ο δικαιούχος της επιστροφής οφείλει στους Ο.Κ.Α. τότε η Δ.Α.Φ.Ε. αποστέλλει στη Δ.Ο.Υ. φορολογίας του δικαιούχου επιστροφής ψηφιακά εκκαθαρισμένα Α.Φ.ΕΚ., προκειμένου να γίνει ο σχετικός έλεγχος και η απόδοση των παρακρατούμενων ποσών στους Ο.Κ.Α.. Εν συνεχεία διενεργείται από τη Δ.Ο.Υ. η μεταφορά των προς επιστροφή ποσών, στους λογαριασμούς πληρωμών των δικαιούχων.
 10. Εφόσον πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις της παρ. 1 του παρόντος άρθρου η Δ.Α.Φ.Ε. προβαίνει στη ταυτοποίηση των δηλωθέντων στοιχείων λογαριασμού πληρωμών (σε μορφή ΙΒΑΝ) του δικαιούχου με αυτά που τηρούνται στον εκάστοτε πάροχο υπηρεσιών πληρωμών. Σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτή η ταυτοποίηση, η Δ.Α.Φ.Ε. αποστέλλει στη Δ.Ο.Υ. φορολογίας του δικαιούχου επιστροφής ψηφιακά εκκαθαρισμένα Α.Φ.ΕΚ. για τη διενέργεια σχετικού έλεγχου και τη μεταφορά των προς επιστροφή ποσών, στους λογαριασμούς πληρωμών των δικαιούχων.
 11. Μετά την επιτυχή ταυτοποίηση η Δ.Α.Φ.Ε. αποστέλλει στη Δ.Ο.Υ. φορολογίας του δικαιούχου επιστροφής ψηφιακά εκκαθαρισμένα Α.Φ.ΕΚ. Για την εξόφλησή των εν λόγω Α.Φ.ΕΚ. εκδίδει κεντρικά οριστικοποιημένες εντολές μεταφοράς, σε πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων.
 12. Τα ποσά των οφειλών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία συμψηφίζονται με τον επιστρεφόμενο φόρο καταγράφονται σε συγκεντρωτική κατάσταση που εκδίδεται από τη Γ.Δ.ΗΛΕ.Δ. και περιλαμβάνει:
 • το οικονομικό έτος που αναφέρονται τα οφειλόμενα στο Δημόσιο ποσά που συμψηφίζονται,
 • τα αρχικά προς συμψηφισμό ποσά κατά αριθμό λογαριασμού εσόδου (Α.Λ.Ε.),
 • το καθαρό συμψηφιζόμενο ποσό κατά αριθμό λογαριασμού εσόδου (Α.Λ.Ε.),
 • το επιστρεφόμενο ποσό κατά αριθμό λογαριασμού εσόδου (Α.Λ.Ε.),
 • τον τόπο και χρονολογία έκδοσης της κατάστασης και
 • την υπογραφή του Προϊσταμένου της αρμόδιας Διεύθυνσης της Γ.Δ.ΗΛΕ.Δ. ή του εξουσιοδοτημένου υπαλλήλου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*