Προαναγγελία τουρκικής πρόκλησης: Γεωτρύπανο βγαίνει για έρευνες στην Ανατ. Μεσόγειο — Οι ΗΠΑ «στηρίζουν» τη Λιθουανία απέναντι στις απειλές της Ρωσίας για Καλίνιγκραντ

Προαναγγελία νέας τουρκικής πρόκλησης: Γεωτρύπανο βγαίνει για έρευνες στην Ανατ. Μεσόγειο

Φωτογραφία αρχείου από το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ

Την έξοδο νέου γεωτρύπανου στηνΑνατολική Μεσόγειο στις 15 Ιουλίου προαναγγέλλουν σήμερα τουρκικά ΜΜΕ.

«Η Τουρκία ενίσχυσε τον στόλο με τα γεωτρύπανα της με το πλοίο Αμπντούλ Χαμίτ Χαν. Είναι έβδομης γενιάς και έχει δυνατότητα να κάνει γεωτρήσεις μέχρι και τα 12.200 μέτρα. Το πλοίο στις 15 Ιουλίου αναμένεται να αγκυροβολήσει στην Ανατολική Μεσόγειο» τονίζει το τηλεοπτικό δίκτυο A Haber.

Μάλιστα, όπως υποστηρίζει, οι εργασίες του γεωτρύπανου θα ολοκληρωθούν σε 25 ημέρες.

Το τουρκικό δίκτυο μίλησε για πολλοστή φορά, μάλιστα, για τη «Γαλάζια Πατρίδα».

«Το τεράστιο πλοίο μήκους 238 μέτρων και πλάτους 42 μέτρων θα προχωρήσει τις εργασίες του στην “Γαλάζια Πατρίδα” και ήδη προκαλεί το ενδιαφέρον των πολιτών», επισήμανε και κατέληξε ότι η πρώτη περιοχή γεωτρήσεων του γεωτρύπανου αναμένεται να είναι η Ανατολική Μεσόγειος.

Με τη σειρά της, η εφημερίδα Hurriyet υποστήριξε πως η πιθανότητα να κάνει έρευνες το νέο γεωτρύπανο «προκαλεί φόβο στους Ελληνοκύπριους».

Υπενθυμίζεται πως το 2020, η Άγκυρα προχώρησε σε προκλήσεις απέναντι Ελλάδας και Κύπρου, βγάζοντας τα γεωτρύπανά της για σεισμικές έρευνες.

 

Οι ΗΠΑ «στηρίζουν» τη Λιθουανία απέναντι στις απειλές της Ρωσίας για το ΚαλίνιγκραντΟι ΗΠΑ «στηρίζουν» τη Λιθουανία απέναντι στις απειλές της Ρωσίας για το Καλίνιγκραντ

Η Ρωσία υποσχέθηκε σήμερα ότι θα λάβει «σοβαρά μέτρα» κατά της Λιθουανίας, η οποία επέβαλε περιορισμούς για ορισμένα εμπορεύματα που διέρχονται από τον θύλακα του Καλίνινγκραντ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν σήμερα την υποστήριξή τους στη Λιθουανία, μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, απέναντι στις απειλές της Ρωσίας κατά του Βίλνιους, που επέβαλε περιορισμούς για ορισμένα εμπορεύματα που διέρχονται από τον θύλακα του Καλίνινγκραντ.

Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Νεντ Πράις επανέλαβε ενώπιον των δημοσιογράφων την «αδιάσειστη» προσήλωση της Ουάσινγκτον στο Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, που προβλέπει «ότι μια επίθεση εναντίον μιας συμμαχικής χώρας είναι επίθεση εναντίον όλων».

«Υποστηρίζουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ και υποστηρίζουμε τη Λιθουανία», πρόσθεσε, χαιρετίζοντας την εφαρμογή των κυρώσεων από την ευρωπαϊκή χώρα κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Ενισχύσαμε τη δέσμευσή μας στη Συμμαχία, ενισχύσαμε την ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ, κυρίως αυτές τις χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή απέναντι στις ρωσικές απειλές», επέμεινε.

Η Ρωσία υποσχέθηκε σήμερα ότι θα λάβει «σοβαρά μέτρα» κατά της Λιθουανίας, η οποία επέβαλε περιορισμούς για ορισμένα εμπορεύματα που διέρχονται από τον θύλακα του Καλίνινγκραντ, συνεπεία των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*