Πρεμιέρα σήμερα για την ψηφιακή κάρτα εργασίας — Ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ αποκαλύπτει τη μεγάλη απάτη με τη ρήτρα αναπροσαρμογής

Πρεμιέρα σήμερα για την ψηφιακή κάρτα εργασίας

Πού θα εφαρμόζεται, πώς θα λειτουργεί

Ψηφιακή κάρτα: Σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ με περισσότερους από 250 εργαζόμενους, πρεμιέρα κάνει σήμερα η ψηφιακή κάρτα εργασίας. Υπολογίζεται ότι σε αυτό το αρχικό στάδιο το μέτρο αφορά 121.000 εργαζόμενους και 53 επιχειρήσεις.

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας είναι διαθέσιμη για όλους τους τύπους κινητών (Android και iOS) μέσω του my ergani app, αλλά μπορεί να είναι και σε φυσική μορφή όπως ήδη ισχύει σε πολλές επιχειρήσεις που καταγράφουν τις ώρες εργασίας. Η ψηφιακή κάρτα είναι συνδεδεμένη με την εφαρμογή Ergani Card Scanner που έχουν προμηθευτεί οι επιχειρήσεις και η οποία διαβάζει τον QR κωδικό που παράγει η κάρτα.

Πρακτικά από σήμερα οι εργαζόμενοι σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ κατά την είσοδό τους στον χώρο εργασίας, θα “σκανάρουν” στο Ergani CardScanner τον προσωπικό κωδικό QR code της ψηφιακής τους κάρτας δηλώνοντας την αρχή της εργασίας τους. Αντίστοιχα νέο σκανάρισμα θα γίνεται κατά την έξοδο από το χώρο εργασίας. Έτσι θα καταγράφονται αυτόματα οι ώρες εργασίας και οι υπερωρίες των εργαζομένων και τα στοιχεία θα “φορτώνονται” στην ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και έτσι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Εργασίας θα έχουν την πλήρη εικόνα. Πλήρη εικόνα όμως θα έχουν και οι εργαζόμενοι αφού μέσω του my ergani app θα βλέπουν πόσο δούλεψαν κάθε μέρα.

Εκτός όμως από το ωράριο εργασίας στην ψηφιακή κάρτα θα αποτυπώνεται το σύνολο των στοιχείων που αφορούν την “εργασιακή” ταυτότητα του εργαζόμενου, όπως ο μισθός και όλες οι μορφές άδειας που έλαβε αλλά και το ιστορικό των εργοδοτών του.

Η ψηφιακή κάρτα θα αποτελέσει σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας το μεγάλο όπλο κατά της μαύρης ή υποδηλωμένης εργασίας. Εργαζόμενοι που βρίσκονται στον χώρο εργασίας ενώ έχει δηλωθεί η αποχώρησή τους ή δεν έχει δηλωθεί η έλευσή τους θα μπορούν να εντοπίζονται άμεσα και εύκολα από τους ελεγκτές (εφόσον βεβαίως γίνονται έλεγχοι). Οι εργαζόμενοι μάλιστα θα μπορούν να αξιοποιούν όσα καταγράφει η κάρτα για να αποδεικνύουν την απασχόλησή τους και στα δικαστήρια και θα έχουν και δικαίωμα έκδοσης διαταγής πληρωμής με βάση τα στοιχεία της ψηφιακής κάρτας εργασίας, αφου αποδεικνύει τον πραγματικό χρόνο απασχόλησης τους.

Μετα τα σούπερ μάρκετ και τις τράπεζες το μέτρο θα επεκταθεί στις ασφαλιστικές εταιρείες και στη βιομηχανία με στόχο το καλοκαίρι του 2023 να εφαρμόζεται και στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης, και σε μεταγενέστερο στάδιο σε κάθε επιχείρηση στη χώρα χωρίς εξαιρέσεις.

 

Ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ αποκαλύπτει τη μεγάλη απάτη με τη ρήτρα αναπροσαρμογήςΟ πρόεδρος του ΙΝΚΑ αποκαλύπτει τη μεγάλη απάτη με τη ρήτρα αναπροσαρμογής

«Και να σας πω γιατί την κρύβετε και γιατί λέτε ψέματα; Διότι τα ίδια λέγατε και τον Νοέμβρη του 2021. Ότι η επιβάρυνση θα είναι 1-2 ευρώ το μήνα και πήγαμε στα χιλιάδες ευρώ το μήνα»

Ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ Γιώργος Λεχουρίτης επιτέθηκε τον εισηγητή της ΝΔ στο νομοσχέδιο, που περιείχε την τροπολογία για τη ρήτρα αναπροσαρμογής, Βασίλη Βασιλειάδη. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο επικεφαλής της ένωσης καταναλωτών αποδόμησε έναν προς έναν τους ισχυρισμούς του βουλευτή της ΝΔ ότι με τη ρύθμιση θα απορροφηθεί το 85% των αυξήσεων στα νοικοκυριά. Τον έκανε μάλιστα να χάσει τα λόγια του και να παραδεχθεί τελικά ότι ουσιαστικά δεν μπορεί να πει πόση θα είναι η μείωση στους λογαριασμούς, η οποία σε κάθε περίπτωση θα είναι πολύ μικρότερη.

«Μας λέει ότι από 1η Αυγούστου θα ανασταλεί η ρήτρα αναπροσαρμογής. Τίποτα δεν θα ανασταλεί» συνέχισε ο  πρόεδρος του ΙΝΚΑ. «Θα δημιουργήσετε ένα χάος, και στους καταναλωτές και στις εταιρείες, με αποτέλεσμα να πείτε στην πορεία: “Ξέρετε κάτι, δεν υπάρχουν υπερκέρδη γιατί οι εταιρείες χάσανε”. Εάν κάθε μήνα ο καταναλωτής αλλάζει πάροχο, δεν θα μπορεί κανένας να του κόβει το ρεύμα. Τα χρέη θα φτάσουνε εκεί που θα φτάσουνε και μετά εσείς θα λέτε “Σώσαμε τους πολίτες”» ανέφερε με νόημα.

«Ποιους θα σώσετε; Απλά θα ενσωματώσετε τη ρήτρα αναπροσαρμογής μέσα στην κιλοβατώρα για να μην μπορούμε ως κοινωνία να ασκήσουμε συλλογικές αγωγές εις βάρος της αισχροκέρδειας. Αυτή είναι η αλήθεια, την οποία κρύβετε» συμπλήρωσε με ένταση.

«Και να σας πω γιατί την κρύβετε και γιατί λέτε ψέματα; Διότι τα ίδια λέγατε και τον Νοέμβρη του 2021. Ότι η επιβάρυνση θα είναι 1-2 ευρώ το μήνα και πήγαμε στα χιλιάδες ευρώ το μήνα» υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ έθεσε δε προς τον εισηγητή της ΝΔ  ένα συγκεκριμένο ερώτημα. «Πλήρωνα 600 ευρώ σε έναν πάροχο. Τα 400 ήταν ρήτρα αναπροσαρμογής και τα 200 ρεύμα. Τώρα τι θα πληρώσω; Ούτε εσείς δεν ξέρετε τι να μου απαντήσετε. Γιατί φέρατε μια τροπολογία, η οποία είναι στον αέρα και θα σας διαψεύσει. Αυτή είναι η πραγματικότητα».

Παγωμένος άκουγε όλη την ώρα ο Β. Βασιλειάδης χωρίς ούτε καν να επιχειρήσει να αντικρούσει τον πρόεδρο του ΙΝΚΑ. Τελικά αναγκάστηκε να πει, μασώντας τα λόγια του, ότι η μείωση που θα δουν οι καταναλωτές θα είναι «κοντά στο 50-55% κάτω από τον λογαριασμό που είχαν πριν», αν και πάλι δεν έπεισε κανέναν ότι γνωρίζει πραγματικά τι θα γίνει με τους λογαριασμούς ρεύματος και μην αναλαμβάνοντας καμία δέσμευση ότι δεν θα αυξηθεί υπερβολικά η τιμή της κιλοβατώρας.

Ο Γ. Λεχουρίτης υπενθύμισε τέλος ότι στις 6 Ιουλίου εκδικάζεται η συλλογική αγωγή που έχει κατατεθεί εναντίον της ΔΕΗ και των παρόχων ρεύματος διεκδικώντας την επιστροφή των χρεώσεων από τη ρήτρα αναπροσαρμογής.