Πρεμιέρα με 11 κανόνες για τις μετακινήσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς – Πώς θα λειτουργούν οι κινητές ομάδες για τα τεστ στον πληθυσμό

Περιορισμένη η κίνηση στο μετρό της Αθήνας λόγω εκτάκτων μέτρων για τον κορονοϊό

Περιορισμένη η κίνηση στο μετρό της Αθήνας λόγω εκτάκτων μέτρων για τον κορονοϊό

Αυτό που θα πρέπει να συνηθίσουν οι επιβάτες και που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ, είναι η χρήση μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων.

Τους έντεκα κανόνες, εφαρμόζει από σήμερα στις αστικές συγκοινωνίες το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για την ασφαλέστερη μετακίνηση των επιβατών σε Μετρό, λεωφορεία, τραμ, προαστιακό και τρόλεϊ. Οι κανόνες αυτοί είναι:

 1. Επιβεβλημένη η χρήση μάσκας σεμετρό, ηλεκτρικό, τραμ λεωφορεία, τρόλεϊ, για επιβάτες και για εργαζόμενους.
 2. Δεν μετακινούμαστε αν έχουμε συμπτώματα ίωσης, έστω και ήπια.
 3. Διατηρούμε αποστάσεις ασφαλείας εντός συρμών και οχημάτων, όπως και σε σταθμούς και στάσεις.
 4. Έλεγχος από «βοηθούς επιβατών» κατά την είσοδο μας σε 45 σημαντικότερους σταθμούς μετεπιβίβασης του Μετρό, που έχουν ανταπόκριση με τραμ και λεωφορεία και είναι και οι πιο πολυσύχναστοι για αποφυγή συνωστισμού.
 5. Χρησιμοποιούμε τα ΜΜΜ μόνο εάν δεν υπάρχει άλλος τρόπος μετακίνησης και μόνο για σημαντικό λόγο.
 6. Χρησιμοποιούμε ιδιωτικά μέσα όπου είναι εφικτό – Δεν θα υπάρχει δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας.
 7. Επιτρέπονται δύο επιβάτες σε κάθε ΙΧ (πέραν του οδηγού), από έναν επιβάτη που ισχύει μέχρι σήμερα.
 8. Αυξάνεται η συχνότητα δρομολογίων σε μετρό, τραμ, λεωφορεία και τρόλεϊ.
 9. Απαγορεύεται η χρήση των ανελκυστήρων, με εξαίρεση τα άτομα με σοβαρά κινητικά προβλήματα.
 10. Παρατείνεται σε λεωφορεία και τρόλει το μέτρο της απαγόρευσης εισόδου από την μπροστινή θύρα.
 11. Κλιμακωτή προσέλευση δημοσίων υπαλλήλων στις υπηρεσίες για αποφυγή συνωστισμού στα ΜΜΜ.

Αυτό που θα πρέπει να συνηθίσουν οι επιβάτες – και που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ-, είναι η χρήση μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων. Θα πρέπει, εφόσον το μέσο που θέλουν να μετακινηθούν, δεν έχει τον απαιτούμενο χώρο, να περιμένουν για το επόμενο.

Το πόσο σοβαρά έχει πάρει η κυβέρνηση και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών την νέα κατάσταση, είναι και η για πρώτη φορά σύσταση χρήση του ι.χ. (εφόσον υπάρχει και είναι εφικτό) από τους πολίτες που θέλουν να μετακινηθούν έναντι των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Οι “βοηθοί επιβατών”

Το “νέο” που θα ζήσουν από σήμερα οι επιβάτες, είναι οι “βοηθοί επιβατών”. Πρόκειται για ελεγκτές της ΣΤΑΣΥ και της ΟΣΥ που θα είναι επιφορτισμένοι για την ενημέρωση των επιβατών για την τήρηση των παραπάνω κανόνων και ιδιαίτερα τη χρήση μάσκας. Θα υπάρχουν σε 45 σημαντικούς συγκοινωνιακούς κόμβους της Αθήνας, κυρίως σε σταθμούς Μετρό που συνδέονται με Τραμ, Προαστιακό και λεωφορειακές γραμμές αλλά και σε κεντρικές στάσεις λεωφορείων και τρόλεϊ. Ενημερωτικές πινακίδες για την τήρηση των παραπάνω θα είναι διαθέσιμες σε όλους τους σταθμούς Μετρό αλλά σε κεντρικές στάσεις λεωφορείων αλλά και στα οχήματα.

Ο έλεγχος χρήσης μάσκας θα γίνεται από αστυνομικούς που θα είναι εντός των σταθμών και οι οποίοι θα επιβάλουν πρόστιμα σε όσους “ξεχάσουν” να τη φορέσουν.

Ιδιαίτερα κρίσιμος θα είναι ο ρόλος τους στους κεντρικούς σταθμούς: Σύνταγμα, Ομόνοια, Πειραιάς, Μοναστηράκι, Φάληρο, Δ.Πλακεντίας. Το σημερινό “crashtest” θα δείξει το κατά πόσο οι επιβάτες είναι επαρκώς ενημερωμένοι αλλά και εξοπλισμένοι.

Επιπλέον, στα λεωφορεία εξακολουθεί να αποκλείεται η χρήση της μπροστινής θύρας και μαζί κάποια μπροστινά καθίσματα για την ασφάλεια του οδηγού. Η χρήση μάσκας και οι αποστάσεις μεταξύ των επιβατών είναι υποχρεωτικά.

Προαστιακός-Ταξί

Σε πλήρη λειτουργία τίθεται και ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος Αθηνών (Πειραιάς – Κιάτο, Πειραιάς – Αεροδρόμιο, Αθήνα – Χαλκίδα και Άνω Λιόσια – Κορωπί). Η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική αλλά και η τήρηση των αποστάσεων. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ συστήνει την ηλεκτρονική έκδοση εισιτηρίων μέσω app. Ο έλεγχος θαγίνεται ηλεκτρονικά, εντός των συρμών.

Στα ταξί εξακολουθεί να ισχύει το μέτρο μεταφοράς ενός επιβάτη, με τις γνωστές εξαιρέσεις μεταφοράς γονέα με ανήλικα τέκνα ή συνοδείας ατόμου για ιατρικούς λόγους. Η χρήση προστατευτικής μάσκας απαραίτητη.

Φόρτιση καρτών

Στη διάθεση του κοινού θα είναι τα εκδοτήρια εισιτηρίων που ήταν ενεργά και προ κορονοϊού και τα Αυτόματα Μηχανήματα Έκδοσης (ΑΜΕΚ). Και στις δύο περιπτώσεις συνιστάται η χρήση χρεωστικής/πιστωτικής κάρτας. Οι συστηματικοί χρήστες, περίπου 1,5 εκατ. κάτοχοι προσωποιημένων καρτών, έχουν τη δυνατότητα να φορτίσουν ηλεκτρονικά την ΑΤΗ.ΕΝΑ card μέσω κινητού (Android ή με τεχνολογία NFC) ή υπολογιστή, ώστε να πάνε απευθείας στο ακυρωτικό μηχάνημα.

Πύκνωση δρομολογίων

Το υπουργείο ΥΠΟΜΕ, έχει φροντίσει για την πύκνωση των δρομολογίων των μέσων μαζικής μεταφοράς. Από σήμερα θα κινούνται περί τα 1.000 λεωφορεία και τρόλεϊ, όσα δηλαδή και περίπου πριν την πανδημία. Στις τρεις γραμμές του Μετρό οι χρονοαποστάσεις θα είναι ανά έξι λεπτά τις ώρες αιχμής και στο Τραμ κάθε οκτώ λεπτά.

Χρήση μάσκας

Φυσικά, δεν ξεχνάμε πριν από κάθε μας μετακίνηση να είμαστε εφοδιασμένοι με γάντια, μάσκες και απολυμαντικά μέσα ενώ κρίσιμη είναι η σωστή χρήση της μάσκας. Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ:

 • Εφαρμόστε υγιεινή των χεριών με πλύσιμο ή με αλκοολούχο αντισηπτικό αμέσως πριν φορέσετε τη μάσκα και οπωσδήποτε πριν την αφαιρέσετε.
 • Τοποθετείστε τη μάσκα ώστε να καλύπτει πλήρως τη μύτη, το στόμα και το πηγούνι και να μην υπάρχουν κενά μεταξύ μάσκας και προσώπου. Εάν η μάσκα έχει μεταλλικό έλασμα πιέστε το απαλά γύρω από τη ράχη της μύτης. ΜΗΝ αγγίζετε τη μάσκα όταν τη φοράτε γιατί μπορεί να μεταφέρετε τον ιό στα δάκτυλά σας.
 • Η μάσκα αφαιρείται πιάνοντας μόνο τα κορδόνια πρώτα από κάτω και μετά από πάνω. Εάν πρόκειται για μάσκα με λαστιχένιους βραχίονες, αφαιρείται πιάνοντας ταυτόχρονα τους λαστιχένιους βραχίονες.
 • Μην αγγίζετε το μπροστινό μέρος της μάσκας! Θεωρείται μολυσμένο!
 • Η μάσκα πρέπει να αφαιρείται και να απορρίπτεται όταν υγρανθεί.
 • Απορρίπτετε τη μάσκα κρατώντας την πάντα από τα κορδόνια ή τους λαστιχένιους βραχίονες.
 • Εάν η μάσκα είναι πολλαπλών χρήσεων πλύνετε την το συντομότερο δυνατόν μετά από κάθε χρήση με κοινό απορρυπαντικό και σε θερμοκρασία 60ο.

 

Κορονοϊός: Πώς θα λειτουργούν οι κινητές ομάδες για τα τεστ στον πληθυσμό

Οχήματα Κινητών Ομάδων ΕΟΔΥ.

Περισσότερες από 20 Κινητές Ομάδες Υγείας είναι ήδη έτοιμες να ξεκινήσουν ευρείας κλίμακας τεστ στον πληθυσμό από αύριο.

Ξεκινά αύριο η πρώτη φάση του ελέγχου του πληθυσμού για κορονοϊό από ένα μικρό αριθμό από τις νεοσύστατες Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) που δημιουργεί ο ΕΟΔΥ. Ο έλεγχος αρχικά θα αφορά τη διάγνωση αν κάποιος έχει τον ιό και σταδιακά μετά από κάποιο διάστημα και αφού βεβαιωθούμε ότι διαθέτουμε αξιόπιστα τεστ, θα γίνεται και έλεγχος αντισωμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις συνολικά 500 μονάδες που προβλέπεται να δημιουργηθούν, έτοιμες είναι περίπου 20 οι οποίες και ξεκινούν. Μάλιστα 4 από αυτές αύριο θα βρίσκονται στο 2ο ΚΑΠΗ Γαλατσίου.

Όπως ανέφερε σήμερα ο Υφυπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, από την στιγμή που το ευρωπαϊκό αυτό πρόγραμμα εγκρίθηκε, ξεκινάει αύριο η φάση υλοποίησης του. Είναι ένα πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται υπό την καθοδήγηση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Όπως είπαμε αφορά 500 ομάδες οι οποίες για να στελεχωθούν χρειάζονται 500 νοσηλευτές, 500 οδηγούς και άλλα 100 άτομα για τηλεφωνική εξυπηρέτηση. Η διαδικασία των προσλήψεων έχει ήδη ξεκινήσει.

«Θέλω να είμαι σαφής, δεν θα περιμένει ο κόσμος στο σπίτι του να του χτυπήσουν το κουδούνι ή να τον πάρουν τηλέφωνο» αναφέρει ο κ. Κοντοζαμάνης. Συμπληρώνει ακόμη ότι «Έχουμε τονίσει κατ’ επανάληψη ότι δίνουμε προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και οι κινητές ομάδες αυτές θα ξεκινήσουνε δίνοντας έμφαση σε κλειστές δομές όπου υπάρχουν ευπαθείς ομάδες και ειδικές δομές, όπως είναι οι προγεννητικές δομές, όπως είναι οι φυλακές, τα γηροκομεία και από κει και πέρα θα εξελίσσεται το πρόγραμμα που αφορά την επιδημιολογική επιτήρηση».

Ο υφυπουργός εξήγησε ότι θα γίνεται έλεγχος, μοριακός έλεγχος ανίχνευσης του κορονοϊού και σε δεύτερο χρόνο θα, στο πλαίσιο της επιδημιολογικής επιτήρησης θα υπάρξει και έλεγχος αντισωμάτων. Βασικός στόχος είναι να προστατεύσουνε οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και να βοηθήσουν στην επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου.

«Να πω ότι η μάχη δεν έχει τελειώσει, ο πόλεμος δεν έχει κερδηθεί, επομένως είμαστε σε ετοιμότητα, είμαστε σε επαγρύπνηση προκειμένου να δούμε την διασπορά της νόσου και πως επιδημιολογικά από δω και πέρα συμπεριφέρεται η νόσος στο σύνολο του πληθυσμού» σημείωσε ακόμη ο κ. Κοντοζαμάνης.

Ας σημειωθεί ότι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του προγράμματος του ΕΟΔΥ είχε ξεκινήσει από το Σάββατο (2/5), όταν ειδοποιήθηκαν και προσήλθαν οι πρώτοι επιτυχόντες νοσηλευτές και οδηγοί, οι οποίοι υπεβλήθησαν στον σχετικό έλεγχο για την ανίχνευση τυχόν ύπαρξης του ιού SARS-CoV-2. Τα αποτελέσματα του ελέγχου αναμένονταν εντός της ημέρας και αμέσως μετά θα ολοκληρωνόταν η πρόσληψη τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*