Πρεμιέρα για κλειστούς χώρους μόνο για εμβολιασμένους – Ζητούν υψηλότερη αμοιβή για την έκδοση συντάξεων – Ε. Αχτσιόγλου: «Ασπιρίνες» Σταϊκούρα για τα χρέη της πανδημίας

Πρεμιέρα για κλειστούς χώρους μόνο για εμβολιασμένους

Εστίαση, χώροι ψυχαγωγίας και κέντρα διασκέδασης λειτουργούν από σήμερα με νέο καθεστώς. Τι αλλάζει σε καφέ, μπαρ, εστιατόρια.

Κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας μόνο για εμβολιασμένους και καθήμενοι παντού προβλέπονται στα μέτρα που τίθενται σε ισχύ από σήμερα.

Με την εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα να αφορά πλέον το 50% των κρουσμάτων και τις μολύνσεις να παρουσιάζουν αυξητική τάση στο σύνολο των περιφερειών τα νέα μέτρα που τίθενται σε εφαρμογή έχουν ως εξής:

 • Έως 31 Αυγούστου σε όλους τους χώρους ψυχαγωγίας επιτρέπεται η παρουσία μόνο καθήμενων πελατών
 • Από 16 Ιουλίου και έως 31 Αυγούστου κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας (εστιατόρια, κινηματογράφοι, θέατρα) μπορούν να λειτουργούν μόνο ως αμιγείς (covid free) στο 85% της χωρητικότητάς τους
 • Ειδικά για τα κλειστά κέντρα διασκέδασης επιτρέπονται μόνο αμιγείς χώροι με κάλυψη του 85% της ωφέλιμης επιφάνειας, με τους προβλεπόμενους όρους για την τήρηση των αποστάσεων και τα μέτρα προφύλαξης. Όλα τα κέντρα διασκέδασης, υπαίθρια και κλειστά, λειτουργούν επιπλέον με τους κανόνες αποστάσεων που ισχύουν γενικά για την εστίαση
 • Ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που αφορούν υπαίθρια ψυχαγωγία μπορούν να επιλέγουν να καθίστανται οικειοθελώς αμιγείς χώροι εκμετάλλευσης
 • Οι ανήλικοι μπορούν να εισέρχονται στα κέντρα εστίασης και διασκέδασης μόνο με self test και δήλωση γονέα στους αμιγείς χώρους

Πλαίσιο Κυρώσεων

1η παράβαση:

 • Για τα καταστήματα εμβαδού <200τ.μ. διοικητικό πρόστιμο 2.000 ευρώ στην επιχείρηση/νομικό πρόσωπο και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για 7 ημερολογιακές ημέρες
 • Για τα καταστήματα εμβαδού>200τ.μ. διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ στην επιχείρηση/νομικό πρόσωπο και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για 7 ημερολογιακές ημέρες.

2η παράβαση:

 • Για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφάνειας διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για 15 ημερολογιακές ημέρες.

3η παράβαση:

 • Για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφάνειας προσωρινή αφαίρεση άδειας λειτουργίας καταστήματος για 60 ημερολογιακές ημέρες.

Σημειώνεται πως τη θεμελίωση δεύτερης και τρίτης παράβασης αρκεί η διάπραξη οποιοσδήποτε παράβασης μεταξύ αυτών που αναφέρονται στην αριστερή στήλη.

Είναι δυνατή η επιβολή κυρώσεων ακόμη και μετά την πραγματοποίηση οποιοσδήποτε παράβασης βάσει αποδεικτικού υλικού από το οποίο προκύπτει η παράβαση.

Σημάνσεις

Σε όλο τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα οι εργοδότες έχουν δικαίωμα να ζητούν πληροφόρηση εάν οι εργαζόμενοι έχουν εμβολιαστεί ή όχι.

Από τις 16 Ιουλίου μέχρι τις 31 Αυγούστου, στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, θα υπάρξουν τρεις διαφορετικές σημάνσεις:

 • το πρώτο είναι για τους αμιγείς χώρους (Χώρος Covid Free)
 • το δεύτερο είναι για τους μεικτούς εφόσον είναι υπαίθριοι (Μεικτός Χώρος)
 • με το τρίτο σήμα, θα μπορεί να πληροφορεί ο επιχειρηματίας τους πελάτες του για το αν είναι εμβολιασμένο όλο το προσωπικό του ή όχι.

Τα σήματα θα τα κατεβάσουν οι επιχειρηματίες από το https://covidfree.gov.gr/

Ζητούν υψηλότερη αμοιβή για την έκδοση συντάξεων

Ζητούν υψηλότερη αμοιβή για την έκδοση συντάξεων

Αίτημα της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας προς το υπουργείο Εργασίας • Την ίδια ώρα το προσωπικό των ασφαλιστικών φορέων προσφεύγει στο ΣτΕ για να ακυρωθεί η εμπλοκή ιδιωτών στη διαδικασία.

Ενώ η Ολομέλεια προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος ζητεί ευπρεπή αποζημίωση σε όσους δικηγόρους θα συμμετάσχουν στην έκδοση των συντάξεων του e-ΕΦΚΑ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ-ΤΕΑΜ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) και ένας συνταξιούχος προσφεύγουν στο ΣτΕ και ζητούν το «πάγωμα» με προσωρινή διαταγή, την αναστολή και την ακύρωση της υπουργικής απόφασης που εισάγει ιδιώτες δικηγόρους και λογιστές στη διαδικασία έκδοσης συντάξεων.

Το θέμα συνεχίζει να πυροδοτεί ενστάσεις και αντιρρήσεις ένθεν κακείθεν, ενώ οι καθυστερήσεις στην απονομή συντάξεων συνεχίζονται και σε αυτές προστίθενται και οι αναβολές στην καταβολή των αναδρομικών αυξήσεων που δικαιούνται βάσει του νόμου Βρούτση όσοι συνταξιοδοτήθηκαν με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης. Την ίδια ώρα ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης, ο οποίος σύμφωνα με εσωκομματικούς κύκλους της Ν.Δ. τοποθέτησε στη θέση του διοικητή του ΕΦΚΑ πρώην συνεργάτη του τ. υπουργού Γ. Βρούτση, κυρίως για να τον απομακρύνει από το στενό περιβάλλον του γραφείου του, στο οποίο συνέχιζε να εκπληρώνει χρέη διευθυντή, εξακολουθεί να λειτουργεί επικοινωνιακά με αιφνιδιαστικές επισκέψεις στα κατά τόπους καταστήματα.

Η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος ζητεί από το υπουργείο Εργασίας η αποζημίωση για τους δικηγόρους οι οποίοι θα συμμετάσχουν στο πλαίσιο απονομής των συντάξεων του e-ΕΦΚΑ να είναι σε οικονομικό ύψος ανάλογο του εκτελούμενου έργου και της προβλεπόμενης αυξημένης ευθύνης των δικηγόρων.

Η Ολομέλεια με ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει απαξιωτικές τις αποζημιώσεις που ορίστηκαν, «αναντίστοιχες του έργου και της ευθύνης που οι επιστήμονες δικηγόροι καλούνται να αναλάβουν εκ του νόμου» και προειδοποιεί ότι αν δεν βελτιωθεί η αμοιβή, εξουσιοδοτείται η συντονιστική επιτροπή να λάβει, κατά την κρίση της, πρόσφορα μέτρα αντίδρασης (μη συνδρομή στην εκπαιδευτική διαδικασία με χορήγηση εκπαιδευτών/πλατφόρμας, μη προώθηση του έργου στα μέλη της και όποια άλλη μορφή αντίδρασης επιλεγεί)».

Χριστίνα Κοψίνη

 

Ε. Αχτσιόγλου: «Ασπιρίνες» Σταϊκούρα για τα χρέη της πανδημίας, αντί για διαγραφή μέρους των οφειλών και ρύθμιση με ικανό αριθμό δόσεων

Από την αρχή της πανδημίας αυτή η κυβέρνηση υλοποιεί τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση της οικονομίας προς όφελος τραπεζών και μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων

Αναλυτικά η δήλωση της Έφης Αχτσιόγλου για τη ρύθμιση των χρεών της πανδημίας που ανακοίνωσε ο Χρ. Σταϊκούρας:

Με δεκάδες δις σωρευμένα χρέη πολιτών και επιχειρήσεων μόνο από την περίοδο της πανδημίας, ο κ. Σταϊκούρας, που τόσο καιρό αρνούνταν ότι υπάρχει πρόβλημα υπερχρέωσης , σήμερα έταξε ασπιρίνες.
Η ρύθμιση που παρουσίασε για τα χρέη της πανδημίας δεν προβλέπει το βασικό και αναγκαίο : τη  διαγραφή μέρους των οφειλών, ώστε να μπορέσουν οι πολίτες να σταθούν όρθιοι το επόμενο διάστημα . Δεν προβλέπει καν ικανό αριθμό δόσεων ώστε να μπορούν οι οφειλέτες να ανταπεξέλθουν.
Από τη μία σπρώχνουν τους οφειλέτες σε μαζικές πτωχεύσεις και πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας με το νέο πτωχευτικό και από την άλλη τους κοροϊδεύουν με 36 δόσεις. Την ώρα μάλιστα, που οι υποχρεώσεις τους πολλαπλασιάζονται από την πληρωμή της επιστρεπτέας προκαταβολής και τις τρέχουσες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις.
Από την αρχή της πανδημίας αυτή η κυβέρνηση υλοποιεί τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση της οικονομίας προς όφελος τραπεζών και μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.