Πρεζεράκος «αδειάζει» Μαξίμου: Δεν έλαβα εγώ τη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα — Δημ. Τζανακόπουλος: Στρατηγική επιλογή σας η απαξίωση του ΕΣΥ

Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας σε ρόλο Ιφιγένειας καθώς το Μαξίμου προσπαθεί να του φορτώσει το φιάσκο με τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα διαρρέοντας σε φιλικά μέσα ότι εκείνος την είχε παραλάβει, ξεκάθαρη άρνηση από τη μεριά του – Νέα δημοσίευση από τον Αλέξη Τσίπρα με το τι υποστήριζε ο Μητσοτάκης για τις ενημερώσεις που λάμβανε από τους επιστήμονες

Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος ήταν, όπως διαρρέει το Mega, ο παραλήπτης της έρευνας που έκαναν ο καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας, και ο αναπληρωτής καθηγητής, Θεόδωρος Λύτρας, αναφορικά με τη θνητότητα στις ΜΕΘ.

Σύμφωνα με το κανάλι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, δηλαδή οι κ. Κικίλιας και Κοντοζαμάνης, αλλά και ο κ. Πλεύρης, δεν είχαν λάβει γνώση της μελέτης και των αποτελεσμάτων που είχαν διατυπώσει σε αυτή οι Τσιόδρας – Λύτρας.

Την ίδια ώρα, ο Παναγιώτης Πρεζεράκος βρίσκεται σε «τροχιά» απομάκρυνσης από το υπουργείο Υγείας.

Π. Πρεζεράκος στο iEidiseis: Δεν έλαβα εγώ τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα

Ο ΓΓ Δημόσιας Υγείας μίλησε αποκλειστικά στο iEidiseis και ξεκαθάρισε ότι «δεν έλαβα εγώ τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα. Έχω άγνοια για το θέμα».

Μάλιστα το iEidiseis επανέλαβε εκ νέου το ερώτημα και ο ίδιος ήταν κάθετος: «Έχω άγνοια για τη μελέτη».

Λίγη ώρα αργότερα και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης επιβεβαίωσε όσα είπε ο κ. Πρεζεράκος στο iEidiseis τονίζοντας ότι το υπουργείο Υγείας δεν έχει λάβει τέτοια μελέτη.

Συγκεκριμένα είπε στη Βουλή: «Στο υπουργείο Υγείας δεν υπάρχει τέτοια μελέτη. Δεν έχει κατατεθεί τέτοια μελέτη. Αναζήτησα τα πρωτόκολλα, δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο. Δεν υπάρχει καμία κατάθεση. Και είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει καμία γνώση του Μαξίμου για την μελέτη». Αυτή ήταν η απάντηση του Θάνου Πλεύρη όταν κλήθηκε από την Νάντια Γιαννακοπούλου του ΚΙΝΑΛ να πάρει θέση για την επίμαχη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα.

 

Δημ. Τζανακόπουλος: Στρατηγική επιλογή σας η απαξίωση του ΕΣΥ

«Ο κ. Μητσοτάκης είναι ψεύτης διότι από βήματος της Βουλής πριν λίγες μέρες είχε πει πως δεν έχει στα χέρια του καμία μελέτη» είπε από το βήμα της Βουλής ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

«Οι βουλευτές της ΝΔ περιγράφετε μια εικόνα αυτοθαυμασμού στα συντρίμμια της ελληνικής κοινωνίας» επεσήμανε ο Δ. Τζανακόπουλος.

«Η μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα θα αποδειχτεί θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων, είναι συμβάν τομής διότι πλέον η πολιτική σύγκρουση δε θα γίνεται στη βάση εκτιμήσεων, αλλά επί τη βάση επιστημονικά αδιαμφισβήτητων στοιχείων που προέρχονται από εσάς. Διότι αυτούς τους δυο επιστήμονες τους αναγνωρίζετε ως κορυφαίους» είπε για το θέμα της ημέρας.

Και συμπλήρωσε: «Η μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα βοηθάει να βγουν πολιτικά συμπεράσματα. Ο κ. Μητσοτάκης είναι ψεύτης διότι από βήματος της βουλής πριν λίγες μέρες είχε πει πως δεν έχει στα χέρια του καμία μελέτη που να αποδεικνύει πως η νοσηλεία και διασωλήνωση εντός ή εκτός ΜΕΘ έχει διαφορετικό αποτέλεσμα. Αποδείχτηκε πως ο κ. Μητσοτάκης είπε συνειδητά ψέματα για να ξεφύγει από το πολιτικό του αδιέξοδο. Ο κ. Μητσοτάκης έχει αποτύχει στρατηγικά στη διαχείριση της πανδημίας. Αν διασωληνώνεσαι εντός ή εκτός ΜΕΘ υπάρχει τεράστια διαφορά. Εκτός ΜΕΘ η διασωλήνωση σημαίνει 87% περισσότερες πιθανότητες κατάληξης σε σχέση με τη διασωλήνωση εντός ΜΕΘ. Είναι αυτονόητο αυτό.

Για να καταλήξει: «Άλλα στοιχεία δείχνουν πως την περίοδο που διεξάγονταν η μελέτη προκύπτει πως υπάρχουν τουλάχιστον 6500 θάνατοι εκτός ΜΕΘ χωρίς καν διασωλήνωση. Πέθαναν στο σπίτι τους, στα επείγοντα, σε κοινή κλίνη χωρίς την περίθαλψη που αρμόζει σε ανεπτυγμένη χώρα και μόνοι τους. Αυτό είναι το σοκαριστικό στοιχείο. Αν μάλιστα αναγάγουμε τα στοιχεία αυτά στο σήμερα τότε προκύπτει πως έχουμε ι περίπου 13000 θανάτους εκτός ΜΕΘ. Ο κ. Κοντοζαμάνης φαίνεται πως ήξερε αυτό το στοιχείο».

«Στην ΕΕ η θνητότητα στις ΜΕΘ είναι περίπου 20-25% και στην Ελλάδα περίπου 65%. Είναι στρατηγική αποτυχία αυτό. Η θνητότητα μάλιστα στις ΜΕΘ της περιφέρειας είναι περίπου στο 90% και σε κάποιες περιοχές 100%. Έχουμε χαμηλότερο ποσοστό στα νοσοκομεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης που δεν πλησιάζει καν τον ευρωπαϊκό Μ.Ο» υποστήριξε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ.

Και στη συνέχεια ανεβάζοντας τους τόνους απέναντι στον Υπουργό Υγείας είπε: «Έχετε έκθεση κ Πλεύρη για το 4ο κύμα; Για το τι συμβαίνει σήμερα στα νοσοκομεία; Έχετε κάνει κάποια στροφή στην πολιτική σας για να μην επαναληφθούν οι τραγωδίες του 3ο και 4ου κύματος; Δυστυχώς δεν έχετε. Ο κ. Μητσοτάκης, επειδή μας κάνατε και μαθήματα πολιτικού πολιτισμού, είχε πει από το βήμα αυτό πως «εμείς μετράμε στρέμματα, εσείς μετρούσατε φέρετρα». Αν είχα το πολιτικό του ήθος θα τον ρωτούσα: ο κ. Μητσοτάκης τι μετράει τώρα με 20 χιλιάδες νεκρούς;

Δεν έχουμε να κάνουμε με πολιτική ανεπάρκεια έχουμε να κάνουμε με στρατηγική επιλογή απαξίωσης του ΕΣΥ. Γι’ αυτό και μειώνεται κατά 820 εκατομμύρια τις δαπάνες του εν μέσω 4ου κύματος και περιμένουμε το 5ο. Γι’ αυτό ο ΠΘ βγαίνει και λέει πως χρειάζονται συγχωνεύσεις νοσοκομείων με τέτοιες περιφερειακές ανισότητες στο ΕΣΥ. Δε μιλάει για προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού και αύξηση των μισθών τους.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει το θράσος να λέει πως νίκησε τον κορονοϊό, μόνος αυτός σε όλο τον κόσμο! Μιλάει κατ’ αυτόν τον τρόπο απέναντι σε ανθρώπους που έχουν χάσει τους συγγενείς τους».

Ενώ για το μέτωπο της οικονομίας είπε: «Πανηγυρίζετε για τις μεγάλες επιτυχίες στην οικονομία. Μιλάτε για την ανάπτυξη του 2021 αλλά δε μας λέτε να δούμε σωρευτικά το 2020 και το 2021 για να καταλάβουμε που βρίσκεται η χώρα; Έβδομη από το τέλος της ΕΕ. Θέλετε να δούμε τον πληθωρισμό; 4,8% είναι και δεν επιμερίζεται το ίδιο στα εισοδήματα των μισθωτών και με τον ίδιο τρόπο στους επιχειρηματίες. Όταν τα είδη πρώτης ανάγκης έχουν εκτιναχθεί κατά 30% το ίδιοι κοστίζει σε όλους; Ο  Σκλαβενίτης σας λέει, έχετε καταλάβει τι έρχεται;

Λέγατε πως θα αυξήσετε τον κατώτατο μισθό σε διπλάσιο ποσοστό από το ποσοστό ανάπτυξης. Αν, λοιπόν, κ. Σταϊκούρα δεν αυξήσετε 12% το μισθό τον Ιανουάριο τότε είστε και εσείς ψεύτης, όπως ο κ. Μητσοτάκης. Προσαρμογή 6% το 2022: από 7,3% το πρωτογενές έλλειμα θα το πάτε στο 1,2%. Ποιος σας το ζήτησε, γιατί το κάνετε; Δεν υπάρχει Σύμφωνο Σταθερότητας. Προχωράτε σε τέτοια δημοσιονομική προσαρμογή γιατί το Μητσοτάκης effect που διαφημίζετε για τα χαμηλά επιτόκια που παίρνετε εξαιτίας της ομπρέλας της ΕΕ και της ρύθμισης του χρέους που πετύχαμε εμείς δεν ισχύει».

Και κατέληξε: «Έχετε εισάγει τη χώρα στα προεόρτια λιτότητας που θα βαρύνει την κοινωνική πλειοψηφία. Είστε επικίνδυνοι, πρέπει να φύγετε».