Πραξικόπημα Μάλι: Αντιδράσεις από το Παρίσι, σιγή ιχθύος στην Αθήνα για την αποστολή ελληνικών στρατευμάτων – Συρία: Προεδρικές εκλογές με νικητή εκ των προτέρων τον Άσαντ

Το πραξικόπημα στο Μάλι και οι συνακόλουθες αντιδράσεις – ΟΜΙΛΟΣ ΔΙΕΘΝΩΝ &  ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

Πραξικόπημα πραγματοποιήθηκε στο Μάλι ένα χρόνο πριν λήξει η θητεία της εκεί μεταβατικής κυβέρνησης. Συνελήφθησαν ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της χώρας και νέος πρόεδρος αυτοανακηρύχθηκε ένας συνταγματάρχης. Οι αντιδράσεις από τη Δύση είναι έντονες και κυρίως από τη Γαλλία ενώ σιγή ιχθύος τηρεί η Ελλάδα που σχεδιάζει να στείλει στρατεύματα στη περιοχή.

Ο συνταγματάρχης Assimi Goita, πρώην μεταβατικός αντιπρόεδρος του Μάλι και νυν δικτάτορας (είχε διατελέσει πάλι δικτάτορας πριν τη μεταβατική κυβέρνηση, δηλαδή 9 μήνες πριν) ανακοίνωσε ότι ανέτρεψε από την εξουσία τόσο τον πρόεδρο, όσο και τον πρωθυπουργό, δηλώνοντας ότι οι παραπάνω είχαν «αποτύχει στα καθήκοντα τους και απέβλεπαν στην παρεμπόδιση της πολιτική μετάβασης της χώρας προς τη δημοκρατία».

Ο ΟΗΕ, η Αφρικανική Ένωση, οι ΗΠΑ και η ΕΕ κάλεσαν σε άμεση αποφυλάκιση των φυλακισμένων πολιτικών, χωρίς βέβαια το αίτημα τους να εισακουστεί. Η Γαλλία έχει εμπλακεί στρατιωτικά, πολιτικά και οικονομικά με σοβαρούς όρους στο Σαχέλ και έχει γνωστοποιήσει τη δυσαρέσκεια της σε κάθε τόνο για τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα. Η Γαλλία σχεδιάζει να επιβάλλει κυρώσεις μέσω της ΕΕ και κάλεσε έκτακτο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ώστε να υπάρξει και σε αυτό το επίπεδο κινητοποίηση.

Η Ελλάδα από τη μεριά της σχεδιάζει εδώ και μήνες την αποστολή στρατευμάτων και αστυνομικών στο Μάλι στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και έπειτα από πρόσκληση των Γάλλων. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις η Ελλάδα δεν έχει αντιδράσει, και θα ήταν απορίας άξιο αν θα υποστήριζε ένα στρατιωτικό καθεστώς θυσιάζοντας Έλληνες στρατιώτες και αστυνομικούς μακριά από τα ελληνικά σύνορα και για χάρη μεγάλων γαλλικών πολυεθνικών.

Ο δικτάτορας Goita φαίνεται ότι δεν πήρε τη θέση που αναζητούσε στη κυβέρνηση έπειτα από τον πρόσφατο ανασχηματισμό οπότε προχώρησε στην κίνηση του. Η χώρα μαστίζεται από αστάθεια, φτώχεια, ενδημική διαφθορά και ένα φονταμενταλιστικό αντάρτικο. Πρόσφατα ξέσπασαν διαδηλώσεις σχετικά με την ανασφάλεια, τη φτώχεια και τη διαφθορά και εικάζεται ότι ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον συνταγματάρχη αφού η κυβέρνηση δεν τον «συμβουλευόταν» πια. Ο δικτάτορας από τη μεριά του δήλωσε ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν κανονικά το επόμενο έτος, δηλαδή όπως είναι προγραμματισμένες σε μία προσπάθεια να μετριαστούν οι διεθνείς αντιδράσεις.

Συρία: Προεδρικές εκλογές με νικητή εκ των προτέρων τον ΆσαντΣυρία: Προεδρικές εκλογές στη χώρα, με νικητή εκ των προτέρων τον Άσαντ | Η  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Για δεύτερη φορά μέσα στην καταστροφική δεκαετία πολέμου, στη Συρία διεξάγονται σήμερα Τετάρτη προεδρικές εκλογές που ελέγχονται από τη Δαμασκό, με την επανεκλογή του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ για τέταρτη θητεία να θεωρείται βέβαιη.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) σε περισσότερα από 12.000 εκλογικά κέντρα και θα κλείσουν στις 19:00.

Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν μέσα σε 48 ώρες. Ωστόσο, ο νικητής είναι ήδη γνωστός.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες από ουρές που είχαν σχηματιστεί από νωρίς έξω από τα εκλογικά κέντρα. Οι ψηφοφόροι είναι λίγοι περισσότεροι από 18 εκατομμύρια, όμως στην πραγματικότητα ο αριθμός αναμένεται να είναι μικρότερος λόγω του πολέμου που έχει κατακερματίσει τη χώρα και των πολλών Σύρων που έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό.

Σε μια χώρα πολωμένη λόγω του πολέμου, οι αυτόνομες περιοχές των Κούρδων στα βορειοανατολικά αγνοούν τις προεδρικές εκλογές. Το ίδιο συμβαίνει και στο τελευταίο προπύργιο των τζιχανιστών και των Σύρων ανταρτών, στην επαρχία Ιντλίμπ, όπου ζουν περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι.

Χωρίς αντίπαλο ο Ασάντ

Διεκδικώντας μια νέα επταετή θητεία σε μια χώρα η οικονομία και οι υποδομές της οποίας έχουν καταστραφεί, ο προέδρος Άσαντ «τρέχει» μόνος του: αντίπαλοί του είναι δύο άνδρες, άγνωστοι στο ευρύ κοινό που θεωρείται ότι έθεσαν υποψηφιότητα απλώς για τους τύπους: ο πρώην υπουργός και βουλευτής Αμπντάλα Σάλουμ Αμπντάλα και ένα μέλος της αντιπολίτευσης ο Μαχμούντ Μαρέι.

Ο εκλογικός νόμος στη Συρία αποκλείει προσωπικότητες της συριακής αντιπολίτευσης που ζουν αυτοεξόριστες στο εξωτερικό – και που ίσως «απειλούσαν» σοβαρά τον Άσαντ – καθώς προβλέπει ότι οι υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές θα πρέπει να έχουν ζήσει στη Συρία για δέκα χρόνια συνεχόμενα.

Επί πολλές εβδομάδες πορτρέτα του 55χρονου προέδρου είναι αναρτημένα σε περίοπτες θέσεις σε πόλεις σε όλη τη Συρία και κυρίως στη Δαμασκό ενώ ο ίδιος ο Ασαντ παρουσιάζει τον εαυτό του ως τον άνθρωπο της ανοικοδόμησης, αφού κέρδισε στο πεδίο της μάχης με τη στήριξη της Ρωσίας και του Ιράν.

Επίσης, ο Σύρος πρόεδρος δεν χρειάστηκε να πραγματοποιήσει προεκλογική εκστρατεία ή να δώσει συνεντεύξεις. Πριν την ψηφοφορία όμως έδωσε χάρη σε χιλιάδες κρατούμενους.

Ο Άσαντ, ο οποίος βρέθηκε αιφνιδιαστικά το 2000 στην εξουσία, πήρε τη θέση του πατέρα του Χαφέζ, ο οποίος πέθανε έπειτα από 30 χρόνια διακυβέρνησης.

Στις προεδρικές εκλογές του 2014 ο Άσαντ συγκέντρωσε περισσότερο από το 88% των ψήφων, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα. Το ποσοστό συμμετοχής ξεπέρασε το 73%. Εκείνες ήταν οι πρώτες εκλογές στις οποίες συμμετείχαν πολλοί υποψήφιοι. Μέχρι το 2014 ο Μπασάρ αλ Άσαντ και ο πατέρας του Χαφέζ εκλέγονταν μέσω δημοψηφίσματος, συχνά συγκεντρώνοντας περισσότερο από το 97% των ψήφων.

«Σκηνοθετημένες» εκλογές «ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες»: οι Δυτικοί έχουν ήδη απορρίψει την ψηφοφορία, τη δεύτερη που πραγματοποιείται από το 2011 όταν ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία από τον οποίο έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 388.000 άνθρωποι και εκατομμύρια άλλοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Αν και οι συγκρούσεις έχουν περιοριστεί, οι εκλογές του 2021 βρίσκουν στη Συρία σε οικονομικό μαρασμό, με μια ιστορική υποτίμηση του νομίσματός της, έναν πληθωρισμό που καλπάζει και περισσότερο από το 80% του πληθυσμού της να ζει στη φτώχεια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Πρόσφατη έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης World Vision εκτίμησε σε περισσότερο από ένα τρισεκατομμύριο ευρώ το οικονομικό κόστος του πολέμου.