Πράσινο φως για επέμβαση της Αιγύπτου στη Λιβύη – Φονικές μάχες στα σύνορα Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας

Τύμπανα πολέμου ηχούν και πάλι στην πολύπαθη χώρα της βόρειας Αφρικής. Με την Τουρκία να συνεχίζει ακάθεκτη την υποστήριξή της στην κυβέρνηση της Τρίπολης και να πιέζει ώστε η Σύρτη και η αεροπορική βάση της Τζούφρα να παραδοθούν στην κυβέρνηση του Φάγιεζ αλ Σαράτζ, το κοινοβούλιο της Λιβύης (έχει εγκαταστήσει την έδρα του στο ανατολικό τμήμα της χώρας και τάσσεται υπέρ του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ), ενέκρινε ενδεχόμενη επέμβαση του στρατού της Αιγύπτου εναντίον των δυνάμεων της Τουρκίας και της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) σε περίπτωση «απειλής».

Το κοινοβούλιο κατέστησε σαφές πως θα έδινε την έγκρισή του «στις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις να επέμβουν για να προστατεύσουν τη λιβυκή και αιγυπτιακή εθνική ασφάλεια, εάν δουν άμεση απειλή για την ασφάλεια των δύο χωρών», σύμφωνα με την ανακοίνωση που διένειμε.

Το δρόμο για μια πιθανή επέμβαση είχε ανοίξει ο πρόεδρος της Αιγύπτου, ο Άμπντελ Φάταχ Αλ Σίσι, την 20ή Ιουνίου. Στην ομιλία εκείνη, ο Σίσι είχε απειλήσει ότι θα διέτασσε άμεση στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη εάν οι δυνάμεις της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας προέλαυναν στη Σύρτη.

«Καλούμε να γίνουν συντονισμένες προσπάθειες των δύο αδελφών χωρών, της Λιβύης και της Αιγύπτου, για να εξασφαλιστεί η ήττα της δύναμης εισβολής και κατοχής (σ.σ. της Τουρκίας) και να προασπιστεί η κοινή μας εθνική ασφάλεια», πρόσθεσε το κοινοβούλιο της Λιβύης στην ανακοίνωση.

«Οι κίνδυνοι που εγείρει η τουρκική κατοχή αποτελούν άμεση απειλή για τη χώρας μας και για τις γειτονικές χώρες, πάνω απ’ όλα για την Αίγυπτο», καταλήγει η ανακοίνωση.

Τα πετρέλαια και η Σύρτη

Πηγή: Economist/aljazeera

Η Σύρτη είναι κομβικής σημασίας πόλη καθώς φιλοξενεί εγκαταστάσεις πετρελαίου. Βρίσκεται υπό τη κατοχή του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ και στο στόχαστρο της κυβέρνησης της Τρίπολης που θέλει να ελέγξει τους φυσικούς πόρους της χώρας.

Η αδυναμία να ελεγχθεί η περιοχή ανάγκασε χθες την Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης να διακόψει τις εξαγωγές πετρελαίου λόγω ανωτέρας βίας.

Οι λόγοι που επικαλείται έχουν να κάνουν με θέματα ασφαλείας της περιοχής αλλά και όρων που θέτουν δυνάμεις συνεργαζόμενες με τον Χάφταρ για τη «δίκαιη κατανομή» των εσόδων από τις εξαγωγές πετρελαίου.

Φονικές μάχες στα σύνορα Αζερμπαϊτζάν – Αρμενίας

Συνοριακές συγκρούσεις λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ώρες ανάμεσα σε Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία. Μέχρι στιγμής, οι πληροφορίες αναφέρουν πως αρκετοί στρατιώτες από το Αζερμπαϊτζάν σκοτώθηκαν, ενώ την ίδια ώρα έχουν τραυματιστεί αστυνομικοί και στρατιώτες από την Αρμενία.

Οι δύο πρώην Σοβιετικές δημοκρατίες βρίσκονται εδώ και πολύ καιρό σε διαμάχη για την περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αν και οι πρόσφατες συγκρούσεις σημειώθηκαν γύρω από την περιοχή Ταβούς που βρίσκεται στη στη βορειοανατολική Αρμενία.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν, από τις συγκρούσεις έχασαν τη ζωή τους τέσσερις στρατιώτες, ενώ άλλοι πέντε τραυματίστηκαν. Την ίδια στιγμή, το αντίστοιχο υπουργείο της Αρμενίας ανακοίνωσε πως τρεις στρατιώτες και δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των αψιμαχιών.

Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν την Κυριακή, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται ότι παραβίασαν την εύθραυστη εκεχειρία κατά μήκος των συνόρων τους.

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) παρότρυνε τις δύο χώρες να προβούν σε διάλογο, προκειμένου να αποτρέψουν οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση.

Υπενθυμίζεται πως το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, που κατοικείται κυρίως από Αρμένιους, κήρυξε την ανεξαρτησία του από το Αζερμπαϊτζάν κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1988-94, που εκτιμάται ότι στοίχισε τις ζωές περίπου 30.000 ανθρώπων και εκτόπισε εκατοντάδες χιλιάδες άλλους.