Η υποστηριζόμενη εγκατάσταση αποθήκευσης θα έχει χωρητικότητα 680 MW και θα συνδέεται απευθείας με γραμμές μεταφοράς υψηλής τάσης.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ελληνικό μέτρο για τη στήριξη της κατασκευής και λειτουργίας εγκατάστασης αποθήκευσης υδροηλεκτρικής ενέργειας στην Αμφιλοχία, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.
Το μέτρο θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), μετά τη θετική αξιολόγηση της Επιτροπής για το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και την έγκρισή του από το Συμβούλιο. Η ενίσχυση θα λάβει τη μορφή επενδυτικής επιχορήγησης 250 εκατ. ευρώ και ετήσιας στήριξης -που χρηματοδοτείται από εισφορά στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας– για τη συμπλήρωση των εσόδων της αγοράς, προκειμένου να επιτευχθεί ένα αποδεκτό ποσοστό απόδοσης της επένδυσης.
Η υποστηριζόμενη εγκατάσταση αποθήκευσης θα έχει χωρητικότητα 680 MW και θα συνδέεται απευθείας με γραμμές μεταφοράς υψηλής τάσης. Υποστηρίζοντας τη λειτουργία υφιστάμενων μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθώς και επιτρέποντας την εισαγωγή νέων, το έργο αναμένεται να συμβάλει στην ομαλή και αποτελεσματική μετάβαση στην καθαρή ανανεώσιμη ενέργεια του ελληνικού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας.
Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, η Επιτροπή αξιολόγησε το μέτρο βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, ιδίως του άρθρου 107 παράγραφος 3 στ. γ της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο επιτρέπει στα κράτη-μέλη να υποστηρίζουν την ανάπτυξη ορισμένων οικονομικών δραστηριοτήτων υπό ορισμένες προϋποθέσεις, και τις κατευθυντήριες γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και της ενέργειας. Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η ενίσχυση είναι απαραίτητη και δικαιολογημένη, καθώς το έργο δεν θα πραγματοποιούνταν χωρίς τη δημόσια στήριξη.
Επιπλέον, το μέτρο είναι αναλογικό, αφού το επίπεδο της ενίσχυσης αντιστοιχεί στις πραγματικές ανάγκες χρηματοδότησης και θα ισχύσουν οι απαραίτητες διασφαλίσεις που περιορίζουν τη βοήθεια στο ελάχιστο. Η Επιτροπή έλαβε επίσης υπόψη τη συμπερίληψη του έργου στον κατάλογο των ευρωπαϊκών έργων κοινού ενδιαφέροντος στον ενεργειακό τομέα. Κατόπιν τούτου, η Κομισιόν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα θετικά αποτελέσματα του μέτρου αντισταθμίζουν κάθε πιθανή στρέβλωση του ανταγωνισμού και του εμπορίου που προκαλείται από τη στήριξη.
Με αφορμή την έγκριση της Κομισιόν, ο υπουργός ΠΕΝ, Κώστας Σκρέκας δήλωσε τα εξής:
«Το έργο της αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία είναι κρίσιμο για την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ και την απανθρακοποίηση της ελληνικής οικονομίας. Η επένδυση θα συμβάλλει στην επάρκεια ισχύος και την ασφάλεια εφοδιασμού του ηλεκτρικού συστήματος. Θα αποτελέσει, επίσης, πυλώνα περιφερειακής ανάπτυξης με τη δημιουργία 1.200 νέων θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια κατασκευής και 120 κατά τη φάση λειτουργίας, δημιουργώντας παραγωγικές συνθήκες για την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, υψηλής εξειδίκευσης, που διαθέτει η πατρίδα μας. Θέλω να ευχαριστήσω την Εκτελεστική Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπο Ανταγωνισμού, Margrethe Vestager και τα στελέχη της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης της Κομισιόν για τη συνεργασία τους προκειμένου να προχωρήσει αυτό το σημαντικό έργο».
Θοδωρής Παναγούλης
Κοινωνική κατοικία: Φορέας διαμεσολάβησης μεταξύ ιδιοκτητών και υποψήφιων ενοικιαστών
Πολυκατοικίες στη Θεσσαλονίκη
Διαμεσολάβηση για τουλάχιστον 5 χρόνια κατά την οποία ο φορέας θα βελτιώνει, ανακαινίζει και αναβαθμίζει τα διαμερίσματα, τα οποία μετέπειτα θα διαθέτει στην αγορά σε τιμές προσιτές.
Μετά από την πρώτη στο είδος της επιστημονική μελέτη τα τελευταία 30 χρόνια για την κατοικία στη Θεσσαλονίκη, 11 δήμοι της προχώρησαν στη δημιουργία ενός φορέα, με τη συμμετοχή του ιδρύματος Χάινριχ Μπελ, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και της Αναπτυξιακής Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης Α.Ε/ΑΟΤΑ.
Η κίνηση για την δημιουργία ενός τέτοιου φορέα αποτελεί παράγωγο των αποτελεσμάτων της μελέτης που έγινε πάνω στο θέμα της κατοικίας το οποίο ανέδειξε το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργήθηκε στο ζήτημα της αξιοπρεπούς κατοικίας σε ικανοποιητικές τιμές, με τα χρόνια στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
Οι λόγοι που οδήγησαν στην δημιουργία του μεγάλου προβλήματος στο θέμα της κατοικίας είναι ένας συνδυασμός της παλαιότητας των κτιρίων στην πόλη με την οικονομική αδυναμία των ιδιοκτητών τους να τα αναβαθμίσουν ώστε να διατεθούν στην αγορά.
Άλλος ένας παράγοντας είναι τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στην περιοχή, τα οποία κάνουν τις τιμές των ενοικίων αρκετά δυσπρόσιτες για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τουλάχιστον το 60% των ενοικιαστών ξοδεύουν πάνω από το μισό των εισοδημάτων τους στα έξοδα στέγασης.
Επίσης, η αύξηση του ποσοστού των φοιτητών στην πόλη, μια πληθυσμιακή ομάδα που επιζητά συνήθως προσιτά ενοίκια, εντατικοποιεί το πρόβλημα της κατοικίας ακόμα παραπάνω.
Σύμφωνα με υπολογισμούς, τουλάχιστον το 5% της μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στέγασης, πληθυσμός ο οποίος αποτελείται κυρίως από δικαιούχους επιδομάτων στέγασης, άτομα ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, από φοιτητές που δικαιούνται επίδομα στέγασης και πρόσφυγες.
Εντύπωση προκαλεί ωστόσο ότι σύμφωνα με τα στοιχεία το ποσοστό των άδειων κατοικιών στην μητροπολιτική Θεσσαλονίκη φτάνει το 23% ενώ για τον Δήμο Θεσσαλονίκης φτάνει έως και το 28%.
Ο φορέας που δημιουργήθηκε μετά από αυτή την μελέτη, θα αναλαμβάνει να διαμεσολαβεί μεταξύ των ιδιοκτητών των ακινήτων και των υποψήφιων ενοικιαστών με την καινοτόμα προσέγγιση της διαχείρισης των ακινήτων για τουλάχιστον 5 χρόνια κατά την οποία ο φορέας θα βελτιώνει, ανακαινίζει και αναβαθμίζει τα διαμερίσματα τα οποία μετέπειτα θα διαθέτει στην αγορά σε τιμές που θα αποφασίσει ο ίδιος ο φορέας ώστε να είναι προσιτές.
Η δημιουργία αυτού του φορέα θα επικεντρώνεται από το νέο έτος στο πρόβλημα της αστεγίας και τις υψηλές τιμές ενοικίων που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια κάτι που κάνει την ενοικίαση κατοικίας κάτι δυσπρόσιτο για αρκετό κόσμο, όχι μόνο των αδύναμων οικονομικά τάξεων αλλά πλέον και των μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων.
Η τακτική που θα ακολουθηθεί σύμφωνα με τον φορέα είναι η αξιοποίηση των κατοικιών και κτιριακών υποδομών της Θεσσαλονίκης που δεν χρησιμοποιούνται, συνήθως επειδή οι ιδιοκτήτες των ακινήτων δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα ανακαινίσουν και να τα διαθέσουν προς ενοικίαση, επανεντάσσοντάς τα στην αγορά μέσω της βοήθειας που θα παρέχουν στους ιδιοκτήτες αναβαθμίζοντάς τα με έξοδα του φορέα.
Μετά την στελέχωση του φορέα με το κατάλληλο δυναμικό στις αρχές του έτους θα του ανατεθεί μελέτη για τα ακίνητα που δεν χρησιμοποιούνται στην Θεσσαλονίκη σε περιοχές με πληθυσμιακή συρρίκνωση.
Επίσης, θα τεθεί αργότερα σε λειτουργία πλατφόρμα στην οποία θα μπορούν να εκδηλώνουν ενδιαφέρον για το project οι ιδιοκτήτες ακινήτων ή ακόμα και πολίτες που έχουν να προτείνουν κάποιο συγκεκριμένο ακίνητο που δεν χρησιμοποιείται.
Σε επόμενο στάδιο θα επισκέπτεται το ακίνητο μηχανικός και νομικός για την αξιολόγηση του και αργότερα ο φορέας θα προχωράει σε διαχείριση, αναβάθμιση και διάθεση του ακινήτου στην αγορά.
Σημειωτέων ότι μετά το πέρας των 5 ετών η κατοικία θα επιστρέφεται αναβαθμισμένη στον ιδιοκτήτη χωρίς καμία επιβάρυνση ή υποχρέωση του ίδιου, κάτι το οποίο θα υπογράφεται στην αρχή της συνεργασίας.
Αξίζει να επισημανθεί ότι στο ίδιο πλαίσιο της αντιμετώπισης της κρίσης στην κατοικία θα “τρέξουν” οι δήμοι Θεσσαλονίκης και Αθηναίων πιλοτικό πρόγραμμα από το υπουργείο ανάπτυξης το οποίο θα χρηματοδοτηθεί και από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα προχωρήσει στην μετατροπή κατοικιών σε κοινωνική κατοικία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Για την πόλη της Θεσσαλονίκης προβλέπεται η μετατροπή 30 κατοικιών και για την πόλη των Αθηνών η μετατροπή 70 κατοικιών από το πρόγραμμα.
Μάριος Πολάκης