Πού το πάει ο Ερντογάν και τι σημαίνει για την Ελλάδα το deal Τουρκίας-Λιβύης ~ Η Άγκυρα αμφισβητεί ευθέως τη θαλάσσια δικαιοδοσία του Καστελόριζου ~ Καρφιά Σχοινά για Τραμπ και για τα ρατσιστικά μπάρμπεκιου

Αποτέλεσμα εικόνας για φωτο deal Τουρκίας-Λιβύης

Οι γεωπολιτικές προεκτάσεις της συνεργασίας Τουρκίας – Λιβύης στην Ανατολική Μεσόγειο και η στάση της Ελλάδας. Ποια είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μαζί με τον επικεφαλής της λιβυκής κυβέρνησης Φάγεζ αλ-Σάρατζ

Εντείνονται οι τουρκικές προκλήσεις στο χώρο της ανατολικής Μεσογείου.

Εν μέσω ελληνικών αντιδράσεων για την παράνομη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο, η Άγκυρα εξέδωσε την Παρασκευή, Navtex, πιέζοντας ακόμη περισσότερο.

Η Τουρκία ως πάγια πρακτική θέλει να δει πως αντιδρά η Ελλάδα, ενώ ακόμη μια φορά μοιάζει να επενδύει στη λογική των “γκρίζων ζωνών”.

Κορωνίδα της προκλητικότητας ήταν οι νέες δηλώσεις σε σχέση με Ελλάδα και Κύπρο στις οποίες προέβη το Σάββατο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε εκδήλωση στην Ανατολική Θράκη, με αποτέλεσμα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Δημήτρης Οικονόμου που ήταν παρών, να αποχωρήσει σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Αντιστοίχως, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης αναγκάστηκε να απαντήσει σε οργισμένο ύφος στην Άγκυρα κατά την ομιλία του στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.

Η επίμαχη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στα Ύψαλα της Ανατολικής Θράκης και αφορούσε τον αγωγό φυσικού αερίου TANAP.

Σύμφωνα δε με τον Φιλελεύθερο Κύπρου, στην ομιλία του στην τελετή εγκαινίων του αγωγού TANAP, ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε ότι “κάποιοι προσπαθούν να υποδαυλίσουν την ένταση” στο θέμα του διαμοιρασμού του φυσικού αερίου, αντί να υπάρχει “δίκαιη μοιρασιά”.

Ο κ.Χατζηδάκης χαρακτήρισε αυτονόητη την αποχώρηση του κ.Οικονόμου από την εκδήλωση και δήλωσε ότι: “Η Ελλάδα είναι βεβαίως διατεθειμένη να έχει μία ειρηνική συμβίωση με την Τουρκία, δεν είναι όμως διατεθειμένη να παραιτηθεί των κυριαρχικών της δικαιωμάτων”.

Είναι λοιπόν ξεκάθαρο πως στόχος του Ερντογάν είναι τα ενεργειακά της ανατολικής Μεσογείου και η εδραίωση των ερευνών στην ευρύτερη περιοχή. Δηλώσεις για την εν λόγω πρακτική έκανε άλλωστε, χθες, και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Συγκεκριμένα, δήλωσε πως η δράση της Τουρκίας, ως προς την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης -που είναι Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη όχι μόνο της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης- αποτελεί επιδεικτική περιφρόνηση του Δικαίου της Θάλασσας κατά την Συνθήκη του Montego Bay του 1982.

Είτε με Ερντογάν είτε με κεμαλικούς, η πολιτική της Άγκυρας θα ήταν η ίδια

Ο Σωτήρης Ρούσσος, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου – υπεύθυνος του Κέντρου Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών και συνεργάτης του Ινστιτούτου Ένα, παρατηρεί σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις:

“Το πλαίσιο συνεργασίας που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη, επικυρώνοντας τη μεταξύ τους συνεργασία περιλαμβάνει πολλαπλές προεκτάσεις για τη γεωπολιτική σκακιέρα στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και την Ελλάδα.

Πρόκειται για μνημόνιο αμοιβαίας κατανόησης, το οποίο από τη φύση του, περιγράφει τους τομείς και τις επιθυμίες συνεργασίας δύο κρατών και δεν αποτελεί διμερή συμφωνία με άμεσο δεσμευτικό χαρακτήρα. Μένει βέβαια να δούμε το κείμενο για να γνωρίζουμε τη δεσμευτικότητά του.

Προστίθεται σε μια αλυσίδα κινήσεων της Τουρκίας (επιστολή με οριοθετήσεις ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας προς τον ΟΗΕ) στην Ανατολική Μεσόγειο. Με «αέρα στα πανιά» από την συριακή της εκστρατεία, η Άγκυρα θα στραφεί πλέον με αποφασιστικότητα προς την Ανατολική Μεσόγειο. Βασικός σκοπός της Τουρκίας δεν είναι τόσο να περιορίσει την Ελλάδα και την Κύπρο (αυτό θα γίνει εκ του αποτελέσματος) αλλά να καταστήσει σαφές σε όλους (Αίγυπτο, Ισραήλ, ΗΠΑ, κ.λπ.) ότι στην Ανατ. Μεσόγειο «δουλειές» χωρίς αυτήν δεν γίνονται. Είτε με Ερντογάν είτε με κεμαλικούς, η πολιτική της Άγκυρας θα ήταν η ίδια.

Η λιβυκή κυβέρνηση είναι η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ, αλλά δεν μπορεί να ελέγξει τα ανατολικά παράλια γιατί απλούστατα εκεί τον έλεγχο έχει ο υποστηριζόμενος από Αίγυπτο, Ρωσία και Εμιράτα στρατηγός Χαφτάρ. Για τον λόγο αυτό, όμως, είναι πιθανό να ζητήσει κι επισήμως την βοήθεια της Τουρκίας στην βάση αυτού του μνημονίου, δίνοντας στον τουρκικό στόλο δυνατότητα/νομιμοποίηση να πλέει στο Λιβυκό Πέλαγος, δηλαδή νότια της Κρήτης.

Η κίνηση αυτή δείχνει ότι η υπερβολική στήριξή μας στις τριγωνικές συνεργασίες με Ισραήλ και Αίγυπτο δεν προφυλάσσει την Ελλάδα από την τουρκική πολιτική. Χρειάζεται μεγαλύτερη ενασχόληση της ίδιας της Ελλάδας με τη Μέση Ανατολή και όχι «μέσω αντιπροσώπων» στο Τελ Αβίβ και το Κάιρο. Παρεμπιπτόντως, η Αίγυπτος δεν μπορεί να μας προσφέρει πολλά, αφού διατηρεί εχθρική στάση απέναντι στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης. Την ίδια ώρα, η Ουάσινγκτον, η οποία στηρίζει την αναγνωρισμένη λιβυκή κυβέρνηση, δεν αντιδρά στις προβλέψεις του τουρκο-λιβυκού μνημονίου για την οριοθέτηση των ζωνών εκμετάλλευσης.

Τέλος, σχετικά με τους ελληνικούς χειρισμούς, προκύπτουν εύλογα ερωτήματα: Γιατί η Ελλάδα δεν έχει Πρέσβη στην Λιβύη αλλά και στην Συρία; Και γιατί δεν κλήθηκε ο Πρέσβης/Επιτετραμμένος της Λιβύης στο Υπουργείο Εξωτερικών για εξηγήσεις; Συνήθως αν θες να πιέσεις, το κάνεις προς το αδύναμο μέρος μιας συμφωνίας και όχι προς το δυνατό. Η λιβυκή κυβέρνηση θα ανησυχήσει από μια εχθρική προς αυτή Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ η Τουρκία…”.

Σωτήρης Ρούσσος

 

Η Άγκυρα αμφισβητεί ευθέως τη θαλάσσια δικαιοδοσία του Καστελόριζου

Απάντηση στη συνάντηση που είχε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας με τον Αιγύπτιο ομόλογό του δίνει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του. Το τουρκικό ΥΠΕΞ σημειώνει ότι “η συμφωνία με τη Λιβύη είναι σύμφωνη με το Δίκαιο της θάλασσας” και προσθέτει ότι “με τη συμφωνία που υπεγράφη με τη Λιβύη καθορίστηκαν «ορισμένα από τα δυτικά σύνορα των θαλάσσιων δικαιοδοσιών» της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο”.

Η ανακοίνωση συνεχίζει ότι “πρόκειται για συμφωνία που υπογράφηκε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών άρθρων της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, και ιδίως των δικαστικών αποφάσεων που αποτελούν τη νομολογία του διεθνούς δικαίου».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει η Τουρκία έχει ζητήσει συνομιλίες για να υπάρξει συναίνεση πριν από την υπογραφή της συμφωνίας με τη Λιβύη και εξακολουθεί να είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί και επισημαίνει ότι δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ παράλληλα απορρίπτει ότι τα νησιά διαθέτουν υφαλοκρηπίδα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

Με τη συμφωνία που υπεγράφη με τη Λιβύη, οριοθετείται τμήμα των δυτικών συνόρων των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Το μνημόνιο είναι σύμφωνο με τις δικαστικές αποφάσεις που θεσπίζουν τη διεθνή νομολογία και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών άρθρων της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας.

Όλα τα μέρη γνωρίζουν ουσιαστικά ότι τα νησιά δεν μπορούν να επηρεάσουν την παράκτια προβολή της Τουρκίας, της χώρας με τη μακρύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, τα νησιά που βρίσκονται στην αντίθετη πλευρά της διάμεσης γραμμής μεταξύ δύο ηπειρωτικών περιοχών δεν μπορούν να δημιουργήσουν περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας πέρα ​​από τα χωρικά ύδατά τους και ότι η διαδρομή και η κατεύθυνση των ακτών θα πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τον καθορισμό των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Στην πραγματικότητα, πριν από την υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας, η Τουρκία έχει επανειλημμένα προσκαλέσει όλα τα μέρη στις διαπραγματεύσεις για μια συναίνεση που θα βασίζεται στην ισότητα και παραμένει έτοιμη για διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, αντί να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις για να ανταποκριθούν στο διεθνές δίκαιο της Τουρκίας και στην προσέγγιση που βασίζεται στη δικαιοσύνη, τα άλλα μέρη προτίμησαν να λάβουν μονομερή μέτρα και να προσπαθήσουν να μεταβιβάσουν την ευθύνη στην Τουρκία. Οι μαξιμαλιστικές και ασυμβίβαστες ελληνικές και ελληνοκυπριακές αξιώσεις είναι πέρα από κάθε λογική, ενώ για παράδειγμα το Καστελόριζο, ένα μικρό νησί που βρίσκεται απέναντι από την ηπειρωτική Τουρκία, υποτίθεται ότι παράγει μια περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας τετραπλάσια από την επιφάνεια του. Αυτό, είχε ως αποτέλεσμα η Αίγυπτος να χάσει έκταση 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Μέσα από αυτή τη συμφωνία με τη Λιβύη, οι δύο χώρες έχουν σαφώς εκδηλώσει την πρόθεσή τους να μην επιτρέψουν κανένα τετελεσμένο γεγονός.

 

Καρφιά Σχοινά για Τραμπ και για τα ρατσιστικά μπάρμπεκιου

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς στην τρίτη ημέρα εργασιών του 13ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς στην τρίτη ημέρα εργασιών του 13ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας 

Μηνύματα για το προσφυγικό έστειλε ο νέος επίτροπος στο συνέδριο της ΝΔ. “Τα αίσχη και οι φαιδρότητες των μπάρμπεκιου δεν είναι συμβατά με ένα έθνος που ιστορικά ενσωμάτωσε τους πρόσφυγες” είπε και κάρφωσε ηγεσίες που προτιμούν το twitter από τη δράση.

Στίγμα εμπιστοσύνης στην ΕΕ για στήριξη της Ελλάδας στο προσφυγικό- μεταναστευτικό έδωσε ο νέος επίτροπος και αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς μιλώντας στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας και καλώντας ουσιαστικά τη βάση της παράταξης να κλείσει τα αυτιά της σε ακροδεξιές σειρήνες.

Ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή σε λίγους μήνες θα τοποθετήσει χιλιάδες ένοπλους φύλακες στα σύνορα της Ευρώπης και θα είναι ο πρώτος οργανισμός της Ένωσης με προσωπικό που θα οπλοφορεί, συμβολίζοντας στην πράξη τη βούληση της να φυλάξει τα εξωτερικά κοινά σύνορα.

Προανήγγειλε επίσης ότι το νέο σύμφωνο ασύλου και μετανάστευσης στις αρχές του χρόνου θα καθιστά σαφές ότι όλα τα κράτη- μέλη θα πρέπει να επωμίζονται ευθύνες. “Η Ευρώπη ή θα είναι αλληλεγγύη ή δε θα είναι Ευρώπη” τόνισε και πρόσθεσε.

“Σειρήνες και εγχώριοι κήρυκες που υπόσχονται απλές λύσεις σε ένα περίπλοκο πρόβλημα δεν πρέπει να μας παρασύρουν. Η Ελλάδα είναι Ευρώπη και θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα ως Ευρώπη”.

Ο κ. Σχοινάς όμως σχολίασε επίσης πως: “ Η Μόρια μας πληγώνει βαθιά αλλά τα αίσχη και οι φαιδρότητες των μπάρμπεκιου δεν είναι συμβατά με ένα έθνος που ιστορικά ενσωμάτωσε τους πρόσφυγες”.

Αναφέρθηκε επίσης στο γαλλικό φρένο στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, σημειώνοντας ότι τα Δυτικά Βαλκάνια βλέπουν την Ευρώπη “να εκπέμπει αντιφατικά μηνύματα και να μετακινεί το γκολποστ”.

Ως καρφί για τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ερμηνεύθηκε δε το σχόλιο του για ηγεσίες που προτιμούν το twitter από τη δημόσια αντιπαράθεση ιδεών και δράση.

Ο κ. Σχοινάς εξαπέλυσε όμως επίθεση και κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Είπε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια το επίτευγμα της συμμετοχής της χώρας μας στην ΕΕ τέθηκε για πρώτη φορά σε κίνδυνο, “όχι με δική μας ευθύνη, εξαιτίας κάποιων μαθητευόμενων μάγων που θέλησαν να χτίσουν καριέρες στις πλάτες των Ελλήνων και δη των πιο αδύναμων. Ευτυχώς δεν τα κατάφεραν, απέτυχαν και το στίγμα της αποτυχίας τους θα τους συνοδεύει για πάντα”.

Πρόσθεσε δε ότι “απέτυχαν γιατί οι Έλληνες με θυσίες επέλεξαν να αγκιστρώσουν τη χώρα στην Ευρώπη, γιατί ο Γιούνκερ κράτησε την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού και γιατί η ΝΔ του Βαγγέλη Μεϊμαράκη εκείνο τον κολασμένο Αύγουστο του 2015 έβαλε πλάτη, δεν άφησε την Ελλάδα να πέσει στο γκρεμό”.

Ο κ. Σχοινάς εξέφρασε την άποψη ότι: “Η χώρα μας σήμερα πατάει ξανά στα πόδια της μετά την 5ετή επέλαση των λαϊκιστών που μεγέθυναν την κρίση. Σήμερα προβάλλουμε ως όαση σταθερότητας στη γεωπολιτική μας γειτονιά”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*