Πού το πάει ο Γ. Παπανδρέου;

Προδημοσίευση συνέντευξης Γ. Παπανδρέου: Τι λέει για ΠΑΣΟΚ, «γενίτσαρους»  και χρεoκοπία του 2010 - Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Όσο και αν φαίνεται παράξενο, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, λίγους μήνες πριν κλείσει τα 70 χρόνια, σκέφτεται σοβαρά να διεκδικήσει την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής. Οι διερευνητικές επαφές που κάνει με τον γραμματέα του κόμματος και τους υποψήφιους για την ηγεσία κατατείνουν, σύμφωνα με πληροφορίες από συνομιλητές του, στην εξαγωγή συμπερασμάτων για το σκηνικό που θα διαμορφωθεί στην κεντροαριστερά, εφόσον ο ίδιος αποφασίσει να κάνει αυτό το βήμα.

Πού το πάει ο Γ. Παπανδρέου;

Κατά τις ίδιες πηγές, τον ενδιαφέρουν δύο πράγματα: Ποιοι υποψήφιοι θα αποσυρθούν, αν ο ίδιος δηλώσει υποψηφιότητα, και αν α ανακύψει κίνδυνος διάσπασης μετά την εκλογή ηγεσίας. Η κοινή λογική υπαγορεύει ότι αν αποφασίσει να είναι υποψήφιος ο Γ. Παπανδρέου θα αποσυρθούν οι Χ. Καστανίδης, Β. Κεγκέρογλου, Π. Γερουλάνος και, πιθανώς, ο Π. Χρηστίδης και θα μείνει οπωσδήποτε ο Α. Λοβέρδος ως αντίπαλο δέος και ίσως ο Ν. Ανδρουλάκης, εάν δεν επιλέξει να διεκδικήσει την ηγεσία τη μεθεπόμενη φορά.

Αλλά τίποτα από αυτά δεν είναι σίγουρο. Αυτή τη στιγμή κανείς δεν είναι διατεθειμένος να αποσυρθεί, ενώ ο Γ. Παπανδρέου δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του και υπάρχουν μόνο εικασίες και εκτιμήσεις γύρω από τις προθέσεις του.

Την Πέμπτη λήγει η προθεσμία για τη συλλογή και κατάθεση υπογραφών από τους υποψήφιους και, επομένως, ό,τι είναι να γίνει θα γίνει αυτή την εβδομάδα. Ο Α. Λοβέρδος είναι ο μόνος υποψήφιος που δεν έκρυψε την ενόχλησή του με την πρωτοβουλία του Γ. Παπανδρέου σχολιάζοντας σε ανάρτησή του ότι πρέπει να κάνει ό,τι και όλοι οι πρώην πρόεδροι του κόμματος, δηλαδή να εγγυηθεί την ενότητα.

Σε κάθε περίπτωση, αν, τελικά, κρίνει ότι δεν πρέπει να δηλώσει υποψηφιότητα, θα διαδραματίσει ρόλο για τη διασφάλιση μιας ομαλής μετάβασης του ΚΙΝΑΛ στην επόμενη φάση με νέα ηγεσία. Ενδεχομένως, θα αναβαθμιστεί και ο ρόλος του στη Βουλή μέχρι την εκλογή νέου αρχηγού.

Τα ερωτήματα που έχει να απαντήσει ο Γ. Παπανδρέου είναι πολύ συγκεκριμένα:

  • Αν κατέβει θα κερδίσει οπωσδήποτε; Γιατί μια ήττα θα είναι καταλυτική για την υστεροφημία του.
  • Αν κερδίσει, η επόμενη μέρα θα βρει το ΚΙΝΑΛ ενωμένο;
  • Θα κάνουν πίσω οι περισσότεροι άλλοι υποψήφιοι για να του ανοίξουν χώρο ή θα επιμείνουν με αποτέλεσμα να ευτελιστεί η διαδικασία;

Ηδη η κινητικότητα του έχει πυροδοτήσει συζητήσεις επί συζητήσεων στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ για τις επικείμενες εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ και τον αντίκτυπό τους στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό. Κοινή είναι η εκτίμηση ότι ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Γ. Παπανδρέου θα έχει καταλυτική επίδραση με την έννοια ότι θα υπάρξει κίνδυνος για την ίδια τη συνοχή του ΚΙΝΑΛ.

Άννα Γκρίτζη

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*