Πούτιν: Προειδοποιεί τη Δύση να μην περάσει τις “κόκκινες γραμμές” — Βολιβία: Οι πυρκαγιές απανθράκωσαν σχεδόν 36 εκατ. στρέμματα δάσους

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έριξε ευθύνες στους δυτικούς εταίρους για την όξυνση της κατάστασης στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η Δύση δεν λαμβάνει αρκετά σοβαρά υπόψη τις προειδοποιήσεις της χώρας του, να μην περάσει τις «κόκκινες γραμμές» της και ότι η Μόσχα πρέπει να λάβει σοβαρές εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύση.

Σε μια εκτενή ομιλία του σε αξιωματούχους εξωτερικής πολιτικής στη Μόσχα, ο Πούτιν δήλωσε ότι οι συνομιλίες για την επίλυση της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία οδηγούνται σε αδιέξοδο και κατηγόρησε τη Δύση ότι χρησιμοποιεί μια μεταναστευτική κρίση στη Λευκορωσία εναντίον του συμμάχου της Μόσχας Μινσκ, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η Ρωσία προτίθεται να αναπτύξει τις διαδικασίες ολοκλήρωσης με την Λευκορωσία.

Δήλωσε μάλιστα ότι «οι δυτικοί εταίροι είναι αυτοί που οξύνουν την κατάσταση (στη νοτιοανατολική Ουκρανία) με το να προμηθεύουν το Κίεβο με σύγχρονα όπλα, να πραγματοποιούν προκλητικές ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα… αλλά και σε άλλες περιοχές κοντά στα σύνορά μας».

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ και τις σχέσεις του με τη Ρωσία, είπε ότι το ΝΑΤΟ -με το οποίο η Μόσχα διέκοψε τους δεσμούς της τον περασμένο μήνα- είχε καταστρέψει όλους τους μηχανισμούς διαλόγου, όπως και ότι επιδεικνύει αποδεδειγμένα διαθέσεις αντιπαράθεσης σε σχέση με τη Ρωσία. Παράλληλα είπε πως το ΝΑΤΟ δίνει ήδη σήματα ότι επιθυμεί να συνεργαστεί, αν και πρόσφατα ακόμη η συμμαχία απέλασε Ρώσους διπλωμάτες.

Μιλώντας για τις σχέσεις Ρωσίας -Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι οι δυνατότητες συνεργασίας με τις ευρωπαϊκές χώρες συρρικνώνονται, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση απωθεί τη Ρωσία επιβάλλοντάς της κυρώσεις.

«Μιλώντας για τα ευρωπαϊκές χώρες, αναγκαζόμαστε δυστυχώς να διαπιστώσουμε ότι οι δυνατότητες συνεργασίας συρρικνώνονται, αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να είναι ο κύριος εμπορικός και οικονομικός μας εταίρος», είπε ο Πούτιν.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα Αρμενίας- Αζερμπαϊτζάν, είπε ότι τα γεγονότα που διαδραματίζονται εκεί, επιβεβαιώνουν ότι η κατάσταση στην περιοχή δεν έχει ηρεμήσει και απαιτεί τη συμμετοχή ρωσικής στρατιωτικής ειρηνευτικής δύναμης ως εγγύηση για τη σταθερότητα στην περιοχή.

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφερόμενος στις σχέσεις Ρωσίας -Κίνας, είπε ότι διάφορες χώρες της Δύσης επιδιώκουν να μπουν σφήνα στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Κίνας, αλλά η Μόσχα και το Πεκίνο σε απάντηση αυτών των προσπαθειών θα συνεχίσουν να διευρύνουν τη συνεργασία τους και να συντονίζουν τις πρωτοβουλίες τους στη διεθνή σκηνή.

Μιλώντας για τις σχέσεις της Ρωσίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε ότι είναι «μη ικανοποιητικές», αλλά δήλωσε ότι η Μόσχα είναι ανοιχτή στον διάλογο και ότι η σύνοδος κορυφής που έγινε τον Ιούνιο στη Γενεύη μεταξύ των προέδρων Πούτιν και Μπάιντεν άνοιξε νέες δυνατότητες για τη βελτίωση των σχέσεων.

«Ναι, σε πολλά διμερή και διεθνή ζητήματα τα συμφέροντα, οι εκτιμήσεις και οι θέσεις μας όντως αποκλίνουν, όπως όλοι γνωρίζουν καλά, μερικές φορές ριζικά», δήλωσε ο Πούτιν, προσθέτοντας : «Ωστόσο, θέλω να πω για άλλη μια φορά ότι είμαστε ανοιχτοί σε επαφές και ανταλλαγές απόψεων, σε εποικοδομητικό διάλογο».

 

Βολιβία: Οι πυρκαγιές απανθράκωσαν σχεδόν 36 εκατ. στρέμματα δάσουςΦωτιά στη ΒολιβίαΦωτιά στη Βολιβία

Στη Βολιβία, οι πυρκαγιές έχουν καταστρέψει 35.942.550 στρέμματα από την αρχή της χρονιάς. Η έκταση είναι μεγαλύτερη από αυτήν όλου του Βελγίου.

Πυρκαγιές κατέστρεψαν σχεδόν 36 εκατομμύρια στρέμματα δάσους, ιδιωτικών καλλιεργειών και βοσκότοπων από την αρχή της χρονιάς, έκταση μικρότερη από αυτή που καταγράφηκε τα προηγούμενα χρόνια, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το υπουργείο Περιβάλλοντος της Βολιβίας.

«Μέχρι σήμερα, το 2021 κάηκαν 35.942.550 στρέμματα», δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας, ο Μαγκίν Ερέρα, διευκρινίζοντας πως οι νομοί που επλήγησαν περισσότεροι είναι οι Σάντα Κρους (ανατολικά) και Μπένι (βορειοανατολικά), όπου βρίσκονται αφενός το μεγαλύτερο μέρος του δάσους του Αμαζονίου που ανήκει στη βολιβιανή επικράτεια και αφετέρου οι πεδιάδες της χώρας.

Η έκταση που κάηκε ισούται με 35.942 τετραγωνικά χιλιόμετρα, με άλλα λόγια είναι μεγαλύτερη από αυτήν όλου του Βελγίου.

Οι εκτάσεις που κάηκαν αντιστοιχούν σε 11.990.020 στρέμματα δάσους, 15.362.850 στρέμματα βοσκοτόπων και 8.589.680 στρέμματα ιδιωτικών χωραφιών, διευκρίνισε ο υφυπουργός.

Στη Βολιβία είναι παράδοση να καίγονται δάση για να μετατραπούν σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Η κυβέρνηση δίνει άδειες για την ελεγχόμενη καύση κάποιων περιοχών, αλλά αυτές πολύ σπάνια τηρούνται.

Πάντως οι πυρκαγιές «ήταν πολύ λιγότερες απ’ ό,τι το 2020 και το 2019», κυρίως χάρη στην ανάπτυξη μεγαλύτερων δυνάμεων του στρατού για τη φύλαξη περιοχών που κινδυνεύουν, τόνισε ο υφυπουργός.

Κατά τα επίσημα δεδομένα, το 2019 κάηκαν 53.055.020 στρέμματα και το 2020 άλλα 50.218.200.