Πούτιν μαινόμενος: «Θα σπάσουμε τα δόντια» σε όποιον αποφασίσει να μας «δαγκώσει» – Νιγηρία: Αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει ο ηγέτης της Μπόκο Χαράμ για να μην αιχμαλωτιστεί

Βλαντίμιρ Πούτιν: Ο «τσάρος» που άλλαξε για πάντα τη Ρωσία

Ο Βλαντιμίρ Πούτινπροειδοποιεί ότι η Μόσχα «θα σπάσει τα δόντια» σε όποια ξένη δύναμη επιχειρήσει να πάρει κομμάτι από τα εδάφη της Ρωσίας.

Η δήλωση Πούτιν έγινε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με ανώτερους αξιωματούχους, η οποία μεταδόθηκε από την τηλεόραση, με φόντο σχόλια ξένων που διερωτώνται, όπως ο ίδιος ανέφερε, αν χρειάζεται να ελέγχει η Ρωσία τα πλούσια ενεργειακά αποθέματα της Σιβηρίας.

Ένα παρόμοιο σχόλιο είχε αποδοθεί στην πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, παρότι η ίδια είχε αρνηθεί ότι το είχε κάνει.

τάζουν δημόσια, να λένε ότι ο πλούτος της Σιβηρίας δεν είναι δυνατόν να ανήκει μόνο σε μια χώρα» δήλωσε ο Πούτιν, προσθέτοντας «είναι φοβερό να ακούς τέτοια πράγματα, ιδιαίτερα δημόσια, αλλά μερικές φορές ακούγονται».

Χρησιμοποιώντας γλώσσα μαχητική που έλκει όσους αποτελούν την βάση της εξουσίας του ανάμεσα στις Ένοπλες Δυνάμεις και τις δυνάμεις ασφαλείας, ο Πούτιν είπε ότι η Μόσχα θα δώσει αποστομωτική και δυναμική απάντηση σε τυχόν επίδοξους επιτιθέμενους.

«Όλοι θέλουν κάτι να δαγκώσουν είτε να κόψουν κάτι με τα δόντια τους. Αλλά πρέπει να ξέρουν, εκείνοι που ετοιμάζονται να το κάνουν αυτό, ότι θα τους σπάσουμε τα δόντια, κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην μπορούν να δαγκώσουν. Αυτό είναι προφανές. Και η εγγύηση για αυτό είναι η ανάπτυξη των Ενόπλων Δυνάμεών μας» δήλωσε ο Πούτιν.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, όλες τις εποχές συμβαίνει ένα και το αυτό. Μόλις η χώρα γίνεται πιο δυνατή, αμέσως εφευρίσκονται αφορμές, για να περιορίσουν την ανάπτυξή της. Υπενθύμισε μάλιστα την ρήση του Ρώσου αυτοκράτορα Αλεξάνδρου Γ’ για την Ρωσία: «Φοβούνται το μεγάλο μας μέγεθος» και είπε ότι μερικοί μάλιστα στο εξωτερικό θεωρούν την Ρωσία πολύ μεγάλη ακόμη και μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

Τα σχόλια του Ρώσου προέδρου γίνονται εν μέσω προσπάθειας να συμφωνηθεί συνάντηση κορυφής μεταξύ του ιδίου και του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, με στόχο να αποτραπεί περαιτέρω επιδείνωση των διμερών σχέσεων.

 

Νιγηρία: Αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει ο ηγέτης της Μπόκο Χαράμ για να μην αιχμαλωτιστείΝιγηρία: Αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει ο ηγέτης της Μπόκο Χαράμ για να μην αιχμαλωτιστεί

Ο ηγέτης της τζιχαντιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, Αμπουμπακάρ Σεκάου, τραυματίστηκε σοβαρά όταν αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει για να μην πέσει στα χέρια αντίπαλων τζιχαντιστών, οι οποίοι συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος, στη βορειοανατολική Νιγηρία, ανέφεραν πηγές προσκείμενες στις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας.

Έπειτα από μάχες με μέλη της αντίπαλης οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους στη Δυτική Αφρική (Iswap), ο Σεκάου και πολλοί άνδρες του βρέθηκαν περικυκλωμένοι, την Τετάρτη, στο προπύργιό τους, το δάσος της Σαμπίσα.

«Για να μην αιχμαλωτιστεί, ο Σεκάου αυτοπυροβολήθηκε στο στήθος και η σφαίρα βγήκε από τον ώμο του. Τραυματίστηκε σοβαρά» δήλωσε πηγή των νιγηριανών υπηρεσιών πληροφοριών. Ορισμένοι μαχητές της Μπόκο Χαράμ κατάφεραν να διαφύγουν και τον πήραν μαζί τους.

Έτερη πηγή επιβεβαίωσε ότι ο Σεκάου τραυματίστηκε σοβαρά, λέγοντας όμως ότι αυτό έγινε όταν πυροδότησε εκρηκτικά μέσα στο σπίτι όπου είχε καταφύγει μαζί με τους άνδρες του.

«Αυτή τη στιγμή το ερευνούμε», είπε ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων της Νιγηρίας, Μοχάμεντ Γιερίμα, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Πολλά νιγηριανά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι ο Αμπουμπακάρ Σεκάου είναι νεκρός, όμως προς το παρόν είναι αδύνατον να επαληθευτεί αυτή η πληροφορία από ανεξάρτητες πηγές. Στο παρελθόν ο νιγηριανός στρατός είχε ανακοινώσει πολλές φορές τον «θάνατο» του ηγέτη της Μπόκο Χαράμ.

Εδώ και πάνω από δέκα χρόνια η βορειοανατολική Νιγηρία έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης των τζιχαντιστών.

Οι συγκρούσεις, που ξεκίνησαν το 2009 όταν η Μπόκο Χαράμ εξαπέλυσε τις πρώτες επιθέσεις της, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 40.000 ανθρώπους ενώ οι εκτοπισμένοι φτάνουν τα δύο εκατομμύρια.

Ο Σεκάου ανέλαβε την ηγεσία της οργάνωσης μετά τον θάνατο του ιδρυτή της, του Μοχάμεντ Γιουσούφ, στη φυλακή το 2010. Το 2013-14 η οργάνωση επεκτάθηκε ανησυχητικά, θέτοντας υπό τον έλεγχό της ένα μεγάλο μέρος της Πολιτείας Μπόρνο.

Το 2014 η Μπόκο Χαράμ απήγαγε περίπου 300 έφηβες μαθήτριες από ένα οικοτροφείο του Τσίμποκ, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις σε όλον τον κόσμο.

Παράλληλα, οι βιαιοπραγίες επεκτάθηκαν στον Νίγηρα, το Τσαντ και το Καμερούν.

Τον επόμενο χρόνο, χάρη σε μια κοινή στρατιωτική επιχείρηση των χωρών της περιοχής, η οργάνωση αναγκάστηκε να υποχωρήσει και το 2016 διασπάστηκε: το «ιστορικό» τμήμα, υπό τον Σεκάου, ελέγχει την περιοχή γύρω από το δάσος Σαμπίσα και το αποσχισθέν Iswap, που πρόσκειται στο Ισλαμικό Κράτος, δρα γύρω από τη λίμνη Τσαντ, ανάμεσα στο Τσαντ και τον Νίγηρα καθώς και στο δάσος του Αλαγκάρνο.

Και οι δύο οργανώσεις πολεμούν εναντίον του στρατού της Νιγηρίας, ενώ σποραδικά συγκρούονται και μεταξύ τους. Τα τελευταία χρόνια το Iswap έχει ισχυροποιηθεί, κέρδισε έδαφος και εξαπολύει πιο προηγμένες επιθέσεις. Αντιθέτως, η ομάδα του Σεκάου φαίνεται να χάνει έδαφος. Πρόσφατα ο νιγηριανός στρατός ενέτεινε τις επιχειρήσεις του εναντίον της και πολλοί μαχητές της λιποτάκτησαν.

Ωστόσο, η Μπόκο Χαράμ εξακολουθεί να εξαπολύει αιματηρές επιθέσεις: τον περασμένο Νοέμβριο οι τζιχαντιστές σφαγίασαν 76 χωρικούς στα προάστια του Μαϊντουγκούρι, την πρωτεύουσα της Πολιτείας Μπόρνο.

Η εκδίωξη της Μπόκο Χαράμ από το δάσος της Σαμπίσα θα συνιστούσε μεγάλη επιτυχία για το Iswap, τα εδάφη του οποίου βρίσκονται δυτικότερα και βορειότερα από αυτήν την περιοχή.

«Αν το Iswap ελέγξει τη Σαμπίσα, το Αλαγκάρνο και τη λίμνη [σ.σ. του Τσαντ], θα μπορεί να δρα σε όλους τους οδικούς άξονες που οδηγούν στο Μαϊντουγκούρι», εξήγησε ο Βενσάν Φουσέρ, ερευνητής στο Γαλλικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) και ειδικός σε θέματα που αφορούν αυτήν την περιοχή. «Σαφώς, δεν θα ήταν καλή είδηση για τον στρατό της Νιγηρίας και των γειτονικών χωρών» σημείωσε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*