ΠΟΥ: Ρεκόρ εβδομαδιαίων κρουσμάτων κορονοϊού παγκοσμίως – Γιατροί του ΕΚΠΑ: Οι νεκροί από κοροναϊό στις ΗΠΑ θα υπερβούν αυτούς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου – Τηλεκπαίδευση στο… πεζοδρόμιο. Οι Ιταλοί μαθητές θέλουν να επιστρέψουν στο σχολείο

Rapid test στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Λος Άντζελες

Πάνω από 67.000 άνθρωποι υπέκυψαν διεθνώς εξαιτίας της  Covid-19 τις προηγούμενες επτά ημέρες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Πάνω από τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι προσβλήθηκαν από τον SARS-CoV-2 παγκοσμίως τις προηγούμενες επτά ημέρες, ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί ως αυτό το στάδιο της πανδημίας του κορονοϊού, ανακοίνωσε χθες Τρίτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Το ίδιο διάστημα, πάνω από 67.000 άνθρωποι υπέκυψαν εξαιτίας της  Covid-19, σύμφωνα με τον οργανισμό, μέρος του συστήματος του ΟΗΕ.

Κατά δεδομένα που έδωσε χθες στη δημοσιότητα, τις προηγούμενες επτά ημέρες καταγράφηκαν 4.060.891 μολύνσεις και 67.221 θάνατοι. Συγκριτικά, την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέγραφε 3.977.223 κρούσματα και 59.699 νεκρούς.

Μολαταύτα ο διεθνής οργανισμός ανέφερε πως οι αριθμοί των προηγούμενων επτά ημερών υποδεικνύουν επιβράδυνση της πανδημίας, κυρίως στην Ευρώπη και στη νοτιοανατολική Ασία.

Στον αντίποδα, στη βόρεια όπως και στη νότια Αμερική καταγράφηκε αύξηση των μολύνσεων και των θανάτων.

Αν και ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Αφρική θεωρείται σχετικά χαμηλός σε σύγκριση με άλλες περιοχές, τουλάχιστον με βάση τα επίσημα στοιχεία, στην ήπειρο αυτή σημειώθηκε η μεγαλύτερη αύξηση τόσο των μολύνσεων (+15%) όσο και των θανάτων (+30%) μέχρι εδώ.

Οι περισσότερες μολύνσεις που διαγνώστηκαν παγκοσμίως από τη 16η ως την 22η Νοεμβρίου εντοπίζονταν στην Ευρώπη (1,7 εκατομμύρια, πάνω από 32.600 θάνατοι).

Η κατάσταση είναι επίσης πολύ δύσκολη στη βόρεια και στη νότια Αμερική (1,6 εκατομμύρια κρούσματα, 22.000 νεκροί την ίδια περίοδο).

Στην Ασία, οι άνθρωποι οι οποίοι μολύνθηκαν τις προηγούμενες επτά ημέρες ήταν γύρω στους 351.000, ενώ οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 4.700.

Οι ΗΠΑ κατέγραψαν πάνω από 1,1 εκατ. κρούσματα, η Ινδία πάνω από 281.000, η Ιταλία σχεδόν 236.000, η Βραζιλία πάνω από 209.000, η Γαλλία πάνω από 171.000, η Ρωσία πάνω από 163.000.

Η πανδημία εξαπλωνόταν επίσης με ταχύ ρυθμό στην Πολωνία (πάνω από 152.000 μολύνσεις), στο Ηνωμένο Βασίλειο (149.000+), στη Γερμανία (127.000+) και στο Ιράν (91.000+) τις προηγούμενες επτά ημέρες, κατά τον Οργανισμό.

 

Γιατροί του ΕΚΠΑ: Οι νεκροί από κοροναϊό στις ΗΠΑ θα υπερβούν αυτούς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Τουλάχιστον 250.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει στις ΗΠΑ από την πανδημία COVID-19 από τον Φεβρουάριο του 2020 έως σήμερα και οι φορείς δημόσιας υγείας των ΗΠΑ επισημαίνουν ότι η πιο θανατηφόρα περίοδος της πανδημίας μπορεί να μην έχει έλθει ακόμα. O αριθμός είναι εντυπωσιακός, ειδικά αν συγκριθεί με άλλες επιδημίες και πολέμους στην ιστορία των ΗΠΑ.

Οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτης Μαλανδράκης, Ιωάννης Ντάνασης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τη σχετική δημοσίευση στη Washington Post.

Σύγκριση με πόλεμο του Βιετνάμ

Πάνω από 58.000 Αμερικανοί έχασαν τη ζωή τους κατά τη δεκαετία των πόλεμων του Βιετνάμ, δηλαδή το ένα τέταρτο των θανάτων της πανδημίας ως τώρα.

Κατά τον πόλεμο της Κορέας 37.000 Αμερικανοί έχασαν τη ζωή τους, το ένα έβδομο δηλαδή των θυμάτων της πανδημίας.

Σύγκριση με Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, οι ΗΠΑ θρήνησαν 405.000 νεκρούς. Η πανδημία έως τώρα έχει φτάσει τα δύο τρίτα των θανάτων αυτών, ενώ πολλοί από τους νεκρούς της COVID-19 είχαν πολεμήσει εναντίων των Ναζί.

Σύγκριση με Ά Παγκόσμιο Πόλεμο

Σε δύο χρόνια πολέμου κατά τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο καταμετρήθηκαν 116.000 θάνατοι, δηλαδή λιγότεροι από τους μισούς νεκρούς της πανδημίας στις ΗΠΑ.

Εμφύλιος Πόλεμος

Ωστόσο, η πιο θανατηφόρα σύρραξη στην ιστορία των ΗΠΑ είναι ο Εμφύλιος Πόλεμος, κατά τον οποίο οι νεκροί υπολογίζονται από 600.000 έως 850.000. Κατ’ αντιστοιχία, η πανδημία έχει κοστίσει 30% σε ανθρώπινες ζωές συγκριτικά με αριθμούς τέτοιας κλίμακας.

11η Σεπτεμβρίου

Κατά την τρομοκρατική επίθεση στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 περίπου 3.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Νέα Υόρκη, την Ουάσιγκτον και στο Σανκσβιλ. Έως σήμερα, τη μέρα της πανδημίας με τους περισσότερους θανάτους (18 Σεπτεμβρίου) ο αριθμός των νεκρών ανήλθε σε 3.660.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή ο ημερήσιος αριθμός θανάτων είναι 1.894, αλλά μέχρι το τέλος του μήνα οι αρχές δημόσιας υγείας φοβούνται ότι η ημερήσια θνητότητα στις ΗΠΑ θα ξεπερνά τους 2.403 νεκρούς, που είναι ο αριθμός των νεκρών κατά την ιαπωνική επίθεση στο Περλ Χάρμπορ στις 7 Δεκεμβρίου 1941.

Σύγκριση μεταξύ τεσσάρων πανδημιών στην ιστορία των ΗΠΑ

Τέσσερις πανδημίες έχουν καταγραφεί στην ιστορία των ΗΠΑ. Το 2009 η πανδημία Η1Ν1 ήταν υπεύθυνη για το θάνατος 12.469 ανθρώπων. Το 1968 η ινφλουένζα τύπου Α σκότωσε 100.000 ανθρώπους, και τη διετία 1957-58 116.000 ανθρώπους.

Το πιο θανατηφόρο γεγονός από όλα ήταν η πανδημία της «ισπανικής» γρίπης το 1918, όπου έχασαν τη ζωή τους 675.000 Αμερικάνοι.

Σύμφωνα με ένα από τα πιο συντηρητικά μοντέλα, οι θάνατοι στις ΗΠΑ αναμένεται να φτάσουν τις 438.000 μέχρι την 1η Μαρτίου 2021, δηλαδή να ξεπεράσουν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

Τηλεκπαίδευση στο… πεζοδρόμιο – Οι Ιταλοί μαθητές θέλουν να επιστρέψουν στο σχολείο

Δυσαρεστημένοι είναι οι μαθητές στην Ιταλία, αφού λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας, αναγκάστηκαν και πάλι να επιστρέψουν στην τηλεκπαίδευση. Έτσι, οι μεγαλύτεροι ηλικιακά μαθητές παρακολουθούν τα μαθήματα τους καθισμένοι στο πεζοδρόμιο μπροστά από το σχολείο τους -φυσικά με το λάπτοπ τους- προκειμένου να περάσουν στην κυβέρνηση το μήνυμα τους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Deutsche Welle, oι μαθητές των μεγαλύτερων σχολικών τάξεων και οι φοιτητές των ΑΕΙ παρακολουθούν τα μαθήματά τους εξ αποστάσεως, ενώ ανάλογα με τη περιφέρεια μόνο τα παιδιά 10 μέχρι 13 ετών πηγαίνουν ακόμα καθημερινά στο σχολείο.

Όταν η Βαλέρια ξυπνά το πρωί γνωρίζει καλά πως την περιμένει μια ολόκληρη μέρα μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή της. Εδώ και πάνω από ένα μήνα η 17χρονη μαθήτρια από τη Ρώμη παρακολουθεί για δεύτερη φορά φέτος τα σχολικά μαθήματα μέσω διαδικτύου.

Η κατάσταση απογοητεύει τη Βαλέρια και τους συμμαθητές της που φοιτούν, υπό κανονικές συνθήκες, στο Λύκειο Pilo Albertelli κοντά στο Κολοσσαίο. Αντιδρώντας στην κυβερνητική απόφαση για διαδικτυακά μαθήματα παρακολουθούν πλέον τα μαθήματά τους καθισμένοι στο πεζοδρόμιο μπροστά από το σχολείο τους, οκλαδόν και με τα λάπτοπ στα πόδια τους. Πίσω τους στο τοίχο του γειτονικού κτηρίου έχουν κρεμάσει ένα κόκκινο πανί που γράφει “La scuola siamo noi” («Το σχολείο είμαστε εμείς»).

Η Βαλέρια λέει: «Είμαστε θυμωμένοι γι αυτό είμαστε εδώ». Αίτημα των μαθητών από τη κυβέρνηση είναι να τους διασφαλίσει τον απαραίτητο τεχνικό και υγειονομοικό εξοπλισμό, ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν στις τάξεις τους. Στοιχεία της ιταλικής στατιστικής υπηρεσίες δείχνουν ότι περίπου το 12% των παιδιών και νέων στις ηλικίες 6 -17 δεν διαθέτουν υπολογιστή ή τάμπλετ.

Ζητούν να γυρίσουν στο σχολειό

Εκτός από τις ελλείψεις σε τεχνικό εξοπλισμό ο ψυχίατρος Μάσιμο ντε Τζιαναντόνιο επισημαίνει ότι το διαρκές διαδικτυακό μάθημα και η πολύωρη παραμονή στο σπίτι έχει επιπτώσεις στη ψυχική υγεία και την ανάπτυξη προσωπικότητας των μαθητών, ενώ παράλληλα καθυστερεί την διαδικασία ανεξαρτητοποίησης και τη καλλιέργεια αισθήματος ευθύνης όσο οι νέοι δεν κάνουν δια ζώσης μάθημα.

Στο μεταξύ και σε άλλες περιοχές της Ιταλίας οι μαθητές διαμαρτύρονται για το μάθημα εξ αποστάσεως. Στο Τορίνο η 12χρονη Άννα δήλωσε στην εφημερίδα La Repubblica: «Δεν με ενδιαφέρει να γίνω γνωστή, το μόνο που ζητώ είναι να επιστρέψω στο σχολείο».

Υπέρ της επιστροφής των μαθητών στα σχολεία το συντομότερο τάσσεται και ο Αγκοστίνο Μιότσο, εντεταλμένος της ιταλικής κυβέρνησης για ζητήματα πολιτικής προστασίας, ο οποίος δηλώνει στην εφημερίδα Corriere de la Sera: «Πολλοί πολιτικοί αποφάσισαν να θυσιάσουν τους μαθητές για να δείξουν στη κοινή γνώμη ότι αντιδρούν άμεσα και αποτελεσματικά στη πανδημία».

Το μάθημα εξ αποστάσεως ξεκίνησε ως λύση ανάγκης

Η υπουργός Παιδείας Λουτσία Ατσολίνα σε επιστολή της στην εφημερίδα La Stampa εμφανίζεται αλληλέγγυα με τους μαθητές που διαμαρτύρονται. «Δεν είναι δυνατόν εσείς να πληρώνετε το υψηλότερο τίμημα», σημειώνει και υπόσχεται να εργαστεί προς τη κατεύθυνση επιστροφής των μαθητών στα σχολεία τους.

Το πότε η Βαλέρια και οι συμμαθητές της θα επιστρέψουν στο σχολείο δεν το γνωρίζει κανείς. Το Μάρτιο οι αρμόδιοι αναφερόμενοι στα διαδικτυακά μαθήματα μιλούσαν για μια λύση ανάγκης και το καλοκαίρι όλοι ήλπιζαν ότι η επόμενη σχολική χρονιά θα ήταν όπως όλες οι προηγούμενες. Η Βαλέρια ωστόσο λέει ότι ήδη τότε ήταν βέβαιη πως με την έλευση του δεύτερου κύματος της πανδημίας εκείνη θα ξανάρχιζε εκ νέου, όπως και τόσοι άλλοι μαθητές στην Ιταλία, τα διαδικτυακά μαθήματα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*