ΠΟΥ προς τη Δύση: Αντί να εμβολιάζετε παιδιά, δωρίστε τα εμβόλια στις φτωχότερες χώρες – Ρωσία: Στη λίστα με τις «μη φιλικές χώρες» βάζει ο Πούτιν ΗΠΑ και Τσεχία

ΠΟΥ προς τη Δύση: Αντί να εμβολιάζετε παιδιά, δωρίστε τα εμβόλια στις φτωχότερες χώρες

Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αρχίσει ήδη να εμβολιάζουν εφήβους κατά του κορωνοϊού, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείαςπροτρέπει τις πλούσιες χώρες να επανεξετάσουν το σχετικό σχεδιασμό και αντ’ αυτού να προσφέρουν τα εμβόλια κατά της Covid-19 στο πρόγραμμα Covaxγια τις φτωχότερες χώρες.

Κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης στη Γενεύη, ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ανέφερε ότι η δεύτερη χρονιά της πανδημίας αναμένεται να κοστίσει περισσότερες ζωές συγκριτικά με την πρώτη -με τηνΙνδία να αποτελεί πηγή μεγάλης ανησυχίας.

«Κατανοώ γιατί ορισμένες χώρες θέλουν να εμβολιάσουν τα παιδιά και τους εφήβους τους, όμως αυτή τη στιγμή τους προτρέπω να το επανεξετάσουν και αντ’ αυτού να δωρίσουν εμβόλια στο πρόγραμμα Covax» υπογράμμισε.

Σημειώνοντας ότι πολλές χώρες παραμένουν στο έλεος της πανδημίας με «εκρηκτικά» ποσοστά μολύνσεων, όπως η Ινδία, αλλά και το Νεπάλ, η Σρι Λάνκα ή ορισμένες χώρες της αμερικανικής ηπείρου, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ υπογράμμισε ότι «η Covid-19 έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 3,3 εκατομμύρια ανθρώπους και ότι με τον ρυθμό με τον οποίο εξελίσσονται τα πράγματα, η δεύτερη χρονιά της πανδημίας θα είναι πολύ πιο φονική από την πρώτη».

Παράλληλα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας γνωστοποίησε σήμερα, Παρασκευή, ότι βρίσκεται σε επαφή με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με τον καταμερισμό των εμβολίων με το διεθνές σύστημα Covax.

«Αναγνωρίζουν πως το να μοιραστούν αυτές οι δόσεις ενδέχεται να βοηθήσει να διασφαλιστεί μεγαλύτερος αντίκτυπος συνολικά» ανέφερε σχετικά ο Μπρους Έιλγουορντ, ανώτερος σύμβουλος του ΠΟΥ. «Θέλουν να είναι έτοιμοι όταν οι δόσεις θα είναι έτοιμες. Εργαζόμαστε παράλληλα» επισήμανε.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, παράλληλα, συστήνει προσοχή σχετικά με την αφαίρεση της μάσκας για τους εμβολιασμένους.

Επ’ αυτού ο ΠΟΥ αναφέρει πως οι συνθήκες σε τοπικό επίπεδο θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη εάν μια χώρα σχεδιάζει να επιτρέψει σε εμβολιασμένους να μην φορούν μάσκες δημοσίως.

«Στην περίπτωση μιας χώρας που θέλει να άρει την εντολή για μάσκα […] αυτό θα πρέπει να γίνεται μονάχα εντός του πλαισίου του να εξετάζει τόσο την ένταση της μετάδοσης στην περιοχή, όσο και το επίπεδο εμβολιαστικής κάλυψης» επισήμανε ο ειδικός του ΠΟΥ για έκτακτες καταστάσεις Μάικ Ράιαν, κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής ενημέρωσης από τη Γενεύη.

Τα Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ ανέφεραν χθες, Πέμπτη, πως οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν χρειάζεται να φορούν μάσκες σε εξωτερικούς χώρους και ότι θα μπορούσαν να μην τις φορούν και σε εσωτερικούς χώρους, στα περισσότερα μέρη.

Ως προς το ζήτημα των μεταλλάξεων του κορωνοϊού, σύμφωνα με ειδικό του ΠΟΥ είναι βέβαιο ότι θα βρεθούν περισσότερες παραλλαγές του ιού SARS-COV-2, όμως επισημαίνει ότι πλέον «γνωρίζουμε τι θα κάνουμε».

«Θα ήθελα ο φόβος των παραλλαγών να μετατραπεί σε κάτι παραγωγικό, κάτι που θα δίνει δύναμη» σημείωσε η Μαρία βαν Κέρκοβ, τεχνική επικεφαλής του ΠΟΥ για την Covid-19.

 

Ρωσία: Στη λίστα με τις «μη φιλικές χώρες» βάζει ο Πούτιν ΗΠΑ και Τσεχία

Εν μέσω της σοβαρότερης κρίσης στις διπλωματικές σχέσεις Ουάσινγκτον – Μόσχας εδώ και χρόνια και παρά τη δρομολογούμενη συνάντηση Μπάιντεν – Πούτιν στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο, η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι κατατάσσει επίσημα τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και τη Δημοκρατία της Τσεχίαςστη λίστα με τις «μη φιλικές χώρες» και περιορίζει τις προσλήψεις προσωπικού στις πρεσβείες τους.

Διάταγμα που φέρει την υπογραφή του Ρώσου πρωθυπουργού, Μιχαήλ Μισούστιν, συνοδεύεται από λίστα «μη φιλικών χωρών» που έχουν διεξάγει «μη φιλικές ενέργειες» κατά της Ρωσίας, πολιτών της και ρωσικών οντοτήτων, κατά τους Moscow Times.

Η συμπερίληψη της Ουάσινγκτον και της Πράγας συνεπάγεται ότι η διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ στη Ρωσία δεν μπορεί να προσλάβει ούτε έναν υπάλληλο Ρώσο υπήκοο, ενώ η τσεχική πρεσβεία θα μπορεί να προσλάβει έως 19.

Αντιδρώντας στη ρωσική κίνηση, η Τσεχία ανέφερε ότι θα οδηγήσει σε «κλιμάκωση της έντασης» ανάμεσα στη Ρωσία και την Τσεχία, καθώς και την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους συμμάχους τους.

«Λυπούμαστε που η Ρωσία βαδίζει στο δρόμο της αντιπαράθεσης εις βάρος της ίδιας» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών της Τσεχίας.

«Αυτό το μέτρο θα επηρεάσει επίσης έμμεσα την εν δυνάμει ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ απλών πολιτών, του τουρισμού, και την ανάπτυξη επιχειρηματικών σχέσεων» προστίθεται.

Οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσία επιδεινώθηκαν ραγδαία από τον Ιούνιο και την ανάληψη των ηνίων από τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος και άσκησε πίεση στο Κρεμλίνο σχεδόν σε όλα τα «μέτωπα».

Τον Απρίλιο, η Ουάσινγκτον απέλασε δέκα Ρώσους διπλωμάτες και επέβαλε κυρώσεις στη Μόσχα σε αντίποινα για την καταγγελλόμενη ανάμειξη του Κρεμλίνου στις αμερικανικές εκλογές, αλλά και ευρείας κλίμακας κυβερνοεπίθεση.

Παράλληλα, ο χαρακτηρισμός «φονιάς» (είτε με την κυριολεκτική, είτε με τη μεταφορική έννοια) που απέδωσε ο Τζο Μπάιντεν στον Βλαντιμίρ Πούτιν οδήγησε στην προσωρινή ανάκληση του πρέσβη της Ρωσίας στις ΗΠΑ.

Σε απάντηση η Μόσχα απέλασε με τη σειρά της δέκα Αμερικανούς διπλωμάτες, απαγόρευσε σε ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους την είσοδο στη χώρα, καθώς και στην αμερικανική πρεσβεία να προσλαμβάνει ξένους υπήκοους.

Στο «κόκκινο» ανέβηκε η ένταση και στις σχέσεις Μόσχας-Πράγας αφότου η Τσεχία κατηγόρησε τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες ότι βρίσκονται πίσω από αιματηρή έκρηξη που έλαβε χώρα σε αποθήκη πυρομαχικών στο έδαφός της το 2014 -για να ακολουθήσουν εκατέρωθεν απελάσεις διπλωματών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*