ΠΟΥ: Ο κορονοϊός είναι και επίσημα πανδημία – Ποια η διαφορά της πανδημίας από την επιδημία – Οικουμενικό Πατριαρχείο: Ακολουθήστε τις οδηγίες των ιατρών και του ΠΟΥ – Κύπρος: Κλειστές εκκλησίες με κυβερνητική εντολή

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι ο κορονοϊός είναι πανδημία.

O πρόεδρος του Οργανισμού, Τέντρος Άντανομ Γκεμπρεγέσους, ανακοίνωσε ότι τα κρούσματα ξεπέρασαν τις 118.000 σε 114 χώρες. Η πανδημία, όπως ορίστηκε από τον ΠΟΥ, του κορονοϊού έχει οδηγήσει σε 4,291 θανάτους.

«Είμαστε έντονα ανήσυχοι από τα ανησυχητικά επίπεδα εξάπλωσης και έντασης και από τα ανησυχητικά επίπεδα αδράνειας. Ως εκ τούτου προχωρήσαμε στην εκτίμηση ότι ο Covid-19 μπορεί να χαρακτηριστεί “πανδημία”. Τις επόμενες μέρες και εβδομάδες αναμένουμε να αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων, ο αριθμός των θανάτων και ο αριθμός των χωρών που πλήττονται», προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ σε συνέντευξη Τύπου.

Πρόσθεσε πως οι χώρες θα πρέπει να εφαρμόσουν μέτρα περιορισμού και μετριασμού, αλλά ο περιορισμός πρέπει να είναι ο «βασικός πυλώνας».

Who @WHO
Media briefing on #COVID19 with @DrTedros. #coronavirus
pscp.tv

Τι ορίζεται ως πανδημία

Ως πανδημία (από τις ελληνικές λέξεις παν (όλος) και δήμος (πληθυσμός) ορίζεται η επιδημία λοιμωδών ασθενειών που εξαπλώνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς σε μια μεγάλη περιοχή και απειλεί το σύνολο του πληθυσμού.

Σύμφωνα με το σχέδιο ετοιμότητας για την πανδημία από τον Π.Ο.Υ., η κήρυξη θα απαιτούσε μεταξύ άλλων από τις εθνικές κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση για την πλήρη κινητοποίηση των συστημάτων υγείας, των εγκαταστάσεων και των εργαζομένων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, τη διανομή εξοπλισμού προστασίας και άλλες ιατρικές προμήθειες σύμφωνα με τα εθνικά σχέδια.

Την τελευταία φορά που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέβασε το επίπεδο συναγερμού στην ανώτατη κατηγορία 6 που αντιστοιχεί σε πανδημία ήταν στις 11 Ιουνίου 2009 για τη γρίπη των χοίρων H1N1 (είχε προηγηθεί η πανδημία του 1968 από τη λεγόμενη γρίπη του Χονγκ Κονγκ που σκότωσε περίπου 1 εκατομμύριο ανθρώπους).

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει δημιουργήσει μια κατάταξη έξι βαθμίδων που περιγράφει τη διαδικασία με την οποία ένας νέος ιός γρίπης κινείται από τις πρώτες λοιμώξεις στον άνθρωπο σε μια πανδημία. Η πανδημία ξεκινά με την μόλυνση ζώων από τον ιό και στη συνέχεια φτάνει σε ένα στάδιο στο οποίο ο ιός αρχίζει να εξαπλώνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και τελειώνει με μια πανδημία, όταν λοιμώξεις από τον νέο ιό έχουν εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο

Η κήρυξη πανδημίας το 2009 προέτρεπε τις κυβερνήσεις να θέσουν σε ισχύ τα σχέδια αντιμετώπισης επιδημιών και να διαθέσουν άμεσα νέα κονδύλια για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Η απόφαση είχε επίσης τη λογική να επιταχύνει τις διαδικασίες για την ανάπτυξη εμβολίου.

Ο Π.Ο.Υ. είχε εκδώσει οδηγίες προς το κοινό για τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό της μετάδοσης της πανδημίας, αλλά και οδηγίες για τη δημόσια προστασία. Μετά την αύξηση του επιπέδου συναγερμού είχε προταθεί δέσμη μέτρων με στόχο τη μείωση των επιπτώσεων στον πληθυσμό. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι χώρες έπρεπε να αποθαρρύνουν τις μετακινήσεις και τον συνωστισμό των ατόμων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, χωρίς όμως να απαγορεύονται τα ταξίδια ανάμεσα στα κράτη που έχουν πληγεί από τη νέα γρίπη.

 

Ποια είναι η διαφορά, όμως, ανάμεσα στις έννοιες επιδημία και πανδημία;

Πανδημία είναι μια επιδημία λοιμωδών ασθενειών που εξαπλώνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς σε μια μεγάλη περιοχή και απειλεί το σύνολο του πληθυσμού.

Μια επιδημική ασθένεια που παραμένει σταθερή όσον αφορά στον αριθμό ανθρώπων που αρρωσταίνουν δεν θεωρείται πανδημία.

Επιπλέον, οι πανδημίες γρίπης, γενικά, δεν αποτελούν την επανεμφανιζόμενη εποχική γρίπη. Καθόλη τη διάρκεια της ιστορίας έχουν παρατηρηθεί πολλές πανδημίες, όπως ευλογιάςφυματίωσης και πανώλης.

Πιο προσφάτες πανδημίες αποτελούν η πανδημία του HIV και οι πανδημίες γρίπης του 1918 και του 2009.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει δημιουργήσει μια εξαβάθμια κατάταξη που περιγράφει τη διαδικασία με την οποία ένας νέος ιός γρίπης κινείται από τις πρώτες λοιμώξεις στον άνθρωπο σε μια πανδημία.

Η πανδημία ξεκινά με την μόλυνση ζώων από τον ιό, με λίγες περιπτώσεις στις οποίες τα ζώα μολύνουν ανθρώπους και στη συνέχεια φτάνει σε ένα στάδιο στο οποίο ο ιός αρχίζει να εξαπλώνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και τελειώνει με μια πανδημία, όταν λοιμώξεις από τον νέο ιό έχουν εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο.

Ιστορικές πανδημίες περιλαμβάνουν:

  • Λοιμός των Αθηνών (430 π.Χ.) όταν τυφοειδής πυρετός σκότωσε τα 2/3 του πληθυσμού της Αθήνας σε τέσσερα χρόνια.
  • Μαύρη πανώλη, στο 14ο αιώνα. Υπολογίζεται ότι οι νεκροί έφτασαν τα 75 εκατομμύρια. Η ασθένεια προήλθε από την Ασία και μέσω της Μεσογείου διαδόθηκε στην Ευρώπη.
  • Πανδημίες χολέρας κατά τον 19ο αιώνα προκάλεσαν το θάνατο δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων.
  • Πανδημίες γρίπης, όπως η Ισπανική γρίπη (1918-1920), η οποία προκάλεσε 50 εκατομμύρια νεκρούς τους πρώτους έξι μήνες.

Αντιθέτως ως επιδημία χαρακτηρίζονται οι εξάρσεις ασθενειών που εμφανίζονται σε έναν ανθρώπινο πληθυσμό και δεδομένη χρονική περίοδο, σε βαθμό μεγαλύτερο του αναμενόμενου.

Μπορεί να περιορίζεται γεωγραφικά σε ένα τόπο ή μια ολόκληρη χώρα. Στην περίπτωση που η επιδημία εξαπλωθεί και εκτός των γεωγραφικών ορίων μιας χώρας, ορίζεται ως πανδημία.

(Με πληροφορίες από Wikipedia)

 

Οικουμενικό Πατριαρχείο – κορονοϊός: Ακολουθήστε τις οδηγίες των ιατρών και του ΠΟΥ

Με μια σχετική «διγλωσσία» το Οικουμενικό Πατριαρχείο προσπαθεί να εξισορροπήσει και τις δύο απόψεις όσον αφορά τη στάση της Εκκλησίας απέναντι στην εξάπλωση του κορονοϊού, τον εκκλησιασμό και τη θεία κοινωνία.

Χωρίς να αρνείται την εμπειρική θέση της Εκκλησίας απέναντι στη θεία κοινωνία, εμμένοντας «στη μέχρι τώρα Ορθόδοξη διδασκαλία περί της Θείας Μεταλήψεως», επισημαίνει με σημασία τη λέξη «λογική», ενδεχομένως απευθυνόμενο και στην αντίθετη άποψη.

Σημειώνει συγκεκριμένα αφού επισημάνει ότι η Εκκλησία «σεβόταν και σέβεται την ιατρική επιστήμη»:

«Αυτονόητο θεωρείται, ότι η πίστη στο Θεό, ως υπέρβαση και όχι ως κατάργηση της ανθρώπινης λογικής, καθώς και η προσευχή ενισχύουν τον πνευματικό αγώνα του Χριστιανού.»

Παράλληλαπροτρέπει όλους τους πιστούς «να εναρμονίζονται προς τις υγειονομικές οδηγίες τόσο του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας όσο και προς τις σχετικές υποδείξεις και νομοθετικές διατάξεις των κατά τόπους Κρατών.»

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

Ανακοινωθέν

Η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου συνήλθε υπό τήν προεδρεία της Α.Θ.Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και μελέτησε διεξοδικώς, μεταξύ άλλων, τα δεδομένα του ιού Covid-19 (κορωνοϊού), με αίσθημα δε ποιμαντικής ευθύνης, επισημαίνει τα εξής:

α) Παρά τη σοβαρότητα της καταστάσεως συνιστάται σύνεση, υπομονή και αποφυγή εκδηλώσεων πανικού.

β) Η Εκκλησία μας σεβόταν και σέβεται την ιατρική επιστήμη. Γι΄αυτό προτρέπει όλους τους πιστούς να εναρμονίζονται προς τις υγειονομικές οδηγίες τόσο του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας όσο και προς τις σχετικές υποδείξεις και νομοθετικές διατάξεις των κατά τόπους Κρατών.

γ) Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εκφράζει ευχαριστίες προς όλους όσοι εργάζονται με αυτοθυσία σε κάθε τομέα υγείας, ιατρικό, νοσηλευτικό και ερευνητικό, προκειμένου να αντιμετωπισθεί και να θεραπευθεί η νέα αυτή πανδημία.

δ) Η Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία, γνωρίζει εμπειρικώς μέσα από τη δισχιλιετή πορεία της, ότι η Θεία Κοινωνία είναι “αντίδοτον του μη αποθανείν” και μένει στη μέχρι τώρα Ορθόδοξη διδασκαλία περί της Θείας Μεταλήψεως.

ε) Αυτονόητο θεωρείται, ότι η πίστη στο Θεό, ως υπέρβαση και όχι ως κατάργηση της ανθρώπινης λογικής, καθώς και η προσευχή ενισχύουν τον πνευματικό αγώνα του Χριστιανού. Ως εκ τούτου, η Μήτηρ Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως προτρέπει τα ανά τον κόσμον πνευματικά της παιδιά να εντείνουν τις προσευχές τους ώστε με την ενίσχυση και τον φωτισμό του Θεού να ξεπερασθεί και αυτή η σύγχρονη δοκιμασία.

11 Μαρτίου 2020

 Εκ της Αρχιγραμματείας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου

 

Κύπρος: Κλειστές εκκλησίες με κυβερνητική εντολή λόγω κορονοϊού

Η κυβέρνηση της Κύπρου συμπεριλαμβάνει τη συνάθροιση στις εκκλησίες ανάμεσα στα δραστικά μέτρα ενάντια στην εξάπλωση του κορονοϊού.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου, την Τρίτη, ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου ανέφερε ότι, «απαγορεύεται η διεξαγωγή εκδηλώσεων και άλλων μαζικών συγκεντρώσεων άνω των 75 ατόμων σε κλειστούς χώρους μέχρι τις 31 Μαρτίου».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Υπουργός διευκρίνισε ότι, «αυτό αφορά και τον εκκλησιασμό, εφόσον πρόκειται για συνάθροιση άνω των 75 ατόμων», ενώ είπε ότι για το θέμα ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Βέβαια, η Ιερά Σύνοδος της Κύπρου, στα χνάρια της ελληνικής, απορρίπτει το γεγονός ότι η θεία κοινωνία μεταδίδει οποιανδήποτε ασθένεια και καλεί τους πιστούς να προσέρχονται στους ναούς και τις Τετάρτες ή Παρασκευές, ώστε να αποφεύγεται η πολυάριθμη προσέλευση κατά τη λειτουργία της Κυριακή

 

ΠΟΥ: Ο κορονοϊός είναι και επίσημα πανδημία – Ποια η διαφορά της πανδημίας από την επιδημία – Οικουμενικό Πατριαρχείο: Ακολουθήστε τις οδηγίες των ιατρών και του ΠΟΥ – Κύπρος: Κλειστές εκκλησίες με κυβερνητική εντολή