ΠΟΥ: Νέο ρεκόρ κρουσμάτων σε μία ημέρα. Ανησυχία για ευρωπαϊκές πόλεις – Μειώνεται η στήριξη της κοινής γνώμης στις κυβερνήσεις για τον χειρισμό της πανδημίας – Στους δρόμους χιλιάδες Ούγγροι. Διαδηλώνουν υπέρ της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης – Μπιλ Γκέιτς σε όσους τον κατηγορούν ότι κρύβεται πίσω από την πανδημία

ΠΟΥ: Νέο ρεκόρ κρουσμάτων σε μία ημέρα - Ανησυχία για ευρωπαϊκές πόλεις

Οι θάνατοι από τον νέο κορωνοϊό παγκοσμίως αυξήθηκαν κατά 9.753 μέσα σε διάστημα 24 ωρών, αριθμός που συνιστά τη δεύτερη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από τις 30 Απριλίου, όταν είχαν αναφερθεί 9.797, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Στο ίδιο διάστημα καταγράφεται και ρεκόρ κρουσμάτων, με 284.196 μέσα σε ένα 24ωρο. Το προηγούμενο, από τις 18 Ιουλίου, ήταν 259.848 κρούσματα σε μία ημέρα.

Τη μεγαλύτερη αύξηση σε ότι αφορά τα κρούσματα θανάτους καταγράφουν οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, η Ινδία και η Νότια Αφρική.

Τον Ιούλιο οι θάνατοι ανέρχονταν κατά μέσο όρο στους 5.000 ημερησίως και τον Ιούνιο γύρω στους 4.600.

Παράλληλα, π Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εμφανίστηκε «ανήσυχος» για την αναζωπύρωση της πανδημίας της Covid-19 σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, όπου γενικεύεται η χρήση της μάσκας –όπως στο Λονδίνο και τη Βιέννη– μολονότι η πλέον πληγείσα ήπειρος παραμένει πάντα η Αμερική.

Το Βέλγιο κατέρριψε σήμερα ένα θλιβερό ρεκόρ: ένα κοριτσάκι τριών ετών πέθανε από τον νέο κορωνοϊό και έγινε έτσι το νεότερο θύμα στη χώρα αυτή, όπου τα κρούσματα αυξάνονται επίσης. Συνολικά έχουν καταγραφεί 64.847.

Στην Αγγλία, τέθηκε σε ισχύ η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα καταστήματα και τα σούπερ-μάρκετ. Το ίδιο ισχύει επίσης στα σούπερ-μάρκετ της Βιέννης, αλλά επίσης και στα ταχυδρομεία, τις τράπεζες και τα ιατρικά κέντρα της αυστριακής πρωτεύουσας. Αν και κάποιες φορές είναι δύσκολο να καταλάβεις τι λέει ο άλλος όταν μιλάει με καλυμμένο το στόμα, «πρέπει να τη φοράμε για να προστατευόμαστε οι ίδιοι και να προστατεύουμε τους άλλους», είπε η Αλένα Άκτας, μια ταχυδρομική υπάλληλος. Ο Αντρέας Ποσενράιτερ, που έκανε τα ψώνια του σε ένα σούπερ-μάρκετ, υποστήριξε ότι η χρήση μάσκας θα έπρεπε να παραμείνει υποχρεωτική μετά την άρση της καραντίνας. «Ήταν λάθος», σχολίασε.

Νωρίτερα σήμερα, το ευρωπαϊκό παράρτημα του ΠΟΥ κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να παραμείνουν σε εγρήγορση και να προχωρήσουν στην άρση των περιορισμών «με προσοχή». Αν χρειαστεί, να επιβάλουν και πάλι μέτρα. «Η πρόσφατη αναζωπύρωση των κρουσμάτων της Covid-19 σε ορισμένες χώρες, μετά τη χαλάρωση των μέτρων αποστασιοποίησης ασφαλώς και είναι λόγος ανησυχίας», είπε μια εκπρόσωπος του Οργανισμού στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, η Ευρώπη μετρά 207.118 θανάτους και περισσότερα από 3 εκατομμύρια κρούσματα.

Σε όλον τον κόσμο, τα θύματα του νέου κορωνοϊού ανέρχονται σε 633.711. Η κατάσταση παραμένει πολύ ανησυχητική στην αμερικανική ήπειρο. Στις ΗΠΑ, που ξεπέρασαν και επισήμως τα 4 εκατομμύρια κρούσματα, αναφέρθηκαν σήμερα 1.225 νέοι θάνατοι. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που κατηγορήθηκε για τους χειρισμούς του στην αρχή της πανδημίας, παραδέχτηκε πρόσφατα ότι παρατηρείται «ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων» στον νότο και ματαίωσε το συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που επρόκειτο να φιλοξενηθεί στη Φλόριντα στα τέλη Αυγούστου. Στο συνέδριο αυτό θα έπαιρνε και επισήμως το χρίσμα του υποψηφίου του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Η περιοχή της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής ξεπέρασε επίσης τα 4 εκατομμύρια κρούσματα. Η Βραζιλία από μόνη της μετρά πλέον περισσότερες από 2,2 εκατομμύρια μολύνσεις. Αυτό πάντως δεν εμπόδισε τον Βραζιλιάνο πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου, που έχει προσβληθεί και ο ίδιος από τον SARS-CoV-2, να κάνει βόλτα και να συνομιλήσει, χωρίς να φοράει μάσκα, με υπαλλήλους της υπηρεσίας καθαριότητας κοντά στην προεδρική κατοικία.

Στο μεταξύ, η Βολιβία ανέβαλε για τις 18 Οκτωβρίου τις βουλευτές εκλογές που επρόκειτο να διεξαχθούν στις 6 Σεπτεμβρίου.

Η κατάσταση είναι δραματική στον Ισημερινό, όπου το σύστημα υγείας της δεύτερης σε μέγεθος πόλης, της Αρεκίπα, έχει σχεδόν καταρρεύσει. Άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από τον ιό θεάθηκαν να κοιμούνται σε σκηνές έξω από τα νοσοκομεία και άλλοι στα αυτοκίνητά τους, περιμένοντας να βρεθεί ένα κρεβάτι σε θάλαμο για να νοσηλευτούν.

Στη Νικαράγουα, η μάσκα θα είναι υποχρεωτική και τις υποψήφιες εστεμμένες: ο διαγωνισμός για τη Μις Νικαράγουα 2020 δεν ματαιώθηκε, αλλά θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών.

Σε άλλες περιοχές του κόσμου, οι αριθμοί συνεχίζουν επίσης την ανοδική πορεία τους.

Στην Ινδία, μέσα σε 24 ώρες, καταγράφηκαν 740 θάνατοι από την Covid-19, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό που ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές. Η χώρα είναι έκτη σε αριθμό θυμάτων, πίσω από τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, τη Βρετανία, το Μεξικό και την Ιταλία.

Πολλές χώρες επέλεξαν να επιβάλουν και πάλι μέτρα καραντίνας, αλλά τοπικά ή χρονικά περιορισμένα. Οι κάτοικοι του Τόκιο, περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι, καλούνται να παραμείνουν στα σπίτια τους από χθες Πέμπτη, την πρώτη ημέρα μιας τετραήμερης επίσημης αργίας στην Ιαπωνία.

Στη Νότια Αφρική τα δημόσια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για άλλον έναν μήνα, μέχρι τα τέλη Αυγούστου, επειδή τις τελευταίες εβδομάδες αυξήθηκαν κατά 60% οι θάνατοι από φυσικά αίτια, αν και δεν αποδίδονται όλοι στον κορωνοϊό. Στον οίκο ευγηρίας Casa Serena του Γιοχάνεσμπουργκ, της οικονομικής πρωτεύουσας, οι 14 από τους 64 ηλικιωμένους ενοίκους πέθαναν αφού προσβλήθηκαν από την Covid-19 και οι υπόλοιποι τρέμουν για τη ζωή τους…

 

Μειώνεται η στήριξη της κοινής γνώμης στις κυβερνήσεις για τον χειρισμό της πανδημίαςΚορωνοϊός: Μειώνεται η στήριξη της κοινής γνώμης στις κυβερνήσεις για τον χειρισμό της πανδημίας

Η στήριξη της κοινής γνώμης στον τρόπο που διαχειρίζονται την πανδημία τουκορωνοϊούοι κυβερνήσεις μειώνεται σε πολλές χώρες, όπως η Βρετανία, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, σύμφωνα με διεθνή έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα, Σάββατο, από το KekstCNC.

Η έρευνα διεξήχθη σε έξι χώρες: Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Ιαπωνία, ΗΠΑ και Σουηδία.

Στη Βρετανία μόνο το 35% των ερωτηθέντων έκρινε θετική τη διαχείριση της κρίσης της covid-19 από την κυβέρνηση, μείωση 3 μονάδων σε σχέση με τον Ιούνιο.

Αντίστοιχη είναι η τάση στις ΗΠΑ, με το 44% των ερωτηθέντων να είναι δυσαρεστημένοι με τη διαχείριση της κρίσης (έναντι 40% στα μέσα Ιουνίου), αλλά και στην Ιαπωνία όπου το 51% εκτιμά ότι οι αρχές χειρίζονται με λάθος τρόπο την πανδημία.

Αντίθετα οι Γάλλοι εμφανίζονται πιο ικανοποιημένοι με τις ενέργειες της κυβέρνησης σε σχέση με τον Ιούνιο, αν και το 41% παραμένει δυσαρεστημένο, ποσοστό μειωμένο κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες έναντι του προηγούμενου μήνα.

Η έρευνα αποκάλυψε εξάλλου ότι μεγάλο μέρος των πολιτών στηρίζει τη χρήση μάσκας.

Το 73% των Γάλλων εκτιμά ότι θα πρέπει να είναι υποχρεωτική η μάσκα στους δημόσιους χώρους, έναντι του 68% των Ιαπώνων και του 65% των Βρετανών. Στις ΗΠΑ, όπου το θέμα έχει προκαλέσει έντονη πολιτική αντιπαράθεση, το 63% των ερωτηθέντων συμφώνησε ότι θα πρέπει να είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

Μόνο η Σουηδία με ποσοστό 37% φαίνεται να αποτελεί εξαίρεση, με τις μάσκες να απουσιάζουν από τους δημόσιους χώρους και τις αρχές να μην συνιστούν τη χρήση της.

Η δημοσκόπηση εξέτασε επίσης την αντίληψη που έχουν πολίτες για την έκταση και τις επιπτώσεις της πανδημίας σε σχέση με την πραγματικότητα.

Σε όλες τις χώρες οι πολίτες έχουν διαστρεβλωμένη εικόνα για το εύρος των μολύνσεων αλλά και των θανάτων. Σύμφωνα με τους Βρετανούς, το 22% του πληθυσμού της χώρας έχει προσβληθεί από την covid-19, την ώρα που τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν ότι λιγότερο από το 0,5% των Βρετανών έχει βρεθεί θετικό στον κορονοϊό.

Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι το 20% του πληθυσμού των ΗΠΑ έχει μολυνθεί, ενώ στην πραγματικότητα ο επίσημος αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα είναι τουλάχιστον 16 φορές μικρότερος.

Τέλος, οι πολίτες των έξι αυτών χωρών ανησυχούν για ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Περισσότεροι από τρεις Βρετανοί στους τέσσερις και δύο Αμερικανοί στους τρεις εκτιμούν ότι φέτος αναμένεται δεύτερο κύμα. Το 53% των Γερμανών έχει την ίδια ανησυχία, ποσοστό που σημειώνει αύξηση οκτώ ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με τον Ιούνιο.

 

Στους δρόμους χιλιάδες Ούγγροι – Διαδηλώνουν υπέρ της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης

Χιλιάδες Ούγγροι έκαναν σήμερα πορεία προς το γραφείο του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν για να διαμαρτυρηθούν για τις εκλαμβανόμενες ως κυβερνητικές επιθέσεις κατά της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, κατόπιν της οργής που προκάλεσε η απόλυση του διευθυντή του κορυφαίου ανεξάρτητου ειδησεογραφικού ιστοτόπου της Ουγγαρίας, του Index.hu.

Νωρίτερα σήμερα, τρεις αρχισυντάκτες του ιστοτόπου και περισσότεροι από 80 δημοσιογράφοι – σχεδόν ολόκληρο το προσωπικό του – παραιτήθηκαν καταγγέλοντας μια «απροκάλυπτη απόπειρα άσκησης πίεσης» στον ιστότοπο αφού η φιλοκυβερνητική ιδιοκτήτρια εταιρία του Index.hu αρνήθηκε να αποκαταστήσει τον διευθυντή Σάμπολτς Ντουλ.

Η απόλυση Ντουλ εντείνει την ανησυχία ότι η εθνικιστική κυβέρνηση Όρμπαν, που βρίσκεται στην εξουσία για πάνω από μια δεκαετία, εντείνει τις προσπάθειες φίμωσης των επικριτικών φωνών.

«Δεν είμαστε εδώ γιατί απαραιτήτως μας άρεσε ο Index, αλλά σήμερα βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου διακυβεύεται η πρόσβαση στην πληροφορία», δήλωσε ο 30χρονος Ιστβαν, ένας από το μεγάλο πλήθος διαδηλωτών που ξεκίνησε την πορεία από τις κεντρικές εγκαταστάσεις του Index προς το γραφείο του Όρμπαν στο Κάστρο της Βούδας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο δήλωσε ότι η κυβέρνησή του βρίσκεται αντιμέτωπη με «ψευδείς κατηγορίες» που αναφέρουν απειλές κατά της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης.

«Πώς μπορεί το κράτος να παρέμβει στις αποφάσεις των μέσων ενημέρωσης ιδιωτικής ιδιοκτησίας;», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου χθες κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στην Πορτογαλία.

Ο ιστότοπος Index, ο οποίος πριν από περίπου ένα μήνα είχε θέσει το βαρόμετρό του για την ανεξαρτησία σε καθεστώς «κινδύνου» προκειμένου να καταδείξει αυτό που χαρακτήριζε έξωθεν απόπειρες για να επηρεαστεί το περιεχόμενό του, είναι μακράν ο μεγαλύτερος οργανισμός μέσων ενημέρωσης που είναι επικριτικός προς την κυβέρνηση.

«Ο Index ήταν το τελευταίο μέσο μαζικής ενημέρωσης που ενοχλούσε την κυβέρνηση σε αυτό το βαθμό», δήλωσε στο Reuters ο Πίτερ Ουίζ, από τους συνιδρυτές του Index το 1999. Παραιτήθηκε το 2011 λόγω της αυξανόμενης πίεσης από το κόμμα Fidesz του Όρμπαν.

«Με λιγότερο εμφανή τρόπο το σύστημα έθαψε και (…) διαφημιστικές εταιρείες… Η κυβέρνηση ελέγχει τα 3/4 της διαφημιστικής αγοράς με τον ένα ή τον άλλο τρόπο», είπε. «Αυτή είναι μια κρατική αγορά».

Την Τετάρτη ο Λάσλο Μποντολάι, επικεφαλής του ιδρύματος στο οποίο ανήκει η εταιρία διαχείρισης του ιστότοπου, της Index.hu Zrt., δήλωσε ότι ο Ντουλ δεν κατάφερε να διαχειριστεί τις εσωτερικές εντάσεις στην αίθουσα σύνταξης, προκαλώντας αποδιοργάνωση και μείωση των εσόδων καθώς οι διαφημιστές απείχαν.

Πρόσθεσε ότι η πολιτική ανεξαρτησία του Index δεν κινδυνεύει.

Ο Ντουλ εξέφρασε την άποψη ότι απολύθηκε λόγω άρθρων του για έξωθεν απόπειρες άσκησης επιρροής και για την προειδοποίηση του βαρόμετρου ανεξαρτησίας.

 

Η απάντηση του Μπιλ Γκέιτς σε όσους τον κατηγορούν ότι κρύβεται πίσω από την πανδημία

Δεκάδες είναι οι θεωρίες συνωμοσίας που έχουν γεννηθεί με την επέλαση του κορωνοϊού από τον Φεβρουάριο μέχρι σήμερα. Κάποιες από αυτές εμπλέκουν και τον δισεκατομμυριούχο Μπιλ Γκέιτς. Τι απαντάει όμως ο ίδιος σε αυτές;.

Σύμφωνα με τις New York Times, 16.000 αναρτήσεις στο facebook συνδέουν τον Μπιλ Γκέιτς με την πανδημία του κορωνοϊού. Οι περισσότερες από αυτές τον φέρουν να την προκάλεσε για να πουλήσει εμβόλια μέσα από το ίδρυμά του.

Ο ίδιος, σχολιάζοντας την «πέραση» που έχουν οι θεωρίες συνωμοσίας στον κόσμο και ιδίως στους χρήστες των κοινωνικών μέσων σχολίασε μιλώντας στο CNNi:

«Ο συνδυασμός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που μεταδίδουν όπου σκανδαλιστικές θεωρίες συνωμοσίας και του να έχεις μια πανδημία όπου οι άνθρωποι είναι αβέβαιοι και χρειάζονται μία απλή απάντηση, έχει ως αποτέλεσμα άνθρωποι όπως εγώ να γινόμαστε στόχος.

Το ίδρυμά μας έχει δώσει περισσότερα χρήματα για να αγοράσει εμβόλια και να σώσει ζωές. Επομένως, αυτό αντιστρέφεται λέγοντας ότι κερδίζει χρήματα.

Τουλάχιστον αυτό είναι αλήθεια, έχουμε σχέση με το εμβόλιο αλλά αυτή η σχέση είναι αντεστραμμένη.

Ελπίζω τουλάχιστον αυτό να μην επιφέρει διστακτικότητα απέναντι στο εμβόλιο. Ελπίζω ότι από όλη αυτή τη συζήτηση για το εμβόλιο και τις καινοτομίες, θα φέρει οφέλη από αυτό. Ο ιδιωτικός τομέας τα καταφέρνει υπέροχα και αυτά είναι πολύ καλά νέα, τα καταφέρνουμε. Πιστεύω ότι οι άνθρωποι θα εκπλαγούν. Εκείνοι που ασχολούνται με τη δημιουργία εμβολίου κάνουν πολύ καλή δουλειά. Και πιστεύω ότι όλες αυτές οι θεωρίες συνωμοσίας θα καταλαγιάσουν».

Ο συνδυασμός κοινωνικά μέσα και πανδημία είναι ένας κακός συνδυασμός. Ποιος είναι ο κακός εδώ; Και πολλά συνδέονται με την πολιτική, εδώ στις ΗΠΑ περισσότερο από οπουδήποτε αλλού. Πιστεύω πολύ στην ανάδειξη της αλήθειας. Δεν είναι το ίδιο ερεθιστικό να λες ότι κάποιος είναι αθώος, δεν το προωθείς σε τόσο πολλούς ανθρώπους όσο ότι κάποιος είναι υπεύθυνος για κάτι», είπε ο Μπιλ Γκέτς επισημαίνοντας ότι τα εμβόλια δεν ήταν δημοφιλή πολύ πριν ξεκινήσει η πανδημία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*