ΠΟΥ: Μην περιμένετε εμβόλιο κορωνοϊού πριν τις αρχές του 2021 – Μ. Βέμπερ: Έχει έρθει η ώρα να δράσουμε, πιθανόν να σκεφτούμε και… – Ενδεχόμενο ανάπτυξης πυραύλων στα τουρκικά παράλια απέναντι από τα νησιά του Αιγαίου – Ο «πόλεμος νεύρων» συνεχίζεται παρά τα σενάρια για κατευνασμό

ΠΟΥ: Μην περιμένετε εμβόλιο για τον κορωνοϊό πριν τις αρχές του 2021

Οι ερευνητές σημειώνουν «ικανοποιητική πρόοδο» στην ανάπτυξη εμβολίων κατά της COVID-19, με λίγες δοκιμές που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, αλλά η πρώτη χρήση αυτών των εμβολίων δεν μπορεί να αναμένεται πριν από τις αρχές του 2021, δήλωσε ο Μάικ Ράιαν, επικεφαλής του προγράμματος εκτάκτων υγειονομικών καταστάσεων στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

«Ο ΠΟΥ εργάζεται σκληρά για να εξασφαλίσει τη δίκαιη διανομή των εμβολίων, αλλά εν τω μεταξύ είναι σημαντικό να καταστείλει την εξάπλωση του κορωνοϊού», συνέχισε ο ιατρός αξιωματούχος του ΠΟΥ, καθώς τα ημερήσια νέα κρούσματα σε όλο τον κόσμο βρίσκονται κοντά σε επίπεδα ρεκόρ.

«Σημειώνουμε ικανοποιητική πρόοδο», δήλωσε ο Ράιαν, επισημαίνοντας ότι πολλά εμβόλια βρίσκονται τώρα στο τρίτο στάδιο των δοκιμών και κανένα δεν έχει αποτύχει μέχρι στιγμής, όσον αφορά την ασφάλεια ή την ικανότητα δημιουργίας ανοσοαπόκρισης.

«Ρεαλιστικά θα είναι το πρώτο μέρος της επόμενης χρονιάς προτού αρχίσουμε να βλέπουμε ανθρώπους να εμβολιάζονται», τόνισε σε μια δημόσια εκδήλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο ΠΟΥ εργάζεται για να επεκτείνει την πρόσβαση σε πιθανά εμβόλια και να βοηθήσει στην αύξηση της παραγωγικής ικανότητας, πρόσθεσε.

«Και πρέπει να είμαστε δίκαιοι σε αυτό, επειδή αυτό είναι ένα παγκόσμιο αγαθό. Τα εμβόλια για αυτήν την πανδημία δεν είναι για τους πλούσιους, δεν είναι για τους φτωχούς, είναι για όλους», είπε.

Η αμερικανική κυβέρνηση θα πληρώσει 1,95 δισεκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει 100 εκατομμύρια δόσεις ενός εμβολίου COVID-19 που αναπτύχθηκε από την Pfizer Inc και τη γερμανική Biotech BioNTech εάν αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό, ανέφεραν οι εταιρείες νωρίτερα σήμερα.

Ανησυχία για νότια Ευρώπη και Βαλκάνια

Νωρίτερα, ο Μάικ Ράιαν προειδοποίησε για ανησυχητικές τάσεις στην εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού στη νότια Ευρώπη και τα Βαλκάνια.

«Προφανώς η Αμερική είναι ακόμη το βασικό επίκεντρο (της επιδημίας): η βόρεια, η κεντρική και η Λατινική Αμερική. Όμως η ασθένεια έχει αρχίσει να επιταχύνεται στην Αφρική», επεσήμανε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Newstalk στη γενέτειρά του Ιρλανδία.

«Επίσης ακόμη και στην Ευρώπη, αν και είναι ξεκάθαρο ότι η επιδημία στη δυτική Ευρώπη έχει τεθεί υπό έλεγχο, παρατηρούμε ακόμη μερικές ανησυχητικές τάσεις στη νότια Ευρώπη και τα Βαλκάνια, οπότε δεν έχουμε ξεπεράσει τον κίνδυνο ακόμη στην Ευρώπη. Χρειάζεται συνεχής επαγρύπνηση», τόνισε ο Ράιαν.

 

Μ. Βέμπερ: Έχει έρθει η ώρα να δράσουμε, πιθανόν να σκεφτούμε και κυρώσεις κατά της Τουρκίας

“Έχει έρθει η ώρα να δράσουμε, να σκεφτούμε και κυρώσεις κατά της Τουρκίας», τόνισε ο Μάνφρεντ Βέμπερ με παρέμβασή του στην έκτακτη σύνοδο της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όπου συζητιούνται σήμερα τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.

“Αναφορικά με την κατάσταση στην Μεσόγειο, είδαμε όλοι τις στρατιωτικές ενέργειες από πλευράς Τουρκίας, επίσης είδαμε τις αποφάσεις για την Αγία Σοφία που είναι παράδειγμα θρησκευτικού σοβινισμού ένα τέτοιο σύμβολο και μνημείο ειρήνης και συμφιλίωσης να αλλάζει τώρα” υπογράμμισε ο επικεφαλής της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Παράλληλα, ο κ. Βέμπερ τόνισε ότι “το θέμα δεν είναι απλώς ελληνοτουρκικό ή κυπριοτουρκικό , είναι ευρω-τουρκικό” και επεσήμανε ότι “θα θέλαμε να τονίσουμε παρουσία του κυρίου Μισέλ και της κυρίας φον ντερ Λάιεν ότι πρέπει να στείλουμε ξεκάθαρα μηνύματα και ότι στεκόμαστε στο πλευρό των Ελλήνων και των Κυπρίων”.

Κλείνοντας ο κ. Βέμπερ ανέφερε ότι “βεβαίως παραμένουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και διαλόγου, αλλά έχει έρθει η ώρα να δράσουμε τώρα, πιθανόν να σκεφτούμε και κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Θα πρέπει να δράσουμε και να δράσουμε τώρα”.

 

Ενδεχόμενο ανάπτυξης πυραύλων στα τουρκικά παράλια απέναντι από τα νησιά του Αιγαίου

Τι ανέφερε Τούρκος αναλυτής αμυντικών θεμάτων στην εφημερίδα «Γενί Σαφάκ»

Το ενδεχόμενο η Τουρκία να αναπτύξει πυραύλους στα παράλια του Αιγαίου, απέναντι από τα νησιά του Αιγαίου, αποκαλύπτει ο Τούρκος στρατιωτικός αναλυτής, Καντίρ Ντογάν, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Γενί Σαφάκ».

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν αποκλείεται η Τουρκία να αναπτύξει τα συστήματα Bora και Atmaca (πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς, ο οποίος μπορεί να πλήξει πλοία στη θάλασσα) στα παράλια για να αποτρέψει πιθανή επίθεση από την Ελλάδα.

Ένας άλλος τρόπος αποτροπής, σύμφωνα με τον Καντίρ Ντογάν, είναι η χρήση μαχητικών F-16 και drones. «Η Τουρκία έχει περισσότερες από μία στρατιωτικές επιλογές. Τα συστήματά μας έχουν αποδείξει την αξία τους σε διάφορες περιοχές. Η ενεργή χρήση τους στην περιοχή θα αλλάξει τις ισορροπίες στο πεδίο της μάχης», ανέφερε ο Τούρκος αναλυτής αμυντικών θεμάτων.

Την Πέμπτη όλα τα πρωτοσέλιδα των τουρκικών εφημερίδων αναφέρονται στο συναγερμό που έχουν τεθεί Ελλάδα και Τουρκία, με κάποιους τίτλους μάλιστα να μιλούν ακόμη και για κατάσταση σχεδόν πολέμου.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο ωστόσο για «νικηφόρα» αντίδραση της Τουρκίας απέναντι στη στρατιωτική κινητοποίηση της Ελλάδας, ενώ σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» ο πατέρας του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας, Τζεμ Γκιουρντενίζ, προειδοποιεί ακόμη και για χρήση του δικαιώματος «αυτοάμυνας» της Τουρκίας σε περίπτωση που η Ελλάδα ανοίξει πυρ.

Ο «πόλεμος νεύρων» συνεχίζεται παρά τα σενάρια για κατευνασμό

Δημοσιεύματα για αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο με τη μεσολάβηση Μέρκελ δεν επιβεβαιώνονται πλήρως ● Ο τουρκικός στόλος παραμένει σε ετοιμότητα σε βάση απέναντι από τη Ρόδο, όπως και το «Ορούτς Ρέις» στο λιμάνι της Αττάλειας ● Ελλάδα και Κύπρος εξέδωσαν δική τους NAVTEX, ενώ ο Ν. Αναστασιάδης συναντάται με τον Εμ. Μακρόν ● Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση ασκεί η αντιπολίτευση, παρότι ο Μητσοτάκης ενημερώνει σήμερα και αύριο τους πολιτικούς αρχηγούς

Αν πιστέψει κανείς το χθεσινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild που ανέφερε ότι η καγκελάριος Μέρκελ απέτρεψε μια στρατιωτική σύγκρουση Ελλάδας-Τουρκίας το βράδυ της Τρίτης, τότε μάλλον έχουμε περάσει στην εποχή που δεν ευχαριστούμε τους Αμερικανούς (Κώστας Σημίτης στη Βουλή, μετά την κρίση των Ιμίων), αλλά τους Γερμανούς που τυγχάνει να προεδρεύουν της Ε.Ε. αυτή την περίοδο.

Χθες το πρωί σύσσωμος ο ηλεκτρονικός Τύπος έκανε λόγο για «απεμπλοκή» (και απομάκρυνση των τουρκικών πλοίων από τα ανατολικά-νοτιοανατολικά της Ρόδου), την οποία απέδιδε στις τηλεφωνικές επαφές Μέρκελ-Μητσοτάκη-Ερντογάν το βράδυ της Τρίτης. Αργότερα όμως, το κλίμα άλλαξε, καθώς ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ ενημέρωνε πως τα τουρκικά πολεμικά πλοία παραμένουν στην περιοχή, απλώς υποχώρησαν στη ναυτική βάση του Ακσάζ, στον κόλπο της Μαρμαρίδας, απέναντι από τη Ρόδο. Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω ναυτική βάση υπάγεται στην τουρκική ναυτική διοίκηση της Σμύρνης.

Προκλητική στάση

Ταυτόχρονα, αξίζει να σημειωθεί ότι το ερευνητικό σκάφος «Ορούτς Ρέις» παρέμενε χθες αρόδου στο λιμάνι της Αττάλειας, συνοδεία δύο πλοίων υποστήριξης. Με απλά λόγια, η Τουρκία αν και είχε εκδώσει NAVTEX στην περιοχή νότια του Καστελόριζου δεν την είχε ενεργοποιήσει έως χθες το απόγευμα. Παρ’ όλα αυτά ο πόλεμος «δηλώσεων» συνεχίστηκε από τις δυο πλευρές του Αιγαίου, με την Ελλάδα να εκδίδει (σε συνεργασία με την Κύπρο) δική της NAVTEX στο ίδιο σημείο που έχουν δεσμεύσει οι Τούρκοι.

Η κατάσταση που επικρατεί στην ανατολική Μεσόγειο επιβεβαιώνει το σενάριο για τον «πόλεμο νεύρων» και τη διάθεση του Ερντογάν να συνεχίσει να προκαλεί με τη στάση του, δυο μέρες πριν από την πρώτη προσευχή -στο τζαμί πλέον- της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

Συντονισμός με Κύπρο

Στην Αθήνα σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς στο γραφείο του στη Βουλή, τόσο για τα αποτελέσματα της συνόδου των Βρυξελλών όσο και για τα ελληνοτουρκικά. Στις 12.30 θα συναντήσει τον Αλέξη Τσίπρα, μία ώρα αργότερα τη Φώφη Γεννηματά, το απόγευμα τους Κυριάκο Βελόπουλο και Γιάνη Βαρουφάκη και αύριο το πρωί τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Ο πρωθυπουργός μίλησε χθες τηλεφωνικά και με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για την προκλητικότητα της Τουρκίας και συζητήθηκε ο συντονισμός των δυο χωρών για το θέμα, ενόψει της σημερινής συνάντησης του κ. Αναστασιάδη με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Η κυβέρνηση δέχτηκε και χθες κριτική από την αντιπολίτευση για τον χειρισμό της στα ελληνοτουρκικά. Ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση των πορισμάτων της προανακριτικής για τη Novartis, ανέφερε: «Ενώ ολόκληρος ο τουρκικός στόλος είναι έξω από τους ναυστάθμους και βγαίνει και ο ελληνικός από τον ναύσταθμο εξ όσων μαθαίνουμε, ο κ. Μητσοτάκης αρνείται όχι μόνο να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς και τον ελληνικό λαό για το τι συμβαίνει, αλλά αρνείται να συγκαλέσει ακόμα και το ΚΥΣΕΑ, το αρμόδιο κυβερνητικό όργανο για να συντονίσει μία κατάσταση κρίσης και να πάρει αποφάσεις. Γιατί αρνείται; Για να μη δραματοποιήσει, λέει, την κατάσταση. Μα πόσο πιο πολύ να τη δραματοποιήσει από όσο είναι;».

Οταν εν συνεχεία έγινε γνωστό ότι ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους αρχηγούς σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων ανέφερε πως «o Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση, παρά το νοσηρό και διχαστικό πολιτικό κλίμα που ο κ. Μητσοτάκης συνειδητά, με σχέδιο και με τη βοήθεια παρακρατικών μηχανισμών, ενορχηστρώνει, προκειμένου να σπιλώσει τους πολιτικούς του αντιπάλους. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι ο κ. Μητσοτάκης απαλλάσσεται της υποχρέωσής του να ενημερώσει τη Βουλή για τις εξελίξεις και την ένταση στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο».

«Ώρα της ομοψυχίας»

Από το βήμα της Βουλής ήρθε και η αντίδραση της Φώφης Γεννηματά: «Είναι σημαντικές και αναγκαίες οι αυριανές [σ.σ. σημερινές] κατ’ ιδίαν συζητήσεις, αλλά δεν αρκούν. Το επαναλαμβάνουμε για ακόμα μία φορά: έχει έρθει η ώρα, κ. Μητσοτάκη, μετά από αυτές τις εξελίξεις να συνεδριάσει επιτέλους το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, γιατί τώρα είναι η ώρα της ομοψυχίας. Αφήστε τη μυστική διπλωματία και την αλαζονική λογική της αυτάρκειας της κυβέρνησης σε κρίσιμα εθνικά ζητήματα. Ο ελληνικός λαός περιμένει από όλους μας να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων».

Τα είπαν τηλεφωνικά Μητσοτάκης – Πούτιν

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, είχε χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της οποίας τον ενημέρωσε για τις κινήσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας. Η επαφή αυτή αποτελεί συνέχεια των κινήσεων που πραγματοποιεί από χθες η ελληνική πλευρά σε διεθνές επίπεδο, δημοσιοποιώντας την τουρκική προκλητικότητα. Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Κρίστοφερ Μπούργκερ, δήλωνε από το Βερολίνο ότι «θέλουμε πρόοδο στις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας, αλλά αυτή είναι δυνατή μόνον εφόσον η Αγκυρα εγκαταλείψει τις προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*