ΠΟΥ: Κρίσιμη η «αργή σταδιακή άρση των μέτρων απαγόρευσης» – Unicef: Η πανδημία μετατρέπεται σε κρίση των δικαιωμάτων των παιδιών – Βραζιλία: Ο στρατός ξεκινά επιχειρήσεις στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου – Γερμανία: Ανησυχητική αύξηση θυμάτων και κρουσμάτων

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε σήμερα πως «η αργή, σταδιακή άρση των μέτρων απαγόρευσης» είναι κρίσιμη, καθώς μια έξαρση νέων κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στη Νότια Κορέα και τη Γερμανία εγείρει παγκόσμια ανησυχία για ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε σήμερα πως «η αργή, σταδιακή άρση των μέτρων απαγόρευσης» είναι κρίσιμη, καθώς μια έξαρση νέων κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στη Νότια Κορέα και τη Γερμανία εγείρει παγκόσμια ανησυχία για ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων.

«Η άρση των lockdowns είναι και σύνθετη και δύσκολη», τόνισε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους στην διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, σημειώνοντας πως η Γερμανία, η Νότια Κορέα και η Κίνα είχαν θέσει σε ίσχυ όλα συστήματα για να απαντήσουν σε κάθε αναζωπύρωση του ιού.

Ο Μάικ Ράιαν, εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, δήλωσε πως «απαιτείται πολύ μεγάλη επαγρύπνηση», καθώς οι χώρες ξεκινούν να άρουν τα μέτρα απαγόρευσης που επιβλήθηκαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού.

Η Γερμανία ανακοίνωσε νωρίτερα μια επιτάχυνση νέων μολύνσεων αφού έλαβε πολύ πρόωρα βήματα χαλάρωσης του lockdown. Η Νότια Κορέα, που είχε καταφέρει να περιορίσει την πανδημία, καταγράφει μια νέα έξαρση σε νυχτερινά κέντρα.

«Τώρα βλέπουμε κάποια ελπίδα καθώς πολλές χώρες βγαίνουν από αυτά τα απαγορευτικά μέτρα», δήλωσε ο Ράιαν, σημειώνοντας όμως πως «απαιτείται πολύ μεγάλη επαγρύπνηση».

«Αν η ασθένεια επιμείνει σε ένα χαμηλό επίπεδο, χωρίς τη δυνατότητα διερεύνησης της διασποράς, υπάρχει πάντα η πιθανότητα ο ιός να ξεσπάσει ξανά», είπε.

Κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο αγωνίζονται με το ερώτημα πώς να επαναλειτουργήσουν τις οικονομίες τους, συνεχίζοντας παράλληλα να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού.

Ο Οργανισμός δεν έχει «εξουσιοδότηση» να προσκαλέσει την Ταϊβάν στην Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας (WHA)

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο δικηγόρος του ΠΟΥ δήλωσε πως ο επικεφαλής του Οργανισμού Υγείας δεν έχει «εξουσιοδότηση» να προσκαλέσει την Ταϊβάν να συμμετάσχει στη συνέλευση του Οργανισμού την επόμενη εβδομάδα, προσθέτοντας ότι τα κράτη μέλη έχουν «αποκλίνουσες απόψεις» σχετικά με τη συμμετοχή του αυτοδιοικούμενου νησιού.

Ο επικεφαλής νομικός σύμβουλος του ΠΟΥ, Στίβεν Σόλομον, είπε ότι μόνο τα κράτη μέλη του Οργανισμού μπορούν να αποφασίσουν ποια χώρα συμμετέχει στην Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας (WHA).

Η Ταϊβάν, με την ισχυρή στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, έχει εντείνει τις πιέσεις της για να της επιτραπεί η συμμετοχή ως παρατηρητής στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας του οργάνου λήψης αποφάσεων του ΠΟΥ, προκαλώντας την οργή της Κίνας.

Η Κίνα επέπληξε σήμερα την Νέα Ζηλανδία για την υποστήριξή της στη συμμετοχή της Ταϊβάν στον ΠΟΥ, λέγοντας ότι η χώρα θα πρέπει να «σταματήσει να κάνει λανθασμένες δηλώσεις» για το θέμα για να αποφύγει την πρόκληση ζημιάς στις διμερείς σχέσεις.

 

Unicef: Η πανδημία μετατρέπεται σε κρίση των δικαιωμάτων των παιδιών

H Unicef απηύθυνε έκκληση χθες Δευτέρα για τη συγκέντρωση 1,6 δισεκατομμυρίου δολαρίων, ποσό διπλάσιο από αυτό που είχε ζητήσει αρχικά πριν δύο μήνες, προκειμένου να βοηθήσει τα παιδιά που υποφέρουν από ανθρωπιστικές κρίσεις και τώρα έχουν πληγεί και από την πανδημία του κορονοϊού.

“Βλέπουμε τι κάνει η πανδημία σε χώρες με ανεπτυγμένα συστήματα υγείας και ανησυχούμε για το τι θα κάνει σε χώρες με πιο αδύναμα συστήματα και λιγότερους διαθέσιμους πόρους”, επεσήμανε η εκτελεστική διευθύντρια της Unicef Ενριέτα Φόρε.

Στις χώρες όπου ήδη υπήρχαν ανθρωπιστικές κρίσεις η οργάνωση προσπαθεί να προλάβει τη μετάδοση του κορονοϊού και να περιορίσει τις επιπτώσεις της επιδημίας στην πρόσβαση των πολιτών στο σύστημα υγείας, τη διατροφή, το νερό και τις συνθήκες υγιεινής, την παιδεία και την προστασία.

UNICEF@UNICEF
The crisis is a child rights crisis.
To help protect children from the impact of coronavirus on education, health and safety, UNICEF is appealing for US$1.6 billion.https://www.unicef.org/press-releases/unicef-appeals-16-billion-meet-growing-needs-children-impacted-covid-19-pandemic 

UNICEF appeals for $1.6 billion to meet growing needs of children impacted by COVID-19 pandemic

unicef.org

“Η πανδημία είναι μια υγειονομική κρίση που γρήγορα μετατρέπεται σε κρίση των δικαιωμάτων των παιδιών”, τόνισε η Φόρε. “Οι πόροι αυτοί θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε την κρίση, να ανακάμψουμε από τις επιπτώσεις της και να προστατεύσουμε τα παιδιά από τις συνέπειές της”.

Σύμφωνα με τη Unicef, περίπου το 77% των παιδιών, δηλαδή 1,8 δισεκατομμύριο, ζουν σε μία από τις 132 χώρες παγκοσμίως όπου έχουν τεθεί περιορισμοί στις μετακινήσεις λόγω της covid-19.

Ο ΟΗΕ τριπλασίασε την προηγούμενη εβδομάδα την έκκλησή του για την παροχή βοήθειας στις ευάλωτες χώρες προκειμένου να καταφέρουν να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση της πανδημίας και τις επιπτώσεις της, ζητώντας 6,7 δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει 63 χώρες, κυρίως στην Αφρική και τη Λατινική Αμερική.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έχει εκφράσει την ανησυχία του για την ανεπαρκή στήριξη προς τις φτωχές χώρες και έχει καταγγείλει τις παγκόσμιες δυνάμεις για απουσία ηγετικών ικανοτήτων, αλλά και τη διάσπαση της διεθνούς κοινότητας στη μάχη κατά του κορονοϊού.

Η Unicef μέχρι στιγμής έχει συγκεντρώσει 215 εκατομμύρια δολάρια από τα τέλη Μαρτίου. H covid-19 έχει μολύνει σχεδόν 4,1εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και περισσότεροι από 282.000 έχουν πεθάνει.

 

Βραζιλία: Ο στρατός ξεκινά επιχειρήσεις στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου

Οι ένοπλες δυνάμεις της Βραζιλίας άρχισαν να αναπτύσσονται χθες, δευτέρα, για να προστατεύσουν το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της χώρας στρατηγός ε.α. Χαμίλτον Μοουράου, σε μια προσπάθεια να ανασχεθεί η επιταχυνόμενη αποψίλωση του δάσους καθώς πλησιάζει η έναρξη της περιόδου των πυρκαγιών.

Ο στρατός, σε συνεργασία με τις πολιτικές αρχές προστασίας του περιβάλλοντος, την αστυνομία και άλλες δημόσιες υπηρεσίες, ξεκινά επιχειρήσεις για να σταματήσει η καταστροφή του εθνικού δρυμού στην πολιτεία Χοντόνια, κοντά στα σύνορα με τη Βολιβία, τόνισε ο Μοουράου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με υπουργούς.

Ο υπουργός Άμυνας Φερνάντου Αζεβέντου ε Σίλβα δήλωσε ότι θα δημιουργηθούν επιχειρησιακές βάσεις σε τρεις πόλεις στον Αμαζόνιο και ότι κινητοποιούνται 3.800 στρατιωτικοί, οι οποίοι θα κάνουν εφόδους για να εμποδίζεται η παράνομη υλοτομία και άλλα εγκλήματα. Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας, το αρχικό κόστος της επιχείρησης υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε 10,3 εκατ. δολάρια.

Κυβερνητικά δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή δείχνουν ότι η αποψίλωση του δάσους αυξήθηκε κατά 55% τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς, στα 1.202 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το τμήμα του δάσους που αποψιλώθηκε ήδη φέτος προστίθεται στην έκταση του δάσους που καταστράφηκε πέρυσι, που ήταν η μεγαλύτερη της τελευταίας 11ετίας, ξεσηκώνοντας παγκόσμια κατακραυγή για την απραξία της κυβέρνησης.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου ανέθεσε στον στρατό να αναπτυχθεί στην περιοχή με διάταγμα που υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα, επαναλαμβάνοντας την κίνηση στην οποία προχώρησε πέρυσι, αφού είχαν ήδη σημειώσει έξαρση οι δασικές πυρκαγιές και η παράνομη υλοτομία. Ο στρατός κινητοποιείται φέτος τρεις μήνες νωρίτερα απ’ ό,τι το 2019.

Ακτιβιστές και οργανώσεις υπεράσπισης του περιβάλλοντος εντός και εκτός Βραζιλίας στηλιτεύουν το γεγονός ότι ο Μπολσονάρου, ο οποίος δεν σταματά να ενισχύει τον ρόλο του στρατού, ανέθεσε στις ένοπλες δυνάμεις κεντρικό ρόλο για την υπεράσπιση του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, αντί να ενισχύσει τους πολιτικούς φορείς προστασίας του περιβάλλοντος.

 

Γερμανία: Ανησυχητική αύξηση θυμάτων και κρουσμάτων

Μια γυναίκα με προστατευτική μάσκα κατά του κορονοϊού στη Γερμανία

Ο απολογισμός είναι σημαντικά αυξημένος σε σύγκριση με τους αριθμούς που καταγράφηκαν το προηγούμενο εικοσιτετράωρο.

Άλλοι 116 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19 το προηγούμενο 24ωρο στη Γερμανία, όπου καταγράφηκαν επίσης ακόμη 933 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, δείχνουν τα δεδομένα τα οποία συγκεντρώνει και δημοσιοποιεί καθημερινά στον ειδικό ιστότοπο που έχει δημιουργήσει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Ο αριθμός των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης έφθασε έτσι τα 7.533 επί συνόλου 170.508 κρουσμάτων μόλυνσης, κατά τα στοιχεία του ινστιτούτου, που είναι ειδικευμένο στην αντιμετώπιση των μολυσματικών ασθενειών.

Ο απολογισμός είναι σημαντικά αυξημένος σε σύγκριση με τους αριθμούς που καταγράφηκαν το προηγούμενο εικοσιτετράωρο (22 θάνατοι, 357 κρούσματα).