ΠΟΥ-Κορονοϊός: Αύξηση 40% των θανάτων στην Αφρική σε ένα μήνα – «Μπαρούτι» ο Ερντογάν με το Philia Forum!

Τα πρώτα κρούσματα κορονοϊού στην Αφρική διαγνώστηκαν στις 14 Φεβρουαρίου 2020.

Ο αριθμός των θανάτων που συνδέονται με την Covid-19 στην Αφρική «αυξήθηκε κατά 40%» μέσα σε ένα μήνα, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Ο ΠΟΥ εκφράζει ανησυχία για την τύχη της ηπείρου που αντιμετωπίζει πιο μεταδοτικές παραλλαγές του νέου κορονοϊού.

«Περισσότεροι από 22.300 θάνατοι αναφέρθηκαν στην Αφρική τις τελευταίες 28 ημέρες, έναντι σχεδόν 16.000 θανάτων τις προηγούμενες 28 ημέρες», τόνισε το γραφείο του ΠΟΥ για την Αφρική, που εδρεύει στην Μπραζαβίλ (Κονγκό).

Η επιδείνωση αυτή έρχεται καθώς η ήπειρος «καταπολεμά νέες, πιο μεταδοτικές παραλλαγές και προετοιμάζεται για την μεγαλύτερη εκστρατεία εμβολιασμού που έχει οργανωθεί ποτέ», τόνισε ο Οργανισμός του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια μιας διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου.

Τα πρώτα κρούσματα κορονοϊού στην Αφρική διαγνώστηκαν στις 14 Φεβρουαρίου 2020. Έκτοτε, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 3.700.000 μολύνσεις, με περισσότερες από 3.200.000 αναρρώσεις και 96.000 θανάτους, που σχετίζονται με τον ιό, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το γραφείο του ΠΟΥ Αφρικής.

Η ήπειρος αναμένεται να φτάσει τους «100.000 θανάτους τις επόμενες ημέρες», σύμφωνα με τον Οργανισμό.

Ο αυξανόμενος αριθμός θανάτων εξαιτίας της Covid-19 είναι «μια ανησυχητική προειδοποιητική ένδειξη ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα υγείας και τα συστήματα υγείας στην Αφρική είναι σε επικίνδυνο βαθμό επιβαρυμένοι», δήλωσε η περιφερειακή διευθύντρια του ΠΟΥ για την Αφρική, δρ. Ματσιντίσο Μοέτι.

Κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, η Αφρική ήταν η ήπειρος που επηρεάστηκε λιγότερο από τον νέο κορονοϊό.

Στο δεύτερο κύμα, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων «κατέγραφε άλμα σε πολύ υψηλότερα επίπεδα συγκριτικά με την κορύφωση του πρώτου κύματος, υγειονομικές εγκαταστάσεις κατακλύστηκαν», ανέφερε ο ΠΟΥ.

Η συντριπτική πλειονότητα των χωρών δεν έχει ακόμη ξεκινήσει να εμβολιάζει τους κατοίκους της ηπείρου. Σε ορισμένες χώρες, όπως στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ), ο εμβολιασμός κατά του νέου κορονοϊού είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα.

Η δυσπιστία για το εμβόλιο είναι ευρέως διαδεδομένη και πολλές αναρτήσεις, που επικαλούνται θεωρίες συνωμοσίας, κοινοποιούνται ευρέως σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Βγείτε έξω και εμβολιαστείτε όταν είναι διαθέσιμο ένα εμβόλιο στη χώρα σας», είπε η δρ. Μοέτι στους κατοίκους της Αφρικής.

Η πανδημία «απέχει πολύ από το τέλος της και τα εμβόλια είναι απλά ένα αναγκαίο εργαλείο για την καταπολέμηση του ιού», πρόσθεσε.

 

«Μπαρούτι» ο Ερντογάν με το Philia Forum! «Ελλάδα και Κύπρος απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα»Ερντογάν Τουρκία Μουχαρέμ Ιντζέ

Πυρ και μανία ο «σουλτάνος» Ερντογάν και η Τουρκία… άρχισε τα δικά της.

Ενοχλήθηκε η Άγκυρα από την διεξαγωγή του Philia Forum που διεξήχθη χθες στην Αθήνα με τη συμμετοχή επτά Υπουργών Εξωτερικών χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, με τον εκπρόσωπο του τουρκικού Υπουργείο Εξωτερικών να βγάζει ανακοίνωση στην οποία κατηγορεί την Ελλάδα και την Κύπρο ότι με τις ενέργειές του απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Ο Χαμί Ακσόι στην ανακοίνωση του αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: “κανένα φόρουμ στο οποίο δεν συμμετέχουν οι Τ/κ και η Τουρκία, η οποία αποτελεί χώρα-κλειδί στην περιοχή, δεν θα καταφέρει να καταστήσει δυνατή τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού και επιτυχημένου μηχανισμού συνεργασίας και φιλίας”.

Στη συνέχεια τονίζει ότι: “Οι αβάσιμες κατηγορίες και συκοφαντίες εναντίον της χώρας μας από τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας στη συνέντευξη Τύπου στο τέλος του φόρουμ, που όπως ειπώθηκε δεν στόχευε καμιά χώρα, στην πραγματικότητα δείχνει ότι δεν ήταν μια πρωτοβουλία φιλίας, όπως χαρακτηρίστηκε, αλλά μια επιχείρηση να καλλιεργήσουν έχθρα κατά της Τουρκίας”.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι “δεν είναι μέσα στα δικά τους όρια να επικρίνουν την ανθρώπινη και βασισμένη στο δίκαιο πολιτική της Τουρκίας στην περιοχή. εκείνοι που αγκαλιάζουν πραξικοπηματίες για τις δικές μαξιμαλιστικές τους αξιώσεις και τα κοντόφθαλμα συμφέροντά τους, εκείνοι που προσπαθούν να προσπαθούν να δημιουργήσουν διάδρομο τρομοκρατίας, διαιρώντας τη Συρία και το Ιράκ και εκείνοι που σιωπούν εδώ και χρόνια στην κατοχή των εδαφών του Αζερμπαϊτζάν”.

Νέες «αιχμές» κατά Αθήνας – Λευκωσίας

Το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι “σε μια περίοδο που η Τουρκία προσπαθεί να εγκαθιδρύσει μια ειλικρινή και περιεκτική συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο με την πρότασή της για διεθνή διάσκεψη, η στάση αυτή απέναντι στη χώρα μας είναι εχθρική και υπονομεύει τις προσπάθειες της ΕΕ για τη Μεσόγειο”.

Προβάλλεται, επίσης, ο ισχυρισμός ότι το δίδυμο Ελλάδα-Ε/κ προσπαθούν να εμποδίσουν τη θετική ατζέντα της ΕΕ με την Τουρκία και βασιζόμενοι στη βοήθεια άλλων απειλούν τη σταθερότητα, κάνουν πολιτική απειλώντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

“Καλούμε αυτό το δίδυμο να λειτουργήσει με σύνεση και καλούμε τις άλλες χώρες που συμμετείχαν στο φόρουμ να μην πέφτουν θύματα των παιχνιδιών των άλλων”, καταλήγει το τουρκικό ΥΠΕΞ.