ΠΟΥ: Κίνδυνος επιστροφής σε lockdown αν δεν υπάρξει προσεκτική διαχείριση – Γαλλία: Κατά 9.000 μπορεί να αυξηθεί ο αριθμός των νεκρών από θανάτους στο σπίτι – Έρευνα: Δεν αντιλαμβάνονται όλοι εξίσου τον κίνδυνο του κορωνοϊού – Συναγερμός στις ΗΠΑ για τα… «πάρτι κορονοϊού»

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείαςπροειδοποίησε για τον κίνδυνο επιστροφής σε μέτρα απαγόρευσης αν οι χώρες που αίρουν τους περιορισμούς λόγω της πανδημίας δεν διαχειριστούν την μετάβαση «εξαιρετικά προσεκτικά και με μια σταδιακή προσέγγιση».

Ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους παρουσίασε έναν κατάλογο με μια σειρά βημάτων που χρειάζονται πριν οι χώρες άρουν τα μέτρα που επιβλήθηκαν για τον έλεγχο της εξάπλωσης της Covid-19, όπως οι έλεγχοι παρακολούθησης και η ετοιμότητα του συστήματος υγείας.

«Ο κίνδυνος της επιστροφής σε lockdown παραμένει πολύ μεγάλος αν οι χώρες δεν διαχειριστούν την μετάβαση εξαιρετικά προσεκτικά και με μια σταδιακή προσέγγιση», τόνισε σε μια ψηφιακή συνέντευξη Τύπου στην Γενεύη.

«Η πανδημία της Covid-19 θα υποχωρήσει τελικώς αλλά δεν μπορεί να υπάρξει η επιστροφή σε κανονικότητα», συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για επενδύσεις στα συστήματα υγείας.

Οι Πολιτείες που επανεκκινούν την οικονομία τους μολονότι αυξάνονται οι μολύνσεις από τον νέο κορωνοϊό διαπράττουν σφάλμα, υποστήριξε ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο, κάνοντας έκκληση να λαμβάνονται αυτές οι αποφάσεις με βάση τα γεγονότα και τα δεδομένα και όχι για πολιτικούς λόγους.

Την ώρα που τα στοιχεία δείχνουν ότι η Νέα Υόρκη κερδίζει τη μάχη κατά του νέου κορωνοϊού, τα κρούσματα αυξάνονται στις υπόλοιπες ΗΠΑ, αν και οι περισσότερες Πολιτείες έχουν χαλαρώσει τους περιορισμούς στη λειτουργία των επιχειρήσεων και στην καθημερινότητα των πολιτών τους.

 

Ένας ηλικιωμένος κάτοικος του Σεν-Σεν-Ντενί, της πιο φτωχής κοινότητας της Γαλλίας στις παρυφές του Παρισιού, πήγε στο νοσοκομείο τον Απρίλιο, ανήσυχος ότι είχε Covid-19Το τεστ ήταν αρνητικό, ο συνταξιούχος γύρισε στο σπίτι του και 10 ημέρες αργότερα βρέθηκε νεκρός.

Προς το παρόν, ο θάνατος δεν εμφανίζεται στον επίσημο απολογισμό της Γαλλίας για τους θανάτους από Covid-19, που περιλαμβάνει μόνο όσους πεθαίνουν στα νοσοκομεία και στους οίκους ευγηρίας.

Όμως στοιχεία από το εθνικό ινστιτούτο στατιστικής INSEE δείχνουν μια αύξηση σε εθνική κλίμακα των θανάτων στο σπίτι. Η αύξηση είναι ιδιαίτερα αισθητή σε ορισμένα από τα χαμηλού εισοδήματος προάστια που περιβάλλουν το κεντρικό Παρίσι.

«Είναι σαφές πως η Covid-19 σκοτώνει πολύ περισσότερους ανθρώπους στα σπίτια τους», δήλωσε ένας εργαζόμενος στον τομέα υγειονομικής φροντίδας που γνωρίζει τον θάνατο του συνταξιούχου, «επειδή δεν ήξεραν ότι την είχαν ή φοβούνταν να επικοινωνήσουν και να ζητήσουν βοήθεια».

Ο κορωνοϊός έχει σκοτώσει περισσότερους από 25.500 ανθρώπους στη Γαλλία, που έχει τον πέμπτο υψηλότερο απολογισμό μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, την Ιταλία και την Ισπανία.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να προσθέσει τους θανάτους στο σπίτι τον Ιούνιο. Πόσοι είναι αυτοί είναι δύσκολο να υπολογιστεί, καθώς οι υγειονομικές αρχές δεν διενεργούν τεστ για την Covid-19 στους ανθρώπους που πεθαίνουν στο σπίτι.

Τα στοιχεία του INSEE δείχνουν πως 109.327 άνθρωποι πέθαναν στη Γαλλία την περίοδο 1η Μαρτίου-20 Απριλίου, μία αύξηση 26% και 15% αντίστοιχα σε σχέση με τις αντίστοιχες περιόδους του 2019 και 2018. Ως εκ τούτου οι θάνατοι που είναι γνωστό ότι σχετίζονται με την Covid-19 είναι το 19% των συνολικών θανάτων.

Τα στοιχεία δείχνουν πως οι θάνατοι στο σπίτι στη διάρκεια αυτής της περιόδου αυξήθηκαν κατά 28% σε σχέση με το 2019 στους 26.324.

Ο Ζαν Μπατιστονί, πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Γενικών Ιατρών της Γαλλίας, δήλωσε στο Reuters πως η οργάνωσή του εκτιμά πως τουλάχιστον 9.000 άνθρωποι πέθαναν από Covid-19 στο σπίτι. Είπε πως ο αριθμός αυτός βασίζεται στις αναφορές ενός στους έξι από τους 55.000 γενικούς ιατρούς της Γαλλίας που κατέγραψαν τουλάχιστον έναν θάνατο που φέρεται να οφείλεται στην Covid-19.

«Οι άνθρωποι φοβούνται να πάνε στον γιατρό τους ή να τον ενοχλήσουν με συμπτώματα που μπορεί να είναι μην είναι σοβαρά», είπε ο Μπατιστονί.

Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως η αύξηση των ποσοστών θνησιμότητας στη διάρκεια της επιδημίας του κορωνοϊού ήταν εμφανώς μεγαλύτερη σε κάποιες περιοχές χαμηλού εισοδήματος έξω από τον περιφερειακό δακτύλιο που περιβάλλει το Παρίσι.

Οι θάνατοι στο σπίτι στη διάρκεια της ίδιας περιόδου των έξι εβδομάδων διπλασιάστηκε και πλέον στο Σεν-Σεν-Ντενί στα βορειοδυτικά, στη Βαλ-ντε-Μαρν ανατολικά και την Ο-ντε-Σεν δυτικά, σε σύγκριση με το 2019 και το 2018.

Ο βαρύς απολογισμός υπογραμμίζει πώς ο συνδυασμός στριμωγμένων εργατικών συνοικιών, εργαζομένων σε δουλειές πρώτης γραμμής και ενός πληθυσμού που δεν εμπιστεύεται τις αρχές, μετέτρεψε τέτοιες περιοχές σε εστίες (hotspots) μόλυνσης όπου πολλοί άνθρωποι ήταν απρόθυμοι να ζητήσουν βοήθεια.

Γιατροί είπαν πως το ποσοστό των επιπλέον θανάτων μπορεί επίσης να συνδέεται με το ότι οι άνθρωποι πεθαίνουν από άλλες ασθένειες επειδή η επιδημία του κορωνοϊού τους αποτρέπει από το να αναζητήσουν ιατρική φροντίδα.

Ο υπουργός Υγείας, Ολιβιέ Βεράν, δήλωσε στη γαλλική Εθνοσυνέλευση στις 29 Απριλίου πως η Αρχή Δημόσιας Υγείας, η οποία είναι υπεύθυνη για τη συγκέντρωση των στοιχείων για την Covid-19, θα έχει μια απάντηση για τους θανάτους στο σπίτι τον Ιούνιο.

Απαντώντας στην πρόβλεψη της οργάνωσης του Μπατιστανί για τουλάχιστον 9.000 θανάτους, ο Γάλλος υπουργός Υγείας είπε στους βουλευτές:

«Λάβαμε μία πρώτη προειδοποίηση (από αυτούς) για ενδεχόμενους επιπλέον θανάτους στο σπίτι, οι οποίοι όμως μπορεί να μην συνδέονται απαραίτητα με την Covid-19 αλλά με ιατρικές επιπλοκές ανθρώπων που δεν είχαν πάει στο νοσοκομείο».

Ο Εντουάρ Ζαν-Μπατίστ, γενικός ιατρός στις ανατολικές παρυφές του Παρισιού είπε ότι θα χρειαστεί μέχρι και ένας χρόνος προκειμένου να σχηματιστεί η πλήρης εικόνα της επίδρασης της Covid-19, όπως συμβαίνει και με τα ετήσια στοιχεία για τη γρίπη.

«Νομίζω πως τις ερχόμενες εβδομάδες και μήνες θα ανακαλύψουμε περισσότερους ανθρώπους οι οποίοι πέθαναν από Covid-19 στο σπίτι και για τους οποίους δεν γνωρίζαμε τίποτε», είπε.

 

Μετά τους Βρετανούς, πιο ανήσυχοι εμφανίζονται οι Ισπανοί και τρίτοι οι Αμερικανοί. Ακολουθούν κατά σειρά Γερμανοί, Σουηδοί, Αυστραλοί, Ιάπωνες, Ιταλοί (απρόσμενα άφοβοι μετά από τόσα θύματα), Μεξικανοί και τελευταίοι οι Νοτιοκορεάτες. Παρά τις διαφορές πάντως, σε όλες τις χώρες η αντίληψη κινδύνου ήταν γενικά σε υψηλά επίπεδα.

Οι άνδρες εμφανίζουν μικρότερα επίπεδα ανησυχίας από ό,τι οι γυναίκες, παρόλο που ο νέος ιός είναι παντού στον κόσμο πολύ πιο θανατηφόρος για τους άνδρες. Όσοι υποπτεύονται ότι έχουν κολλήσει τον ιό, φοβούνται περισσότερο, πράγμα αναμενόμενο, ενώ όσοι μαθαίνουν πληροφορίες για τον κορωνοϊό από φίλους ή την οικογένειά τους, αισθάνονται ότι κινδυνεύουν περισσότερο.

Όσοι εμπιστεύονται περισσότερο την κυβέρνησή τους, νιώθουν να κινδυνεύουν λιγότερο. Βασικός ψυχολογικός παράγοντας για την αντίληψη του κινδύνου από τον Covid-19 είναι επίσης πόσο ατομικιστής ή κοινωνικός νιώθει κανείς. Σε εννέα από τις δέκα χώρες της έρευνας, οι ατομικιστές και οι εχθροί του μεγάλου κράτους νιώθουν να απειλούνται λιγότερο από τον Covid-19, σε σχέση με όσους δίνουν έμφαση στη σημασία της κοινωνικής αλληλεγγύης και στις κρατικές παρεμβάσεις.

Η διαπίστωση αυτή εξηγεί, σύμφωνα με τους ερευνητές, γιατί όσοι αντιτίθενται στους περιορισμούς στην ατομική ελευθερία (ακόμη και εν μέσω πανδημίας και παρά τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία), διαμαρτύρονται για τα περιοριστικά μέτρα (lockdown), κάτι που έχει φανεί σε σχετικές διαδηλώσεις στις ΗΠΑ και στη Γερμανία.

Εξάλλου, σύμφωνα με τη μελέτη, αν και «η πολιτική ιδεολογία είναι λιγότερο σημαντική για τη συνολική αντίληψη του κινδύνου, η πιο συντηρητική στάση ζωής σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα ανησυχίας στη Βρετανία και στις ΗΠΑ».

 

Συναγερμός στις ΗΠΑ για τα… «πάρτι κορονοϊού» – Ανησυχία στις αρχές

Η ιδέα να διοργανώνονται “γιορτές covid-19” με στόχο να προσβληθούν από κορονοϊό οι συμμετέχοντες και να αποκτήσουν ανοσία είναι “εξαιρετικά επικίνδυνη”, προειδοποίησαν χθες Τετάρτη οι αρχές της πολιτείας Ουάσινγκτον στις ΗΠΑ.

“Αυτού του είδους οι συγκεντρώσεις εν μέσω πανδημίας ενδέχεται να είναι εξαιρετικά επικίνδυνες και εκθέτουν τους ανθρώπους σε αυξημένο κίνδυνο να χρειαστεί να νοσηλευθούν, ακόμη και να πεθάνουν”, τόνισε ο Τζον Βίσμαν υπεύθυνος Υγείας της πολιτείας.

“Εξάλλου αγνοούμε αν οι ασθενείς που ανέρρωσαν από την covid-19 έχουν μακροπρόθεσμα προστασία” από τον ιό, πρόσθεσε. “Υπάρχουν ακόμη πολλά πράγματα που δεν γνωρίζουμε για τον ιό, περιλαμβανομένων των προβλημάτων υγείας που ενδέχεται να παραμένουν μετά τη μόλυνση”.

Ο Βίσμαν χρειάστηκε να κάνει αυτή την προειδοποίηση αφού ήρθαν στη δημοσιότητα πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες περίπου 100 κρούσματα του κορονοϊού συνδέονται με “γιορτές covid-19” που οργανώθηκαν στην κομητεία Ουάλα Ουάλα.

Στόχος αυτών των συγκεντρώσεων είναι να έρθουν σε επαφή ασθενείς της covid-19 με υγιείς ανθρώπους οι οποίοι ελπίζουν να μολυνθούν από τον κορονοϊό και να αποκτήσουν ανοσία.

Σύμφωνα με τη Μέγκαν ΝτεΜπολτ, υπεύθυνη υγείας της κομητείας Ουάλα Ουάλα που βρίσκεται περίπου 400 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Σιάτλ, η ιχνηλάτηση των επαφών κάποιων ασθενών με κορονοϊό έδειξε ότι είχαν εκτεθεί εσκεμμένα στον ιό στη διάρκεια τέτοιων γιορτών.

“Ζητάμε τον κατάλογο των ατόμων με τα οποία ήρθαν σε επαφή και είναι 25 διότι ‘ήμασταν σε ένα πάρτι covid-19’”, εξήγησε μιλώντας σε τοπική εφημερίδα.

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από τον κορονοϊό με περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια κρούσματα και 73.000 θανάτους.