Πολιτικός “σεισμός” για τις υποκλοπές — Υποκλοπές: “Ναι” σε εξεταστική, αλλά με “κλειστές πόρτες”, λέει η κυβέρνηση

Νίκος Ανδρουλάκης και Κυριάκος Μητσοτάκης

Ραγδαίες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό προκάλεσαν οι παραιτήσεις των Γρηγόρη Δημητριάδη και Παναγιώτη Κοντολέοντα. Προσωπικές ευθύνες στον Κυριάκο Μητσοτάκη επιρρίπτει η αντιπολίτευση. “Ναι” της κυβέρνησης στο αίτημα Ανδρουλάκη για εξεταστική επιτροπή.

Πολιτική θύελλα μετά τις παραιτήσεις των Γρηγόρη Δημητριάδη και Παναγιώτη Κοντολέοντα, τις οποίες και έκανε δεκτές ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στον απόηχο του σκανδάλου των υποκλοπών.

Σκάνδαλο για το οποίο ο Νίκος Ανδρουλάκης, εξαπέλυσε σφοδρότατη κριτική κατά του Πρωθυπουργού και ζήτησε τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής από τη Βουλή για τη διερεύνηση πολιτικών ευθυνών, αίτημα το οποίο έκανε δεκτό η κυβέρνηση, αλλά με “κλειστές πόρτες”.

Σε δηλώσεις του, ο Γιάννης Οικονόμου, άφησε αιχμές κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ελπίζοντας “να ανταποκριθεί” και ο ίδιος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του,η κυβέρνηση θα αποδεχθεί την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση των παρακολουθήσεων εφόσον κάτι τέτοιο ζητηθεί από την αντιπολίτευση. Διευκρίνισε όμως ότι η επιτροπή θα πρέπει να συνεδριάζει υπό το καθεστώς εμπιστευτικότητας, δηλαδή με κλειστές πόρτες.

Οι παραιτήσεις

Ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, υπέβαλε την παραίτησή του με τον πρωθυπουργό να την κάνει δεκτή. Το όνομα του κ. Δημητριάδη, είχε εμπλακεί τους τελευταίους μήνες στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, με τον ίδιο να αρνείται κάθε ανάμιξη.

Την Τετάρτη οι Reporters United και η Εφημερίδα των Συντακτών, ανέδειξαν επιχειρηματικές συνδέσεις του κ. Δημητριάδη με τον επιχειρηματία Φέλιξ Μπίτζιο. Ο κ. Μπίτζιος υπήρξε αναπληρωτής διαχειριστής της Intellexa, της εταιρείας που εμπορεύεται το κακόβουλο λογισμικό Predator, μέσω του οποίου έγινε η παγίδευση του κινητού του κ. Κουκάκη κι επιχειρήθηκε να παγιδευτεί το κινητό του κ. Ανδρουλάκη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο κ. Δημητριάδης αγόρασε την εταιρεία Canalis από τον Κωνσταντίνο Μπαζιώτη, ο οποίος εργαζόταν σε δύο εταιρείες που συνδέονται με τον Φέλιξ Μπίτζιο. Στη συνέχεια, η εταιρεία Canalis είχε κοινή έδρα με τον Παναγιώτη Μπίτζιο, αδερφό του Φέλιξ. Να σημειωθεί ακόμα ότι η εταιρεία Ventus ιδιοκτησίας Παναγίωτη Μπίτζιου, συμμετέχει σε μνημόνιο συνεργασίας με την Layth Capital Ventures, στην οποία διευθυντής είναι ο Φέλιξ Μπίτζιος.

Από τη μεριά του, ο Γρηγόρης Δημητριάδης έχει κάνει λόγο για κακόβουλα ερωτήματα και διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Υπογραμμίζει δε ότι “η νόμιμη επενδυτική μου δραστηριότητα δεν συνδέεται με κανένα απολύτως παράνομο σκοπό, ούτε βέβαια και με συνδέει με περαιτέρω πρόσωπα, πλην αυτών με τα οποία συναλλάχθηκα”.

Μετά από τον Γρηγόρη Δημητριάδη, την παραίτησή του υπέβαλε ο διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Παναγιώτης Κοντολέων, κατόπιν , όπως ελέχθη, “λανθασμένων ενεργειών που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων”.

Οργή της αντιπολίτευσης

Για “ομολογία ενοχής” έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δώσει άμεσα εξηγήσεις στον ελληνικό λαό για το δικό του “Watergate”.

“Η παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού κάτω από το βάρος των αποκαλύψεων για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων αποτελεί ομολογία ενοχής. Και σε κάθε περίπτωση δεν αναιρεί τις ευθύνες του ίδιου του Πρωθυπουργού, αντιθέτως τις επιβεβαιώνει” ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας ενώ σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει οτι ο Κ. Μητσοτάκης προφανώς όχι μόνο γνώριζε αλλά είναι ο ενορχηστρωτής των υποκλοπών.

“Οι παραιτήσεις του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού και του Διοικητή της ΕΥΠ ούτε ακυρώνουν τις ευθύνες του πρωθυπουργού, στον οποίον άλλωστε λογοδοτούσαν άμεσα τα παραπάνω πρόσωπα, ούτε αναιρούν την αναγκαιότητα να ερευνηθούν σε βάθος οι καταγγελίες για τις παρακολουθήσεις” αναφέρει σε σχόλιό του το ΚΚΕ με αφορμή στις παραιτήσεις Δημητριάδη και Κοντολέοντα.

“Πολύ περισσότερο” συνεχίζει η ανακοίνωση, “που από τις ίδιες τις παραιτήσεις γεννιούνται νέα μεγάλα ερωτηματικά. Άλλωστε, το θεσμικό πλαίσιο που διευκολύνει τέτοιου είδους πρακτικές είναι πολιτικό ζήτημα, που υπερβαίνει τα διάφορα πρόσωπα που αναλαμβάνουν το ρόλο της “Ιφιγένειας” για να κρυφτούν οι βασικές πολιτικές ευθύνες”.

Την παραίτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε περίπτωση που δεν κινήσει διώξεις σε βάρος των Γρηγόρη Δημητριάδη και Παναγιώτη Κοντολέοντα, μετά τις παραιτήσεις τους, ζητά το ΜέΡΑ25.

Σε ανακοίνωσή του το κόμμα ασκεί προσωπική επίθεση στον Πρωθυπουργό, ζητώντας “να πληρώσει το τίμημα του υπερσυγκεντρωτισμού του”.

Οι δηλώσεις Ανδρουλάκη

Σε δηλώσεις του αργά το απόγευμα της Παρασκευής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση προσωπικά στον πρωθυπουργό για το γεγονός ότι ήταν αντικείμενο παρακολούθησης από την ΕΥΠ και ζήτησε τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής από τη Βουλή για τη διερεύνηση πολιτικών ευθυνών.

Όπως είπε χαρακτηριστικά “δεν περίμενα ποτέ να με παρακολουθεί η Ελληνική Κυβέρνηση με τις πιο σκοτεινές πρακτικές”.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, έκανε λόγο για συστηματική προσπάθεια υποβάθμισης του θέματος από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και πρόσθεσε ότι ειναι δημοκρατικό καθήκον όλων να προστατευθούν τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των Ελλήνων.

Η ανακοίνωση Οικονόμου

Μετά τις δηλώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία ανέφερε οτι το αίτημα για εξεταστική γίνεται δεκτό από την κυβέρνηση και παράλληλα δήλωσε πως η κυβέρνηση θα συγκαλέσει και την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.Ανέφερε ακόμα οτι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν αποδέχθηκε ενημέρωση για τα ζητήματα αυτά από τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη.

 

Υποκλοπές: “Ναι” σε εξεταστική, αλλά με “κλειστές πόρτες”, λέει η κυβέρνησηΜέγαρο Μαξίμου

Θετική η κυβέρνηση στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που ζήτησε ο Νίκος Ανδρουλάκης αλλά και στο αίτημα για συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Η κυβέρνηση θα αποδεχθεί την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση των παρακολουθήσεων εφόσον κάτι τέτοιο ζητηθεί από την αντιπολίτευση διεμήνυσε με ανακοίνωση του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Διευκρίνισε όμως ότι η επιτροπή θα πρέπει να συνεδριάζει υπό το καθεστώς εμπιστευτικότητας. Δηλαδή με κλειστές πόρτες.

Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως κυβέρνηση θα συγκαλέσει και την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Επίσης ανέφερε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν αποδέχθηκε ενημέρωση για τα ζητήματα αυτά από τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη.

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «αμέσως μόλις περιήλθε σε γνώση του Πρωθυπουργού η περίπτωση νόμιμης επισύνδεσης, κατόπιν και εγκρίσεως εισαγγελικής αρχής, για τον κ. Ανδρουλάκη, η Κυβέρνηση επεδίωξε δια του κ. Γεραπετρίτη να τον ενημέρωσει πλήρως, αλλά ο κ. Ανδρουλάκης επέλεξε να μην ανταποκριθεί».

Στην συνέχεια επισήμανε πως «σύμφωνα διαρροές του ΠΑΣΟΚ, ζητείται η εκ νέου σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Η Κυβέρνηση απαντά θετικά στο αίτημα αυτό, ελπίζοντας αυτή τη φορά να ανταποκριθεί και ο κ. Ανδρουλάκης, να παραστεί προσωπικά, προκειμένου να ενημερωθεί και να πάρει απαντήσεις για όλα τα σχετικά με τη νόμιμη επισύνδεση που τον αφορά, απαντήσεις που δεν θα αφήνουν περιθώριο για αυθαίρετα συμπεράσματα και συνωμοσιολογία».

Τέλος αναφερόμενος στο αίτημα που διατύπωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής ο Γιάννης Οικονόμου τόνισε πως «με δεδομένο ότι η Κυβέρνηση επιδιώκει την απόλυτη αποσαφήνιση των συγκεκριμένων ζητημάτων διαχρονικά και με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες εμπιστευτικότητας, εφόσον κατατεθεί ένα τέτοιο αίτημα η Κυβέρνηση θα ανταποκριθεί θετικά».

Θυμίζουμε ότι στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου εξετάστηκε μεταξύ άλλων και ο διοικητής της ΕΥΠ Πάνος Κοντολέων, από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας υπήρξε επίκληση ρήτρας ισόβιας εμπιστευτικότητας για όσα θα ειπωθούν.