Πολιτική Όταν… Φώτης Κουβέλης

Δικαίωμα, βέβαια, του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Να ανασυρθούν όλες, και αυτή του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στο Άδενδρο το έτος 2017

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ανέλαβε, πριν από λίγο καιρό, να διερευνήσει ο ίδιος διαρροές που είχαν σχέση με το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών και όχι βέβαια με την υπόθεση των υποκλοπών και τις εγκληματικές ενέργειες που τη συγκροτούν.

Ο πρωθυπουργός της χώρας έσπευσε να κάνει χρήση διαρροών που αφορούν διαλόγους μεταξύ υπαλλήλων του ΟΣΕ με προφανή την πρόθεσή του να περιορίσει και να προσωποποιήσει ευθύνες για την τραγωδία των Τεμπών χωρίς να έχει δικαίωμα, με παρούσα μάλιστα τη δικαστική έρευνα. Είναι ολοφάνερη η προσπάθειά του να παρέμβει στο έργο της Δικαιοσύνης. Αυτές τις διαρροές και την εκμετάλλευσή τους από τον πρωθυπουργό της χώρας ποιος τις ελέγχει; Η Δικαιοσύνη βέβαια έχει αυτή την υποχρέωση. Ο εισαγγελέας όμως του Αρείου Πάγου άλλα επιλέγει. Να ανασύρει φακέλους δικαστικών υποθέσεων από σιδηροδρομικά δυστυχήματα του παρελθόντος για να διερευνηθούν και να επαναξιολογηθούν.

Δικαίωμα, βέβαια, του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Να ανασυρθούν όλες, και αυτή του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στο Άδενδρο το έτος 2017.

Ο πρωθυπουργός θέλει διάχυση ευθυνών ανατρέχοντας στο παρελθόν -κι ας κυβερνά τέσσερα χρόνια- για να υποστηρίξει πως η ευθύνη είναι και όλων όσοι κυβέρνησαν τον τόπο πριν από εκείνον. Δεν αναφέρομαι μόνο στον πρωθυπουργό και στο επιχείρημά του ότι αυτός δεν γνώριζε τι συμβαίνει στον ΟΣΕ – επικίνδυνη για τους πολίτες και τη χώρα η «άγνοιά» του.

Στη Δικαιοσύνη αναφέρομαι και στην πληγωμένη ανεξαρτησία της. Όταν ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου παρακολουθεί τις ενέργειες του πρωθυπουργού και της εκτελεστικής εξουσίας και εντάσσεται στους σχεδιασμούς της, τότε δικαιολογημένα τίθεται το μείζον ζήτημα της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και επιβεβαιώνει το αίτημα όσο και τη διεκδίκηση: δικαιοσύνη και στη Δικαιοσύνη.

Το βιογραφικό του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας, Φώτη Κουβέλη