Πολιτική κρίση στο Περού: Έξι συλλήψεις, ανάμεσά τους και τρεις στρατηγοί — Σερβία: Σε αυξημένη ετοιμότητα ο στρατός. Έντονη κινητικότητα στα σύνορα με το Κόσοβο

Πολιτική κρίση στο Περού: Έξι συλλήψεις, ανάμεσά τους και τρεις στρατηγοί

Οι συλλήψεις έγιναν κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης που συμπεριλαμβανομένου 26 ερευνών σε κατοικίες σε διάφορες πόλεις στο Περού

Έξι άνθρωποι, ανάμεσά τους τρεις υψηλόβαθμοι αξιωματικοί τς αστυνομίας, συνελήφθησαν τη Δευτέρα (27/12) στο Περού καθώς φέρονται να ενέχονται σε υπόθεση διαφθοράςσυνδεόμενη με τον πρώην πρόεδρο Πέδρο Καστίγιο, που παύθηκε με απόφαση του Κογκρέσου την 7η Δεκεμβρίου.

«Αστυνομικοί, σε συντονισμό με την εισαγγελία, διεξήγαγαν μεγάλη επιχείρηση που οδήγησε στη σύλληψη έξι προσώπων ενεχόμενων σε υπόθεση διαφθοράς συνδεόμενη με παράτυπες προαγωγές στις τάξεις της αστυνομίας», σύμφωνα με ανακοίνωση των αρχών.

Η εισαγγελία διευκρίνισε πως ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι «τρεις στρατηγοί της αστυνομίας εν ενεργεία», εμπλεκόμενοι στις προαγωγές τις οποίες ενέκρινε ο κ. Καστίγιο, με αντάλλαγμα χρήματα.

Οι συλλήψεις έγιναν κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης που συμπεριλαμβανομένου 26 ερευνών σε κατοικίες σε διάφορες πόλεις, ιδίως στην πρωτεύουσα Λίμα.

Στη Λίμα ερευνήθηκαν δυο κατοικίες του πρώην υπουργού Άμυνας Ουάλτερ Αγιάλα, που φέρεται να ενέχεται επίσης στην υπόθεση. Κατασχέθηκαν έγγραφα και συσκευές.

Ο κ. Αγιάλα κατήγγειλε τις έρευνες στα σπίτια του και τις συλλήψεις των στρατηγών. «Αυτό δεν ήταν απαραίτητο, δεν βρήκαν τίποτα. Αυτή η έρευνα διαρκεί πάνω από έναν χρόνο (…). Πρόκειται για σόου», είπε ο πρώην υπουργός Άμυνας απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους.

Η εισαγγελία διενεργεί έρευνα σε βάρος των κ.κ. Καστίγιο και Αγιάλα για παράνομη άσκηση επιρροής έναντι ανταλλάγματος, σύσταση και συμμορία.

Ο πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού στρατηγός Χοσέ Βισκάρα και ο πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου αεροπορίας πτέραρχος Χόρχε Τσαπάρο δήλωναν τον Νοέμβριο ότι η κυβέρνηση του κ. Καστίγιο τους πίεσε να προαγάγουν αξιωματικούς που δεν εκπλήρωναν τα απαραίτητα κριτήρια.

Ο Πέδρο Καστίγιο παύθηκε και συνελήφθη αμέσως μετά την 7η Δεκεμβρίου, αφού αποπειράθηκε να διαλύσει το Κογκρέσο και ανήγγειλε πως θα κυβερνούσε με διατάγματα. Η αντιπολίτευση κατήγγειλε «πραξικόπημα». Θα δικαστεί για «στάση» και «συνωμοσία». Πέραν αυτού, αντιμετωπίζει άλλες έξι έρευνες για διαφθορά. Υποστηρικτές του αντιτείνουν ότι ήταν ο κ. Καστίγιο αυτός που ανατράπηκε με πραξικόπημα.

Ο εκπαιδευτικός από την επαρχία κυβέρνησε μόλις δεκαεπτά μήνες, περίοδο που σημαδεύτηκε από βαθιά πολιτική κρίση. Έχει διαταχθεί να παραμείνει προφυλακισμένος για 48 μήνες.

 

Σερβία: Σε αυξημένη ετοιμότητα ο στρατός – Έντονη κινητικότητα στα σύνορα με το ΚόσοβοΣερβία: Σε αυξημένη ετοιμότητα ο στρατός – Έντονη κινητικότητα στα σύνορα με το Κόσοβο

Σε κατάσταση ενισχυμένης ετοιμότητας έχει τεθεί από το βράδυ της Δευτέρας ο σερβικός στρατός, μετά τις πρόσφατες εντάσεις στο γειτονικό Κόσοβο, όπου σημειώθηκαν πυρά και εκρήξεις και υψώθηκαν οδοφράγματα.

«Ο πρόεδρος της Σερβίας διέταξε το σερβικό στρατό να βρίσκεται στον υψηλότερο βαθμό ετοιμότητας για μάχη, δηλαδή στο επίπεδο της χρήσης ένοπλης ισχύος», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο σέρβος υπουργός Άμυνας Μίλος Βούτσεβιτς.

Ο στρατηγός Μίλαν Μοϊσίλοβιτς, αρχηγός των σερβικών ενόπλων δυνάμεων, ανακοίνωσε πως εστάλη από τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς στα σύνορα με το Κόσοβο.

«Η κατάσταση εκεί είναι περίπλοκη», δήλωσε ο αρχηγός του επιτελείου το βράδυ της Κυριακής στον τηλεοπτικό σταθμό Pink ενώ βρισκόταν καθ’ οδόν προς τη Ράσκα, σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων από τα σύνορα με το Κόσοβο.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η κατάσταση απαιτεί «την παρουσία του σερβικού στρατού κατά μήκος της διοικητικής γραμμής», όρος που χρησιμοποιείται από τις σερβικές αρχές για τα σύνορα με το Κόσοβο.

Ο σέρβος υπουργός Εσωτερικών δήλωσε επίσης πως «όλες οι μονάδες» θα περάσουν «αμέσως υπό τη διοίκηση του αρχηγού του γενικού επιτελείου».

Τέλος ο υπουργός Άμυνας διευκρίνισε πως ο αρχηγός του κράτους διέταξε να ενισχυθεί κατά 1.500 στρατιώτες η σερβική στρατιωτικού παρουσία, στους 5.000.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*