Πολιτική θύελλα στη Βουλγαρία: Ο Μπορίσοφ κατηγορεί τον πρόεδρο για κατασκοπεία, αλλά δεν διαψεύδει τις φωτογραφίες – Τσαβούσογλου: Δεν μπορεί κάθε νησί να έχει υφαλοκρηπίδα

 Πολιτική θύελλα στη Βουλγαρία: Ο Μπορίσοφ κατηγορεί τον πρόεδρο για κατασκοπεία αλλά δεν διαψεύδει τις φωτογραφίες

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπορίσοφ κατηγορεί τον πρόεδρο ότι τον κατασκοπεύει με drone, μετά τη διαρροή φωτογραφιών που φέρονται να εμφανίζουν τον πρωθυπουργό να κοιμάται στην κρεβατοκάμαρά του με ένα πιστόλι πάνω στο κομοδίνο και το συρτάρι γεμάτο μετρητά. Ο πρόεδρος πάντως σήμερα αρνήθηκε κατηγορηματικά τις κατηγορίες.

“Τραντάζεται” η Βουλγαρία: Ο πρωθυπουργός Μπορίσοφ με πιστόλι, χαρτονομίσματα των 500 ευρώ και ράβδους χρυσού (εικόνες)

Ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ αμφισβήτησε την εγκυρότητα κάποιων, όχι όμως όλων των φωτογραφιών που δημοσιεύτηκαν στα βουλγαρικά Μέσα αλλά και στα κοινωνικά δίκτυα. Η διαρροή κλιμάκωσε μια ήδη τεταμένη σχέση μεταξύ του πρωθυπουργού και του πολιτικού του αντιπάλου, προέδρου Ρούμεν Ράντεφ, ο οποίος αρνήθηκε σήμερα τις κατηγορίες.

Στη μία φωτογραφία ο πρωθυπουργός διακρίνεται να κοιμάται στο κρεβάτι του. Άλλες φωτογραφίες δείχνουν ένα πιστόλι πάνω στο κομοδίνο δίπλα στο κρεβάτι και δέσμες χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ καθώς και ράβδους χρυσού μέσα στο μισάνοιχτο συρτάρι του κομοδίνου.

«Ξεπέρασε τα όρια» δήλωσε χθες βράδυ ο Μπορίσοφ σε δημοσιογράφους, αναφερόμενος στον πρόεδρο της χώρας. «Επέτρεψε στον εαυτό του να πετάξει ένα drone και να τραβήξει φωτογραφίες μου».

Ο Μπορίσοφ είπε ότι η φωτογραφία στην οποία εικονίζεται να κοιμάται στην πρωθυπουργική κατοικία μπορεί να είναι πραγματική. Όσον αφορά τις άλλες φωτογραφίες, είπε ότι θα μπορούσαν να παραποιηθούν αλλά αρνήθηκε να επεκταθεί μέχρι αυτές να διερευνηθούν.

Georgi Gotev & EURACTIV.bg

Προβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο Twitter

Ο Ράντεφ, επικεφαλής του αντιπολιτευτικού σοσιαλιστικού κόμματος, παραδέχτηκε ότι έχει στην κατοχή του ένα drone, αλλά απέρριψε την κατηγορία ότι το χρησιμοποίησε για να φωτογραφήσει τον Μπορίσοφ ως «φαντασία και παράνοια»

«Αυτή η εισβολή στον προσωπικό χώρο όπου κοιμάται ο Μπορίσοφ είναι πολύ επικίνδυνη», είπε ο Ράντεφ. «Αυτή η καταπάτηση της ιδιωτικότητας είναι παράλογη».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, πρώην σωματοφύλακας του δικτάτορα της κομμουνιστικής εποχής Τόντορ Ζίβκοφ, οι φωτογραφίες έχουν στόχο να υπομονεύσουν την κυβέρνησή του πριν τις σημαντικές «γεωπολιτικές» αποφάσεις του Ιουλίου, μεταξύ των οποίων η είσοδος της χώρας στην Τραπεζική Ένωση (της ΕΕ) και στην Ευρωζώνη.

«Από εδώ και στο εξής θα κοιμάμαι με όπλο», είπε ο Μπορίσοφ.

 

Τσαβούσογλου: Δεν μπορεί κάθε νησί να έχει υφαλοκρηπίδα

«Η Ελλάδα λέει ότι κάθε νησί έχει υφαλοκρηπίδα. Εμείς λέμε ότι κάθε νησί δεν μπορεί να έχει υφαλοκρηπίδα. Ειδικά όταν ένα νησί είναι πολύ μακριά από την ηπειρωτική χώρα δεν μπορεί να έχει υφαλοκρηπίδα», δήλωσε χθες βράδυ στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNNTürk, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Προσπαθούν να μας αφήσουν μόνο αυτή την κόκκινη ζώνη. Αυτός είναι ο χάρτης της Σεβίλλης. Κι ενώ λέμε ότι αυτό δεν είναι δυνατό, η Ελλάδα ζει μέσα σε ένα τέτοιο όνειρο», ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών και αναφορικά με το Καστελόριζο, συμπλήρωσε, πως αυτό είναι ορατό 2 χιλιόμετρα από την Τουρκία, ενώ από την Ελλάδα είναι 570 χλμ. μακριά.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ έδειξε χάρτες με τη λεγόμενη «τουρκική υφαλοκρηπίδα», η οποία εκτείνεται από τα Κατεχόμενα της Κύπρου μέχρι την Κρήτη και τη Ρόδο, λέγοντας ότι τα ελληνικά νησιά πήραν αυτό που τους αναλογεί από το διεθνές δίκαιο, δηλ. μόνο 6 ν.μ. χωρικά ύδατα.

«Αν προσέξετε, κοιτάξτε αυτή τη γραμμή, ακριβώς δίπλα στα ελληνικά νησιά, εμείς σε αυτά τα νησιά δώσαμε 6 ναυτικά μίλια χωρικών υδάτων. Τα νησιά έχουν χωρικά ύδατα, αλλά όχι υφαλοκρηπίδα. Όπως λέει και το διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα παλαιότερα ήθελε να τα επεκτείνει στα 12 (ν.μ.), όπως ξέρετε, προσπαθούσε να αποδείξει ότι αποτελούν κι αυτά ηπειρωτική χώρα. Δεν το έκανε βασικά μόνο με εμάς, το ίδιο προσπάθησε να κάνει και με τη Λιβύη και την Αίγυπτο. Ο λόγος που δεν έχει συμφωνήσει με την Αίγυπτο είναι αυτός», είπε χαρακτηριστικά

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξήγησε στη συνέχεια τη συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα με την Ιταλία στο Ιόνιο για να επαναλάβει ότι ούτε η Ελλάδα αναγνώρισε υφαλοκρηπίδα στα νησιά του Ιονίου, μια θέση που επικροτεί ουσιαστικά τη θέση της Άγκυρας, όπως είπε.

«Το Ισραήλ αν θέλει να κάνει μία συμφωνία, όπως αυτή που υπογράψαμε με τη Λιβύη, θα πρέπει να ακυρώσει τη συμφωνία με την ελληνο-κυπριακή πλευρά. Τι λέγαμε; Χωρίς την Τουρκία, καμία φόρμουλα δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Αυτό το αποδείξαμε με τις γεωτρήσεις και τη συμφωνία μας με τη Λιβύη. Το δείξαμε τόσο στην πράξη όσο και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Αναφορικά με την επίσκεψη στη Λιβύη, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ισχυρίστηκε ότι δεν ήταν «έκπληξη» και ότι ήταν λογικό να βρεθούν εκεί, προκειμένου να συζητήσουν με την κυβέρνηση της Τρίπολης μία σειρά θεμάτων.

«Πήγαμε να δείξουμε ότι στηρίζουμε τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης σε ολόκληρο τον κόσμο. Έχουμε άλλες σχέσεις με τη Λιβύη. Έχουμε μια συμφωνία για τις ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Συζητήσαμε πώς μπορούμε να μοιραστούμε αυτόν τον πλούτο. Έχουμε οικονομική συνεργασία – Συζητήσαμε το κατά πόσο οι εταιρείες μας μπορούν να επιστρέψουν στις περιοχές που έχουν σταθεροποιηθεί. Συζητήσαμε όλες τις πτυχές της οικονομίας», είπε χαρακτηριστικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και συνέχισε:

«Είναι κακό για τις εταιρείες μας να αναλάβουν έργα στη Λιβύη στη βάση του win win; Υπάρχουν πολλές πετρελαιοπηγές στη Λιβύη. Για ποιον είναι επιβλαβές εάν οι εταιρείες μας συνεργαστούν στον τομέα της ενέργειας, προς όφελος του λαού της Λιβύης εκεί; Δεν είμαστε αποικιοκράτες, είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε. Η τήρηση των συμφερόντων μας εκεί δεν πρέπει να ερμηνεύεται διαφορετικά. Μιλήσαμε για όλα τα θέματα μέσα σε 1 ημέρα. Πραγματοποιήσαμε εκτενείς και παραγωγικές συζητήσεις».

Πηγή: Έθνος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*