Πολίτες και επιχειρήσεις δύο ταχυτήτων εξήγγειλε η κυβέρνηση. Mέτρα που παραπέμπουν σε δυστοπικές κοινωνίες – Στη Βόρεια Μακεδονία σήμερα ο Αλ. Τσίπρας για…

Με επιχείρημα ότι είναι αδήριτη ανάγκη να χτίσουμε τείχος προστασίας έναντι του κορονοϊού στη χώρα, από τις 15 Ιουλίου, τα καταστήματα και οι χώροι αναψυχής, θα χωριστούς σε δύο κατηγορίες: Αμιγείς και μεικτούς, ώστε να δέχονται αναλόγως μόνο πλήρως εμβολιασμένους ή εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους αντίστοιχα.

Αυτό υποστήριξε ο υπουργός Επικρατείας, κατά την παρουσίαση των μέτρων διευκόλυνσης των πλήρως εμβολιασμένων πολιτών ώστε να ανακτήσουν την πολυπόθητη ελευθερία. Όπως είπε τα μέτρα που λαμβάνονται στόχο έχουν να εξυπηρετηθεί το εγχείρημα του εμβολιασμού, το οποίο χαρακτήρισε διαβατήριο υγείας και ασπίδα στον κορονοϊό.

Με τον τρόπο αυτό, να σημειωθεί ότι δημιουργούνται πολίτες και επιχειρήσεις δύο κατηγοριών και ταχυτήτων, καθώς δεν έχει διευκρινιστεί ούτε τι θα ισχύει για όσους βρίσκονται μεταξύ δύο δόσεων εμβολίων, ούτε πόσα τεστ θα πρέπει να κάνει κάθε πολίτης και πόσο τακτικά, ούτε φυσικά ποιος θα καλύψει το κόστος των μοριακών και ράπιντ τεστ.

Παρουσίασε τα μέτρα ως ένα συνολικό πλέγμα προστασίας έναντι του κορονοϊού σε χώρους με συγχρωτισμό, τονίζοντας ότι τα μέτρα ελήφθησαν με οδηγίες της Επιτροπής Βιοηθικής σε συνεργασία με την Επιτροπή των Ειδικών Επιστημόνων.

Συνεπώς, η κυβέρνηση θα λάβει τρεις δέσμες μέτρων, που είναι οι εξής:

 • Η πληροφόρηση του κοινού για το εμβολιαστικό εγχείρημα, δηλαδή η πειθώ, η οποία προωθείται με την ενημερωτική εκστρατεία
 • Η διευκόλυνση κίνησης σε συγκεκριμένους χώρους για όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως και έχουν περάσει 14 ημέρες από τη δεύτερη δόση ή έχουν νοσήσει από κορονοϊό.
 • Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε ειδικές κατηγορίες, δηλαδή σε πεδία όπου είναι απολύτως αναγκαίος, δηλαδή υγειονομικά κέντρα και μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων
 • Σύμφωνα με τον Γιώργο Γεραπετρίτη, από τις 15 Ιουλίου που θα τεθεί σε λειτουργία η σχετική πλατφόρμα, αποφασίστηκε:
 • Η διαβαθμισμένη κάλυψη σε χώρους μη ουσιωδών υπηρεσιών, όπως είναι οι υπηρεσίες ψυχαγωγίας και οι αθλητικοί χώροι, κλειστοί χώροι, χώροι συναυλιών και γήπεδα.
 • Οι χώροι διαχωρίζονται σε αμιγείς και μεικτούς.
 • Αμιγείς είναι όσοι θα δέχονται μόνο εμβολιασμένους και όσους έχουν νοσήσει, οι οποίοι θα μπορούν να έχουν χωρητικότητα έως 80-85%.
 • Μεικτοί είναι οι χώροι που θα δέχονται τόσο εμβολιασμένους και όσους έχουν νοσήσει, αλλά μη εμβολιασμένου, που όμως θα υποχρεούνται να παρουσιάζουν αρνητικό μοριακό τεστ ή ράπιντ και με πληρότητα από 25% έως 75%
 • Οι επιχειρήσεις θα δηλώνουν αν οι επιχειρήσεις θα είναι αμιγείς ή μεικτές, στην ειδική πλατφόρμα στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
 • Η ένδειξη αν η επιχείρηση είναι αμιγής ή μεικτή θα πρέπει να μπαίνει σε ορατό σημείο στην είσοδο της επιχείρησης.
 • Στους αμιγείς χώρους δεν απαιτείται η χρήση μάσκας, η οποία θα είναι υποχρεωτική στους μεικτούς.
 • Επίσης, προβλέπονται κυρώσεις και έλεγχοι από την πολιτεία για την τήρηση των μέτρων, ο οποίος θα γίνεται από κεντρική ψηφιακή πλατφόρμα που θα βεβαιώνει τη γνησιότητα των πιστοποιητικών.

Διευκρινίσεις για μέτρα έδωσε στη συνέχεια ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Άδωνις Γεωργιάδης

Σύμφωνα με όσα είπε, οι χώροι συναθροίσεων διακρίνονται σε τέσσερις κατηγορίες:

 1. Κλειστοί χώροι πλην κέντρων διασκέδασης (κινηματογραφικές αίθουσες, θέατρα, εστιατόρια, καφέ).
 2. Υπαίθριοι χώροι ψυχαγωγίας καθημένων πλην γηπέδων (ζωντανά θεάματα και ακροάματα).
 3. Υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκέδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ).
 4. Ανοικτά και κλειστά γήπεδα.

Ανά κατηγορία ισχύουν τα εξής

1) Κλειστοί χώροι πλην κέντρων διασκέδασης (κινηματογραφικές αίθουσες, θέατρα, εστιατόρια, καφέ).

 • Οι χώροι που έχουν δηλωθεί ως αμιγείς λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους – χωρίς χρήση μάσκας.
 • Οι χώροι που έχουν δηλωθεί ως μικτοί λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 50% της χωρητικότητάς τους – υποχρεωτική χρήση μάσκας και αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες. Οι ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self test από τους γονείς τους.
 • Στα θέατρα και τους κινηματογράφους είναι υποχρεωτική χρήση μάσκας ανεξαρτήτως διαβάθμισης.

2) Υπαίθριοι χώροι ψυχαγωγίας καθημένων πλην γηπέδων (ζωντανά θεάματα και ακροάματα).

Οι χώροι που έχουν δηλωθεί ως αμιγείς λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους.

Οι χώροι που έχουν δηλωθεί ως μικτοί λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη χωρητικότητας:

• 75% για χώρους έως 1.000 θέσεων – υποχρεωτική χρήση μάσκας

• 70% για χώρους έως 5.000 θέσεων – υποχρεωτική χρήση μάσκας

• 65% για χώρους έως 15.000 θέσεων – υποχρεωτική χρήση μάσκας

3) Υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκέδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ).

Οι χώροι που έχουν δηλωθεί ως αμιγείς λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 60% της χωρητικότητάς τους – χωρίς χρήση μάσκας.

Οι χώροι που έχουν δηλωθεί ως μικτοί λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 25% της χωρητικότητάς τους – πρόσβαση κοινού με αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

4) Ανοικτά και κλειστά γήπεδα.

Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους και πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι (6) μήνες. Οι ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self test από τους γονείς τους.

 

Στη Βόρεια Μακεδονία σήμερα ο Αλ. Τσίπρας για το πρώτο Φόρουμ Διαλόγου των ΠρεσπώνΤο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για το Νέο ΕΣΥ παρουσιάζει ο Αλ. Τσίπρας | ΑΘΗΝΑ 9,84ευτική Συμμαχία θα μεταβεί σήμερα, Πέμπτη 1η Ιουλίου, στη Βόρεια Μακεδονία, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες του πρώτου “Prespa Forum Dialogue” (Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών).

Ο Αλέξης Τσίπρας θα πραγματοποιήσει την κεντρική ομιλία του την Πέμπτη στις 18.30.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, την πρωθυπουργό της Σερβίας, Άνα Μπρνάμπιτς και τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιο για Ευρωπαϊκά και Ευρασιατικά θέματα, Φίλιπ Ρίκερ.​

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*