Πολάκης στη Βουλή: “Εδώ όλη η αλήθεια. Με βάση τα στοιχεία της μελέτης Τσιόδρα/Λύτρα — ΟΕΝΓΕ: “Λέει ψέματα η κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι δεν βρίσκει εντατικολόγους για ΜΕΘ”

Ο Παύλος Πολάκης κλείνει το μάτι στους αντιεμβολιαστές και προκαλεί την...  | Πολιτική Ειδήσεις

Πολάκης στη Βουλή: “Εδώ όλη η αλήθεια. Με βάση τα στοιχεία της μελέτης Τσιόδρα/Λύτρα από 1/9/2020 ως 6/5/2021, 6.500 χιλιάδες συμπολίτες μας ή με αναγωγή από την αρχή της πανδημίας 12.000, πέθαναν εκτός ΜΕΘ.”

Κόλαφος κατά της κυβέρνησης η ομιλία του πρώην αν Υπ Υγείας στην Βουλή με στοιχεία και αριθμούς. Ο Παύλος Πολάκης σε μια αναφορά εφ όλης της ύλης στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από τον κορονοιό, στο πλαίσιο της ψήφισης του νομοσχέδιου για την αντιμετώπιση της Πανδημίας, αποδόμησε με στοιχεία και αριθμούς το κυβερνητικό αφήγημα.

Ο Π. Πολάκης ξεκινώντας την ομιλία του και απευθυνόμενος στον Ελληνικό Λαό, ευχήθηκε χρόνια πολλά και καλή λευτεριά τόσο από την πανδημία όσο και από την Μαξίμου Α.Ε. που τυραννά τη χώρα εδώ και 2 χρόνια.
Στη συνέχεια, απευθυνόμενος στον υπουργό κ. Πλεύρη, αναρωτήθηκε γιατί σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων, πάρθηκε απόφαση να προκηρυχθούν τρεις διαγωνισμοί, για την καθαριότητα, τη σίτιση και τη φύλαξη, προκειμένου να επανέλθει εργολάβος στο νοσοκομείο με αμοιβή 880.000€, τη στιγμή που επί κυβέρνησης Σύριζα, με ατομικές συμβάσεις, το συνολικό κόστος ήταν και για τις τρεις υπηρεσίες 570.000 € το χρόνο;
Αυτό τι είναι κ. Πλεύρη; Διαφύλαξη του Δημόσιου χρήματος ή αισχρή προσπάθεια να επανέλθουν οι εργολάβοι και μάλιστα, το λέω ευθέως με χοντρή μίζα;
Σχετικά με τα στοιχεία που δόθηκαν για τις ΜΕΘ:
Παραλάβατε είπατε από εμάς 557 κρεβάτια. Λάθος, ήταν 568, τη στιγμή που εσείς μας παραδώσατε 438 κρεβάτια.
Από τον Ιούλιο του 2019, μέχρι το Μάρτιο του 2020, όχι μόνο δεν προσθέσατε κανένα κρεβάτι στο σύστημα, αλλά του αφαιρέσατε και 13 κρεβάτια κάνοντας μικρορουσφέτια εδώ και εκεί, μεταφέροντας νοσηλευτικό προσωπικό.
Μετά από δυο χρόνια πανδημίας, η πραγματική αύξηση που έχετε κάνει δεν υπερβαίνει τα 180 με 200 κρεβάτια καθώς στα νούμερα που δίνετε κάθε φορά συμπεριλαμβάνετε κρεβάτια ΜΕΘ ιδιωτικών κλινικών (200 κρεβάτια), κρεβάτια ειδικών μονάδων: εγκαυμάτων, τραύματος, χειρουργικές, ΜΑΦ κλπ (350 κρεβάτια) και τα κρεβάτια ΜΕΘ των στρατιωτικών νοσοκομείων (50 κρεβάτια). Όλα αυτά τα κρεβάτια υπήρχαν και πριν στο σύστημα και δεν συμπεριλαμβάνονταν στα 568 κρεβάτια που σας παραδώσαμε και τα οποία αφορούσαν αποκλειστικά στα κρεβάτια εφημερίας του ΕΚΑΒ.
Το αποτέλεσμα:
Οδηγήσατε τη χώρα να έχει σήμερα 1938 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού τη στιγμή που η Σουηδία, που ευχόσασταν να μην τη φτάσουμε, έχει 1490.
Με βάση τα στοιχεία της μελέτης Τσιόδρα/Λύτρα από 1/9/2020 ως 6/5/2021, 6.500 χιλιάδες συμπολίτες μας ή με αναγωγή από την αρχή της πανδημίας 12.000, πέθαναν εκτός ΜΕΘ. Που είναι λοιπόν τα άφθονα κρεβάτια που διαθέτουμε προκειμένου να διασωληνώσουμε αυτούς τους ασθενείς; Πόσα ψέματα θα πείτε ακόμα;
Καταλήγοντας, ο Π. Πολάκης, τονίζοντας ότι το τίμημα των 20.000 νεκρών είναι τεράστιο, έκανε έκκληση για:
Την επαναφορά των 6.500 υγειονομικών στα νοσοκομεία με πολλαπλά rapid test κάθε εβδομάδα.
Τη μαζική χρήση των μονοκλωνικών αντισωμάτων καθώς από τα 2.000 που ήρθαν στη χώρα μας έχουν δοθεί μόνο 150 με 180 παρόλα τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που είχε η χρήση τους.

Καταπέλτης η ΟΕΝΓΕ: “Λέει ψέματα η κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι δεν βρίσκει εντατικολόγους για ΜΕΘ”ΟΕΝΓΕ - Home | Facebook

Η ΟΕΝΓΕ εξηγεί πως η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη λέει ψέματα και με επικοινωνιακά τεχνάσματα ισχυρίζεται ότι «η χώρα μας δε διαθέτει τον αναγκαίο αριθμό εξειδικευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού».

Ωστόσο αυτό δεν ισχύει, καθώς για να γίνει κάποιος εντατικολόγος αρκεί η κύρια ειδικότητα ειδικότητας (Αναισθησιολογίας ή Παθολογίας ή Πνευμονολογίας ή Χειρουργικής ή Καρδιολογίας ή Νεφρολογίας) και έπειτα συμπληρώνοντας 2 έτη ως εργαζόμενος σε ΜΕΘ δίνει εξετάσεις ώστε να αποκτήσει και τον τίτλο εξειδίκευσης. Δύο χρόνια τώρα αν είχαν γίνει οι προσλήψεις των νέων επιμελητών, που από την πρώτη στιγμή θα εργάζονταν δίπλα στους ήδη υπηρετούντες Εντατικολόγους σήμερα θα είχαν σχεδόν ολοκληρώσει και τα 2 έτη της εξειδίκευσης.

Η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει ότι «η κυβέρνηση δεν ήθελε, ούτε τώρα θέλει να λύσει το θέμα. Βασίστηκε σε γιατρούς επικουρικούς ομήρους για να αποφύγει τους μόνιμους διορισμούς».

«Η κυβέρνηση προκειμένου να κρύψει κάτω από το χαλί τις τεράστιες ευθύνες της για μια ακόμη φορά επιστρατεύει το ίδιο επιχείρημα ότι ‘δεν υπάρχουν εντατικολόγοι για να τους διορίσουμε στις ΜΕΘ’» σημειώνει με νόημα η ΟΕΝΓΕ.

Τέλος η ΟΕΝΓΕ ζητά επιτακτικά να γίνουν «προσλήψεις με κατεπείγουσες διαδικασίες και με έλεγχο μόνο των τυπικών προσόντων υγειονομικού προσωπικού (γιατροί, νοσηλευτές, φυσικοθεραπευτές κλπ, σύμφωνα με τις προδιαγραφές) σε μόνιμες θέσεις».

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση

«Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για τον διορισμό σε ΜΕΘ μόνιμου ειδικευμένου Επιμελητή Β’ ιατρού, δεν απαιτείται ο τίτλος εξειδίκευσης στην Εντατική Θεραπεία αλλά μόνο ο τίτλος της κύριας ειδικότητας (Αναισθησιολογίας ή Παθολογίας ή Πνευμονολογίας ή Χειρουργικής ή Καρδιολογίας ή Νεφρολογίας) και έτσι ακριβώς άλλωστε γίνεται η προκήρυξη αυτών των θέσεων.

Ο νέος μόνιμος Επιμελητής Β’ μέσα στα 5 πρώτα χρόνια της θητείας του στην ΜΕΘ συμπληρώνει και τα 2 έτη εξειδίκευσης στην Εντατική Θεραπεία ώστε να μπορεί να δώσει τις απαραίτητες εξετάσεις και να αποκτήσει και τον τίτλο εξειδίκευσης.

Η ΟΕΝΓΕ από τον Μάρτιο του 2020 απαιτεί τον διορισμό σε μόνιμες θέσεις με έλεγχο μόνο των τυπικών προσόντων όλων των ειδικευμένων ιατρών που κάνουν αίτηση για μόνιμη θέση στο ΕΣΥ.

Αυτό για τις ΜΕΘ θα σήμαινε πολλούς νέους Επιμελητές Β’ που από την πρώτη στιγμή θα εργάζονταν δίπλα στους ήδη υπηρετούντες Εντατικολόγους και που σήμερα θα είχαν σχεδόν ολοκληρώσει και τα 2 έτη της εξειδίκευσης.

Η κυβέρνηση δεν ήθελε, ούτε τώρα θέλει να λύσει το θέμα. Βασίστηκε σε γιατρούς επικουρικούς ομήρους για να αποφύγει τους μόνιμους διορισμούς και τον Νοέμβριο του 2020 αναγκάστηκε να υλοποιήσει το αίτημά μας μόνο εν μέρει.

Και όμως, η κυβέρνηση προκειμένου να κρύψει κάτω από το χαλί τις τεράστιες ευθύνες της για μια ακόμη φορά επιστρατεύει το ίδιο επιχείρημα ότι «δεν υπάρχουν εντατικολόγοι για να τους διορίσουμε στις ΜΕΘ», την ίδια στιγμή που ισχυρίζεται ότι οι κλίνες ΜΕΘ που έχουν αναπτυχθεί πληρούν τις προδιαγραφές την ίδια στιγμή υποστηρίζει ότι η χώρα μας δε διαθέτει τον αναγκαίο αριθμό εξειδικευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Αυτή είναι η μισή αλήθεια.

Η άλλη μισή είναι ότι η χώρα μας δε διαθέτει, με ευθύνη τόσο της σημερινής όσο και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, τον αναγκαίο αριθμό εντατικολόγων όπως άλλωστε και άλλες ζωτικής σημασίας ιατρικές ειδικότητες, γιατί αντιμετωπίζουν σαν κόστος και σπατάλη την ανάπτυξη 3.500 κρεβατιών (2.000 κρεβατιών ΜΕΘ και 1.500 ΜΑΦ) που έχει ανάγκη η χώρα μας σύμφωνα με τις οδηγίες του Π.Ο.Υ, είναι και αυτό μια απόδειξη πόσο σημασία δίνουν για τόσο κρίσιμους για τη ζωή μας τομείς. Η αλήθεια είναι ότι και η σημερινή αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις προσπαθούσαν να παρουσιάσουν σαν φυσικό φαινόμενο τις λίστες αναμονής διασωληνωμένων ασθενών για ένα κρεβάτι ΜΕΘ. 

Τα δύο τελευταία χρόνια έχουν νομοθετηθεί με πρόσχημα την πανδημία διάφορες ρυθμίσεις ακόμα και άσχετες με την αντιμετώπισή της με «ΠΝΠ κατά παρέκκλιση ισχυουσών διατάξεων λόγω πανδημίας».

Ας γίνει επιτέλους με ανάλογη διαδικασία και κάτι που έχει πραγματική σχέση με την αντιμετώπιση των αναγκών και της πανδημίας και ας υλοποιηθεί αυτό που απαιτούμε ήδη από τον Μάρτιο 2020, δηλαδή προσλήψεις με κατεπείγουσες διαδικασίες και με έλεγχο μόνο των τυπικών προσόντων υγειονομικού προσωπικού (γιατροί, νοσηλευτές, φυσικοθεραπευτές κλπ, σύμφωνα με τις προδιαγραφές) σε μόνιμες θέσεις».