Πολάκης στην Προανακριτική: Γιατί άραγε ο Βορίδης κατήργησε την υπoυργική απόφαση Γεωργιάδη; – ΟΑΕΔ: O εφιάλτης της ανεργίας επιστρέφει. Αύξηση 21,73% μέσα σε ένα χρόνο

Πτυχές του σκανδάλου Novartis επαναφέρει στην επικαιρότητα ενώπιον της Προανακριτικής Επιτροπής το εξαιρεμένο μέλος της, Παύλος Πολάκης, ανατρέχοντας στο διαβόητο Harvard Project, την υπουργική απόφαση του Αδ. Γεωργιάδη για τα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ) και την κατάργησή της από τον διάδοχό του στο υπουργείο Υγείας, Μ. Βορίδη.

«Η απόφαση Γεωργιάδη (για τα ΦΥΚ), την οποία εσείς θεωρείτε καλή», είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ, «είναι αυτό ακριβώς που περιγράφεται στο Harvard Project». Και διερωτήθηκε: «Αφού είναι καλή η απόφαση, γιατί την κατάργησε ο Μ. Βοριδης;». Εξήγησε δε -σύμφωνα πάντα με πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης- ότι ο διάδοχος του Αδ. Γεωργιάδη «καταλάβαινε ότι θα αυξανόταν κατά δεκάδες εκατ. ευρώ το κόστος του ΕΟΠΥΥ. Το είπε ο ίδιος ο Βοριδης στη Βουλή».

Παρενθετικά, το Harvard Project, σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας Novartis αλλά και το υλικό που κατάσχεσαν οι Αρχές από τα γραφεία της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας στην Ελλάδα, ήταν το σκιώδες σχέδιο της φαρμακευτικής για την αντιμετώπιση των ζημιών που της προκάλεσε η περικοπή της φαρμακευτικής δαπάνης λόγω μνημονίων. Όπως έχει αναδείξει επαλειμμένα το Documento, η Novartis επιδίωκε μέσω του συντονισμένου χρηματισμού κρατικών λειτουργών και κυβερνητικών αξιωματούχων να εντάξει πάση θυσία στην ελληνική αγορά νέα φάρμακα. Το σχέδιο περιγραφόταν βήμα – βήμα στο έγγραφο που κατασχέθηκε από τα γραφεία της Novartis Hellas: «Novartis Systems Excellence Program, Project Proposal, Greece March 29, 2013».

«Ελεύθερος Τύπος, iefimerida.gr και Παραπολιτικά έγραφαν για τους μάρτυρες της Novartis»

Κληθείς να απαντήσει στο πώς και το γιατί εκτίμησε στον ANT1 ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες ήταν στελέχη της Novartis, γεγονός που αποτέλεσε την πρόφαση της πλειοψηφίας και του ΚΙΝΑΛ για να τον εξαιρέσει από την Προανακριτική, ο Π. Πολάκης παρέθεσε σχετικά και προγενέστερα των δηλώσεών του δημοσιεύματα. Συγκεκριμένα, επικαλέστηκε -μεταξύ άλλων- το iefimerida.gr τον Ελεύθερο Τύπο και τα Παραπολιτικά που μόνο φιλικά Μέσα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν προς τον ΣΥΡΙΖΑ. «Πώς ξέρατε ότι ήταν στελέχη; Το ξέρατε ή ήταν εκτίμηση;» φέρεται να τον ρώτησε ο Θ. Πλεύρης, με τον πρώην αν. υπουργό να απαντά: «Προφανώς εκτίμηση. Απλή στοιχειώδη λογική χρειάζεται για να καταλάβει κάποιος ότι ένας άνθρωπος που γνωρίζει τέτοιες λεπτομέρειες, δεν είναι κτηνοτρόφος στη Λακωνία, άλλα στέλεχος!».

«Όποιος έχει στοιχεία, πάει στον εισαγγελέα»

«Με ποιους δικαστικούς λειτουργούς έχετε συναντηθεί;», ήταν το επόμενο ερώτημα του Θ. Πλεύρη. Και ο κ. Πολάκης απάντησε: «Εγώ, φρόντιζα να παράσχω στοιχεία για αποφάσεις τιμολόγησης. Έγινε “ανασκαφή” στα υπόγεια του πρώην υπουργείου Εμπορίου, όπου βρέθηκε απίστευτος αριθμός εγγράφων σε κούτες. Υλικό που ήθελε πολύ χρόνο για να μελετηθεί. Είχαν χαθεί αρχεία. Στη διεύθυνση φαρμάκου είχαν σβήσει τις τιμολογήσεις. Είχαν σβήσει την πρόταση του ΕΟΦ για να μην γίνει σύγκριση με το τι έστελνε ο ΕΟΦ και τι γινόταν τελικά. Βρήκαμε τις υπουργικές αποφάσεις για τις τιμολογήσεις. Στους εισαγγελείς εμείς διευκρινίζαμε τι σημαίνουν αυτές, σε μετάφραση χρημάτων».

Στο ερώτημα του εισηγητή της ΝΔ σχετικά με το αν έχει συναντήσει τις Ελ. Ράικου και Ελ. Τουλουπάκη, ο πρώην αν. υπουργός είπε ότι έχει συναντηθεί με την Ελ. Ραικου για το ΚΕΛΠΝΟ για να δώσει στοιχεία, όπως ήταν υποχρεωμένος. «Όποιος έχει στοιχεία πάει στον εισαγγελέα. Με την Τουλουπακη, επίσης, για το ΚΕΕΛΠΝΟ» πρόσθεσε. Σχετικά με την Ξ. Δημητρίου, ανέφερε ότι την συνάντησε μια φορά για το θέμα των απειλών. «Ήταν η εποχή που έμπαινε βαθιά το μαχαίρι στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Άλλη κουβέντα, για το θέμα της Novartis, δεν είχα» ξεκαθάρισε.

Δελτίο τιμών 2015 και προστατευόμενοι μάρτυρες

Σύμφωνα με πηγές της ΝΔ, τα δημοσιεύματα που επικαλέστηκε ο Π. Πολάκης για τα όσα δήλωσε στον ΑΝΤ1 έγιναν «δεν ήξερα» και «έλεγα αυτά που είχα διαβάσει». Βέβαια, οι πηγές της ΝΔ «ξέχασαν» να αναφέρουν ποιων Μέσων τα δημοσιεύματα διάβαζε για τους προστατευόμενους μάρτυρες ο πρώην αν. υπουργός. «Δεν τους ήξερα. Απλά, είχα διαβάσει και είναι βέβαιο ότι τα έχουν ¨πιάσει¨ διότι μόνο έτσι θα ήξεραν. Μπορεί να είναι και άνθρωποι που τους είχαν για κατηγορούμενους και τους είπαν: ¨Πείτε πράγματα για να γίνετε μάρτυρες¨. Αυτό δεν γίνεται;» απάντησε ο Π. Πολάκης σύμφωνα με τις πηγές της ΝΔ, οι οποίες εξέλαβαν τα λόγια του ως «άδειασμα στην Τουλουπάκη». «Ουσιαστικά, με αυτή την αναφορά αδειάζει την Τουλουπάκη για την χρησιμοποίηση εμπλεκομένων προσώπων στην υπόθεση ως μαρτύρων» ισχυρίζονται οι πηγές της πλειοψηφίας.

Εν συνεχεία, οι ίδιες πηγές επισήμαναν αυτό που έχει παραδεχτεί εδώ και χρόνια ο πρώην αν. υπουργός σχετικά με τη μη έκδοση δελτίου τιμών φαρμάκων το 2015. «Δεν το βγάλαμε, καθώς κυβερνούσαμε μετά τον Οκτώβρη του 2015» απάντησε ο Π. Πολάκης στο σχετικό ερώτημα.

 

Άγγελος Προβολισιάνος

 

ΟΑΕΔ: O εφιάλτης της ανεργίας επιστρέφει- Αύξηση 21,73% μέσα σε ένα χρόνο

Σε 1.185.013 άτομα ανήλθε το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων, τον Απρίλιο του 2020, έναντι 1.131.646 ατόμων, τον Μάρτιο του 2020 (ποσοστιαία μεταβολή +4,72%) και έναντι 973.487 ατόμων, τον Απρίλιο του 2019 (ποσοστιαία μεταβολή +21,73%), σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία εγγεγραμμένης ανεργίας του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) για τον Απρίλιο του 2020.

Αναλυτικότερα, το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων, με κριτήριο την αναζήτηση εργασίας (αναζητούντων εργασία), τον Απρίλιο του 2020, ανήλθε σε 1.124.486 άτομα. Από αυτά, 531.464 (ποσοστό 47,26%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών και 593.022 (ποσοστό 52,74%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών. Οι άνδρες ανήλθαν σε 422.095 (ποσοστό 37,54%) και οι γυναίκες ανήλθαν σε 702.391 (ποσοστό 62,46%).

Το σύνολο των εγγεγραμμένων λοιπών (μη αναζητούντων εργασία), τον Απρίλιο του 2020, ανήλθε σε 60.527 άτομα. Οι άνδρες ανήλθαν σε 19.859 (ποσοστό 32,81%) και οι γυναίκες σε 40.668 (ποσοστό 67,19%).

Το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων, τον Απρίλιο του 2020, (αφορά τον αριθμό των δικαιούχων που πληρώθηκαν εντός του αντίστοιχου μήνα), ανήλθε σε 192.411 άτομα, από τα οποία οι 88.545 (ποσοστό 46,02%) είναι κοινοί και λοιπές κατηγορίες επιδοτουμένων και οι 103.866 (ποσοστό 53,98%) είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων. Οι άνδρες ανήλθαν σε 80.994 (ποσοστό 42,09%) και οι γυναίκες σε 111.417 (ποσοστό 57,91%).

Από το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων, 65.381 (ποσοστό 33,98%) είναι κοινοί, 2.190 (ποσοστό 1,14%) είναι οικοδόμοι, 103.866 (ποσοστό 53,98%) είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων, 20.339 (ποσοστό 10,57%) είναι εποχικοί λοιποί (αγροτικά), 389 (ποσοστό 0,20%) είναι εκπαιδευτικοί και 246 (ποσοστό 0,13%) είναι λοιποί.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*