Ποιος θα μας φυλάει από τους ανεμβολίαστους αστυνομικούς; – Κερδοσκοπία και αισχροκέρδεια πυρπολούν τις τιμές και το πορτοφόλι του καταναλωτή

Lockdown: Αυξημένη η κίνηση στους δρόμους - Αυξήθηκαν οι έλεγχοι της  αστυνομίας

Σε ένα πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ της “Καθημερινής” (Γ. Σουλιώτης) αποκαλύπτεται ότι το ποσοστό εμβολιασμού στα σώματα ασφαλείας είναι χαμηλό.

Ποιος θα μας φυλάει από τους ανεμβολίαστους αστυνομικούς;

Σε ένα πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ της “Καθημερινής” (Γ. Σουλιώτης) αποκαλύπτεται ότι το ποσοστό εμβολιασμού στα σώματα ασφαλείας είναι χαμηλό.

Οι μισοί περίπου από τους αστυνομικούς στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη δεν έχουν εμβολιαστεί και μάλιστα το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στις νεότερες ηλικίες που βρίσκονται περισσότερο στο δρόμο και άρα έρχονται σε επαφή με περισσότερο κόσμο.

Επιπλέον, υπάρχουν περιπτώσεις αστυνομικών δραστήριων στο αντιεμβολιαστικό κίνημα που δίνουν μάχη εναντίον των μέτρων, την εφαρμογή των οποίων θα ελέγχουν.

Παράδοξο; Δεν είναι το μόνο.

Από τη στιγμή που δεν έχει πειστεί για την αναγκαιότητα και την ασφάλεια του εμβολιασμού η πλειοψηφία αυτών που έχουν την ευθύνη για την τήρηση του πλαισίου σχετικά με τους ανεμβολίαστους, είναι προφανές ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει στο βασικό: Στη δημιουργία σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και θεσμών, ώστε να γίνεται ευρέως αποδεκτός ο λόγος της επιστήμης και να διαμορφώνονται συνθήκες κοινωνικής συναίνεσης που θα εγγυηθούν την επιτυχή διαχείριση της παρατεταμένης υγειονομικής κρίσης.

Είναι μια κατάσταση ασυναρτησίας και παραλογισμού να μην ξέρεις αν είναι εμβολιασμένος αυτός που ελέγχει το πιστοποιητικό εμβολιασμού σου ή το διαγνωστικό σου τεστ για να κρίνει αν επιτρέπεται να πας εκεί που πηγαίνεις. Πόσο μάλλον για να σου επιβάλλει πρόστιμο εάν είσαι επιχειρηματίας της εστίασης, του χώρου της διασκέδασης και του πολιτισμού και δεν έχεις κάνει αποτελεσματικό έλεγχο ώστε να αποκλείσεις τους ανεμβολίαστους.

Και είναι μια κατάσταση ακραίας υποκρισίας να στοχοποιούνται οι νέοι ως κοινωνικά ανεύθυνοι επειδή έχουν εμβολιαστεί σε χαμηλό ποσοστό και να συσκοτίζεται η ανυπακοή των προστατών της τάξης και της ασφάλειας.

Έχετε κάτι να πείτε κύριε Χρυσοχοΐδη, έστω γι αυτό;

 

Κερδοσκοπία και αισχροκέρδεια πυρπολούν τις τιμές και το πορτοφόλι του καταναλωτή

Κερδοσκοπία και αισχροκέρδεια πυρπολούν τις τιμές και το πορτοφόλι του καταναλωτή

Από την άνοιξη παρατηρούνται παράλογες αυξήσεις σε μια σειρά καταναλωτικά αγαθά, οι οποίες κορυφώθηκαν τον Αύγουστο.

Η κερδοσκοπία καλά κρατεί και η ακρίβεια καλπάζει. Στη βενζίνη, στα τρόφιμα και σε όλα σχεδόν τα καταναλωτικά είδη. Μία δυσάρεστη έκπληξη όσους επιστρέφουν από τις διακοπές και επισκεφθούν το σούπερ μάρκετ. Ηδη οι έμποροι δέχονται ενημερώσεις για νέες αυξήσεις τιμών, όπως για παράδειγμα στον καφέ κατά 25%, στους ξηρούς καρπούς και άλλα ήδη. Η βενζίνη έχει ξεφύγει και η χώρα μας έφτασε στο σημείο να έχει τη δεύτερη ακριβότερη στην Ευρώπη μετά την Ολλανδία. «Η αλήθεια είναι ότι επειδή δεν υπάρχει έλεγχος στην αγορά, η αισχροκέρδεια επικρατεί. Από την άνοιξη παρατηρούνται παράλογες αυξήσεις σε μια σειρά καταναλωτικά αγαθά, οι οποίες κορυφώθηκαν τον Αύγουστο με αφορμή τις πυρκαγιές και τις ακραίες θερμοκρασίες», τονίζει ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ Γιώργος Λεχουρίτης.
Ηδη το σαρωτικό κύμα ακρίβειας άρχισε να κάνει την εμφάνισή του στην αγορά  αφού πέρασε στα ράφια και όλα δείχνουν έναν δύσκολο χειμώνα. Η δε αύξηση του κατώτατου μισθού, στα 0,5 ευρώ την ημέρα, προφανώς και δεν μπορεί να αντισταθμίσει τις αυξήσεις στο καλάθι της νοικοκυράς.
Το νέο κύμα κερδοσκοπίας αποδίδεται στην αύξηση του κόστους των μεταφορικών, ιδίως για τα εισαγόμενα, στον καύσωνα, στις φωτιές. Ομως, όπως λένε παράγοντες της αγοράς η κύρια αιτία είναι η κερδοσκοπία, αφού το πνεύμα που κυριαρχεί είναι να βγάλουν τα σπασμένα ύστερα από τα απανωτά  λοκντάουν που έπληξαν τα έσοδα.

Αντιλαμβάνεται κανείς δια γυμνού οφθαλμού το μέγεθος της κερδοσκοπίας όταν βλέπει ότι η τιμή του ψωμιού και των σιτηρών στην Ελλάδα είναι πάνω από το μέσο όρο των δεικτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση , ενώ και οι τιμές των φρούτων και των λαχανικών απογειώνονται, αφού είναι πολύ αισθητές οι αυξήσεις σε σχέση με πέρσι καταγράφονται.

Για παράδειγμα τα στοιχεία που δημοσιεύει σταθερά ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών δείχνουν τα εξής:

times2times3times 1

Οι έμποροι αποδίδουν τις αυξήσεις στην έλλειψη προϊόντων λόγω καύσωνα όπως για παράδειγμα τα σταφύλια, αλλά και τις τεράστιες καταστροφές στις καλλιέργειες στη Βόρεια Εύβοια

«Το βασικό χτύπημα, το έφερε ο καύσωνας, δημιουργώντας προβλήματα κυρίως στα εποχικά είδη και στη μεταφορά των αγαθών. Ευπαθή προϊόντα σχεδόν καταστράφηκαν από τη ζέστη, με αποτέλεσμα να υπάρξει έλλειψη και ραγδαία αύξηση των τιμών. Για παράδειγμα, οι ντομάτες στις λαϊκές αγορές από 1-1,5 ευρώ το κιλό, την περασμένη εβδομάδα έφτασαν τα 2 ευρώ», δήλωσε ο Παντελής Μόσχος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παραγωγών – Πωλητών Λαϊκών Αγορών, μιλώντας στην «Εφ.Συν.».

Οι ανατιμήσεις στις λαϊκές αγορές, οι οποίες είναι ακόμα μεγαλύτερες στα συνοικιακά οπωροπωλεία, προϊδεάζουν για γενικευμένες αυξήσεις και στα σούπερ μάρκετ.

Την ερμηνεία των παραγωγών δεν συμμερίζονται εκπρόσωποι των καταναλωτών, όπως ο Γιώργος Λεχουρίτης, πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών ΙΝΚΑ. «Πάντα υπάρχει μια δικαιολογία για τις αυξήσεις στα τρόφιμα, πότε το χαλάζι, πότε οι πλημμύρες, πότε ο καύσωνας. Η αλήθεια είναι ότι επειδή δεν υπάρχει έλεγχος στην αγορά, η αισχροκέρδεια επικρατεί. Από την άνοιξη παρατηρούνται παράλογες αυξήσεις σε μια σειρά καταναλωτικά αγαθά, οι οποίες κορυφώθηκαν τον Αύγουστο με αφορμή τις πυρκαγιές και τις ακραίες θερμοκρασίες», καταλήγει ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ.

Οι αυξήσεις είναι ακόμα μεγαλύτερες σε υποκατηγορίες προϊόντων όπως το κρέας (13,2% σε αρνί και κατσίκι, η οποία αντισταθμίζεται από μειώσεις στο χοιρινό λόγω της εξομάλυνσης των διεθνών τιμών), 16,3% στα βρώσιμα έλαια (πλην ελαιόλαδου), 6,6% στα νωπά ψάρια, 8% στα νωπά λαχανικά, 5,2% στα νωπά φρούτα, 3,5% στα τυριά, 2,6% στο ελαιόλαδο.

Εντυπωσιακή είναι η αύξηση στο φυσικό αέριο (72,3%), σε καύσιμα και λιπαντικά (16,6%), πετρέλαιο θέρμανσης (28,9%). Αύξηση 20% καταγράφει από την αρχή της χρονιάς η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης, ακολουθώντας τη διεθνή τιμή του πετρελαίου που μένει σταθερά πάνω από τα 73 δολάρια το βαρέλι, με αποτέλεσμα η μέση τιμή να διαμορφώνεται στο 1,7 ευρώ το λίτρο, ενώ σε νησιωτικές περιοχές αγγίζει το 1,95 ευρώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*