Ποια μπορεί να διαδεχθεί τη Μέρκελ; – O Πράσινος Δρόμος προς την Καγκελαρία – Αρμενία: Πορεία 10.000 ανθρώπων για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα της γενοκτονίας

Η Αναλένα Μπέρμποκ στη γερμανική Βουλή

Η Αναλένα Μπέρμποκ στη γερμανική Βουλή  

Το δαχτυλίδι διαδοχής της Angela Merkel, κύλησε πιο μακριά από την προσωπική της επιλογή, φτάνοντας ως το πράσινο κοινοβουλευτικό έδρανο της Analena Baerbock.

Δευτέρα μεσημέρι και ο Robert Habeck  ανακοινώνει την επιλογή των γερμανών Πρασίνων με “ένα στυλ που βασίζεται στη συνεργασία, που αφήνει χώρο ο ένας για τον άλλο, που βάζει την ενότητα μπροστά”.”Και οι δύο το θέλαμε” ομολογεί ειλικρινά “αλλά στο τέλος μόνο μία μπορεί να το κάνει”. Είναι η Annalena Baerbock.

Η υποψήφια καγκελάριος των Πρασίνων  δεν φαίνεται να ανησυχεί για το ότι το κόμμα της υπολείπεται κατά τουλάχιστον 400.000 ενεργά μέλη από τους Σοσιαλδημοκράτες ή τους Χριστιανοδημοκράτες. Δείχνει να πιστεύει ότι η γερμανική εκλογική βάση σε αυτή την αναμέτρηση έχει συγχρονιστεί με το πρόγραμμά τους. Τα υπόλοιπα καθώς και τον δρόμο προς την κάλπη τα έχει εξηγήσει μαζί με τον Robert Habeck στις ομιλίες της Δευτέρας.

Πως φτάσαμε όμως ως εδώ; Πως αντιστράφηκαν τα ποσοστά των δύο κομμάτων μέσα σε ένα χρόνο; Πως κατέρρευσε το κυβερνών κόμμα της Μερκελ από το 39% στο σημερινό 28% και πως έφτασαν οι Πράσινοι από το 17% ως το 29%;

Τον Φεβρουάριο του 2020 η Γερμανία ζούσε την αρχή της πανδημίας. Και το κυβερνητικό κόμμα του CDU-CSU την αρχή μιας κρίσης ηγεσίας. Η Angela Merkel είδε την προσωπική πολιτική της επιλογή, την Υπουργό Άμυνας της Γερμανίας και επικεφαλής του CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer να κατακρεουργείται εσωκομματικά. Μια παράσταση που ήδη είχαμε δει να εξελίσσεται στο έτερο των μεγάλων κομμάτων διακυβέρνησης, στο SPD.

Σε κινηματογραφικό χρόνο κατά το έτος που πέρασε, θα μπορούσε να πει κανείς ότι η καγκελάριος άφησε το δαχτυλίδι της διαδοχής της να κυλήσει ακόμη πιο μακριά από την προσωπική της επιλογή, φτάνοντας ως το πράσινο κοινοβουλευτικό έδρανο της Analena Baerbock.

Η επικεφαλής των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ

Αυτή με τη σειρά της, σαράντα ετών, μητέρα με δύο παιδιά που πατούσε στη γη και μιλούσε για αυτή, κατάφερε να το διακρίνει. Στηρίζεται απόλυτα από τον πολιτικό της συνοδοιπόρο Robert Habeck. Απολαμβάνει την εμπιστοσύνη των δύο φυλών των γερμανών Πρασίνων (Fundis / Realos). Στη συγκεκριμένη ιστορική και πολιτική συγκυρία φαίνεται να αναγνωρίζει τις αξίες και να έχει τις απαντήσεις. Απαντήσεις που εξουδετερώνουν τη μεγάλη κοινωνική αγωνία μέσα από διεξόδους σε μικρά καθημερινά ερωτήματα.

Η Analena Baerbock εμφανίζεται παντού. Στην κρατική τηλεόραση, στα τοπικά κανάλια, στα μεγάλα μηντιακά σχήματα των σύνθετων οικονομικών συμφερόντων.  Δεν συζητά απλά για το κλίμα. Συζητά για την επιρροή των ανθρώπων πάνω στον άνθρωπο. Απλά, κατανοητά. Προτείνει λύσεις, αποφεύγει τις νουθεσίες. Και είναι απόλυτα αναμενόμενο μέσα στην κρίση της πανδημίας η γερμανική κοινωνία και πριν από όλους οι νέες και οι νέοι να αποζητούν τον απαίδευτο, οικείο πολιτικό λόγο . Αυτό τουλάχιστον επιβεβαιώνεται στα αμέτρητα τηλεοπτικά πολιτικά πάνελς και στις σφυγμομετρήσεις ενός πραγματικά πλουραλιστικού συστήματος.

Η Baerbock μιλά για τη Συμφωνία για το κλίμα του Παρισιού και για το τον πράσινο δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες με απλό τρόπο. Μιλά για τους τόνους συσκευασιών που κουβαλάμε στα χέρια, από τα μαγαζιά ως το σπίτι μας απλά και μόνο για να καταλήξουν στα δικά μας σκουπίδια. Μιλά για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και την απερήμωση της Αφρικής και πως αυτό ενισχύει μέχρι και τον κίνδυνο της ακροδεξιάς. Μιλά για το κοινωνικά δίκαιο, για το οικονομικά εφικτό.

Απευθύνεται σε όλο το φάσμα του πολιτικού ακροατηρίου μιας και τα προβλήματα πλέον στην εποχή της πανδημίας επηρεάζουν κάθε πολίτη. Εξηγεί στην φοβισμένη από τις νέες συνθήκες περιορισμού, γερμανική οικογένεια πως δεν υπάρχει τίποτα για νοικοκύρεμα χωρίς να εξασφαλίσουμε την ύπαρξη του νοικοκυριού. Και το νοικοκυριό είναι ο δρόμος, η πόλη, η Ευρώπη, η γη.

Όλοι δείχνουν να συμφωνούν. Θέλουν να τη συνοδεύσουν σε αυτό τον πράσινο δρόμο. Η εκλογική βάση τη στηρίζει. Ακόμη και οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας και των τραπεζών, για τους δικούς τους λόγους, της κλείνουν το μάτι.  Ξέρουν πως σε λιγότερο από έξι μήνες θα μπορεί να ρυθμίζει την πολιτική καθημερινότητα εντός και κατά κάποιο τρόπο ακόμη και εκτός των συνόρων. Είτε από την πρώτη είτε από τη δεύτερη θέση της καγκελαρίας, η Annalena Baermbock είναι πλέον κομμάτι της.

*O Παυσανίας Παπαγεωργίου είναι νομικός επιστήμονας. Έχει πολυετή εμπειρία στην ανάπτυξη πολιτικών με άξονα την μετακίνηση και ένταξη πληθυσμών, την ανάπτυξη συνθηκών διεθνούς ασφάλειας ,σχέσεων και ενεργειακής επάρκειας. Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας επί σειρά ετών. Δραστηριοποιείται ως εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα κλιματικής αλλαγής και είναι ειδικός στην ανάλυση των ελληνογερμανικών σχέσεων.

Ποια μπορεί να διαδεχθεί τη Μέρκελ; - O Πράσινος Δρόμος προς την Καγκελαρία

Αρμενία: Πορεία 10.000 ανθρώπων για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα της γενοκτονίας

Διαδηλωτές κρατούν πορτρέτα Αρμενίων διανοουμένων την 104η επέτειο γενοκτονίας τους, Κωνσταντινούπολη, 24 Απριλίου 2019Διαδηλωτές κρατούν πορτρέτα Αρμενίων διανοουμένων την 104η επέτειο γενοκτονίας τους, Κωνσταντινούπολη, 24 Απριλίου 2019  

Σχεδόν 10.000 άνθρωποι πραγματοποιούν πορεία στο Γερεβάν, κρατώντας πυρσούς, για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα της γενοκτονίας.

Σχεδόν 10.000 άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία σήμερα στο Γερεβάν για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα της σφαγής των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, την οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προτίθεται να αναγνωρίσει ως γενοκτονία.

Το πλήθος, κρατώντας πυρσούς, μετέβη από το κέντρο της πόλης στο μνημείο που είναι αφιερωμένο στα θύματα και έχει θέα στην πρωτεύουσα της Αρμενίας. Ορισμένοι διαδηλωτές έψαλλαν πατριωτικά τραγούδια, άλλοι έπαιζαν τύμπανο, σύμφωνα με μια δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Υποστηρικτές του εθνικιστικού κόμματος και της αντιπολιτευόμενης Αρμενικής Επαναστατικής Ομοσπονδίας (ARF), που ηγήθηκαν της πομπής, έκαψαν τουρκικές και αζερικές σημαίες.

Η πορεία, που διοργανώνεται κάθε χρόνο την παραμονή της 24ης Απριλίου, της ημέρας που άρχισαν οι σφαγές το 1915, είναι η πρώτη μετά την ήττα της Αρμενίας φέτος το φθινόπωρο στην αυτονομιστική περιφέρεια του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, από τον Αζερμπαϊτζάν που είχε την υποστήριξη της Τουρκίας.

Η πορεία πραγματοποιείται σε μια χρονική στιγμή που ο Τζο Μπάιντεν είπε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με τον Τούρκο πρόεδρο, ότι προτίθεται να αναγνωρίσει ως γενοκτονία τις σφαγές των Αρμενίων κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πληροφορία που είχαν δημοσιεύσει νωρίτερα οι εφημερίδες New York Times και Wall Street Journal.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε σήμερα ότι αύριο, Σάββατο, αναμένεται “ανακοίνωση” για τη “γενοκτονία των Αρμενίων”.

Η γενοκτονία των Αρμενίων αναγνωρίζεται από σχεδόν τριάντα χώρες και την κοινότητα των ιστορικών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μεταξύ 1,2 εκατομμυρίου και 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων σφαγιάστηκαν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία εκείνη την εποχή.

Ωστόσο, η Άγκυρα αρνείται τη χρήση του όρου “γενοκτονία”, μιλώντας για αμοιβαίες σφαγές στο πλαίσιο του εμφυλίου πολέμου και του λιμού που άφησαν πίσω τους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και από τις δύο πλευρές.

Η αναγνώριση από την Ουάσινγκτον μπορεί να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τις τρέχουσες εντάσεις με την Άγκυρα, μέλος του ΝΑΤΟ.

“Εάν ο Μπάιντεν αναγνωρίσει τη γενοκτονία, αυτό θα αποτελεί τεράστια ηθική υποστήριξη για τον λαό μας”, δήλωσε ο 46χρονος Χασμίκ Μαρτιροσιάν, ο οποίος συμμετείχε απόψε στην πορεία του Γερεβάν.

Η Αρμενία ζητεί εδώ και χρόνια οικονομικές αποζημιώσεις από την Τουρκία και την αποκατάσταση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας των απογόνων των θυμάτων των σφαγών που ορίζονται στα αρμενικά με τον όρο Meds Yeghern (Το Μεγάλο Έγκλημα).