Ποδόσφαιρο: Ώρα μνημονίου με FIFA και UEFA. Τι περιλαμβάνει – Πέτσας: Η κατασκευή κλειστών δομών στα νησιά θα προχωρήσει

Στην Αθήνα βρίσκονται ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, Αλεξάντερ Τσέφεριν και ο αντιπρόεδρος της FIFA, Γκρεγκ Κλαρκ, οι οποίοι θα περάσουν το κατώφλι του Μαξίμου για να συναντηθούν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η κυβέρνηση υπογράφει  μνημόνιο με τη FIFA και την UEFA για την ανασυγκρότησή του ποδοσφαίρου.

Το μνημόνιο, υπό τη μορφή επιστολών προθέσεων, θα υπογραφεί εκ μέρους της κυβέρνησης από τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος είχε αναλάβει εξ αρχής τις επαφές με τις δύο ομοσπονδίες μετά την περίφημη τροπολογία της κυβέρνησης για την αποφυγή του υποβιβασμού για όσες ομάδες εμπλέκονται σε περιπτώσεις πολυιδιοκτησίας και με αφορμή την υπόθεση ΠΑΟΚ-Ξάνθης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μνημόνιο θα περιγράφει το πλαίσιο επί του οποίου θα επιχειρηθεί restart στο ελληνικό ποδόσφαιρο και περιλαμβάνει τέσσερις βασικούς άξονες: χειραγώγηση αγώνων, βία στα γήπεδα, διαιτησία και οργανωτικά. Έτσι, ο διάλογος και η συνεργασία της κυβέρνησης με τη FIFA και την UEFA θα συνεχιστεί και θα γίνουν αλλαγές στον κανονισμό λειτουργίας της ΕΠΟ. Σ’ αυτό συνίσταται και η τεχνική βοήθεια που θα προσφέρουν οι δύο διεθνείς ομοσπονδίες στην ΕΠΟ, ενώ η κυβέρνηση θα παρέχει πολιτική κάλυψη κυρίως μέσα από τη νομοθέτηση των αλλαγών που θα εισηγηθούν FIFA και UEFA.

Παραμένει άγνωστο πάντως εάν μέσα σ’ αυτές τις αλλαγές συμπεριλαμβάνεται και η επίμαχη τροπολογία για την αφαίρεση βαθμών αντί υποβιβασμού σε περιπτώσεις πολυιδιοκτησίας, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπήρξε τέτοια συζήτηση στις προκαταρκτικές επαφές της κυβέρνησης με τις ομοσπονδίες.

Θεωρητικά, το ενδεχόμενο του Grexit παραμένει στο τραπέζι και μάλιστα με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, σε περίπτωση που οι ομάδες δεν δεχθούν να συμμορφωθούν με τη νέα νομοθεσία. Η απειλή, άλλωστε, του αποκλεισμού από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις συνιστά ένα τεράστιο οικονομικό πλήγμα γι’ αυτές, αλλά και πλήγμα για το γόητρό τους, ενώ δεν είναι τυχαίο πως ο κ. Κλαρκ τυγχάνει και πρόεδρος της αγγλικής ομοσπονδίας. Γεγονός που, όπως λένε από την κυβέρνηση, μπορεί να βοηθήσει με την τεχνογνωσία του και στην οικονομική αναβάθμιση του ελληνικού πρωταθλήματος και του ποδοσφαίρου γενικότερα, προς όφελος και των ομάδων.

 

Πέτσας: Η κατασκευή κλειστών δομών στα νησιά θα προχωρήσει

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας

Αποφασισμένη η κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίηση κλειστών δομών στα νησιά. Για “κάποιες μικρές αντιδράσεις” έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας

 Την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου της για την κατασκευή κλειστών δομών στα νησιά, επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού OPEN για το μεταναστευτικό.

Ο κ. Πέτσας τόνισε πως είναι προς όφελος της χώρας αλλά και των τοπικών κοινωνιών να υπάρχει έλεγχος και όχι αναρχία.

«Είναι απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην υλοποίηση των κλειστών δομών που αποτελούν ένα μέρος του σχεδίου μας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού. Ζητούμε από τις τοπικές κοινωνίες να αντιληφθούν ότι είναι προς όφελος της χώρας αλλά και των τοπικών κοινωνιών η δημιουργία των κλειστών δομών. Φαντάζομαι ότι όλοι σήμερα που βλέπουμε ότι είναι σε έξαρση θέματα δημόσιας υγείας καταλαβαίνουμε ότι είναι πολύ προτιμότερο να υπάρχουν οι κλειστές δομές, όπου τέτοια θέματα όπως ο κοροναϊός μπορούν να αντιμετωπιστούν με αποτελεσματικότητα παρά οι άναρχες δομές που αποτελούν μία υγειονομική βόμβα και στις οποίες δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματικός έλεγχος».

Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι θα ξεκινήσουν και θα προχωρήσουν κανονικά οι διαδικασίες «έχουν αποβιβαστεί τα μηχανήματα και το προσωπικό στα σημεία που πρέπει να ξεκινήσουν οι εργασίες». Και πρόσθεσε πως «υπάρχουν κάποιες μικρές αντιδράσεις», αλλά κάλεσε τις τοπικές κοινωνίες και τους τοπικούς φορείς να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Κι όπως είπε καταλήγοντας «ένα έλλειμμα εμπιστοσύνης που υπάρχει αυτή τη στιγμή, το οποίο έχει καλλιεργηθεί τα προηγούμενα χρόνια πρέπει να αποκατασταθεί. Θα γίνουν οι κλειστές δομές και θα κλείσουν οι ανοιχτές δομές. Αυτή είναι η δέσμευση της κυβέρνησης».

Υπογράμμισε επίσης πως είναι προς όφελος και των τοπικών κοινωνιών «να υπάρχει έλεγχος και όχι αναρχία» και επανέλαβε πως οι κλειστές δομές «είναι μακριά από τον αστικό ιστό, επομένως θα μπορεί η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα των περιοχών αυτών να αποκτήσει ξανά μια κανονικότητα. Επίσης θα είναι πολύ πιο εύκολο να προχωρά γρήγορα η διαδικασία χορήγησης ασύλου, ώστε όσοι δικαιούνται άσυλο να προωθούνται δυτικά όσοι δεν δικαιούνται άσυλο να επιστρέφουν στην Τουρκία».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*