Πλησιάζουν τους 500.000 οι θάνατοι από κορονοϊό στις ΗΠΑ – ΠΟΥ: Η πανδημία θα τελειώσει στις αρχές του 2022. Ναι, μας ανησυχούν οι μεταλλάξεις – Ερντογάν για Ιράν: «Παράθυρο ευκαιρίας, για άρση αμερικανικών κυρώσεων

Οι ΗΠΑ πλησιάζουν πλέον το βαρύ ορόσημο των 500.000 θανάτων εξαιτίας της COVID-19, σε μια στιγμή που αρκετοί δείκτες, ιδίως ο ρυθμός των εμβολιασμών, δημιουργούν ελπίδες.

«Είναι φρικιαστικό», συνόψισε ο ανοσολόγος Άνθονι Φάουτσι, σύμβουλος του προέδρου Τζο Μπάιντεν, αναφερόμενος στον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

«Δεν είχαμε γνωρίσει τέτοιον παρά πριν από 100 και πλέον χρόνια, την περίοδο της πανδημίας (της επιλεγόμενης ισπανικής γρίπης) το 1918», θύμισε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN. «Αυτό είναι κάτι που θα μείνει στην ιστορία. Σε δεκαετίες, ο κόσμος θα μιλάει ακόμα για την περίοδο που πέθαναν τόσοι άνθρωποι», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, ο αριθμός των θυμάτων της COVID-19 στη χώρα ανερχόταν σε 498.786 σήμερα στις 02:00 (ώρα Ελλάδας).

Ο πρώτος θάνατος εξαιτίας της ασθένειας που προκαλεί ο νέος κορονοϊός είχε καταγραφεί στις ΗΠΑ πριν από έναν χρόνο, την 29η Φεβρουαρίου 2020. Δεν πέρασαν παρά τρεις μήνες ώσπου η χώρα να ξεπεράσει το όριο των 100.000 νεκρών.

Το ορόσημο των 400.000 θανάτων ξεπεράστηκε τον Ιανουάριο, την παραμονή της ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος μετέτρεψε τον αγώνα εναντίον της πανδημίας σε απόλυτη προτεραιότητά του στην αρχή της θητείας του.

Για να εικονογραφήσει το ορόσημο του μισού εκατομμυρίου θανάτων, η εφημερίδα New York Times επέλεξε να τυπώσει στην πρώτη της σελίδα ένα γράφημα: μια μεγάλη στήλη, όπου κάθε κουκκίδα αντιπροσωπεύει έναν θάνατο στις ΗΠΑ. Η βάση αυτής της στήλης, που αντιπροσωπεύει τους θανάτους των τελευταίων μηνών, είναι σχεδόν εντελώς μαύρη.

«500.000! Είναι σχεδόν 70.000 περισσότεροι από όλους τους Αμερικανούς που σκοτώθηκαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, σε μια περίοδο τεσσάρων ετών», υπογράμμισε την Παρασκευή ο Τζο Μπάιντεν. Όλη αυτή η οδύνη…»

Αλλά, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε εργοστάσιο της φαρμακοβιομηχανίας Pfizer στην πόλη Καλαμαζού (Μίσιγκαν), ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ υπογράμμισε επίσης ότι ο αυξανόμενος ρυθμός του εμβολιασμού φέρνει ελπίδα.

Με κατά μέσον όρο 1,7 εκατ. ενέσεις να γίνονται καθημερινά, που αναμένεται να αυξηθούν κι άλλο τις επόμενες εβδομάδες, τόνισε πως είναι σίγουρος ότι υπάρχει δυνατότητα να παραχθούν και να χορηγηθούν 600 εκατ. δόσεις — αυτός ο αριθμός σημαίνει πρακτικά την ανοσοποίηση όλου του πληθυσμού — μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Ως εδώ, έχουν λάβει την πρώτη δόση ενός από τα δύο εγκεκριμένα εμβόλια (Pfizer/BioNTech και Moderna) 61 εκατομμύρια άνθρωποι, από τους οποίους τα 18 εκατ. έχουν λάβει και τη δεύτερη.

Άλλη μια ενθαρρυντική ένδειξη: μετά την έξαρση της πανδημίας τον Ιανουάριο, ο εβδομαδιαίος μέσος όρος θανάτων εξαιτίας της COVID-19 και μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 βρίσκονται σε καθαρή πτώση, σύμφωνα με τα δεδομένα του COVID Tracking Project.

Το κύμα πολικού ψύχους και οι χιονοθύελλες που πλήττουν τη χώρα εδώ και πάνω από μία εβδομάδα ωστόσο επιβράδυναν την εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης. Η διανομή 6 εκατ. δόσεων εμβολίων καθυστέρησε και όλες οι αμερικανικές πολιτείες κατέγραψαν καθυστερήσεις εξαιτίας της κακοκαιρίας, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

 

ΠΟΥ: Η πανδημία θα τελειώσει στις αρχές του 2022 – Ναι, μας ανησυχούν οι μεταλλάξειςΠΟΥ: Η πανδημία θα τελειώσει στις αρχές του 2022 - Ναι, μας ανησυχούν οι μεταλλάξεις

Στις αρχές του επόμενου έτους τοποθετεί το τέλος της πανδημίας του κορωνοϊούο περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ευρώπη προσθέτοντας πάντως ότι δεν θεωρεί ότι θα είναι αναγκαίοι οι περιορισμοί μέχρι τότε.

Ο Χανς Κλούγκε μιλώντας στο δανέζικο κρατικό δίκτυο DR είπε ότι η Covid-19 θα εξακολουθεί να επικρατεί το 2021 αλλά θα είναι πιο διαχειρίσιμη σε σχέση με το 2020, αναφέρει το πρακτορείο Anadolu.

Υπογραμμίζοντας ότι τα χειρότερα σενάρια ανήκουν στο παρελθόν, ο Κλούγκε είπε ότι οι επιστήμονες έχουν στη διάθεσή τους περισσότερες πληροφορίες για τον ιό σε σχέση με το 2020. Παρόλα αυτά, κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το μέλλον του.

«Ο ιός θα συνεχίσει να υπάρχει αλλά δεν νομίζω ότι θα είναι αναγκαίοι οι περιορισμοί. Αυτό είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα», είπε.

Ο Κλούγκε εμφανίστηκε εξάλλου καθησυχαστικός απέναντι στις μεταλλάξεις, λέγοντας πως είναι φυσιολογικό για τον ιό να προσπαθεί να προσαρμοστεί στα άτομα που μολύνει, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι δεν ανησυχεί από την ραγδαία εξάπλωσή τους.

Προσθέτοντας ότι ο ΠΟΥ παρακολουθεί στενά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων που έχουν αναπτυχθεί κατά της Covid-19 λόγω των ταχέως διαδεδομένων τύπων του ιού, είπε ότι τα εμβόλια μπορούν να τροποποιηθούν με βάση τις νέες μεταλλάξεις εάν είναι απαραίτητο και δεν χρειάζεται να τα παράγουν από την αρχή.

Τόνισε επίσης ότι οι μεταλλάξεις δεν θα κάνουν τον ιό ανεξέλεγκτο, αλλά σημείωσε ότι οι χώρες των οποίων τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης βρίσκονται ήδη υπό πίεση θα μπορούσαν να υποστούν ακόμη μεγαλύτερη, γεγονός που καθιστά απαραίτητο να ληφθούν πολύ σοβαρά οι μεταλλάξεις.

 

Ερντογάν για Ιράν: «Παράθυρο ευκαιρίας, για άρση αμερικανικών κυρώσεων

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα το βράδυ ότι υπάρχει ένα “παράθυρο ευκαιρίας” για την άρση των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν και την ευημερία του ιρανικού λαού, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί.

“Θα θέλαμε η νέα αμερικανική κυβέρνηση να εγκαταλείψει τις μονομερείς κυρώσεις εναντίον του Ιράν. Οι πρόσφατες δηλώσεις επέτρεψαν να ανοίξει ένα νέο παράθυρο ευκαιριών για αυτό το θέμα”, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους επιβεβαίωσε επίσης ότι η επανενεργοποίηση του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (ΚΟΣΔ), όπως ονομάζεται η συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που υπογράφηκε στη Βιέννη το 2015 από το Ιράν και έξι μεγάλες δυνάμεις (Κίνα, Ηνωμένες Πολιτείες, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Γερμανία), είναι η “πιο λογική στάση” που πρέπει να υιοθετηθεί.

“Η άρση των κυρώσεων είναι ένα νομικό και λογικό αίτημα. Το Ιράν θα επιστρέψει στις δεσμεύσεις του (όσον αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα) μετά την άρση των κυρώσεων. Η στρατηγική του Ιράν, όπως έχει ανακοινωθεί επανειλημμένα, θα είναι να πράττει ανάλογα με τις ενέργειες”, δήλωσε από την πλευρά του ο Ιρανός πρόεδρος, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Η Τουρκία έχει καλέσει επανειλημμένα τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιστρέψουν στη συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και να θέσουν τέλος στις κυρώσεις κατά της Τεχεράνης.

Η νέα κυβέρνηση του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν δήλωσε έτοιμη να δεσμεύσει εκ νέου τις Ηνωμένες Πολιτείες στη συμφωνία, από την οποία αποχώρησαν το 2018 με απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά η Ουάσινγκτον και η Τεχεράνη περιμένουν η καθεμιά από την πλευρά της να κάνει η άλλη το πρώτο βήμα.

Το Ιράν εξέφρασε ικανοποίηση σήμερα για τις συνομιλίες στην Τεχεράνη με τον επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Ραφαέλ Γκρόσι, καθώς πλησιάζει η ημερομηνία εφαρμογής νόμου που περιορίζει τις επιθεωρήσεις των πυρηνικών δραστηριοτήτων εάν διατηρηθούν οι αμερικανικές κυρώσεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*