Πλησιάζει ο φωτεινός κομήτης Λέοναρντ. Πότε θα είναι ορατός — Πεκίνο: Οργή για το αμερικανικό μποϊκοτάζ

Πλησιάζει ο φωτεινός κομήτης Λέοναρντ - Πότε θα είναι ορατός στον ουρανό

Μέσα στον Δεκέμβριο αναμένεται να περάσει από τη Γη ο κομήτης  C/2021 A1 ή αλλιώς Λέοναρντ, ο πιο φωτεινός του 2021.

Πρόκειται για έναν ταχύτατο κομήτη που ταξιδεύει με την εντυπωσιακή ταχύτητα των 254.412 χιλιομέτρων την ώρα ή περίπου 70,7 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο σε σχέση με τη Γη.

Ο παγωμένος κομήτης ανακαλύφθηκε στην αρχή του φετινού έτους από τον Αμερικανό αστρονόμο Γκρέγκορι Λέοναρντ του Αστεροσκοπείου Mount Lemmon στην Αριζόνα, από τον οποίο και πήρε το όνομά του.

Ήδη οι παρατηρήσεις από τα τηλεσκόπια αποκαλύπτουν την ουρά του κομήτη, ο οποίος κατευθύνεται προς τον Ήλιο, φθάνοντας στο περιήλιό του (το κοντινότερο σημείο από το άστρο μας) στις 3 Ιανουαρίου 2022, όταν θα απέχει από τον Ήλιο περίπου 91 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Στο μεταξύ θα έχει γίνει ορατός στον νυχτερινό ουρανό του πλανήτη μας.

Σύμφωνα με το Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), ο κομήτης αναμένεται να πλησιάσει περισσότερο τη Γη στις 12 Δεκεμβρίου, σε μία απόσταση περίπου 35 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, αρκετά μακριά για να είναι εύκολα ορατός με γυμνό μάτι, αλλά θα είναι ορατός με κιάλια ή μικρό τηλεσκόπιο.

Στις 18 Δεκεμβρίου θα περάσει πολύ πιο κοντά από την Αφροδίτη, σε απόσταση μόνο 4,2 εκατομμυρίων χιλιομέτρων. Ο «Λέοναρντ» εκτιμάται ότι μετά τα Χριστούγεννα δεν θα είναι δυνατό πια να παρατηρηθεί, καθώς θα πλησιάζει τον Ήλιο.

Comet Leonard 2021: LIVE Position Tracker of ‘Christmas Comet’

Ο κομήτης υπολογίστηκε ότι χρειάζεται δεκάδες χιλιάδες χρόνια για να ολοκληρώσει μία άκρως ελλειπτική τροχιά πέριξ του Ήλιου, καθώς το προηγούμενο αφήλιό του -η πιο μακρινή απόστασή του από το άστρο μας -εκτιμάται σε περίπου 3.500 αστρονομικές μονάδες (μία τέτοια μονάδα ισούται με τη μέση απόσταση Γης-Ήλιου ή 149.565.894 χιλιόμετρα).

Μετά τη «βόλτα» του γύρω από τον Ήλιο στην αρχή του νέου έτους, ο κομήτης αναμένεται να χαθεί πέρα από τα βάθη του ηλιακού συστήματος και να μην ξαναγίνει ποτέ πια ορατός.

Δεν κρύβει την οργή του το Πεκίνο για το αμερικανικό μποϊκοτάζ

Για παραβίαση της αρχής της ουδετερότητας στον αθλητισμό κατηγόρησε η Κίνα τις ΗΠΑ, μετά το διπλωματικό μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων 2022 του Πεκίνου, που ανακοίνωσε η Ουάσινγκτον, στο όνομα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η κινεζική οργή εκφράστηκε από τον εκπρόσωπο της υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, Ζάο Λιγιάν: «Η απόπειρα των ΗΠΑ να διαταράξουν τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, βασισμένη σε μία ιδεολογική προκατάληψη, ψέματα και φήμες, δεν θα έχει ως αποτέλεσμα παρά να εκθέσει στα μάτια όλων τις κακόβουλες προθέσεις των ΗΠΑ».

Οι ΗΠΑ θα στείλουν τους αθλητές τους, αλλά δε θα υπάρξει καμία αμερικανική διπλωματική εκπροσώπηση εξαιτίας της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Κίνα, ιδιαίτερα στην επαρχία Ξινγιάνγκ, όπου κατοικεί η μουσουλμανική μειονότητα των Ουιγούρων, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, αψηφώντας τις κινεζικές προειδοποιήσεις.

Ο Ζάο επέμεινε πάντως ότι οι κατηγορίες των δυτικών χωρών για την κατάσταση στην Ξινγιάνγκ είναι το «ψέμα του αιώνα». Σε ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενα αντίποινα του Πεκίνου, ο Ζάο απάντησε: «Οι ΗΠΑ θα πληρώσουν το τίμημα του κακόβουλου πλήγματος. Περιμένετε και θα δείτε», δήλωσε.

Στη Ουάσινγκτον, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι εξήγησε την απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Με την παρουσία της, «η αμερικανική διπλωματική εκπροσώπηση θα αντιμετώπιζε τους Αγώνες σαν να μην συμβαίνει τίποτε, παρά τις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις ωμότητες της Κίνας στην Ξινγιάνγκ. Και αυτό δεν μπορούμε απλώς να το κάνουμε», είπε. «Οι αθλητές της αμερικανικής ομάδας έχουν όλη μας την υποστήριξη. Θα είμαστε στο πλευρό τους 100% και θα τους ενθαρρύνουμε από δω», πρόσθεσε.

«Ειλικρινά, οι Κινέζοι είναι ανακουφισμένοι από την είδηση, διότι όσο λιγότεροι αμερικανοί αξιωματούχοι υπάρχουν, τόσο λιγότερο ιός θα υπάρχει», ήταν η ανάρτηση του κινεζικού ταμπλόιντ Global Times, ναυαρχίδας της προπαγάνδας του Πεκίνου.

Εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που έχουν τεθεί από την Κίνα για την είσοδο ξένων στο όνομα της αντιμετώπισης της Covid-19, μικρός αριθμός ξένων πολιτικών αξιωματούχων θα μεταβεί στην Κίνα, με την εξαίρεση του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος αποδέχθηκε την πρόσκληση του Κινέζου ομολόγου Σι Τζινπίνγκ.

Εδώ και μήνες, η αμερικανική κυβέρνηση αναζητούσε τον καλύτερο τρόπο να πάρει θέση απέναντι στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, ένα δημοφιλές παγκόσμιο αθλητικό γεγονός που διοργανώνεται από μία χώρα η οποία κατηγορείται για «γενοκτονία» κατά των μουσουλμάνων Ουιγούρων της Ξινγιάνγκ.

Το Πεκίνο κατηγορείται, βάσει αποδεικτικών στοιχείων πλειάδας οργανώσεων για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για την κράτηση τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου Ουιγούρων σε «κέντρα επαγγελματικής εκπαίδευσης».

Οι κινεζικές αρχές καταγγέλλουν συστηματικά «την ανάμειξη» των Δυτικών και επαναλαμβάνουν την διαβεβαίωση ότι πρόκειται για «κέντρα επαγγελματικής εκπαίδευσης» για την υποστήριξη της απασχόλησης και την καταπολέμηση του θρησκευτικού εξτρεμισμού.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επί κυβερνήσεων Τραμπ Μάικ Πομπέο τάχθηκε υπέρ του πλήρους μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

«Το κινεζικό κομμουνιστικό κόμμα δεν νοιάζεται καθόλου για ένα διπλωματικό μποϊκοτάζ, διότι, στο κάτω κάτω της γραφής, υποδέχονται, παρά ταύτα, τους αθλητές όλου του κόσμου», έγραψε στο Twitter.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*